Skocz do zawartości
IGNORED

Własny ogród , ogródek, ogrodnictwo

Rekomendowane odpowiedzi

Norzyce ręczne do trawy.

Są bezkonkurencyjne w stosunku do norzyc elektrycznych (sprawdzone).

Podkaszarka żyłkowa nie wejdzie we wszystkie zakamarki. Przypadkowo można skosić jakieś rośliny rosnące przy trawniku. Żyłka urywa się również przy jakichś patykach (podpórki) i palisadach…

Na ogródku (mając wszystkie możliwe urządzenia) stosujemy z Żoną:

- Kosiarka nożowa na duże równe powierzchnie.

- Kosa spalinowa (żyłka i ostrze) na nieużytki obok ogródka.

- Podkaszarka elektryczna na skarpy (tu kosiarka nie wjedzie) oraz na dłuższe równe murki i ścieżki.

- Elektryczne (akumulator litowy) nożyce do strzyżenia trawy nie sprawdzają się.

- Norzyce ręczne do trawy wokół roślin, wszelkich załamań,…

Norzyce ręczne do trawy.

Są bezkonkurencyjne w stosunku do norzyc elektrycznych (sprawdzone).

- Norzyce ręczne do trawy wokół roślin, wszelkich załamań,…

Nigdzie takich nie ma. W żadnym sklepie.

Są tylko nożyce.

No wlasnie tak myslalem, ze jednak reczne nozyce wygrywaja prostota i uniwersalnoscia. Kosiarka elekt. zylkowa nie dojdzie wszedzie - rodzice kiedys mieli, i pamietam jak klalem, jak ciagle musialem wyciagac zylke. Troche sie namacham, ale trudno - czego nie robi sie dla pieknej trawy ;)

Powrót po dłuższej przerwie...

No wlasnie tak myslalem, ze jednak reczne nozyce wygrywaja prostota i uniwersalnoscia. Kosiarka elekt. zylkowa nie dojdzie wszedzie - rodzice kiedys mieli, i pamietam jak klalem, jak ciagle musialem wyciagac zylke. Troche sie namacham, ale trudno - czego nie robi sie dla pieknej trawy ;)

Żyłka prawidłowo nawinięta sama się wysnuwa :)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Nożyce elektryczne się nie sprawdzają ? Może jakieś kiepskie, albo uszkodzone.

Ja już bym w życiu do ręcznych nie wrócił. Jak sobie przypomnę bolące na drugi dzień dłonie i pozdzierany naskórek.

A tak, trzeba tyko trzymać przycisk, bo nie da się zablokować jak w wiertarce. Biorą nawet zeschnięte łodygi i drobne gałęzie, co ręcznymi byłoby raczej ciężko ciachać. Tylko szerokość mają zbyt małą. Ale mogę sobie wymienić głowicę na dwustronną i kosić zamaszystymi ruchami.

Wypisujecie takie rzeczy...

Ja, 30lat w ogrodnictwie... ;D

Życzę powodzenia z tym wysuwaniem żyłki. Tak to mają tylko w katalogach…

Acz nie powiem, kupiłem ostatnio jakąś żyłkę francuską, za trzykrotność ceny normalnych żyłek, nawinąłem i jest tak jak w katalogu (jasna żyłka o ciemnym rdzeniu, bardzo gibka, w efekcie dużo bardziej wydajna; pytać w marketach)…

Nożyce akumulatorowe do trawy mają problem z przecięciem niezdrewniałej nieco grubszej łodygi chwasta…

A mówię tu o wyrobie firmy Gardena. Jedne i drugie mają drążek przedłużający, tak że można na stojąco podcinać trawkę.

A propos tych nożyc akumulatorowych; może mówisz o nożycach do żywopłotów?

W Szczecinie teraz słonecznie i rześkie powietrze.

Chodziło mi o pisownię :)

Słusznie.

Dziękuję i przepraszam.

Edytowane przez Grzegorz7

No i jak zwykle - sprzeczne opinie :)

Gardena jest droga jako taka, a jakość nie zawsze idzie tu w parze z ceną. Pojadę do sklepu i zobaczę sam - wydaje mi się, że tanich nożyc elektr. nie warto kupować, bo się szybko zepsują. Dużo tego przycinania nie mam niby, więc może ręczne dadzą radę...?

Mam kiepską opinię o Gardenie na podstawie własnych doświadczeń.

Taki bęben do nawijania węża -kiepski.

Drobne narzędzia ogrodnicze- łamią się, pękają, wykrzywiają.

Tak samo kosiarki/podkaszarki firmy Bosch - zabawki.

Ale może miałem niefart.

Panowie!

Potrzebna porada :)

W przyszłym roku planujemy budowę altanki na działce metraż działki do około 310m2 . Potrzebuje porady z czego najrozsądniej zbudować ww altankę . Metraż wydaje mi się do ok 18-22m z czego ok 3/4 oddzielone na właściwe schronienie a 1/4 na szalet i skład narzędzi .

Jak wiadomo opcji jest wiele począwszy od ścian murowanych poprzez osb a nawet betonowe płoty. Jakie są wasze doświadczenia ?

Dach będzie spadzisty z przedłużeniem zadaszenia od frontu jako miejsce lenistwa i pijaństwa :)

Pozdr

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Życzę powodzenia z tym wysuwaniem żyłki. Tak to mają tylko w katalogach…

E... Myślę że zbyt pesymistycznie oceniasz obecne kosy mechaniczne. Wszystkich nie znam ale miałem przyjemność pracować kosą Stihla z głowicą AutoCat i nie było problemu z wysuwem żyłki. Ja ma Stihla niestety z takim guzikiem od spodu głowicy. Jak się mi żyłką kończy to po prostu muszę o coś twardego lekko głowicą stuknąć i od razu się wysuwa.

A nawet mam takie dwie i w obu to działa.

Niestety hiend kosztuje :)

Mam pilarkę i kosę Stihla od kilkunastu lat te same, nie naprawiane( puk, puk)...

A co z tą żyłką?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Stihl tak ma panie…

Za tę cenę.

A żyłkę już zakładałeś?

Tak w jednej już parokrotnie. Bez problemu.

Mam pilarkę i kosę Stihla od kilkunastu lat te same, nie naprawiane( puk, puk)...

Coć Ci powiem. Miałem kiedyś pilarkę Stihla, kupiłem od kogoś starą. Działała mi parę lat ale potem były coraz większe problemy z odpalaniem, regulacją, chociaż pracowała cały czas. No i zdecydowałem się na zakup nowej. Starą zresztą wzięli w komis. Zdjęli dekiel łańcucha, a tam rok produkcji chyba 78! I cały czas pracowała i były części zamienne dostępne. No to już wiedziałem co muszę kupić jako następce. Zresztą tego staruszka też podremontowali i ktoś go kupił. Pracuje

Co z żyłką?

Nie kupujcie tego kolorowego badziewia w marketach.

Wówczas i Stihl nie da rady…

Materiały eksploatacyjne są równie ważne jak narzędzie.

;)

Podstawa to kabel w elektronarzędziu...

W spalinowym również warto wymienić kabel do świecy.

Od razu lepsze osiągi.

Kosa za 500PLN lepiej tnie jak Stihl za 1300PLN!

Panowie!

Potrzebna porada :)

W przyszłym roku planujemy budowę altanki na działce metraż działki do około 310m2 . Potrzebuje porady z czego najrozsądniej zbudować ww altankę . Metraż wydaje mi się do ok 18-22m z czego ok 3/4 oddzielone na właściwe schronienie a 1/4 na szalet i skład narzędzi .

Jak wiadomo opcji jest wiele począwszy od ścian murowanych poprzez osb a nawet betonowe płoty. Jakie są wasze doświadczenia ?

Dach będzie spadzisty z przedłużeniem zadaszenia od frontu jako miejsce lenistwa i pijaństwa :)

Pozdr

Gdybym miał kasę, to budowałbym z drewna. Dla zapachu, mikroklimatu, wyglądu. Ale wiadomo, chyba drożej + potem konserwacja. Ale drewna nic imho nie przebije. Są też takie gotowe domki do kupienia - składa się to jak klocki, w ciągu dnia-dwóch samemu postawisz bez problemu. Co do technologii płotu betonowego, to też można - czemu nie? Tylko potem od wewnątrz czymś by to trzeba 'umilić'. Z samego OSB to raczej by nie stawiał - ani to wygląda, drzazgi non stop wyłażą... nietrwałe.

Z osb myślałem na zasadzie że :

patrząc od zewnątrz -

panel pcv > osb>wełna>regips

A o płocie betonowym:

styropian>płot>wełna>regips

Dach miałby być z osb a na to karpiówka .

Nie wiem czy to dobry pomysł

Domek z drewna raczej odpada ze wyglądu na koszta :/

Pomysł z OSB nie jest zły, przy założeniu takich warstw jak podałeś.

Proste to, nie pęcznieje, pachnie drewnem,..

Na dach OSB jako warstwa nośna to standard.

Ja obecne bawię się na działce płytami OSB. Kupiłem 25mm i 18mm.

Są bardziej użyteczne niż wyglądają.

Ściankę osb można w miarę szybko i tanio postawić a na końcu wykończyć panelami pcv jak gotówki przybędzie. Pojawia się pytanieile wełny w ścianie, jak z fundamentem- mam kilka ton kamieni do wykorzystania jak głęboko kopać ?

Altanka ma pełnić funkcje raczej na przetrwanie podczas oberwania chmury bądź nocnego grillowania jakie mam skłonności organizować

[grill elektryczny więc w środku sprawuje się ok.]

pozdrawiam

Fundament betonowy.

Wbrew pozorom tani i jedynie solidny.

Rodzaj zależy od terenu; ława, płyta (nie wiem czy ściśle się wyrażam, Koledzy "budowlańcy" mnie poprawią).

Jak piach to można wylać płytę. Z 20cm zbrojonego betonu.

Ja glina taka jak u mnie to niestety, tylko ława (ława, ściany fundamentowe) na głębokość zależną od przemarzania, nawet do 1,2m.

Na fundament izolacja i można stawiać.

Prowizorki rozpadają się.

U mnie na skarpach, wiele altanek i domków popłynęło ze stoku. Stoją tylko te co do których stosowano prawidłowe zasady budowlane.

Kamień możesz wsypać do wykopu, na niego coraz drobniejsze frakcje, polać wodą (ubić). Na to można wylać płytę. Taka podsypka ma uniemożliwić wypiętrzanie przez zamarzającą wodę zwartych warstw ziemi i unoszenie (skrzywianie) fundamentu.

W kamieniach woda „rozpływa” się. Ważne aby nie zbierała się tam z okolicy (rodzaj zbiornika). Musi móc gdzieś stamtąd odpłynąć.

Domek z drewna raczej odpada ze wyglądu na koszta :/

Ja bym dobrze policzył Arni. Drewno potrzebujesz na ściany i podłogę. Dach, OSB i papa. OSB też na podłogę można dać. Z rodzimych gatunków prosto z tartaku możnaby chyba coś w rozsądnych pieniądzach wyrwać. Kalkulowałeś już jakoś koszty budowy z OSB i w technologii którą wybrałeś?

Będziesz stawiał sam, czy firma? Jak firma, to na materiale jeszcze możesz oszczędzić...

Co do fundamentów, to Grzegorz dobrze prawi, ale wszystko zależy od podłoża i warunków lokalnych. Nie zapomnij o dobrej izolacji poziomej i pionowej, bo jak ci fundament będzie podciągał wodę, to każde drewno czy drewnopochodne płyty w końcu zgniją.

Poszalałem wczoraj.

Nowe nabytki:

-świerk pospolity , tak na oko ponad 3 metry

-dereń jadalny

-dwa derenie Sibirica

-hortensja Annabelle

-sosna bośniacka nana

-dwa pigwowce

-dwa świerki Nidifornis(?) takie gniazka

-świerk Little Gem

-sosna oścista

Muszę jeszcze dokupić ze dwa derenie jadalne na nalewki.

I myślę nad miłorzębem. Jak to się sprawuje u nas?

Z rodzimych gatunków prosto z tartaku możnaby chyba coś w rozsądnych pieniądzach wyrwać

Drewno na taką inwestycję musi być sezonowane.Inaczej będzie "śmigło" z każdego kawałka.Dlatego u nas nie przyjęły się techniki budownictwa szkieletowego,Ani doświadczenia w izolowaniu,ani suszeniu, Aby szybko i "efekt na dziś"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.