Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Koniecznie. teraz ten naprężony śrubami stolik działa jako swoisty rezonator. Zastosuj pastę silikonową lub przekładkę z miękkiego igielitu tłumiące te rezonanse.

Dziękuję za radę. Zastosuję.

I jeszcze jedno, w jakim celu chcesz pomniejszyć masę tego już lekkiego ramienia kiedy chcesz stosować wkładki MC wymagajace w większości większego dociążenia z racji mniejszej poddatności zawieszeń? Chyba, że miałeś na myśli jedynie odbarczenie samego headshell'a, a nie zmniejszenie masy efektywnej?

Chodzi mi właśnie o zmniejszenie masy efektywnej. Z wyliczeń wynika, że powinna być ona, dla tej wkładki, przynajmniej na poziomie 9 g. Ale mogę się mylić.

Wkładkę dobierałem pod kątem jej podatności przeliczając kalkulatorem wyliczającym rezonans. Założeniem było uzyskanie wyniku powyżej 8 Hz.

Jeśli uważasz, że ta wkładka może być docelową dla tego ramienia możesz je dokładnie do niej zestroić. Walczyć o 1Hz ? Poproś Ryszarda podając mu dokładne parametry wkładki o obliczenie najkorzystniejszego rezonansu i wyznaczenie zalecanej masy efektywnej dla tej wkładki. W Andrzejowym rozwiązaniu mocowania wkładki aż marzy się posiadanie trzech stolików, różniących się wagą o 1; 1,5 grama.

W.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

W Andrzejowym rozwiązaniu mocowania wkładki aż marzy się posiadanie trzech stolików, różniących się wagą o 1; 1,5 grama.

Zdaje się, że Andrzej przewiduje już taki upgrade. Proponował mi o połowę cieńszy headshell/stolik. Rady cenne, za wszelkie dziękuję.

hahahaha, Poszukiwany Poszukiwana:)))

Wyobraź sobie , że miałem to samo skojarzenie. Ale się nie czepiam , bom normalny. Może "ricon" - chciał mnie wyśmiać ? Ja - nikogo nie wyśmiewam - najwyżej pytam.... Jego prawo. Nieustająco - pozdrawiam. Jacek.

Bynajmniej -gdzież bym śmiał.

Pytanie o żonę Niusi retoryczne , bo już kiedyś się Niusia oświadczał(a) na forum odnośnie swojej orientacji :)

Pewnik!.

Edytowane przez ricon

Bynajmniej -gdzież bym śmiał.

Pytanie o żonę Niusi retoryczne , bo już kiedyś się Niusia oświadczał(a) na forum odnośnie swojej orientacji :)

Pewnik!.

Bardzo proszę o szczegóły , proszę Pana. Gdy Pan ich nie poda - mimo Pańskich wielu "wpisów" na Forum - będę interweniować. I - proszę mi wierzyć - ze skutkiem. Bo Pan mnie (i moją żonę - Iwonę) - obraża. Proszę przemyśleć zagadnienie. Edytowane przez Bezlitosna Niusia

UPS!!!!

nadwrażliwosć.Sorry.

Ale gwoli wyjaśnienia - prosze przejrzeć Swoje wpisy. Było już sprostowanie na podobne do moich "wątpliwości." Bodajże ostatni m-c.

Pozdrowienia dla małżonki.

Faktycznie - avatar i nick w pełni uzasadnione.

Edytowane przez ricon

UPS!!!!

nadwrażliwosć.Sorry.

Ale gwoli wyjaśnienia - prosze przejrzeć Swoje wpisy. Było już sprostowanie na podobne do moich "wątpliwości." Bodajże ostatni m-c.

Pozdrowienia dla małżonki.

Faktycznie - avatar i nick w pełni uzasadnione.

Raz jeszcze żądam - proszę powiedzieć : "przepraszam" , a wszystkie Pana fanaberie pójdą w niepamięć. Albo - pokazać wszem i wobec , o co Panu chodzi. Jacek.

Koniecznie. teraz ten naprężony śrubami stolik działa jako swoisty rezonator. Zastosuj pastę silikonową lub przekładkę z miękkiego igielitu tłumiące te rezonanse.

I jeszcze jedno, w jakim celu chcesz pomniejszyć masę tego już lekkiego ramienia kiedy chcesz stosować wkładki MC wymagajace w większości większego dociążenia z racji mniejszej poddatności zawieszeń? Chyba, że miałeś na myśli jedynie odbarczenie samego headshell'a, a nie zmniejszenie masy efektywnej?

Sama płytka headshella jest płaska, ta plastikowa śruba mocujaca headshell do końcówki ramienia jest prawdopodobnie za długa i po dokręceniu wychodzi na drugą stronę, Andrzej ją po prostu przycina ostrym nożem, bo oryginał jest jeszcze dłuższy. Robił to ostatnio przy mnie, ponieważ prosiłem o zapasową. Trzeba się po prostu temu dokładnie przyjrzeć, pewnie rozkręcić i obciąć jeden lub dwa zwoje gwintu na tej śrubie.Bardzo ostry nóż monterski albo skalpel bedzie konieczny.

Ta wkładka MC nie wymaga cięższego ramienia, jest miękka jak MM albo nawet trochę bardziej, compliance dlla 100Hz wynosi 14 (dla porównania DL103R ma 5) czyli dla częstotliwości nie 100 Hz (japońskiej) a w okolicy 10Hz (standard europejski) podatność niestety będzie jeszcze wieksza. Jaka dokładnie nie wiadomo, może 22, może 25. W praktyce bez płyty testowej ani rusz. Jeśli jest to ramię alu w wersji lekkiej, to Andrzej podawał jego masę efektywną = 11,4 grama. Z podatnością ok. 22 poruszamy się bardzo blisko 8 Hz, po ktorej stronie - dokładnie nie wiadomo. Konieczna byłaby płyta testowa. Jedno tylko mnie zastanawia - przecież brzmi chyba bardzo dobrze ?

Edytowane przez ryszard_pp
Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

w okolicy 10Hz (standard europejski) podatność niestety będzie jeszcze wieksza. Jaka dokładnie nie wiadomo, może 22, może 25.

Zakładałem jej podatność na poziomie 21, różnie to liczą, czasami przyjmując przelicznik x 1,5, 1,7 bądź nawet 2. Liczyłem to właśnie dla masy ramienia o wartości podanej przez Andrzeja, czyli 11,4 grama.

Gra, oj gra :) Przy okazji zmiany wkładki z MM na MC, zmieniłem również pre. Początkowo odsłuchiwałem MM na nowym phono by miec porównie z MC. Różnice są kolosalne i przerosły moje oczekiwania. Separacja kanałów, dynamika, przestrzeń, smaczki... takie ucieleśnienie dźwięku. Denon potrafi budować fantastyczną scenę, ma piękny środek, nie gra skrajami, brzmienie jest bez wyostrzeń ale bardzo energiczne i żywe, by nie powiedzieć żywiołowe.

Dziękuję Ryszardzie za wskazówki odnośnie śruby mocującej.

PS

To ramię w Ad Fontes powinno świetnie się zgrać z jedną z najlepszych wkładek MC ze średniej półki, czyli AT 33ptg. Niestety wpadłem na to już po zakupie Denona DL 304.

Ad Fontes nie tylko do MM, o nie :)

Zakładałem jej podatność na poziomie 21, różnie to liczą, czasami przyjmując przelicznik x 1,5, 1,7 bądź nawet 2. Liczyłem to właśnie dla masy ramienia o wartości podanej przez Andrzeja, czyli 11,4 grama.

Gra, oj gra :) Przy okazji zmiany wkładki z MM na MC, zmieniłem również pre. Początkowo odsłuchiwałem MM na nowym phono by miec porównie z MC. Różnice są kolosalne i przerosły moje oczekiwania. Separacja kanałów, dynamika, przestrzeń, smaczki... takie ucieleśnienie dźwięku. Denon potrafi budować fantastyczną scenę, ma piękny środek, nie gra skrajami, brzmienie jest bez wyostrzeń ale bardzo energiczne i żywe, by nie powiedzieć żywiołowe.

Dziękuję Ryszardzie za wskazówki odnośnie śruby mocującej.

PS

To ramię w Ad Fontes powinno świetnie się zgrać z jedną z najlepszych wkładek MC ze średniej półki, czyli AT 33ptg. Niestety wpadłem na to już po zakupie Denona DL 304.

Ad Fontes nie tylko do MM, o nie :)

A jak jest z basem? Ja niestety miewam z tym problemy. Chyba jednak zrezygnuję z DL103R i pójdę w kierunku bardziej podatnych wkladek MC.

Jeśli jest to ramię alu w wersji lekkiej, to Andrzej podawał jego masę efektywną = 11,4 grama. Z podatnością ok. 22 poruszamy się bardzo blisko 8 Hz, po ktorej stronie - dokładnie nie wiadomo. Konieczna byłaby płyta testowa. Jedno tylko mnie zastanawia - przecież brzmi chyba bardzo dobrze ?

Również to zauważyłem i stąd moje zdziwienie chęcią dalszego "odchudzenia" ramienia prowadzącego do zmniejszenia jego "uniwersalności" :-)

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

A jak jest z basem? Ja niestety miewam z tym problemy. Chyba jednak zrezygnuję z DL103R i pójdę w kierunku bardziej podatnych wkladek MC.

Dotąd, by wydobyć większą ilość basu, stosowałem miękkie podkładki pod nóżki Ad Fontesa. Obecnie gra na oryginalnych, andrzejowych i jest kapitalnie. Basu nie brakuje, jest taki jak trzeba i lubię. Na ile to zrobiła sama wkładka a na ile zgranie z obecnym pre, nie umiem powiedzieć. Zbyt krótko na nowym pre "męczyłem" Ortofona MM.

Również to zauważyłem i stąd moje zdziwienie chęcią dalszego "odchudzenia" ramienia prowadzącego do zmniejszenia jego "uniwersalności" :-)

Chodziło o jak najlepsze jego dopasowanie do obecnej wkładki. Bo tak, już zmiana - 2 gramy powoduje przejście powyżej 8 Hz rezonansu, przy założonej, wypośrodkowanej podatności DL 304 = 23.

Gdyby mnie kiedyś trzepło na zakup AT 33ptg to zmieniam tylko ramię z powrotem na alu z weglowego i daję grubszy headshell.

Generalnie nie żongluję wkładkami więc kwestia uniwersalności nie ma dla mnie takiego znaczenia.

No coments.

Czyli - po prostu nasr..eś komuś na wycieraczkę i dałeś dyla. Prawdę powiedziawszy - niczego innego po osobniku twego pokroju się nie spodziewałem. Jesteś zwykłe dno.

Pozwolę sobie zwrócić się z prośbą do kolegi Bezlitosna Niusia.

Drogi Jacku, bardzo proszę abyś przeniósł swój prywatny spór na PW, lub jako oficjalną skargę do administratorów. Ta zakładka tyczy wyłącznie tematów związanych z gramofonem Ad Fontes.

W.

Pozwolę sobie zwrócić się z prośbą do kolegi Bezlitosna Niusia.

Drogi Jacku, bardzo proszę abyś przeniósł swój prywatny spór na PW, lub jako oficjalną skargę do administratorów. Ta zakładka tyczy wyłącznie tematów związanych z gramofonem Ad Fontes.

W.

Panu Andrzejowi już powiedziałem , co myślę o Jego produktach - proszę sprawdzić. Z niejakim "riconem" nie zamierzam wojować. Nie ta klasa , proszę Pana. Wszystkich Was przepraszam za zamieszanie ,nie przeze mnie wywołane. Panu Andrzejowi raz jeszcze :chapeau bas. Jacek.

Dotąd, by wydobyć większą ilość basu, stosowałem miękkie podkładki pod nóżki Ad Fontesa. Obecnie gra na oryginalnych, andrzejowych i jest kapitalnie. Basu nie brakuje, jest taki jak trzeba i lubię. Na ile to zrobiła sama wkładka a na ile zgranie z obecnym pre, nie umiem powiedzieć. Zbyt krótko na nowym pre "męczyłem" Ortofona MM.

Chodziło o jak najlepsze jego dopasowanie do obecnej wkładki. Bo tak, już zmiana - 2 gramy powoduje przejście powyżej 8 Hz rezonansu, przy założonej, wypośrodkowanej podatności DL 304 = 23.

Gdyby mnie kiedyś trzepło na zakup AT 33ptg to zmieniam tylko ramię z powrotem na alu z weglowego i daję grubszy headshell.

Generalnie nie żongluję wkładkami więc kwestia uniwersalności nie ma dla mnie takiego znaczenia.

Teraz masz przecież ramię alu, jak ja, ale rozumiem, że będziesz szedl również w dodatkowe węglowe? Też miałem taki plan, mieć dwa ramiona, jednak poczekam trochę, bo Andrzej pracuje nad jeszcze jednym typem ramienia, ciężkim, na początku chyba dla kolegi Bnp, który może za jakiś czas podzieli się swoimi doświadczeniami z jego eksploatacji. Byłoby to cenne.

Jesteś zwykłe dno.

:)

Jaki nick taka odpowiedź. Poczytaj swoją autoprezentację w wątkach a potem miej pretensję do świata że Cię tak postrzega. Wyluzuj!.

Fine.

- Szablon łukowo-punktowy typu "arc protractor" jest lepszy (dokładniejszy) niż tylko 2-punktowy.

Mógłby któryś kolega poratować takowym lub wskazać zacne źródełko do pozyskania tego ustrojstwa. Korzystam co prawda z punktowych, ale faktycznie taki wydaje sie precyzyjniejszy.

robiz

Edytowane przez robiz
Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Teraz masz przecież ramię alu, jak ja, ale rozumiem, że będziesz szedl również w dodatkowe węglowe? Też miałem taki plan, mieć dwa ramiona, jednak poczekam trochę, bo Andrzej pracuje nad jeszcze jednym typem ramienia, ciężkim, na początku chyba dla kolegi Bnp, który może za jakiś czas podzieli się swoimi doświadczeniami z jego eksploatacji. Byłoby to cenne.

Tak, teraz chcę zmienić na węglowe pod Denona 304 bo na razie wisi na alu. To trochę by dopasować teoretycznie parametry. A ramię aluminiowe zachowam pod AT, którą być może zakupie w przyszłości. Puki co, cięższe ramię mnie nie interesuje ale nigdy nie mów nigdy :)

:)

Jaki nick taka odpowiedź. Poczytaj swoją autoprezentację w wątkach a potem miej pretensję do świata że Cię tak postrzega. Wyluzuj!.

Fine.

Konrad proszę , myślałem że nie muszę cię oddzielnie nakłaniać do zakończenia tego niefortunnego zajścia. Nie każ mi domniemywać, że jesteś homofobem??

Włodek.

Konrad proszę , myślałem że nie muszę cię oddzielnie nakłaniać do zakończenia tego niefortunnego zajścia. Nie każ mi domniemywać, że jesteś homofobem??

Włodek.

Wciąż powtarzam - nie ja zacząłem... Lepiej myślałem o Panu Konradzie. A i Iwona - też... Przejdźcie , Panowie do zakładki o ewentualnym wznowieniu polskich winyli. Przynajmniej się czymś (może) - ucieszymy. Szarpaniny mam dość w codziennym życiu. Konradowi - odpuszczam i piątkę daję... Żarcie się wzajemne - nie w moim stylu. Jacek. Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Ależ Drogi Jacku, z jakiego powodu odpowiadasz na post nie kierowany do ciebie?

Przy tej ilości wpisów, jesteś bardzo ekspansywnym forumowiczem. Udzielasz się we wszystkich możliwych wątkach, stąd wnioskuje, że potrzebujesz kontaktu z ludźmi. Motając się jednak wszędzie, odgrywasz inne postaci, zależnie od wątku w którym w danym momencie występujesz, wywołując dezorientację w odczytywaniu Twej osobowości. Nie dziw się Konradowi, bo on wyraził odbiór Twej osoby otwarcie na forum. W Polsce do dziś większość, o czym świadczy ostatnie głosowanie w Sejmie, jest za tradycyjnym pojmowaniem płci, rodziny, wiary i Narodu.

Mężczyzna używający żeńskiego nicku już budzi niepewność i na zapytania dla czego, motający się jak Ty sam prowokuje zaczepki. Kategoryczne określenie swej orientacji zapewne nie skutkowałoby kpinami. Na tym forum jest mnóstwo światłych i wykształconych osób. Sam byś się zdziwił w jakich dziedzinach.

Bardzo proszę zacznij być sobą:-)

W.

Ależ Drogi Jacku, z jakiego powodu odpowiadasz na post nie kierowany do ciebie?

Przy tej ilości wpisów, jesteś bardzo ekspansywnym forumowiczem. Udzielasz się we wszystkich możliwych wątkach, stąd wnioskuje, że potrzebujesz kontaktu z ludźmi. Motając się jednak wszędzie, odgrywasz inne postaci, zależnie od wątku w którym w danym momencie występujesz, wywołując dezorientację w odczytywaniu Twej osobowości. Nie dziw się Konradowi, bo on wyraził odbiór Twej osoby otwarcie na forum. W Polsce do dziś większość, o czym świadczy ostatnie głosowanie w Sejmie, jest za tradycyjnym pojmowaniem płci, rodziny, wiary i Narodu.

Mężczyzna używający żeńskiego nicku już budzi niepewność i na zapytania dla czego, motający się jak Ty sam prowokuje zaczepki. Kategoryczne określenie swej orientacji zapewne nie skutkowałoby kpinami. Na tym forum jest mnóstwo światłych i wykształconych osób. Sam byś się zdziwił w jakich dziedzinach.

Bardzo proszę zacznij być sobą:-)

W.

Dziekuję za wieści z Polski. Dotychczas myślałem , że kwestia : brzmi coś ładnie , lub nie - jest absolutnie oderwana od przekonań i katechizacji. Panowie mi uzmysławiacie , że jednak - nie jest. Pozdrawiam i zakończmy ten spektakl. Jacek.

- Szablon łukowo-punktowy typu "arc protractor" jest lepszy (dokładniejszy) niż tylko 2-punktowy.

Mógłby któryś kolega poratować takowym lub wskazać zacne źródełko do pozyskania tego ustrojstwa. Korzystam co prawda z punktowych, ale faktycznie taki wydaje sie precyzyjniejszy.

robiz

Pod poniższym linkiem jest szereg programów do ściągnięcia, wśród nich znany generator szablonów (arc protractor’ów) Conrad’a Hoffman’a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To ten zZipowany program do ściągnięcia:

"Custom arc template generator for phono cartridge alignment (also prints strobe disks)"

Program trzeba rozpakować do własnego katalogu i można go bez obaw używać, jest virus-free. Generuje i drukuje sprawdzone ( ! ) arc&2point-protractory dla dowolnego gramofonu.

Podstawową daną, na bazie której generator drukuje szablon i którą trzeba znać – jest „mounting distance”, czyli stała konstrukcyjna każdego gramofonu.

Stała konstrukcyjna nawet dla Ad Fontesa, w którym wszystko jest zmienne i ustawialne.

Mounting distance, inaczej „Spindle to Pivot Distance”to odległość (w linii prostej) - pionowej osi obrotu ramienia od osi obrotu talerza. Stała konstrukcyjna – niezmienna dla każdego egzemplarza AF. Dla własnego egzemplarza AF trzeba ją precyzyjnie zmierzyć, bo poszczególne egzemplarze AF mogą mieć pewien rozrzut tej stałej.

Wprowadzasz ją do generatora szablonów jako „Spindle to Pivot Distance”.

Wybierasz standard wielkości obszaru zapisu na płycie (promień wewn. i zewn. obszaru zapisu): DIN albo IEC albo Typical, ja wybrałem IEC,.

Wybierasz również standard dwóch punktów zerowego błędu styczności: Loefgren A, Loefgren B albo Stevenson.

Najpopularniejszy standard – Baerwalda – jest w tym generatorze określony jako Loefgren A.

Autor generatora, Conrad Hoffman, twierdzi, że algorytm Baerwalda został opracowany w rzeczywistości przez Loefgrena jeszcze przed Baerwaldem, dlatego określa go jako „Loefgren A” a nazwy „Baerwald” w ogóle nie używa bo uważa, że byłaby niezasłużona przez Baerwalda.

Generator drukuje szablon typu arc plus 2point, wydruk trzeba jednak w kilku podejściach precyzyjnie skalibrować.

Czy to rozwiązuje twój problem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ryszard_pp

Dziekuję za wieści z Polski. Dotychczas myślałem , że kwestia : brzmi coś ładnie , lub nie - jest absolutnie oderwana od przekonań i katechizacji. Panowie mi uzmysławiacie , że jednak - nie jest. Pozdrawiam i zakończmy ten spektakl. Jacek.

Także proponuję zakończyc spory nie związane z tematem przewodim watku. Jakby ktoś zapomniał, to mówimy tu o gramofonach, a konkretnie o AD FONTES. Jako załozyciel tego wątku bardzo prosze o skupieniu się na rzeczach waznych ; )

Czy to rozwiązuje twój problem?

Dziękuje bardzo ryszard, zobacze i sprawdzę ten programik w wolnej chwili, wydaje się zacny. Szczerze mówiąc , to nie mam żadnego problemu z Ad Fonciakiem : ), ale mimo , że sie nie udzielam w wątku ( po prostu słucham muzyki ) to sledzę go na bierząco i wyłapuje co ciekawsze tematy, a własnie ten o protactorze z dodatkowym prowadzeniem łukowym jest ciekawy.

robiz

Edytowane przez robiz

Także proponuję zakończyc spory nie związane z tematem przewodim watku. Jakby ktoś zapomniał, to mówimy tu o gramofonach, a konkretnie o AD FONTES. Jako załozyciel tego wątku bardzo prosze o skupieniu się na rzeczach waznych ; )

Dziękuje bardzo ryszard, zobacze i sprawdzę ten programik w wolnej chwili, wydaje się zacny. Szczerze mówiąc , to nie mam żadnego problemu z Ad Fonciakiem : ), ale mimo , że sie nie udzielam w wątku ( po prostu słucham muzyki ) to sledzę go na bierząco i wyłapuje co ciekawsze tematy, a własnie ten o protactorze z dodatkowym prowadzeniem łukowym jest ciekawy.

Dla pewności sprawdziłem ten programik w pracy czterema enginami antywirusowymi:

Downloaded:

Ukryta Zawartość

Downloading filesuccess

Size: 90 KB.

Scanning with BitDefendersuccess

(2013-01-30 21:52)

Scanning with Kasperskysuccess

(2013-01-31 12:33)

Scanning with Normansuccess

(2013-01-29 20:40)

Result:

No threat detected.

Plus McAfee.

Jest OK.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi