Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wszystko napisałem w wątku o drapaku.

Podsumuję krótko korzystając ze stwierdzenia kolegów: najpierw jest Fontek potem drapak. Oba zabijają swoją komercyjną markową konkurencję na swoim poziomie dzwiękowym w odnisieniu do ceny jaką trzeba za ten dźwięk zapłacić.

Fontek potrzebuje bardzo dobrej wkladki MM, z MC nie zagra na miare swoich mozliwosci. Andrzej pracuje nad nowym ramieniem.

Drapak potrzebuje bardzo dobrej wkladki MC, przy slabych jego potencjal bedzie sie marnowal. Tu wkladka za 1-2 tys nie wystarczy.

Fontek jest dla audiofilów poczatkujacych i aspirujacych, drapak dla zaawansowanych i świadomych. Chyba, że ktos ma za duzo kasy do wydania.

BTW maty grają, nie używajcie z Fontekiem gumy.

Właśnie słucham swojego Fonteka oczywiście w mojej konfiguracji i wcale nie uważam żeby moja wkładka MM miała mniej detali i szczegółów niż Lyra odsłuchiwana podczas spotkania. A moim zdaniem Maestro jest bardziej muzykalna. Tym bardziej ze Maestro i Dorian to ta sama polka cenowa. Nie demonizujmy więc, ze wkladki MC sa zawsze lepsze od MM bo to zalezy od konfiguracji i wkladki. W obu segmentach sa wkladki wybitne i smieci.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Ja wszystko napisałem w wątku o drapaku

Dzięki!

BTW maty grają, nie używajcie z Fontekiem gumy.

Dlaczego nie? A jeśli nie to co i dlaczego tak?:)

Oba zabijają swoją komercyjną markową konkurencję na swoim poziomie dzwiękowym w odnisieniu do ceny jaką trzeba za ten dźwięk zapłacić

Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że nie lubię pouczać ludzi. Ale takie kategoryczne stwierdzenia są trochę na wyrost. Sam piszesz, że AF gra tylko z wkładkami MM. Czyli podobny napęd z dobranym ramieniem i wkładką MC i dobrze zestawioną resztą toru może okazać się lepszym zawodnikiem. Będąc mocno osłuchanym z wieloma konfiguracjami innych producentów, do całego opisu powinno dodać się zwrot "moim zdaniem" i byłby to bardziej wiarygodny wpis.

Popieram polskie wyroby, posiadając w torze preamp RCM-u wybrany po wielu konfrontacjach z innymi i nie ośmieliłbym się napisać o rozjechaniu wszystkiego co stanie na jego drodze.

Nie słuchałem konstrukcji kolegów, ale z opinii Starego Audiofila wynika, że jest bardzo dobrze. A, że jest osłuchany to wierzę i gratuluję zakupu.

pozdr. Jacek

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

umka to mówisz, że lepiej dobrany tor uznanego producenta da radę Ad Fonciakowi ze źle dobranym torem i na wkładce MC?

Masz rację :)

Szczególnie jak się doklei Ad Fonciakowi do współpracy Altusy i jakąś Diorę.

Inna sprawa, czy na wkładce MC AF nie poradzi sobie z gramofonem komercyjnem z tego przedziału cenowego...Nie wiem, nie próbowałem.

Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że nie lubię pouczać ludzi. Ale takie kategoryczne stwierdzenia są trochę na wyrost. Sam piszesz, że AF gra tylko z wkładkami MM. Czyli podobny napęd z dobranym ramieniem i wkładką MC i dobrze zestawioną resztą toru może okazać się lepszym zawodnikiem. Będąc mocno osłuchanym z wieloma konfiguracjami innych producentów, do całego opisu powinno dodać się zwrot "moim zdaniem" i byłby to bardziej wiarygodny wpis.

Masz całkowitą rację. Pisałem to w obu wpisach, i tu i w drapaku, że wszystko jest "moim zdaniem" i moje odczucia i opisy sa wyłącznie subiektywne. I zawsze jeśli pisze coś tutaj to wyrażam swoją własną jak najbardziej subiektywną opinię, chyba że kogoś cytuję co jest wtedy zaznaczone.

Dziekuję za przypomnienie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Nie pisałem tego złośliwie. Ale bawię się analogiem na średnim poziomie kilka lat i coś co rzuca nie na kolana innemu może nie pasować. I tylko o to chodzi. A, że to wątek prawie klubowy to dostałem od razu z buta. Jakoś sobie z tym poradzę.

pozdr.

Inna sprawa, czy na wkładce MC AF nie poradzi sobie z gramofonem komercyjnem z tego przedziału cenowego...Nie wiem, nie próbowałem.

O to właśnie chodzi.

pozdr.

Od początku życia AD FONTES , informowałem i informuję wszystkich jakie założenia przyświecały tej konstrukcji.Gdybym osiągnął uniwersalność na jednym rodzaju ramienia byłbym szczęśliwy.Ale to niestety niemożliwe dla tej konstrukcji.Stąd klony ramion o różnych masach efektywnych w przedziale od 10 do 15 g.Szkoda,że nie zrobiliście testów dla dobrej wkładki MM choćby Goldringa 2500 lub Ortofona 2M Bronze lub wyżej..Cieszę się z tych badań i wszystkich uwag,ponieważ od początków tej konstrukcji dokonałem co najmniej 5 modyfikacji na plus dla gramofonu,słuchając doświadczonych kolegów..Dziękuję za Waszą pasję i entuzjazm..

>> andrzej analogowy

Nikt niczego Tobie nie zarzuca. Mój głos służył tylko zwiększeniu wiarygodności wypowiedzi. Śledzę wątek od początku i jestem pełen uznania. Sporo ludzi początkujących go czyta i bezwzględne wychwalanie czegoś bez punktu odniesienia, może negatywnie wpłynąć na jego odbiór.

pozdr. Jacek

Ps. Więcej nie będę mącił.

Zgadzam się z umką. Pisanie o produkcie w samych superlatywach może w dzisiejszych czasach, w dobie "sterowalnego internetu", wydać się podejrzane.

Poza tym, od początku to mówiłem, to czy cos jes dobre czy złe musi być w odniesieniu do czegoś innego.

Jedno jest pewne ... Fontes zdobył sobie wcale nie małą rzeszę zadowolonych użytkowników i to jest najlepsza rekomendacja !!!

Ten wątek o tym świadczy.

Wcześniej, na bazie swoich doświadczeń, pisałem że Fontes zabija "konkurentów" na pewno do przedziału 6 tys, a zapewne i wyżej ale tam nie sprawdzałem. Teraz dokonaliśmy porównania ze sprzętem ze znacznie wyższej półki.

Powtórzę: moim zdaniem przy budgecie do powiedzmy 10 tys Fontes, powyżej 20 tys drapak peezeeta. Wtedy przy zakupie rzeczonych dużo kaski zostanie na wkładkę, pre i na płyty. Kto zbuduje sprzęt pomiędzy?

Fontes to wkładki MM, drapak MC. Sytuacja może się zmienić jak Andrzej zbuduje ramię odpowiednie dla MC.

Ja mam Fontesa z bardzo dobrą wkładką MM i wtedy pokazuje on swoje możliwości. Ja jestem baaaaaardzo zadowolony.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

A tak dla rozluźnienia atmosfery, żebym nie wyszedł na mądralę, to wiesz co sądzi Piotrek (SA) o moim preampie? He,he. Dlatego, dla każdego coś .....

pozdr. Jacek

Branża

618 postów

Napisano dziś, 14:11

>> andrzej analogowy

Nikt niczego Tobie nie zarzuca

Błąd!!!Nie odbieram tego w tej kategorii!Piszesz bardzo merytorycznie i sensownie,bo wiesz o czym!Chodzi mi o uniwersalność urządzeń jako cel do którego dążę,ale z bardzo wysokim progiem który sobie postawiłem.I dlatego przestrzegam przed stosowaniem wkładek,które są - na razie- skazane na niepowodzenie...Stąd moje prośby o dobór odpowiednich lub zastosowanie odpowiedniego ramienia...

... lub zastosowanie odpowiedniego ramienia... no właśnie, Panie Andrzeju, jak postępy ? Zgłaszam się do ewentualnych testów.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Benpe toć masz największe możliwości testów z tym Dorianem. Może się okazać, że głupia zamiana śrubki mocującej headsheel na cieższą pozwoli Twojej MC rozwinać skrzydła. Nie korci cię?

Śrubkę już mam metalową, mocowanie grubsze, nie chcę dociążać główki. Miałem na studniach mechanikę i coś tam jeszcze pamiętam. Aby eliminować układy rezonujące masę należy rozpraszać.

Nieco masy dodałem w około 1/3 ramienia - jest to przymocowany taśmą kluczyk imbusowy o wadze około 3g.

Po około pół godzinie słuchania wiem, że na razie zostaje.

Mam od niedawna płytę Chilli Gonzalesa - Solo Piano II - wczoraj mnie drażnił ten fortepian, dzisiaj po dociążeniu już nie.

Edytowane przez Benpe

Daj zdjęcie ... Andrzej dostanie drgawek i apopleksji.

Pozdro

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Oczywiście. Trzeba zrobić kieszonkę na kluczyk na ramieniu i AF wraca do rywalizacji.

:)

... lub zastosowanie odpowiedniego ramienia... no właśnie, Panie Andrzeju, jak postępy ? Zgłaszam się do ewentualnych testów.

Za jakieś MAX 2 tygodnie dostanie Pan ramię do testów.Muszę jedynie dokończyć to co mam na warsztacie i zmontować wreszcie....OBIECUJĘ Myślę,że masa efektywna powyżej 20 załatwi sprawę....A.

Talerz talerzem mata matą ,a mnie cały czas intryguje bezwładność ramienia.

Po lekturze opisów różnych konstrukcji parametr ten oscyluje w granicach 5-10mg, Czy tyle wynosi w AF,? Może szczęśliwi posiadacze by pomierzyli.

jest taki wzór

Calculate the total moment of inertia I(tot)

I(tot) = [m*(r^2)] + [Z*(L^2)/3] kgm^2

Then effective mass M at effective length L is given by

M*L^2 = [m*(r^2)] + [Z*(L^2)/3] kgm^2

So M = ([m*(r^2)] + [Z*(L^2)/3])/(L^2) kg

which reduces to

M = [m*(r^2/L^2)] + [Z/3] kg

z zacnego forum

Ricon, jak Bozię kocham - no lenistwo ! Nie przeczytałes nawet tego wątku - a tu wszystko jest, post 668 i 689:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wyciągnąłeś głos ze środka bardzo długiej (śledziłem ją i analizowałem w szczegółach do samego końca) dyskusji na Turntable forum z Vinyl Engine. Finalnie, po róznych przymiarkach bardziej lub mniej trafionych forumowicz LuckyDog doszedł w końcu do prawidłowego algorytmu i upublicznił gotowy arkusz kalkulacyjny do wykorzystania. Masz dosłownie wszystko podane na tacy w tym wątku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ryszard_pp

Wyciągnąłeś głos ze środka bardzo długiej (śledziłem ją i analizowałem w szczegółach do samego końca) dyskusji na Turntable forum z Vinyl Engine. Finalnie, po róznych przymiarkach bardziej lub mniej trafionych forumowicz LuckyDog doszedł w końcu do prawidłowego algorytmu i upublicznił gotowy arkusz kalkulacyjny do wykorzystania. Masz dosłownie wszystko podane na tacy w tym wątku.

Ja tak.-dlatego cytowałem link.

Ale czy posiadacze przeliczyli swoje ramiona.?:). rekomendowane w wielu przypadkach 7 mg raczej nie będą mieli :)

To jest gramofon kolegi Sady , który w tym wątku się wypowiadał. Sprzedaje bo pewnie zbiera na black piano :rolleyes

Witam!

Trzeba by powiedzieć że był , bo od pewnego czasu jest ozdobą mojej pólki oraz oczarowuje dzwiękiem moje uszy. W załączeniu kilka niezdarnych zdjęć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-42951-0-64053700-1358262233_thumb.jpgpost-42951-0-21095500-1358262267_thumb.jpgpost-42951-0-15615800-1358262306_thumb.jpgpost-42951-0-12936800-1358262378_thumb.jpg

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez winilowy

Oczy chyba też czaruje. Wkładka bowiem jakoś bokiem idzie. Tak złośliwie piszę, bo ludziska potem mówią, że Fontesowi czegoś brakuje.

Oczy chyba też czaruje. Wkładka bowiem jakoś bokiem idzie. Tak złośliwie piszę, bo ludziska potem mówią, że Fontesowi czegoś brakuje.

Takiego nonsensownego ustawienia wkałdki (offset angle) jak na zdjęciu 4 z postu 956, to dawno nie widziałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi