Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Poczytaj na forum opinie o Grado, wnioski sam wyciagniesz. Jest swietna wkladka MC do ciezkiego ramienia, AT 33PTG, Ryszard_PP ja testowal na Ad Fontsie, zapytaj.

Co do GRADO w AF podstawowa bolaczka co niektórych posiadaczy- nie grozi.

Silnik (najbardzej siejąca machina) odsunięta jest , lub można ją dowolnie ustawić.

GRADO to bardzo muzykalne wkładki .Wspinać się na "drzewo szcześcia" stosunkowo łatwo (choć nie tanio) jest przez wymianę igieł. Też miałem te obawy po czytaniu forumowych opowieści róznej treści. . Złe słowa wynikają m.in z zakładania tych wkładek na sprzet nie godny ich.

lub konstrukcyjnie tolerujacy MF-ki

Edytowane przez ricon

Poczytaj na forum opinie o Grado, wnioski sam wyciagniesz. Jest swietna wkladka MC do ciezkiego ramienia, AT 33PTG, Ryszard_PP ja testowal na Ad Fontsie, zapytaj.

Dzieki,

poczytam ?

Ja nie wiem czy Teddy poczyta. On sam nie wie chyba.

Chyba nie ,bo juz co bylo na forum w tej materii to przeczytalem wczesniej,

interesuje mnie pytanie czy dalej brnac w MM(2M Bronze-obecnie) ,czy tez od razu skok do MC? za rozsadna cene oczywiscie

Gość vasa

(Konto usunięte)

interesuje mnie pytanie czy dalej brnac w MM(2M Bronze-obecnie) ,czy tez od razu skok do MC? za rozsadna cene oczywiscie

Jeden z kolegów ma AdFontesa z aluminiowym ramieniem. Miał na nim 2M Bronze. Zamienił na AT OC9 III posłuchał i się uśmiechnął z zadowoleniem :)

A teraz inwestuje w wysokiej klasy pre.

Ponieważ ja też słuchałem to mogę swobodnie napisać: WARTO BYŁO !

Jeden z kolegów ma AdFontesa z aluminiowym ramieniem. Miał na nim 2M Bronze. Zamienił na AT OC9 III posłuchał i się uśmiechnął z zadowoleniem :)

A teraz inwestuje w wysokiej klasy pre.

Ponieważ ja też słuchałem to mogę swobodnie napisać: WARTO BYŁO !

Dzieki VASA,

wreszcie jakis konkret,

Pozdrawiam

a co do ciezkiego ramienia? tylko denon?

Drugie "puste" ramie czeka.

na jakie parametry patrzeć do mosieznego ramienia?

Edytowane przez axiomax
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

a co do ciezkiego ramienia? tylko denon?

Drugie "puste" ramie czeka.

na jakie parametry patrzeć do mosieznego ramienia?

Od jakiej masy efektywnej zaczyna się ciężkie ramie? Pytam, bo dla mnie ciężkie ramie to zaczyna się od 20 gram w górę . Najlepiej (jak dla mnie) posiadać ramie ze średniego przedziału np ok. 15-18 gram. Na takim ramieniu powiesisz i Denona dl 103(podatność ok 10-11 dla 10Hz) jak i ortofona o podatności 12 -15 Lyra , Benz-micro i sporo innych wkładek . Jak mało, to zawsze takie ramie możesz dociążyć zwiększając tym samy jego masę efektywną.Bardzo ciezkie ramiona zawężają wybór wkładek- Spu ortofona ; Miyajima - tylko te przychodzą mi teraz na myśl.
Gość vasa

(Konto usunięte)

a co do ciezkiego ramienia?

Denon 103 i klony jest mocno przereklamowany a na dodatek wymaga ramienia o baaaaaardzo znacznej masie.

Kwota 5kzł pozwala myśleć już o czymś naprawdę dobrym.

A może rozważyłbyś Lyrę Delos? Lyra to wkładka o nowoczesnej konstrukcji, z dobrej rodziny, pasuje do ramion o masie kilkunastu gram, mieści się w budżecie i jest dostępna do posłuchania w Wawie.

A może skusisz się na Ortofon MC JUBILEE dostępny w sklepie fabrycznym: http://www.ortofon-shop.com/shop/treasure-trove?page=shop.product_details&flypage=flypage_lite_pdf.tpl&product_id=288&category_id=68

Ale trzeba pamiętać, że do tych wkładek potrzebny jest naprawdę dobry przedwzmacniacz.

kurcze a mi wyszło że jubilee ze swoją podatnością 16 na ramieniu 15-18gram zszedł poniżej zalecanego zakresu 8Hz

bardziej podeszła by seria kontrapunktów może b lub c, fakt że "tańsze" ale w takim układzie chyba lepiej dopasowane

miniabyr>

miałem gdzieś artykuł o podziale ramion i podatnośći -za cholerę nie mogę go znaleść, za ciężkie ramiona uznawano masy zdecydowanie powyżej 20 gram, ale to rzecz nazwania, jedno jest pewne 15 -18 gram mieści się w klasie średniej

pozdr.

aaaaa edytuj dopisze jeszcze ;)

-danonek rrrrrrrrrr- i jego dźwięk to rzecz gustu ,ale nie spotkałem jeszcze wkładki mc która w kwocie 1000zł i dobrze dobranym secie (tyle kosztował w japoni) by go pobiła, a mocno się starałem spotkać :)

Edytowane przez fubb
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Hej Fubb sam wiesz ,że podatność może zależeć niestety od solidności producenta. I wcale nie chodzi mi o producentów masowych (denon ,ortofon, benz micro itd) tylko o tych egzotycznych za ciężkie pieniądze.

20-22 GRAMÓW W ZALEŻNOŚCI OD GRUBOŚCI PŁYTKI DO MOCOWANIA WKŁADKI I ZASTOSOWANEJ ŚRUBKI.

jeśli ramię AA ma 22g to jubilee zupełnie się nie nada :(

b c też bym odpuścił i szukał dalej

zgadzam się miniabyr

jak dla mnie na dzień dzisiejszy w sprawach podatności nie ściemnia(to przerobiłem): denon ,ortofon, dynavector i phase tech .

nie dane mi było sprawdzić programem moich dawnych wkładek; grado, shelter, goldring i vdh :( może kiedyś.

egzotyki to ruletka, ale nie mówię nie ;))))

pozdr.

Edytowane przez fubb

To i Ja jeszcze dorzuce do 'pieca",

wkladka Grado reference MI !! czy od razu AT 09CII

róznica w cenie niewielka ,ale pre musialbym zmienic?

Co na to to experci od AF?

Oczywiscie chodzi o sygnature brzmienia

OC9 to teraz koszt niecałych 300$ ... nad czym tu myśleć ... ? ;-)

Grado ze swoim 'być może eliptycznym szlifem' może się jedynie natężać i napinać ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

OC9 to teraz koszt niecałych 300$ ... nad czym tu myśleć ... ? ;-)

Grado ze swoim 'być może eliptycznym szlifem' może się jedynie natężać i napinać ... ;-)

Ahaja,

chyba x2 ta cena?

Jakies źródło-jezeli to nie tajemnica?

Edytowane przez Teddy_2012

III kosztuje faktycznie około 499$, ale jest 'miętka'.

II kosztuje 294,99$, starsza, 'sztywniejsza' -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość vasa

(Konto usunięte)

jeśli ramię AA ma 22g to jubilee zupełnie się nie nada

No tak, nie nada się :(

Przyjąłem że cięższa wersja ramienia waży naście gram a tu 22g :(

Wynika z tego że albo szukać AT OC9 II jak pisze Ahaja albo zerknąć w stronę Dynavectora DV 20X2L albo Shelter 501.

AT miałem w wersji II i jest to świetna wkładka, Dynavector jakoś nigdy mnie za serce nie chwycił, ale to subiektywna ocena. Sheltera nie znam a sądząc po recenzjach należałoby poznać. (Może Fubb jako były właściciel Sheltera skrobnie kilka słów na jego temat?)

Dzieki Ahaja za namiar,

Pozdrawiam,

Tad

Jeżeli odpowiada ci ta wkładka to ją zamawiaj póki jeszcze jest dostępna w tej cenie. Przesyłka błyskawiczna a sama wkładka brzmi świetnie, choć u mnie akurat wisi na niefontesowym ramieniu.

Pisałem w tamtym wątku, że niczego mi nie doliczyli. Płaciłem sklepową cenę wkładki i to wszystko. To była miła niespodzianka : )

Edytowane przez elcancar

Pisałem w tamtym wątku, że niczego mi nie doliczyli.

przepraszam widocznie przeoczyłem

miałeś szczęście, bo w większości przypadków paczki ze sklepów o zadeklarowanej wartości są o VAT - owywane :]

Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

Tak czytam i czytam jak wszyscy chca na sile do Fontesa pchac wkladki MC ... bo niby lepsiejsze od MM. Może i tak. Tylko ze swiat w MM nie konczy sie na Bronze. Sa jeszcze lepsze MM przy ktorych i 103 sie zawstydzi.

Troche uszu u mnie slychalo i jakos na wkladke nie narzekali, bardziej na Dynaudio Contour 3.0 ktore sroce spod ogona nie wypadly. PS. w porownaniu z 30-o letnimi Harbethami.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi