Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co do długości ramion,to w pewnym momencie montowałem ramiona o długości 14,5 cala-na tyle pozwalała podstawa.Podstawa ramienia była mocowana w samym rogu plinty.Zakładałem,że błąd wynikający ze stosowania szablonu dla ramion 14 calowych nie jest zbyt duży i dla większości odbiorców którym sam kalibrowałem ramiona/stosując mniejszy overhang/nieistotny.Obecnie trzymam się długości 14 cali.Inna sprawa,że regulacja overhang-u jest dość duża i daje pole do eksperymentów.Co do pasków i silników.Silniki maxona które stosuję nie są-niestety-nominalnie przystosowane do pracy z ok 650-900 obrotami na minutę co byłoby idealne.Lubią pracować trochę szybciej i to jest fakt.Równowaga jest wymuszana masą talerza.Przyleganie paska do rolki zależy od rodzaju materiału.Silikon najlepiej się "przylepia" potem w kolejności kwadratowe paski od Pro-Ject RPM 9 a potem paski o przekroju okrągłym.Z moich doświadczeń wynika,że korekty wymagane dla różnych pasków mieszczą się w 1/4 obrotu potencjometra w regulatorze i nie stanowią problemu.Czasem trzeba ustawić "zero" dla 33 i 45 obr aby przy zmianie obrotów wystarczał przełącznik-regulatory od wewnątrz na płycie czołowej zasilacza..

Tak sobie dziś patrząc na Fontka pomyślałem żeby obniżyć go trochę, tzn zdjąć jeden z członów talerzy i pozostawić na ośce dwa, obniżyć ramię i podpórkę. Czy ktoś już to próbował? Lepiej zostawić dwa alu czy jeden alu i jeden akrylowy?

Na marginesie dodam, że kocisko dobrało mi się dziś do kabelków wychodzących z ramienia do plinty. Sprężynka mu się spodobała i sobie ponaciągał, ma szczęście że nie urwał, bo bym oskalpował dziada :)

Gość vasa

(Konto usunięte)

ma szczęście że nie urwał, bo bym oskalpował dziada :)

Ale jakieś ostrzeżenie się futrzakowi należy.

Może karne żarcie z puszki przez tydzień?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jak gdzieś wyginam i kot się nudzi, obstawiam narożniki szafki na której stoi gramofon butelkami 1,5l wody mineralnej. To wystarcza, żeby się nie plątał w okolicach fonciaka, ale mój kot jest genetycznie modyfikowany przez Amerykanów, Przyziemny jest raczej jak pies.

Co do wysokości to uderzam w drugą stronę. Będę podnosił. Zamówiłem kilka mat, zrobię hamburgera.

Ale jakieś ostrzeżenie się futrzakowi należy.

Darować - taka natura:) Zamówić solidną pokrywę 5mm i niech sobie skacze po niej (u mnie skaczą dwa i jak na razie bez szkód). Gdyby nie pokrywa to strach pomyśleć co by z Fonciakiem wykombinowały:)))

Gość vasa

(Konto usunięte)

Darować - taka natura:)

Władza ludu to demokracja, jednostki to autokracja, władza dzieci to pajdokracja a rządy kotów to ...

catokracja?

felikracja ?

???

kot-krol.jpg

Jak można takie "zmutowane" tygrysy chować.???

Cuchną, niszczą , nie szczekają !!!

Dajmy już spokój tym zwierzakom, kończmy ten off na chwilkę:) W temacie Ad Fontes - jak często wymieniacie olej w łożysku? Stosował ktoś olej rowerowy do zastosowań profesjonalnych - bardzo, bardzo "wodnisty"?

często raczej się nie wymienia, np. w instrukcji do mojego Pro-Ject'a pisało, żeby olej wymieniać co 200 LP

Edytowane przez Davis

W temacie Ad Fontes - jak często wymieniacie olej w łożysku?

Pamietam chyba, że Andrzej coś wspominał o okresie roku, przy normalnym użytkowaniu. U mnie przynajmniej po roku został wymieniony. Jeżeli nie ma jakiś oznak spowolnienia talerza czy dziwnych dzwięków ( zwiększonych szumów ) , to chyba nie ma co " panikować "

robiz

Mam stale dwa gramofony do własnego użytku.Kręcą się po 5 godzin dziennie.Mycie łożyska benzyną ekstrakcyjną i smarowanie funduję im tak raz na 1/2 roku..Pozwala to mieć czyste sumienie i zajęcie -bardziej niż realną potrzebę.Jeśli nic się nie dzieje nie ma potrzeby..A

Andrzeju,

czy mycie polega na wsadzeniu "ścierki" tam "do plinty" czy tylko wyczyszczeniu trzpienia i kapnięcia nowej oliwy?

Pytam bo na razie zastosowałem tylko wariant drugi.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Mam już swoje doświadczenia w smarowaniu łożyska - bardzo pozytywne, ale nie do końca wiem ile tego oleju tam nałożyć. Trochę rozprowadzam po ściankach tulei i tyle samo na trzpieniu - smar na kulkę tak aby się trzymała trzpienia. Nie są to z pewnością "dwie kropelki":) Smar im rzadszy tym lepszy?

Stosował ktoś olej rowerowy do zastosowań profesjonalnych - bardzo, bardzo "wodnisty"?

Ja stosowałem i początkowo zdawało się że jest OK, ale później przestał trzymać obroty. Olej powinien być nieco gęstszy, tak aby łożysko stawiało jakiś tam opór, bo do takiej pracy przystosowane są silniki (ktoś o tym pisał chyba w wątku o Drapaku pezeeta).

Syntetyczny do silników samochodowych się nadaje.

Ja stosowałem i początkowo zdawało się że jest OK, ale później przestał trzymać obroty. Olej powinien być nieco gęstszy, tak aby łożysko stawiało jakiś tam opór, bo do takiej pracy przystosowane są silniki (ktoś o tym pisał chyba w wątku o Drapaku pezeeta).

Syntetyczny do silników samochodowych się nadaje.

Przyznam, że moje dotychczasowe doświadczenia wskazują właśnie na taką prawidłowośc. Ten rowerowy po jakimś czasie wysiadał. Miałem pod ręką 5W40 i jak na razie sprawuje się super. 0W może być zbyt rzadki? Pewno nie. Pod kulkę dajesz smar oczywiście? A jaką ilość dajesz oleju?

To jest łożysko odwrócone? Szpindel z kulką wystaje pionowo z plinty i pokazuje w niebo, a panewka jest osadzona w talerzu? Jak tak, to po kiego zbója takie łożysko oliwicie? Takie się tylko smaruje (na kulkę).

Jest to klasyczne łożysko ślizgowe podparte na kulce.Czyścimy obie części to znaczy tuleję oraz trzpień.Smar służy do przyklejenia kulki do trzpienia ,bardziej dla jej unieruchomienia niż smarowania.Kulka jest nieruchoma i ślizga się po teflonie.Olej który stosowałem nazywał się "olej uniwersalny" i jest w opakowaniu 150 ml.Pochodzi ze stacji ARAL i wygląda trochę mało poważnie.Ponieważ się skończył, teraz stosuję coś pozyskane od mojego mechanika- do układów hydraulicznych- konsystencja wody....oraz jakieś smarowidło-olej silikonowe do konserwacji drukarek.Smar molibdenowy o oznaczeniu ŁT 4 cośtam....Po umyciu wszystkiego benzyną daję na trzpień 2 krople oleju i rozprowadzam przy okazji wciskania go w tuleję..Jak wszystko w tym gramofonie łożysko też jest podatne na eksperymenty.P.S.Stosowałem także coś w rodzaju smaru teflonowego.Działało,ale bardzo spowalniało łożysko i nie miałem cierpliwości testować czy obroty po czasie spadają.Były stabilne i tyle pamiętam.Wymyłem i zastosowałem olej..

Koledzy AdFonciarze,

Z dumą i ogromną przyjemnością dołączam do grona właścicieli i użytkowników Fontka.

Nabyłem go wczoraj drogą kupna od kolegi z forum, wraz z Goldringiem 2400.

Gramofon naprawdę zrobił wrażenie! I to nie tylko na mnie, ale na wszystkich, którzy go oglądali u mnie w domu.

Czapki z głów przed Andrzejem Analogowym!

Jako, że nie było mi dane przejść szkolenia w Kwaterze Głównej we Włocławku, zwracam się Was z prośbą o pomoc, gdyż przystąpiłem do kalibracji mojego cudeńka, bo po 300-km wycieczce wymaga trochę regulacji.

Bardzo proszę podpowiedzcie jak to zrobić, lub potwierdźcie, że wykonałem te czynności prawidłowo.

1. Sprawdziłem przewieszenie - suwmiarką od środka szpindla do igły - wyszło 15 mm, czyl wygląda ok.

2. Zważylem ramię - na wysokości płyty winylowej leżącej na talerzu. Czyli zmierzyłem jaką wysokość ma talerz wraz z płytą, następnie zdjąłem talerz i układając stosik CD z wagą na taką samą wysokość, dokonałem ważenia. Chyba nie można po prostu położyć wagi na talerzu (chińska jubilerska, którą posługuje się większość), bo ważenie będzie niedokładne?

3. Sprawdziłem VTA, kładąc małą pozomiczkę na headshellu - wysokość jest ok, ale headshell jet przechylony w bok. Gdzie się reguluje azymut w Ad Fontes?

4. Mam zupełnie rozregulowaną prędkość obrotów. Co prawda dostałem tarczę z podziałką stroboskopową, ale nie umiem jej użyć. Czy trzeba na nią świecić jakąś lampą stroboskopową?

Pozdrawiam,

Emilio

"Tynk pożera dźwięk" 747

Gratulacje, witamy w klubie !

Ad 1 - Przewieszenie masz nieco za duże, pewnie masz ramię standardowe więc powinno być 11-12 mm (co do regulacji to punkt 3)

Ad 2 - może być, teraz możesz sprawdzić jaka jest różnica jak wagę postawisz na talerzu, zapamiętaj i korzystaj

Ad 3 - na razie ustaw poziom - mały imbus jest przy kardanie, trzeba nieco odchylić ramię w bok i pojawi się - to samo reguluje przesięg. Uważaj aby poziomica nie dobijała igły, pewnie coś waży. Oczywiście popraw wagę po zmianie.

Ad 4 - oświetlenie domowe, raczej nie nowoczesne (ha, ha) i powinno się udać.

Miłego słuchania.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

1. Ja też nie czaję podziałki, mam chyba słaby wzrok. Potrzeba lampki 50Hz, albo tego samego materiału na CD i winylu.

2. Jak przechylisz ramię za gramofon na kardanie zobaczysz śrubkę w poziomie. Druga jest po przeciwnej stronie. Tymi dwoma reguluje się i azymut i przy okazji przesięg.

p.s. Ja sobie przesięg regulowałem na słuch i wyszło mi jakoś 15mm. 11-12 jest chyba dla ramienia 12 cali.

Dziękuję, udało mi się wyregulowaćazymut.

Dobra rada z tą wagą :o)

Dalej nie łapię o co chodzi z tym światłem.

Gdzie można kupić taką lampkę 50 Hz?

"Tynk pożera dźwięk" 747

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Powiem ci tak. 50 Hz ma prąd w ścianie :) Jak miałem w kinkiecie na ścianie żarówkę LED o stosunkowo małej mocy i wąskim snopie- jeszcze jakoś dało się coś ujrzeć na podziałce. Jak wymieniłem żarówkę na mocniejszą i o szerszym snopie- dupa. Kompletnie nic nie widać.

Pmcomp pisał, że są jakieś latarki, ale ja się nie spotkałem. Patent polega na tym, że światło ma oświetlać stosunkowo niewielki odcinek podziałki.

Dzięki Frywlony!

Będę coś kombinował.

Właśnie za Twoją radą uprzytomniłem sobie, że mam "Keep you close" dEUSa na CD i płycie.

Więc siedzę i kręcę :o)

Fajna zabawa, to jest dopiero gramofoniarstwo!

"Tynk pożera dźwięk" 747

Frywolny (EmilioE też)

co do przesięgu - on zależy od długości ramienia, można to wyliczyć,

dla 12" (305mm) jest 12,44mm

ja mam 13 i 5/8 cala (347mm - pivot-spindle) i przesięg powinien być 10,98mm

Link do generatora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi