Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Biorąc pod uwagę fakt, że ja to ćwiczę od dłuższego czasu a Ty dopiero zaczynasz zabawę z ustawianiem azymutu na przyrządach, to dość pryncypialne stwierdzenie.

Ale nie będę się już więcej wtrącał i z zainteresowaniem przeczytam kolejne bezkompromisowe i autopromocyjne wpisy.

Może nie pryncypialne a zbyt skrótowe, z braku czasu. Zdecydowanie nie chodzi o to, żeby się nie wtrącać, trzeba się wtrącać, i to koniecznie, bo błędy czy pomyłki (czasem trudne do wychwycenia) wyłapuje sie na zasadzie wzajemnej wymiany poglądów i dyskusji. Dyskusja musi być, bo bez niej forum jest martwe. Nikt nie jest nieomylny, każdy z nas się tu pomylił, ja też, pewnie nie raz, a akurat zagadnienie azymutu nie należy do takich znowu prostych, a ten pan z linku poniżej dobrze wie co mówi:

Dr Feickert - Adjust+:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"The optimal Azimuth can be found reliably using a systematic analysis of the values of level and phase angle of the crosstalk signal against different azimuth settings. "

Sprawa z azymutem jest więc raczej skomplikowana. Opisuje te zagadnienia dość szczegółowo instrukcja do programu Adjust+, ktorą można sobie ściągnąć free w jęz. angielskim lub niemieckim.

Jeśli o mnie chodzi to będę musiał kupić ten produkt, chyba nie ma wyjścia. Zastępcze metody z analizatorem FFT są chyba za mało dokładne i miarodajne.

Co ciekawe, ten program pozwala w miarę obiektywnie ocenić VTA, co jest cenne, bo normalnie jest to równiez bardzo trudne.

Ukryta Zawartość

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ja doceniam ten program już od jakiegoś czasu . To fantastyczne narzędzie wymyślone do tego, do czego ma służyć . Kto raz spróbuję ,ten zobaczy że powrót do grafitu i linijki nie ma sensu.Polecam wersję "home" ,jest tańsza o 150 euro od wersji pro.

Vis, zastanowiłem się trochę nad tym, i powiem tak, to jest w końcu tylko hobby i bardzo dobra zabawa, ja po prostu od zawsze lubiłem tę dłubaninę, wkładkę po wygrzaniu

zawsze mogę zostawić w zaprzyjaźnionym salonie na kilka dni, wpadać, posłuchać, ocenić, porozmawiac z kompetentnym człowiekeim, w zasadzie nie ma problemu.

Ale mnie właściwie chodzi o sam proces dochodzenia do pewnego celu, który albo się osiągnie albo i nie.

Ważna jest droga, także nie do przecenienia wiedza, którą wszyscy po drodze zdobywają w ramach wymiany poglądów na forum. W końcu temu to forum ma służyć.

Oczywiście, jeśli w ogóle udostępnię jakieś sample nagrań - to mam nadzieję na absolutnie bezkompromisową i bezlitosną ocenę, bo tylko taka może mieć jakąkolwiek wartość.

Poza tym ramię rzeczywiście zawsze można wymienić, a zresztą nowe ciężkie jest jest chyba "under construction" u Andrzeja, zabawa więc trwa i jeszcze potrwa.

Dokładnie masz rację, to jest zabawa i hobby zarazem.

PTG szkoda >zostawiać< bo w tej cenie jest to bardzo dobra wkładka.

Zazdroszczę Tobie takiego zapału i chęci. Rozumiem, nowe doświadczenia, nowa wiedza to jest to co dodaje smaczek w tym wszystkim.

Dlatego staram się podsuwać pomysły które wynikają z mojego doświadczenia, może się przydadzą a jak nie to może skorzysta ktoś inny.

Co do sampli chętnie posłucham, nie musisz udostępniać na AS.

Możesz podesłać link na PW. Spostrzeżenia po odsłuchu odpiszę Tobie tym samym kanałem.

Co do formatu nagrań. Czym wyższa rozdzielczość tym lepiej.

Jestem przekonany, że Twoje-Wasze ramię pokaże pazur.

VIS

Ja doceniam ten program już od jakiegoś czasu . To fantastyczne narzędzie wymyślone do tego, do czego ma służyć . Kto raz spróbuję ,ten zobaczy że powrót do grafitu i linijki nie ma sensu.Polecam wersję "home" ,jest tańsza o 150 euro od wersji pro.

Tiaaa...... dosłownie minutę przed twoim postem zamówiłem, tzn. kupiłem wersję Pro (chyba zbankrutuję?), w tej wersji są opcje pomiarów rezonansów ramienia, nad ktorym się mam zamiar trochę poznęcać. Używałem ogólnego analizatora FFT, ale i tak wymagało to niezłej gimnastyki, a to narzędzie jest jednak dedykowane, wygodniejsze. Chociaż gdzieś tam w środku rownież używa analizatora FFT, np. do pomiarów rezonansu ramienia, jak się doczytałem w opisie.

Zamiary są, ale ten ciągły brak czasu..... Ale nie ma wyjścia, jeśli mamy się dalej mądrzyć na tym forum to jakieś miarodajne narzędzie, na którym można sie oprzeć trzeba mieć pod ręką, prawda?

Edytowane przez ryszard_pp

Jeśli pozwolicie dodam moje zdanie, choć zdaję sobie sprawę z mierności mojej wiedzy w całości tematu w porównaniu z Waszą. Jestem zwolennikiem ramion ultra lekkich i do nich będę się odnosił.

Moim zdaniem, próby przystosowania ramienia lekkiego jakim jest ramię Andrzeja, do współpracy z wkładkami niezaprojektowanymi dla nich nie wróży powodzenia. W ramionach ULM wkładka nie tylko powinna mieć znaczną podatnośćdynamiczną, powinna mieć również znikomą masę własną, do 3g. Najlepiej aby ramię kończyło się samą igłą:-)

Dociążanie lekkich ramion burzy sens ich budowy i wszystkie zakładane zalety tego rozwiązania.

Dlatego prace Andrzeja nad ciężkim ramieniem dla wkładek twardych uważam za jedynie słuszne rozwiązanie.

W zasadzie prace zakończyłem.Ramię ma masę efektywną 21 gramów lub 22,5 grama-w zależności od zastosowanych przeciwwag.Pozostało jedynie dodać windę,która się robi i zgłosić koledze benpe gotowość do testów.....Jestem bardzo ciekawy,jak ten kloc sobie będzie radził...Ramię jako wykonane z mosiądzu pokrywa się patyną w tempie błyskawicznym,więc -niestety dla kosztów-w wersji '' na gotowo" powinno być pokryte powłoką ochronną.Pewnie złocone...Foto zrobię i zamieszczę.

Moim zdaniem, próby przystosowania ramienia lekkiego jakim jest ramię Andrzeja, do współpracy z wkładkami niezaprojektowanymi dla nich nie wróży powodzenia. W ramionach ULM wkładka nie tylko powinna mieć znaczną podatnośćdynamiczną, powinna mieć również znikomą masę własną, do 3g. Najlepiej aby ramię kończyło się samą igłą:-)

Potwierdzam na przykladzie DUALA , lekki patyk z rownie lekką wkładką gra niesamowicie lekko a zarazem pełnie.

Kombinacja Duala 2125 (byle co) i B&O MMC 4 daje efekt całkiem calkiem.

Tiaaa...... dosłownie minutę przed twoim postem zamówiłem, tzn. kupiłem wersję Pro

Gratuluję

Dociążanie lekkich ramion burzy sens ich budowy i wszystkie zakładane zalety tego rozwiązania.

Dlatego prace Andrzeja nad ciężkim ramieniem dla wkładek twardych uważam za jedynie słuszne rozwiązanie.

Dokładnie, mam takie same spostrzeżenia.

W zasadzie prace zakończyłem.Ramię ma masę efektywną 21 gramów lub 22,5 grama

Trzymam kciuki, może spróbować na nim AT33PTG jak już będzie.

> ryszard_pp

Jak będziesz miał ten program napisz czy ma on na 'pokładzie' korektor riaa.

Jak dla mnie powinien mieć - nie wczytywałem się w opis.

Inaczej w mniejszym lub większym stopniu korygując ustawienia wkładki (przekoszenia etc) koryguje się błędy w korekcji riaa, a te mogą być znaczne. Jeśli przyjmiemy (optymistycznie) tolerancję rezystorów w riaa na 1% to w przypadku kondensatorów będzie 5...10...20% (1...2,5% to w diy albo bardzo drogich konstrukcjach).

W ten sposób rowek będzie nierównomiernie ścierany i sama igła.

Wystąpi sytuacja jak przy nagrywaniu kaset na różnych magnetofonach z róznie ustawionymi skosami głowic.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jeśli pozwolicie dodam moje zdanie, choć zdaję sobie sprawę z mierności mojej wiedzy w całości tematu w porównaniu z Waszą. Jestem zwolennikiem ramion ultra lekkich i do nich będę się odnosił.

Tak, tylko że ja dociążam ramię AF ciężkie, ponad 14 gram - nie lekkie. Z DL103R daje ono rezonans w okolicy 10Hz, czyli dokladnie tak jak należy. Dociążam niewiele - 7 gram i to przez założenie na nim tłumienia, a nie dociążając dla samego dociążenia. Dociążone do 21 gram daje rezonans w okolicy 9 Hz. Wbrew pozorom spotyka się takie rozwiązanie dość często - są to np cięższe o kilka gram headshelle, np. hedshell Sumiko i inne.

Ale mogę w każdej chwili przerwać te próby jeśli sobie ich nie życzycie? Jak powiecie tak zrobię. Będzie dobrze ?

W zasadzie prace zakończyłem.Ramię ma masę efektywną 21 gramów lub 22,5 grama-w zależności od zastosowanych przeciwwag.Pozostało jedynie dodać windę,która się robi i zgłosić koledze benpe gotowość do testów.....Jestem bardzo ciekawy,jak ten kloc sobie będzie radził...Ramię jako wykonane z mosiądzu pokrywa się patyną w tempie błyskawicznym,więc -niestety dla kosztów-w wersji '' na gotowo" powinno być pokryte powłoką ochronną.Pewnie złocone...Foto zrobię i zamieszczę.

Ooo.... świetnie, pewnie będe chętny do potencjalnego zanabycia. Ale właściwie to lekkie ramię też pewnie bym chciał mieć. Bedę niecierpliwie czekał na testy kolegi BNP.

No właśnie, tylko czy dla AT33PTG nie będzie za ciężkie ?

> ryszard_pp

Jak będziesz miał ten program napisz czy ma on na 'pokładzie' korektor riaa.

Jak dla mnie powinien mieć - nie wczytywałem się w opis.

Inaczej w mniejszym lub większym stopniu korygując ustawienia wkładki (przekoszenia etc) koryguje się błędy w korekcji riaa, a te mogą być znaczne. Jeśli przyjmiemy (optymistycznie) tolerancję rezystorów w riaa na 1% to w przypadku kondensatorów będzie 5...10...20% (1...2,5% to w diy albo bardzo drogich konstrukcjach).

W ten sposób rowek będzie nierównomiernie ścierany i sama igła.

Wystąpi sytuacja jak przy nagrywaniu kaset na różnych magnetofonach z róznie ustawionymi skosami głowic.

Rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi na ten aspekt sprawy, a to akurat ważne, ale zdaje się, że w komplecie korektor powinien być. Oczywiście dam znać, produkt został wysłany - czekam. Rozumiem, że w Nudzie to raczej ten 1%, no powiedzmy góra 2% ? :)

Użytkownik vis dnia 13.02.2013 - 11:21 napisał

No właśnie, tylko czy dla AT33PTG nie będzie za ciężkie ?

AT33PTG mam zamontowane na ramieniu 20 gram m.e.

I gra najlepiej, na AT1005II.

Z ciekawostek to ramię właśnie skończyło 45 lat.

Ale mogę w każdej chwili przerwać te próby jeśli sobie ich nie życzycie? Jak powiecie tak zrobię. Będzie dobrze ?

... oj, tam oj, tam czytam z wypiekami to co robisz, proszę nie rób tego, nie przerywaj prób.

Nie mogę się doczekać momentu, kiedy powiesz >gra super<

DSC_1908A.jpg

DSC_1920A.jpg

Edytowane przez vis

Czy łożyskowanie igiełowe ?

Czy unipivot.

Ciekawy balast na rurce ramienia .Do ustawiania M.E?

> ryszard_pp

Wspomniałeś, że wziąłeś wersję Pro, a taka na pewno powinna być w to zaopatrzona.

Z kolei jakas wersja prosta już niekoniecznie - tym samym błąd pomiaru znacznie rośnie ... nie do końca wtedy wiadomo czy sprawdza się wkładkę czy preamp ... ;-)

Są 1% rezystory Beyschlaga; kondy w RIAA Wima FKP2 2,5% dobierane do danej sekcji.

AT1005 to piękna rzecz.

Tuleją zdaje się ustawia się nacisk, jednocześnie zwiększając m e.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Przepraszam właściciela wątku, że nie na temat.

Czy łożyskowanie igiełowe ?

Czy unipivot.

Ciekawy balast na rurce ramienia .Do ustawiania M.E?

1. Nie wiem jakie łożysko, zachowuje się jak igiełkowe

ale chodzi tak lekko jak unipivot!

2. Balastem ustawiamy nacisk igły.

Możliwe, że też ma wpływ na M.E. nie sprawdzałem tego.

2. Balastem ustawiamy nacisk igły.

Możliwe, że też ma wpływ na M.E. nie sprawdzałem tego.

+

0

ja bym spóbował -moze być ciekawie przy rożnych wkładkach.mając odpowiednie wagowo głowki SME.

AT33PTG mam zamontowane na ramieniu 20 gram m.e.

Z ciekawostek to ramię właśnie skończyło 45 lat.

... oj, tam oj, tam czytam z wypiekami to co robisz, proszę nie rób tego, nie przerywaj prób.

Nie mogę się doczekać momentu, kiedy powiesz >gra super<

Próby trwają.

Na razie znalazłem chwilę czasu i poskładałem do kupy rozmontowany kompletnie AF, podstawy granitowe itd. itp..wszytsko było rozbebeszone.

Wytłumiłem co się dało, co widać na zdjęciach i czego nie widać.

Ramię wygląda …., no powiedzmy sobie szczerze, delikatnie mówiąc, wizualnie nie podoba mi się, no nie wygląda to dobrze, trzeba będzie jakoś inaczej do tego podejść, ale nareszcie zaczyna grać z tym twardym Denonem, w porównaniu z ostatnimi samplami w mojej opinii zdecydowanie lepiej. Nie nagrywam sampli bo nie mam czasu, no i czekam na dr. Feickerta. Na razie VTA i azymut są ustawione na oko i ucho, ale dokładnie.

Kolejne warstwy folii Alu zastosowane jako ekrany zredukowały przydźwięk sieciowy 50 Hz do zera przy wzmaku odkręconym na maksa i sporym wzmocnieniu pre – redukcję do zera należyrozumianeć dosłownie. Teraz słychać tylko delikatny jedwabisty szumek pre. A miałem z tym poważny problem, bo w pokoju występują silne pola zakłócające, właśnie m.in. przydźwięk sieci.

Iles tam poziomów wytłumień z kolei zredukowało tzw. rumble do prawie zera. Kolumna podłogowa stoi w odległości niecałych 30 cm od AF, normalnie nie można było odkręcić regulatora głośności wzmaka więcej niż do połowy, nawet mniej, następowało wzbudzenie , potężne buczenie i łomot, a teraz wzmak na maks przy tak blisko stojącej kolumnie – wszystko dosłownie ryczy i nic się nie wzbudza, naprawdę niezłe. Poza tym skutek tych wytłumień to jakby ogólna poprawa jakości dźwięku.

Takie sobie zabawy w tłumienie:

Ukryta Zawartość

Górny granit leży na 2 warstwach maty tłumiącej i jest wyklejony również od góry matą o kształcie rzutu pionowego plinty AF, tak, żeby nie było tego widać. Dolny granit na kolcach (wyklejony rownież od psodu) i jest to jedyny punkt poziomowania AF, bo sam AF ma wykręcone kolce i stoi maksymalnie "na twardo" na górnym granicie:

post-26459-0-81827200-1361215992_thumb.jpg

post-26459-0-03232400-1361215997_thumb.jpg

post-26459-0-59361400-1361215995_thumb.jpg

post-26459-0-79025700-1361215984_thumb.jpg

Poniżej podkladka antyrezonansowa - specjalny material tłumiący wycięty z rozszczepionej dyskietki komputerowej, magnetyczny talerzyk dyskietki jest obłożony tym spec-tworzywem, podobno o bardzo silnych własnościach tłumiących (znajomy mi to podpowiedział), talerzyk dyskietki wiruje między okladkami z tego tworzywa:

post-26459-0-23082800-1361215994_thumb.jpg

post-26459-0-23454800-1361215988_thumb.jpg

post-26459-0-26332900-1361215986_thumb.jpg

post-26459-0-33389300-1361215991_thumb.jpg

post-26459-0-89948200-1361215989_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę Ryszardzie, że tak głuchy (wytłumiony) napęd może być doskonałym narzędziem do śledzenia niuansów brzmienia wkładek, różnic szlifów igieł, rezonansów zawieszeń igieł itp. które będą w tym przypadku bardziej eksponowane.

Ps. Dzisiaj sprawdzę Twój patent z włókniną dyskietkową.

Pozdrawiam Włodek.

Ps. Dzisiaj sprawdzę Twój patent z włókniną dyskietkową

Nie zapomnij o GUMOWYCH śrubach ze sprężynami .Mogą byc Mc Phersony :)

I nie dokrecaj za mocno , najlepiej dynamometrykiem:)

Na wesoło.

Na wesoło.

:-))

A pamiętasz Drogi Konradzie pastę tłumiącą stosowaną pod head-shell w studyjnych gramofonach. W studiach radiowych Dennon 103 + pasta/klej + długie sztywne ramię, to kanon:-)

"Gumowe" czyli niemagnetyczne śruby, poprawnie dokręcane przy wkładkach MC, to również kanon:-)

Myślę, że taki "kocyk" a'la Ryszard pod metalowy head-shell nie zaszkodzi. Najwyżej niczego nie wniesie:-)

Serdeczności jak zawsze, Włodek.

Najpiękniejsze jest to,że nie muszę tego wszystkiego robić osobiście..

Na razie nie musisz Andrzeju, na razie:-)

W.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Na wesoło.

Na wesoło, ale genialny pomysł. Podsunął mi coś takiego (śruby M2 z poliwęglanu, z którego wykonuje się m.in. drogowe ekrany akustyczne):

Ukryta Zawartość

Trzeba wejść głębiej, w "Gwintowane elementy mocujące" i poszukać w ofercie śrub z poliweglanu.

To jak, zamawiamy ?

Ciekawe dokąd to prowadzi :)

Oto jest pytanie, i to bardzo dobre pytanie, może jak w przypadku każdego DIY, do wyciśnięcia maksimum jakości za minimum ceny ? Nie mówiąc o frajdzie z tej zabawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ryszard_pp

Do analogowej nirvany bracie. alleluja!

Poprzesuwałem tłumiki , znalazłem wreszcie ich optymalne położenie.

Ukryta Zawartość

Powinienem był wpaść na to wcześniej. Fale stojące, o największych amplitudach układają się symetrycznie. Podstawowe tłumiki muszą być umieszczone na środku tej wersji ramienia, pozostałe w ćwiartkach. Mniej więcej, bo akurat na środku ramienia wypada podpórka i tłumiki muszą ja ominąć. Ping testy ramienia pokazały wyraźnie jakie ma być ich położenie.

Dodatkowo, nie mogąc się doczekać przesyłki od dra Feickerta zabrałem się za ustawianie azymutu/VTA/SRA własnymi metodami. Przedtem przeanalizowałem jednak interesującą i przydatną instrukcję Adjust+. Azymut wyszedł mi ostatecznie ( dla Denona103R) w okolicy, no powiedzmy ok. +0,5 – 0,7 stopnia kąta dodatniego czyli CCW (obrót przeciwny do wskazówek zegara). Poprawiłem też VTA, ostrze jest ustawione na lekuchny „zadzior”, jak dowiedziałem się w trakcie dłuższej rozmowy ze specem, który ustawiał dziesiątki wkładek w dziesiątkach jeśli nie setkach gramofonów, podobno Denon 103 lubi (mniej więcej) 92 stopnie i rzeczywiście, miał rację - to się sprawdza. Jest pełne, zrównoważone pasmo i wyciszone na maksa szumy własne płyty, pojawiła się przestrzeń, zaczęły znikać kolumny(nie lubię gdy mi znika coś, co kupiłem za własne pieniądze).

Suma tych wszystkich działań spowodowała, że od 3 godzin jestem kompletnie przegrany, jest 3-a w nocy a ja od ponad 3 godzin słucham zupełnie od nowa niektórych znanych mi na pamięć płyt.

Nie da rady dłużej, kładę się spać. Męcząca jakaś ta nirvana. Jestem wykończony.

Ukryta Zawartość

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Mi ustawienie azymutu "Feickertem" wychodziło w tym przedziale wychyleńa headshela 0.5 -0.7 stopnia w przeciwnym kier.do wskazówek zegara.

To jak, zamawiamy ?

Jakiej długości śruby są potrzebne?Mam gdzieś kilka sztuk M 2,5 na 8 lub 10 mm .Oczywiście poliwęglan lub coś podobnego.Śruby mają ok 30 lat więc są audiofilskie.

Mi ustawienie azymutu "Feickertem" wychodziło w tym przedziale wychyleńa headshela 0.5 -0.7 stopnia w przeciwnym kier.do wskazówek zegara.

O, dzięki za info, czyli chyba nie popełniam zbyt dużego błędu, bo wyszło nam bardzo podobnie i w tym samym kierunku. Miój osobisty doktor Feickert jeszcze nie dotarł, chyba idzie z Niemiec na piechotę. W międzyczasie dotarła natomiast wkładka AT33PTG II Prestige prosto z KKW (Kraju Kwitnącej Wiśni) - to odrobine dalej niz Niemcy.

I tu dramat - trzeba rozwalić ustawienia AF dla DL103R i zacząć próby z 2 razy bardziej "miękką" AT33. No masakra. Niemniej powalczę, dźwięk wyciskany z tego gramofonu to wynagradza.

Jakiej długości śruby są potrzebne?Mam gdzieś kilka sztuk M 2,5 na 8 lub 10 mm .Oczywiście poliwęglan lub coś podobnego.Śruby mają ok 30 lat więc są audiofilskie.

Panie Andrrzeju, na razie dzięki, niestety mam co innego do roboty, przyszła wkladka AT33PTG z firmowymi śrubkami mosiężnymi, natomiast śrubki z tworzywa musiałyby mieć długość z pewnym zapasem, do przycięcia, pewnie jakieś 20 mm. Zajmę się tym za jakiś czas.

.......Nie mogę się doczekać momentu, kiedy powiesz >gra super<

Nie do końca ufam własnym opiniom, dlatego znalazłem chwilę :)), żeby nagrać kilka sampli po ostatnich pracach nad AF.

Warunki testu:

- gramofon AF wytłumiony, z poprawnie ustawionym z użyciem płyty testowej antyskatingiem (płyta testowa pokazała, że to ciężkie ramię z tak twardą wkładką wymaga antyskatingu nawet jeśli jest długie na 14 cali)

- ramię alu o masie efektywnej (po wytłumieniu) ok. 21 gram, wytłumione jak na ostatnich zdjęciach

- twarda wkładka Denon DL103R

- ciężki outer ring, ciężki docisk centralny

- na talerzu sandwich z mat – na aluminium leżą kolejno cienki akryl, winyl, guma Technicsa 1210 mk2, bezpośrednio pod płytą guma Technicsa

- Pre firmy „Advanced Hi-end Acoustic Jewel-sound Awarded Solutions” ( w skrócie AHAJA Solutions ) Nuda Phono, egzemplarz wykonany przez samego Konstruktora

- wszystkie nagrania dokonane bezpośrednio z wyjścia pre z gęstością 96 kbps/24 bity.

Test zaczyna się od dwóch wybitnie najtrudniejszych przypadków, dla których mamy spiętrzenie kilku stopni trudności:

- klasyka, trudna sama w sobie, z definicji

- mieszanina głosów ludzkich i muzyki orkiestrowej

- nagrania sceniczne robione na żywo

- oba przedstawiane nagrania pochodzą z obu stron jednej płyty, z samej końcówki, zapisanej bardzo blisko labela

- płyta mocno używana, rutynowo rżnięta przeze mnie ciężkim i twardym Denonem z prostym owalnym profilem ostrza, zatem w połączeniu z powyższym można się spodziewać zniekształceń IGD

Dwa króciutkie fragmenty „Wesela Figara” Mozarta z obu stron końca płyty (Elisabeth Schwarzkopf , Anna Mofe, London Philharmonia Orchestra) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze fragment ze środka tej samej płyty:

Ukryta Zawartość

Poniżej ewenement, polskie, stare bardzo ciekawe nagranie stereo sprzed ponad pół wieku, dokładnie z lutego 1960 roku (komercyjnie oferowana stereofonia na winylach chyba jakoś tak dopiero się wtedy zaczęła), Polskie Nagrania, próba orkiestry Filharmonii Narodowej z Arturem Rubinsteinem. Prawie w ogóle nie ma muzyki, jest sporo gadania, uzgodnień, 1-y skrzypek spiera się z dyrygentem (i ówczesnym dyrektorem FN) Rowickim, sporo kasłania bo to przecież luty itd. itp. odgłosów, nieco zniecierpliwiony przeciągającymi się uzgodnieniami orkiestry Rubinstein tylko raz uderza mocny akord na fortepianie (mistrz miał świętą cierpliwość do naszych muzyków)…..

Ukryta Zawartość

Na deser i na osłodę dla tych, którzy wytrzymali sample operowe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zainteresowani linkami do bardziej kompleksowych testów technicznych czyli sampli technicznych z których pochodzą te krótkie wycinki - priv. O ile znajdę czas na odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ryszard_pp

Ostatni utwór Perrego okolice 2:40, coś nie tak (zniekształcenia)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ostatni utwór Perrego okolice 2:40, coś nie tak (zniekształcenia)

Super, dzięki za uważne przesłuchanie i wyłapanie tego krótkiego momentu, ważnego, bo może będzie z tego bardzo dobry test. Rzeczywiście, jest taki krótki moment. Ciekawe, czy to na sekundę wymiękł Denon103, czy to raczej wada tłoczenia płyty, czy też przester w trakcie nagrywania. Będę pamiętał, spróbuję to za jakiś czas wyłapać, może inną wkładką, innym nagraniem. Płyty Perrego są wytłoczone w sposób szczególny, z uwagi na ciągły potężny bas spirala rowka jest wytłoczona z bardzo dużym skokiem, w związku z tym każda ze stron obu płyt tego albumu gra znacznie krócej niż zwykle, co z kolei nastręcza sporo trudności przy prawidłowym nagraniu matrycy i wytłoczeniu płyty. Skłaniałbym się ku wadzie tłoczenia, bo wkładka została wyregulowana tak, by sobie poradziła z taką dynamiką, ale...... nigdy nie wiadomo. Przyjrzę się temu. Zobaczymy co na to powie AT33PTG, ktorą niedługo założę, może jak znajdę czas wrzucę tę płytę na inny gramofon, niestety też z DL103, tylko inną.

Posłuchałem jeszcze raz, na 2.30 też jest zniekształcenie, za każdym razem przy słowach "I like to watch..." Czyżby jednak płyta?

• Pokaż nowe odpowiedzi