Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Ponieważ mam już docelowe ramię 12", gramofon z tym ramieniem będzie wykorzystany w pokoju DIY na Audioshow. Wysokość talerza będzie trochę sztukowana (kilkoma płytami) bo ramie okazało sie ciut za wysokie. Docelowo zmeinię talerz na wyzszy.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Może zamiast tych płyt parę mat? Będzie mniej prowizorycznie :)

wit0- żywy dowód, że jakaś klapa na walkę z kurzem jest niezbędna :)

• Redaktorzy

Mam tam dwie maty i trzy płyty na dzisiaj. Przyjmę każdą liczbę mat :-) Albo jedną grubą.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

MF 100 jest nieczułe na VTA. Albo może im gorzej tym lepiej dla tej wkładki :)

Gdybyś pokazał MF 100 na Ałdio Szoł byłaby taka sensacja jak wczorajsza wygrana Celticu.

Jaka jest geometria rozmieszczenia pomiędzy osią talerza a osią obrotu ramienia prostego długości 12-14 cali? Znajdę gdzieś materiały na ten temat ?

Ps. Jakby pokazał na Ałdio Szoł wkładkę MF105 byłaby jeszcze większa sensacja. Podobno Mf101 i 105 były najlepiej brzmiącymi MF. A jakby jeszcze zagrała z igłą tenorel szlifem shibaty albo eliptyczną ?.

Witam,

napisze też tutaj żeby nie uciekło i było dla potomności.

Podstawiłem pod Fontesa coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko w nowszej wersji z innych materiałów. Komplet to 3 szt. Dwie podstawiłem od strony talerza, jedną od strony ramienia ale też blisko talerza. Z daleka wygląda jakby część plinty z ramieniem wisiała w powietrzu. Cała plinta z talerzem pomimo swojej wagi lekko "pływa" na tych kulkach po poruszeniu.

Co się zmieniło?

Wszystko to co zostało opisane w tej aukcji (nie jest moja ani żadnego mojego znajomego). Scena, przesunięcie w kierunku detaliczności, więcej powietrza, instrumenty nie włażą jeden na drugi, kontrola basu. Gdybym sam nie słuchał to bym pewnie nie uwierzył. Cena moim zdaniem śmieszna, ja za te nowe dałem więcej, przynajmniej są czarne.

O zastosowaniu poinformowałem też Andrzeja.

Czy ja dobrze kojarzę, że ktoś robi platformy antywibracyjne na kulkach?

Pozdro

Andrzeju,

czy bolec centrujący płytę na macie jest elektrycznie połączony ze śrubą od mocowanie lożyska od spodu?

Pytam bo poradzono mi aby uziemić ten bolec w celu odprowadzania ładunków elektrostatycznych z płyty.

Co o tym sądzicie?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Ponieważ mam już docelowe ramię 12", gramofon z tym ramieniem będzie wykorzystany w pokoju DIY na Audioshow. Wysokość talerza będzie trochę sztukowana (kilkoma płytami) bo ramie okazało sie ciut za wysokie. Docelowo zmeinię talerz na wyzszy.

Aj szkoda, że nie będzie Ad Fonciaka z oryginalnym ramieniem 14" i wkładeczką à la pmcomp.

Mam nadzieję, że posłucham tego 12". Pokój DIY może być nader ciekawy.

Na Audioszoł przyciąga mnie jak magnes gramofon Peezeeta.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Co się zmieniło?

Wszystko to co zostało opisane w tej aukcji (nie jest moja ani żadnego mojego znajomego). Scena, przesunięcie w kierunku detaliczności, więcej powietrza, instrumenty nie włażą jeden na drugi, kontrola basu. Gdybym sam nie słuchał to bym pewnie nie uwierzył. Cena moim zdaniem śmieszna, ja za te nowe dałem więcej, przynajmniej są czarne.

Bo ten gramofon wymaga "miękkiego" zawieszenia.... A zmiana po zastosowaniu jakichkolwiek podkładek, innych od Andrzejowych tyle, że miękkich, jest ogromna. I nie ma wtedy mowy o jakiś wyostrzeniach czy tym podobnych sprawach. Jest muzyka i o to chodzi :)

w tym pliku masz geometrię pd thorensy z różnymi ramionami

A co to jest Effective Length, Overhang, Mounting distance ? Może jakiś rysunek, geometrii dla ramion prostych z podanym kontem odgięcia mocowania i położeniem osi obrotu ramienia względem osi talerza?

Aleś pomógł.

A jak zmotywował... jak kierownik w Biedronce :-)

Podstawiłem pod Fontesa coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko w nowszej wersji z innych materiałów. Komplet to 3 szt.

następna modna głupota. Teraz będą stawiać wszystko na toczących się kuleczkach. Może po to żeby zmniejszać wpływ drgań od trzesienia ziemi w Japonii. Jak się gramiak na tym zacznie kolibać na boki, to już będzie miodzio brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
<br /><br />A jak zmotywował... jak kierownik w Biedronce :-)<br />

Albo kierowca w Żuczku.

W pewnym wieku samodzielność procentuje w przyszłości.Nie ze zlej woli ,ale z praktyki wiem ile mozna znaleźc informacji jak potrzeba. A jaka potem satysfakcja:)

Edytowane przez ricon

No to gdzie te informacje? Rozumiem że już je znalazłeś. Tylko jakieś mało konkretne.

Nie interesują mnie ramiona na Thorensie.

Pytam o geometrię ustawienia ramienia prostego względem osi talerza i kat odgięcia "główki", ramion 12" i 14" a może i dłuższych, takich jak w Ad fontesie

Aleś pomógł.

następna modna głupota. Teraz będą stawiać wszystko na toczących się kuleczkach. Może po to żeby zmniejszać wpływ drgań od trzesienia ziemi w Japonii. Jak się gramiak na tym zacznie kolibać na boki, to już będzie miodzio brzmienie.

Aleś pomógł.

To tak ze zlosci bylo? Jeden nie odpowiedzial to drugiemu przywalic? Co do tego ma Biedronka?

A teraz nt. kulek ... SŁUCHAŁEŚ ??? Bo ja tak, na spokojnie, w domu, nikt mnie nie zmuszal do zakupu. I to jest moje doswiadczenie na AD Fontesie. Dlatego o tym piszę w tym wątku bo może to komuś pomoże. A Ty do tematu nic nie wniosłeś.

A ty masz Fontesa? Stosujesz jakieś odsprzeglenia od wibracji? Napisz, pochwal się, zobaczymy jakie rozwiązania nie są modne ale jak mniemam z Twojego wpisu są najlepsze na swiecie.

Jak rozumiem głupie rozwiązanie stosuję więc skrót myślowy ... jestem głupkiem. Ot jak miło najmądrzejszego na świecie posłuchać, który nie wie, bo mu się nie chciało poszukać, nic o podstawowych określeniach z geometrii graniaków. Witamy w klubie g.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

A teraz nt. kulek ... SŁUCHAŁEŚ ??? B

A teraz na temat fizyki .... SPAŁEŚ ???

Wiesz jakie funkcje spełnia tarcie i dlaczego stawia się gramofon amortyzowany masą na kolcach, a nie na toczących się kulkach, które można łatwo wprawić w ruch??? Z równym powodzeniem mógłbyś podwiesić gramofon na linkach do sufitu. jakie wspaniałe odprzęgnięcie od drgań pomieszczenia. Huśtawkę dla dziecka można z tego zrobić.

Jakiś wynalazca internetowy pokazał niedawno podstawki na kuleczkach i stado papug zaczęło go powielać próbując zarobić na bezsensownym pomyśle. Podstaw sobie te kuleczki pod nogi od krzesła i na nim usiądź, poczujesz działanie i szybko zrozumiesz o co chodzi..

ile mozna znaleźc informacji jak potrzeba

Znalazłem na przykład to

Ukryta Zawartość

Napisane przez człowieka który konstruował gramofony w latach 70. na politechnice warszawskiej. Zamieszczałem już na forum stronę z jego archiwalnymi konstrukcjami.

Popatrz na rysunki. Schemat położenia osi obrotu ramienia względem osi talerza. Nie znalazłem tam schematu zależności dla ramion dłuższych niż 22cm. Czyli takich jak w Ad Fontes. W tym wątku ktoś pokazywał specjalne mocowanie umożliwiające przesuwanie osi ramienia względem osi talerza. Z czego wynika że zasady określenia geometrii osi obrotu nie są jednoznaczne.

I właśnie o informacje na ten temat się pytam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Arku

Powtórzę .... SŁUCHAŁEŚ ???

Na kolcach Andrzeja "nie grało", a na tych kulkach "gra".

No ... teorię widzę masz opanowaną. BTW ktoś kiedyś mówił że Ziemia jest płaska. To też było niepodważalne.

Na linkach do sufitu podwieszaliśmy w Meksyku do sufitu stół ... żeby robale do misek nie właziły. BTW jeśli porównujesz kulki do linek to chyba należy do lekcji fizyki z podstawówki wrócić.

Z moje strony EOT nt. kulek.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

A teraz na temat fizyki .... SPAŁEŚ ???

Wiesz jakie funkcje spełnia tarcie i dlaczego stawia się gramofon amortyzowany masą na kolcach, a nie na toczących się kulkach, które można łatwo wprawić w ruch??? Z równym powodzeniem mógłbyś podwiesić gramofon na linkach do sufitu. jakie wspaniałe odprzęgnięcie od drgań pomieszczenia. Huśtawkę dla dziecka można z tego zrobić.

Jakiś wynalazca internetowy pokazał niedawno podstawki na kuleczkach i stado papug zaczęło go powielać próbując zarobić na bezsensownym pomyśle. Podstaw sobie te kuleczki pod nogi od krzesła i na nim usiądź, poczujesz działanie i szybko zrozumiesz o co chodzi..

Znalazłem na przykład to

http://vsa.internetdsl.pl/technique/Gramofony-ref1.pdf

Napisane przez człowieka który konstruował gramofony w latach 70. na politechnice warszawskiej. Zamieszczałem już na forum stronę z jego archiwalnymi konstrukcjami.

Popatrz na rysunki. Schemat położenia osi obrotu ramienia względem osi talerza. Nie znalazłem tam schematu zależności dla ramion dłuższych niż 22cm. Czyli takich jak w Ad Fontes. W tym wątku ktoś pokazywał specjalne mocowanie umożliwiające przesuwanie osi ramienia względem osi talerza. Z czego wynika że zasady określenia geometrii osi obrotu nie są jednoznaczne.

I właśnie o informacje na ten temat się pytam.

Kolega widzę uwadza i tym samym szkodzi.... Po co ta zadziorność? Nie rozumiem. Prawa fizyki są znane, jak rownież to, że AA zrobił gramofon grający analitycznie i szczegółowo. Nie każdemu sie to podoba więc jest podana recepta na to. Jedną z nich jest to co proponuje pmcomp. I to słychać, wyraźnie. i jest to związane z prawami fizyki, jak najbardziej. Nie ma się co indoczyć bezsensu.

- fajne te kulki :) sprzedający pisze : "Podkładki można ustawiać pod playerem CD, DAC-iem, transportem, preampem, czy wzmacniaczem.

W każdej pozycji poprawiają jakość dźwięku."

- rozumiem, ze można je podłożyć pod cd czy daca, bo cyfra i tak gra do kitu, więc kulki mogą jej pomóc - w kazdym razie nie zaszkodzą - ale podkładać pod wzmacniacz ! ?? - to już pachnie czarną magią i przypomina mi maść na szczury :) - a jakby tak podłożyć pod gramiak, preamp, wzmacniacz, a może i pod kolumny - to dopiero byłaby nirvana !

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Jak komuś coś gra za ostro to trzeba zmienić wkładkę, a nie bujać gramofonem.

Luzzzz.... stary, przestań jazgotać bo głupoty pieprzysz. Przy sztywnej budowie gramofonu, prawidłowo skonstruowanego, każda zmiana w jego posadowieniu jest słyszalna. Kropka. Odpuśc bo obrażasz innych be sensu.

<br />będą się domagać grzeczności <br />

- tak, bo grzecznym trzeba być - mozna mieć różne zdania i opinie, ale wszelkie personalne epitety są niedopuszczalne !

excelvinyl winylmania blog szukaj

Zgadza się .... nie nauczyła.

Je ze swojej strony przepraszam jeśli kogoś uraziłem.

Pozdro

Powtórzę .... SŁUCHAŁEŚ ???

Na kolcach Andrzeja "nie grało", a na tych kulkach "gra".

Powtórzę .... SPAŁEŚ ???

Wykonaj prosty eksperyment jeśli wiedzy fizycznej ci nie wystarcza. Postaw krzesło na tych kulkach i na nim usiądź..Wtedy poczujesz "fizykę" na sobie i nie dasz się nabierać internetowym wynalazcom po wieczorowych kursach wiary w cuda pociskającym ludiom "podstawki" na przetaczających się kulkach.

Jeśli dla ciebie lepsze brzmienie polega na wprowadzaniu zniekształceń prowadzenia igły po płycie, to kup sobie Bambino na pchlim targu, Zrealizujesz ulubione "granie" znacznie skuteczniej, Widocznie ten gramofon jest dla Ciebie za dokładny.

To trzeba zmienić gramofon. Albo dobrać pasującą do gustu wkładkę. Zamiast kolibać gramofonem na kuleczkach.

- fajne te kulki :) sprzedający pisze : "Podkładki można ustawiać pod playerem CD, DAC-iem, transportem, preampem, czy wzmacniaczem.

Można je podstawić pod wszystkim co gra nawet postawione na boku. Tylko gramofon się do takich urządzeń nie zalicza akurat.

• Redaktorzy

Arku, troszeczke się nie orientujesz. Tutaj współdziała kilka czynników, między innymi masa urządzenia, wielkość kulki i profil wgłębienia. Przy pewnej masie, aby wprowadzić całość w ruch, potrzebny byłby mocny impuls, natomiast mikrodrgania, z jakimi mamy do czynienia w przypadku gramofonu, będą dawać zupełnie inne skutki.

No to coś dla naszego doktora od fizyki: platforma antywibracyjna na sznurkach:

Ukryta Zawartość

(drugi pdf od góry, a potem pierwszy)

Poczytaj miszczu do poduszki. I zanim zaczniesz kogoś obrażać i wyzywać to się doucz, wiedza w necie jest za darmo.

Głowę dam sobie uciąć że była też i na kulkach, a nie na łozyskach.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Arku, troszeczke się nie orientujesz. Tutaj współdziała kilka czynników, między innymi masa urządzenia, wielkość kulki i profil wgłębienia. Przy pewnej masie, aby wprowadzić całość w ruch, potrzebny byłby mocny impuls, natomiast mikrodrgania, z jakimi mamy do czynienia w przypadku gramofonu, będą dawać zupełnie inne skutki.

Doskonale się orientuję że nikt tych zależności nie zbadał wrzucając na tokarkę kawałek metalu.

poza tym kolec wymaga znacznie większej masy dynamicznej do wytracenia z równowagi niż kulka łożyskowa a drgania izoluje na tej samej zasadzie. Jesli kulke unieruchomisz we wglębieniu to będzie izolował agorzej przenoszenie drgań niż "prymitywny: kolec.

Do tłumienia drgań natomiast stosuje się materiały stratne, coś co jest w stanie je rozproszyć na powierzchni lub w objętości, więc gumę filc, tłumiki hydrauliczne ze sprężynami itp. wynalazki. Przy tym zastosowanie ich dla całego gramofony izoluje całość od wpływów zewnętrznych ale już nie od drgań generowanych wewnątrz układu.

Kulki to najgłupszy pomysł jaki do tej pory widziałem w Internecie. Nie dosyć ze nie izoluje jakoś lepiej od zewnątrz niż zwykły kolec, to jeszcze pozwala na przemieszczanie urządzenia w skutek oddziaływań zewnętrznych oraz wpływu jego własnych mas ruchomych z powodu zmniejszenia tarcia w takiej podstawie. .

Co jakiś czas pojawiają się takie wynalazki dla ciemniaków jak platformy antywibracyjne na sznurkach podwieszane (też takie były w Internecie). Pamiętam artykuł ludka który udowadniał, że najlepszym usztywnieniem obudowy głośnikowej są rozpięte wewnątrz stalowe struny "likwidujące punkty swobody". Teraz przyszła moda na przetaczające się kulki. To już sławne Tremblerzy były wielokrotnie sensowniejszym rozwiązaniem problemu tłumienia drgań.

• Pokaż nowe odpowiedzi