Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak tak panowie,co trzyma dziewczynka w dłoniach? jak myślicie co pozostanie z czasem w zainteresowaniu tej Damy? :)

Podrapana płyta? :-)

Ech nie napiszę czym zrobiłem, bo padniecie ze śmiechu. (Chociaż czasem pstrykam, analogowo oczywiście, Pentaxem 645 np

A co w tym śmiesznego.

Zdjęcie jest dobre.

Może zgadywanka

Samsung S95? :-)

A może telefon komórkowy???

Aten Pentax 654 to jakiś średni format? Wersja D jak widzę to już coś około 11tys,EUR :-)

Edytowane przez Arku

- Piękne zdjęcie !!! - zapisałem w komputerze po nazwą " Analog Lady "

Pewnie, że piękne, ale lepiej by brzmiało "Analog Kid" :)

Rozumiem, że tytuł płyty Radiohead trzymanej w ręku przez modelkę, to skrót od "Kid Analog" :o)

"Tynk pożera dźwięk" 747

Odbiega to od tematu ale foto kapitalne. Jak zapytam czy można dostać plik wysokiej rozdzielczości celem zrobienia sobie dużej odbitki do pokoju odsłuchowego to będzie nie takt z mojej strony? :rolleyes:

Pozdrawiam autora

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Też chciałem o to poprosić, ale nie śmiałem, bo prawa autorskie i takie tam...

"Tynk pożera dźwięk" 747

jest filmik z rezonansu ramienia z twardą wkladką Denon DL103R (muszę go wlać na YTuba)-

Filmik już można gdzieś odszukać? A może tak krok dalej? Taki filmik instruktażowy jak prawidłowo kalibrować AF?

Samsung S95? :-)

A może telefon komórkowy???

Aten Pentax 654 to jakiś średni format? Wersja D jak widzę to już coś około 11tys,EUR :-)

zdjęcie zrobione Samsungiem Galaxy S II. Ehh tyle informacji ściąga komputer przy każdej okazji, pomyśleć ile jeszcze wysyła.

Pentax 645 to średni format (645 w nazwie to nic innego jak informacja o wymiarach klatki - 6x4.5cm), wersja D jest cyfrowa i dlatego tyle kosztuje, analoga dostaniesz za 40x mniej.

przepraszam za offtop :)

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

zdjęcie zrobione Samsungiem Galaxy S II. Ehh tyle informacji ściąga komputer przy każdej okazji, pomyśleć ile jeszcze wysyła.

Pentax 645 to średni format (645 w nazwie to nic innego jak informacja o wymiarach klatki - 6x4.5cm), wersja D jest cyfrowa i dlatego tyle kosztuje, analoga dostaniesz za 40x mniej.

przepraszam za offtop :)

dzięki

To jest gramofon kolegi Sady , który w tym wątku się wypowiadał. Sprzedaje bo pewnie zbiera na black piano :rolleyes:

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

UWAGA! Słuchanie Ad-Fontes zmienia... filozofię życia. Takie memento, dla potencjalnych właścicieli ;-)

Ukryta Zawartość

zdjęcie zrobione Samsungiem Galaxy S II.

Wiec albo ten telefon taki dobry albo fotograf. Bo kompozycja i wykonanie bardzo udane.

Filmik już można gdzieś odszukać? A może tak krok dalej? Taki filmik instruktażowy jak prawidłowo kalibrować AF?

Tak, filmik jest tu:

Ukryta Zawartość

Rezonans rozmyty, ale uchwytny, w okolicach 10Hz.

Generalnie, zderzyłem się z problemem wykorzystania w Ad Fontes posiadanych twardych wkładek MC - DL103R z ramieniem, które raczej źle się z nimi zgrywa - wg różnych opinii, raczej miarodajnych. Te wkładki są jednak zbyt dobre, żeby się ich tak po prostu pozbyć. Przeszukałem Net i trafilem na sugestie tego typu:

Ukryta Zawartość

Poszedłem w tym kierunku, a wykonanie:

post-26459-0-67864400-1356129337_thumb.jpg

post-26459-0-09484500-1356129367_thumb.jpg

aczkolwiek może mało eleganckie, jednak okazało się skuteczne w działaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ryszard_pp
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Zamiana plastikowej śrubki na metalową plus podkładka/podkładki metalowe by nie dała podobnego efektu?

Zamiana plastikowej śrubki na metalową plus podkładka/podkładki metalowe by nie dała podobnego efektu?

Cu to miękki, tłumiący rezonanse metal a podkładki plastikowe - to też separacja wkładki od ramienia i tłumienie, nie miałem zresztą innych pod ręką. To stary, skuteczny trick, przyznam się, że stosowałem go już wcześniej w innych gramofonach. Faktem jest, że podkładka plastikowa między headshellem a trzonem ramienia za bardzo sie ślizga, headshell może się obracać przy mniej delikatnym operowaniu ramieniem i stracić kalibrację, przydałaby sie tam jakaś inna, pewnie miedziana, tylko skąd wziąć takie podkładki z Cu.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ciężko zobaczyć ten rezonans z filmu ,który zamieścił Ryszard. Ale wierzę na słowo.Rozumiem ,że stałeś się posiadaczem Ad Fontes'a Ryszardzie. Co do denona 103r to stałem się jego wielbicielem. Grał znakomicie na gramofonie Acoustic solid ,ale teraz to jest "killer"! Ta wkladka podoba mi się ze względu na pewien rodzaj muzykalnosci ,którego nie znalazłem na innych, droższych wkładkach.Małe a cieszy!

Ciężko zobaczyć ten rezonans z filmu ,który zamieścił Ryszard. Ale wierzę na słowo.Rozumiem ,że stałeś się posiadaczem Ad Fontes'a Ryszardzie. Co do denona 103r to stałem się jego wielbicielem. Grał znakomicie na gramofonie Acoustic solid ,ale teraz to jest "killer"! Ta wkladka podoba mi się ze względu na pewien rodzaj muzykalnosci ,którego nie znalazłem na innych, droższych wkładkach.Małe a cieszy!

Ba, bo ten rezonans jest delikatny (niewielka amplituda) i rozmyty - ramię przecież jest baaardzo długie - 14 cali. Mała amplituda rezonansu ramienia - to bardzo dobrze. Bardziej go słychać niż widać, właśnie po to jest nagrany na płycie w tle ton 1kHz, żeby było słychać jego modulację w okolicy częstotliwości rezonansowej, i tu słychać wyraźnie właśnie wspomnianą modulację tonu 1kHz dla 11 Hz i 9 Hz, natomiast wygasa ona przy 7 Hz, a przy 13Hz jeszcze się nie pojawia zbyt intensywnie. Ten pomiar dla żadnego gramofonu i ramienia nie jest zbyt precyzyjny, jednak daje pojęcie o częstotliwości rezonansowej.

Denon DL-103R, właśnie w wersji R, był oceniany w recenzjach jako wybitnie udana konstrukcja - na poziomie wkładek 5 - 6 krotnie droższych.

Mój mały krok dalej to:

Ukryta Zawartość

Film pokazuje ostateczny wynik precyzyjnej regulacji styczności dla gramofonu Ad Fontes. Szablony typu "arc protractor" - najdokładniejsze, widoczne na filmie zostały wygenerowane specyficznie dla tego konkretnego egzemplarza Ad Fontes (generatorem szablonów) po jego dokładnych pomiarach. Film był kręcony jedną ręką, drugą przestawiałem ramię gramofonu, z duszą na ramieniu , żeby nie uszkodzić igły wkladki MC - obraz więc drży.

Ale małe pytanko - co właściwie oznacza sugestia "A może tak krok dalej?", rozumiem, że wkład własnej pracy autora?

Pracy będzie dużo i to niebanalnej (ja tę lekcję już odrobiłem dla wszystkich regulacji, zajęło mi to prawie tydzień). Małe słówko - filmik. Kolej na autora. Do dzieła Maciek1. Kolej na ciebie i twój wkład pracy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ryszard_pp

Ale małe pytanko - co właściwie oznacza sugestia "A może tak krok dalej?"

:))) Dzięki! Krok dalej, to zachęta nie dla Autora gramofonu, a dla Ciebie własnie. O taki kroczek, kroczki chodziło, czyli jak z tym Ad Fontes trzeba się pieścić:) Pytam i zachęcam nie ot tak... Po Świętach, a przed Sylwestrem wybieram się w podróż... Wracam nie sam:) Mój egzemplarz już gotowy i czeka na mnie! Podepnę do niego na razie mojego niewysłużonego Goldringa 1042. Z tej okazji zamówiłem u stolarza solidny stolik (szafkę) z litego dębu (blaty 6cm). Ponieważ będzie składał się z trzech poziomów (125x55) obawiam się, że ciężarem zbliży się do małego pianina:) No ale forma AdFontes zobowiązuje! Wesołych Świąt!

Wszystkim wspaniałym kolegom z Forum z serdecznymi Życzeniami Zdrowia i Wszelkiej Pomyślności pozostaje Andrzej Analogowy.Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa,życzenia oraz pomoc w realizacji przedsięwzięcia AD FONTES.Niech Nowy Rok 2013 będzie dla Was i dla Waszych bliskich tak wspaniały jak muzyka odtwarzana z płyty winylowej, a każde nowe słuchanie niech zbliża Was do WYŚNIONEGO IDEAŁU.

Witam świątecznie,

dla wszystkich właścicieli Fontesa najlepsze życzenia. Wiele zadowolenia ze swojej maszyny i radości ze słuchanej muzyki.

Napiszę dzisiaj parę słów bo jeszcze przed Świętami w sobotę odwiedził mnie Mikołaj w postaci peezeeta z Jego urządzeniami kalibracyjnymi czyli specjalnym szablonem, płytami testowymi i magicznym pudełkiem (o oczywistym know how już nie wspominam). Ponieważ mam zamiar przegrywać na cyfrę część moich winylowych zbiorów stwierdziłem że kalibracja mojego ramienia jest niezbędna. Poza tym lubię mieć świadomość że wszystko gra jak w szwajcarskim zegarku.

Ale przed kalibracją Fontek dostał nową szmatę made by peezeet:

Ukryta Zawartość

fontes3.th.jpg

Faaajna jest, cienka i mechata.

Cała operacja zajęła ok. 2 godzin i przeszła praktycznie bezproblemowo. Na początku musielismy poprawić przysięg bo ramię z moją wkładką było ciut za długie. Musieliśmy chwilę powalczyć z pilnikiem i dopasować węglową część ramienia aby zmieścić ją i wsunąć w kierunku podparcia. Średnica części węglowej była ciut większa od części aluminiowej. Po ustawieniu przysięgu wszystko poszło jak z płatka. Ustawienie poziomu wkładki i wyrównanie kanałów zajęło moment, ciagle mam wrażenie że na oko wkładka nie jest poziomo w stosunku do powierzchni płyty ale pomiary wskazuja co innego. Odsłuchy także. Oba kanały są wyrównane. Potem ustawienie siły nacisku ... uwaga ... na poziomie talerza a nie na wadze postawionej na talerzu. Sprawdźcie sami, wartości różnia się, w moim przypadku o ok. 0,2-0,3 g. Peezeet ma specjalnie zmodyfikowaną wagę, ja poradziłem sobie w inny sposób mianowicie ustawiłem wagę na podstawce obok talerza, dokładnie na jego wysokości. Dla ciekawskich częstotliwość rezonansowa ok. 9,5 Hz. Na koniec ustawienie VTA, "niestety" na oko bo innego sposobu nie ma. No i koniec.

No i zapytacie zapewne ... jak gra?

Hmmmmm, nie wiem ponieważ tydzień wcześniej zmieniłem konfiguracje odsłuchu tj. nowe miękkie meble i lekko ustawienie głosników co zmieniło dźwiek w sposób znaczny. Biorąc po uwagę efekt placebo NA PEWNO JEST LEPIEJ !!! :) . A tak na szybko wydaje się że poprawiła się precyzja dźwięku i rysowanie sceny. Troszkę więcej szczegółów bez zatracenia muzykalnego charakteru wkładki. Nic więcej nie napiszę bo jak napisałem szczegółowych testów przeprowadzić nie mogłem.

Wielkie podziękowania dla Pawła, mam nadzieję że Miodula się przyjęła.

Ciągle jestem w szoku jak Andrzej produkuje tak znakomite gramofony, które jak widać można bezproblemowo i prawidłowo skalibrować. I do tego jeszcze za takie pieniądze. Wczoraj na Wigilii był szwagier i nie mógł się nawdziwić jak się dowiedział ile to kosztuje. Celował znacznie wyżej. I nie mógł się nadziwić że ta mała igiełka kosztuje tyle co cały gramofon. A jak posłuchał to mu czapka z głowy spadła.

A na koniec zdjęcie kącika Fonteka, powiesiłem dwa obrazki "z epoki" żeby Mu było przyjemniej:

fontes1.th.jpg

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

To gratulacje. Ale jesteś w błędzie,sądząc że nie możesz ustawić vta . Z pomocą przyjdzie grafit od ołówka ,mozesz go położyć na twój hedshel -nawet po skosie - i przy pomocy papieru milimetrowego sprawdzić i wyregulować ten parametr.Pozdrawiam

To gratulacje. Ale jesteś w błędzie,sądząc że nie możesz ustawić vta . Z pomocą przyjdzie grafit od ołówka ,mozesz go położyć na twój hedshel -nawet po skosie - i przy pomocy papieru milimetrowego sprawdzić i wyregulować ten parametr.Pozdrawiam

Możesz opisac cała procedurę krok po kroku? Albo jakiś link najlepiej z obrazkami?

Pozdro

Ok, opiszę ale teraz idę wpierniczac rybę po grecku

Ja już nie mam już siły i nic nie przyjmuję ... może wieczorem jakiegoś łyskacza do ... może Franka Sinatry w 24/96 ... z cyfry (upps)?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Ja już nie mam już siły i nic nie przyjmuję ... może wieczorem jakiegoś łyskacza do ... może Franka Sinatry w 24/96 ... z cyfry (upps)?

Pozdro

...no jak ma być Farno to, tylko (rany ale lagi, ten serwer powinno się już wyłaczyć) to polcema Sinatra "a man and his music" 2 lp z komentarzem piosnekarza (rep 1060).....:)

...no jak ma być Farno to, tylko (rany ale lagi, ten serwer powinno się już wyłaczyć) to polcema Sinatra "a man and his music" 2 lp z komentarzem piosnekarza (rep 1060).....:)

Nie ... ma być Frank Sinatra Silver Box, a w szczególności swingowe kawałki.

Pozdro

......poprawić przysięg bo ......... Po ustawieniu przysięgu .......... Ustawienie poziomu wkładki i wyrównanie kanałów zajęło moment, ciagle mam wrażenie że na oko wkładka nie jest poziomo w stosunku do powierzchni płyty ale pomiary wskazuja co innego. Odsłuchy także. Oba kanały są wyrównane. Potem ustawienie siły nacisku ... uwaga ... na poziomie talerza a nie na wadze postawionej na talerzu. ....... wartości różnia się, w moim przypadku o ok. 0,2-0,3 g. Peezeet ma specjalnie zmodyfikowaną wagę............

1. Jak mawiał mój szwagier - gdy przysięga mężczyzna, to jest przysięg, gdy kobieta, to jest przysięga. Overhang - to po polsku - przesięg.

2. Regulacja azymutu wkładki nie polega na wyrównaniu poziomu sygnału obu kanałów z płyty testowej - to błąd. Tak tego nie wolno robić. Wkładki nie mają prawie nigdy idealnie trafionych, równych poziomów na obu kanałach - wszyscy producenci bez wyjątku dopuszczaja tu pewną tolerancję - patrz specyfikacje wkładek - i tak ma pozostać.

Regulacja azymutu polega na wyrównaniu poziomów przesłuchów na obu kanałach przy zachowaniu drobnej różnicy poziomów sygnałów w obu kanałach, jesli ta w ogóle wystepuje - to duuuuża, bardzo duża różnica.

Regulacja polegająca na doprowadzeniu do wyrównania na siłę poziomów sygnałów (zamiast poziomów przesłuchów) azymutem - kończy się w wiekszości przypadków fałszywką - to znaczy wizualnie krzywym ustawieniem wkładki i różnym dla obu kanałów przesłuchem - czyli błędnie ustawionym azymutem.

Prawidłową regulację azymutu - na identyczną wartość nie sygnału a przesłuchu w obu kanałach - pokazują dwa poniższe zrzuty ekranów analizatora - wykresy regulacji dokonywanej przeze mnie w styczniu tego roku dla niezwykle trudnej (ze względu na specyficzny ostry szlif igły) w ustawieniu azymutu wkładki Benz Micro Glider:

Ukryta Zawartość

post-26459-0-86176500-1356475065_thumb.jpg

3. Siła nacisku - VTF. Rzeczywiście, racja, brawo za tę obserwację - w tym gramofonie VTF jest różny dla różnych poziomów pomiaru. Ale tylko w tym gramofonie. Dlaczego? To dość ciekawy ale prosty problem z zakresu statyki tego konkretnego, długiego ramienia z tą konkretną przeciwwagą. Dla tego ramienia powinno sie ją mierzyć nie na poziomie talerza a na poziomie płyty, czyli lekuchno ponad talerzem. Dla ramion innych gramofonów taka różnica w pomiarach VTF przy lekkich różnicach poziomów nie występuje.

Dlaczego tak się dzieje ? Proponuję mały quiz - zgadywankę - kto na to wpadnie?

Pozdrawiam świątecznie i serdecznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego tak się dzieje ? Proponuję mały quiz - zgadywankę - kto na to wpadnie?

Hmmm... Środek ciężkości przeciwwagi nie leży w osi ramienia?

2. Regulacja azymutu wkładki nie polega na wyrównaniu poziomu sygnału obu kanałów z płyty testowej - to błąd. Tak tego nie wolno robić. Wkładki nie mają prawie nigdy idealnie trafionych, równych poziomów na obu kanałach - wszyscy producenci bez wyjątku dopuszczaja tu pewną tolerancję - patrz specyfikacje wkładek - i tak ma pozostać.

Regulacja azymutu polega na wyrównaniu poziomów przesłuchów na obu kanałach przy zachowaniu drobnej różnicy poziomów sygnałów w obu kanałach, jesli ta w ogóle wystepuje - to duuuuża, bardzo duża różnica.

Masz rację, oczywiscie chodziło o wyrównanie poziomów przesłuchów.

Czy ktoś poda sposób na ustawienie VTA bo cos ta ryba po grecku miniabyrowi zaszkodziła i znikł.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi