Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To wszystko wina ciężkich metalowych talerzy. Trzeba robić z tektury. Zagęszczenie masy powoduje anomalie pola ciężkości:)

Zagęszczenie masy powoduje anomalie pola ciężkości:)

To prawda. Dlatego zrezygnowałem z talerza wykonanego z uranu i atomowego napędu do gramofonu :)

Problem nie polega na tym - wbrew sugestiom kolegi Yul'a,że ramię ZONTEK czy AD FONTES zważone 10 razy w tych samych warunkach za każdym razem ma inną "wagę".Ma zawsze taką samą.Tyle,że grubość wagi ,,jubilerskiej" to od 10-20 mm i stawiając ją na talerzu odchylamy ramię w stosunku do powierzchni płyty.Dlaczego występuje taki uchyb pomiaru?Rozwiązaniem jest blaszka przyklejona do szalki wagi i schodząca w dół-niejako dla zasymulowania powierzchni płyty.Czy wtedy-z tą blaszką pomiar jest właściwy,czy także występuje jakiś błąd.I to są pytania na które poszukujemy odpowiedzi.Pomiar wykonany dynamometrem dał mi bardzo podobny wynik jak z blaszką.Różnice z racji skali dynamometru nie do wychwycenia..

A ja jestem przekonany, że silne magnesy neodymowe wmontowane we wkładkę MC zakłócają pracę sensora wagi elektronicznej. Wszelkie lipne "blaszki", "półeczki", "stopieńki" i inne cuda przyklejane do szalki wagi ode Złego pochodzą. Kupuje się wagę do mierzenia nacisku igły gramofonowej na płytę, a nie jakieś gówno chińskie za 15 zł dla małych dzieci, to i bez "stopieńków" się obejdzie.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ja wykonywałem pomiaru na wadze jubilerskiej z zewnętrzną blaszką ,która miała tackę na wysokości 2mm.Róznicę która wynika z grubosci płyt niweluję za pomocą 1mm maty skórzanej lub podnosząc/opuszczając ramię pokrętłem do vta.Cała operacja trwa tyle ,ze nie warto o tym pisać-). EmillioE pisał,że zaobserwował coś podobnego na ramieniu clearaudio .Ulżyło mi bo myślałem ,że mam zwidy. Yul nie miało to znaczenia czy robiłem pomiar na takiej jubilerskiej z blaszką ,czy na wadze Project'a. Zawsze wykazywało mi różnicę . A zaczęło się od tego ,że majac wagę jubilerską ,chciałem obie porównać. I lekko się zdziwiłem. kładąc 5 gramowy odważnik obie pokazywały 5.02 grama ale pomiar Vtf zawsze wychodził inny. Blaszka dorobiona do wagi jubilerskiej jest z miedzi ,więc nie ma wpływy na wynik.Tacka w wagach typu Project jest bardzo wysoko. jak zmierzyłem swoja, to mi wyszło 4,5 mm.

Edytowane przez miniabyr

Wysokoczułą wagę ustawiaj zawsze na twardej powierzchni, nigdy na miękkich skórach, matach wełnianych, matach "włosiastych". Spójrz do instrukcji wagi i przeczytaj warunki pomiarów.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Kupuje się wagę do mierzenia nacisku igły gramofonowej na płytę

Wiśta wio łatwo powiedzieć stając przed wyborem - waga do nacisku igły czy 150 rarytasowych płyt po 2zł :)

Problem nie polega na tym - wbrew sugestiom kolegi Yul'a,że ramię ZONTEK czy AD FONTES zważone 10 razy w tych samych warunkach za każdym razem ma inną "wagę"

nigdy i nigdzie nie twierdziłem, że 10 razy ważone ramię zontek czy adfontes ma inną wagę - proszę nie wpierać dziecka w brzuch. Twierdziłem tylko, zgodnie zresztą z licznymi postami forumowiczów, że te ramiona wykazują znaczny rozrzut zmierzonych nacisków przy NIEISTOTNEJ zmianie wysokości ramienia (rzędu 1-2 mm). Takie zachowanie ramienia jest kompletnie bez sensu, nie umiem go wytłumaczyć i jestem szczęśliwy, że nie dysponuję takimi ramionami.

Wiśta wio łatwo powiedzieć stając przed wyborem - waga do nacisku igły czy 150 rarytasowych płyt po 2zł :)

No, jest to jakiś dylemat. Ale "...jakoś trza se radzić..." - rzucił baca sznurując buta dżdżownicą :)

Yul nie miało to znaczenia czy robiłem pomiar na takiej jubilerskiej z blaszką ,czy na wadze Project'a. Zawsze wykazywało mi różnicę . A zaczęło się od tego ,że majac wagę jubilerską ,chciałem obie porównać. I lekko się zdziwiłem. kładąc 5 gramowy odważnik obie pokazywały 5.02 grama ale pomiar Vtf zawsze wychodził inny

zdobądź mały magnes neodymowy, taki w postaci pastylki o wadze do 5 g i spróbuj go zważyć na obu wagach. Podejrzewam, że w odróżnieniu od zwykłego odważnika 5,02 g magnesik będzie "ważył" różnie, a tak na prawdę będzie w różnym stopniu zakłócał wskazania jednej z wag. Magnesiki takie nie są drogie, na allegro poniżej złotówki za sztukę, nawet jak moja teoria się nie sprawdzi, to dużo kasy w błoto nie wyrzucisz.

Pozdro,

Yul

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Tanie wagi elektroniczne pokazują zazwyczaj byzdury. Po zakupie Shurea w konfrontacji do taniej, jubilerskiej, wynikło ponad 0,5 g różnicy. Może jest pieprznięta, nie wiem. Wierzę w tym momencie Shureowi. W pomiarze płyty "cieńkiej" a 180 gr na Shure nie ma różnicy. Ale jest to trudniejsze do wyłapania. Mój Denon Dl 304 ustawiany na wadze elektronicznej nie grał. Ustawiony za pomocą tej analogowej, shurowej, gra poprawnie. Wniosek, zakupić dobrą, dedykowana wagę.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ok Yul sprawdzę to , bo jest to sprawa zaskakujaca.Chciałem sprawdzić ramie clearaudio i polecieć do jakiegoś salonu ( pewno by sie patrzyli na mnie jak na debila) ale na szczęście Emillio mnie wyręczył i spotkał się z taką sytuacją na 9' ramieniu clearaudio które jest również na magnesie. Z mojej winy zaśmiecamy wątek Andrzeja. Przepraszam za najście-)

Edytowane przez miniabyr

Wykonałem próbę z magnesem o średnicy 5 mm i wadze 0,38 grama.Na środku tacki oraz na blaszce jest dokładnie to samo.Nie stwierdziłem żadnego wpływu przesuwając magnes wokoło środka tacki po okręgu o promieniu 1 cm.A problem jest ciekawy z punktu widzenia mechaniki...A

....jest to sprawa zaskakujaca.....

Oj, oj, panowie, dopiero teraz to zauważyliście? A wyjaśnienie jest proste. Przyczyną zauważonych różnic VTF jest ekscentryczność przeciwwagi ramienia AF czy ramion o podobnej konstrukcji

Ramię z ekscentrycznie umieszczoną p-wagą, takie jak w AF, jest układem dźwigni o JEDNYM stanie równowagi, w przeciwieństwie do ramienia klasycznego (gdzie otwór w p-wadze jest wywiercony centrycznie), które jest układem dźwigni o NIESKOŃCZONEJ ilości stanów równowagi.

Środek masy p-wagi ramienia AF leży nie w osi ramienia, jak w ramieniu klasycznym, lecz poniżej, tej osi, a także poniżej punktu podparcia dźwigni ramienia. To właśnie powoduje te efekty. Ramię klasyczne, centryczne i ramię z p-wagą umieszczoną ekscentrycznie to dwa, zupełnie różnie pracujące i równoważące się układy fizyczne dźwigni.

Przypadek ramienia Clearaudio może być nieco inny, np. p-waga centryczna, ale magnetyczny punkt podparcia ramienia asymetryczny geometrycznie i grawitacyjnie.

Edytowane przez ryszard_pp

Fajne wytłumaczenie. Tylko że jam mam trzy ramiona z przeciwwagami zamontowanymi niecentrycznie (mimośrodowo) i na żadnym z nich takich cudów z ustaleniem nacisku nie ma.

Szklanka dla Ryszarda, coś w tym jest bo bez wątpienia środek ciężkości przeciwwagi założonome niecentrycznie inaczej przemieści się niż środek przeciwgi założonej centrycznie. To jak to mocno działa na poszczególne ramiona może być jeszcze uzależnione rozkładem masy w ramieniu.

Edytowane przez Zwykły Drut

Fajne wytłumaczenie. Tylko że jam mam trzy ramiona z przeciwwagami zamontowanymi niecentrycznie (mimośrodowo) i na żadbranynym z nich takich cudów z ustaleniem nacisku nie ma.

Położenie punktu podparcia dźwigni tych ramion jest odpowiednio dobrane i rozkład mas pozostałych części ramienia również. W AF punkt podparcia prostej rurki (pozioma oś obrotu rurki w pionie) jest dokładnie w osi ramienia (Cardan) natomiast p-waga nie. Można to sobie łatwo rozrysować wektorowo, niestety choruję i ledwo piszę. Edytowane przez ryszard_pp

niestety choruję i ledwo piszę.

A to w takim razie szybkiego powrotu do zdrowia życzę.

W AF punkt podparcia prostej rurki (pozioma oś obrotu rurki w pionie) jest dokładnie w osi ramienia (Cardan) natomiast p-waga nie

U minie jest dokładnie tak samo. Środek ciężkości przygotowanego do pracy ramienia (czyli z przymocowaną wkładką i założoną przewwagą) jest plus/minus w płaszczyźnie płyty. A cudów z ustalaniem nacisku jednak nie ma.

Można to sobie łatwo rozrysować wektorowo,

To w takim razie trzymam za słowo. Jak wyzdrowiejesz narysuj proszę.

Pozdro,

Yul

Tanie wagi elektroniczne pokazują zazwyczaj byzdury. Po zakupie Shurea w konfrontacji do taniej, jubilerskiej, wynikło ponad 0,5 g różnicy. Może jest pieprznięta, nie wiem. Wierzę w tym momencie Shureowi. W pomiarze płyty "cieńkiej" a 180 gr na Shure nie ma różnicy. Ale jest to trudniejsze do wyłapania. Mój Denon Dl 304 ustawiany na wadze elektronicznej nie grał. Ustawiony za pomocą tej analogowej, shurowej, gra poprawnie. Wniosek, zakupić dobrą, dedykowana wagę.

Tak dokładnie. Od zawsze używam wagi Shure, kiedyś u kolegi skorzystałem z taniej elektronicznej jubilerskiej - strasznie przekłamuje przy wkładkach MC, w najgorszym wypadku można skończyć ze zniszczoną wkładką, gdy magnesik od wkładki przyklei się do takiej wagi...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

w najgorszym wypadku można skończyć ze zniszczoną wkładką, gdy magnesik od wkładki przyklei się do takiej wagi...

O KURKA-BLASZKA! :)

Yul wiem, że to śmiesznie brzmi, ale coś takiego mi się przytrafiło :-o

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Yul wiem, że to śmiesznie brzmi, ale coś takiego mi się przytrafiło :-o

O kurka-blaszka DO KWADRATU! Nie piszę tego tytułem żartowania sobie z Twojej niemiłej przygody, ale widzę...siebie w takiej sytuacji. Armagedon i pandemonium.

Pozdro,

Yul

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A więc jaką wagę elektroniczną panowie polecają?

Mam taką niby ProJecta ale niczym się ona nie różni od takiej za 30zł oprócz napisu :)

Mam także wspomnianego "analogowego" szczura ale szczerze mówiąc chyba za młodu za dużo piłem i ręka nie pewna w zdolnościach manualnych :) - krótko mówiąc boję się tego używać żeby z igły nie zrobić bytu oderwanego od swojego miejsca przeznaczenia.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

A więc jaką wagę elektroniczną panowie polecają?

Mam taką niby ProJecta ale niczym się ona nie różni od takiej za 30zł oprócz napisu :)

Mam także wspomnianego "analogowego" szczura ale szczerze mówiąc chyba za młodu za dużo piłem i ręka nie pewna w zdolnościach manualnych :) - krótko mówiąc boję się tego używać żeby z igły nie zrobić bytu oderwanego od swojego miejsca przeznaczenia.

Ja nic nie polecę bo nie posiadam ale przymierzam się własnie do ProJecta. wychodzę z założenia, że firma wie co robi. Na razie Shure, puki rączki sprawne ;)

Położenie punktu podparcia dźwigni tych ramion jest odpowiednio dobrane i rozkład mas pozostałych części ramienia również. W AF punkt podparcia prostej rurki (pozioma oś obrotu rurki w pionie) jest dokładnie w osi ramienia (Cardan) natomiast p-waga nie. Można to sobie łatwo rozrysować wektorowo, niestety choruję i ledwo piszę.

No to Zdrówka Ryszard,

Pozdrawiam,

Tad

Gość masza1968

(Konto usunięte)

No! Pablo!

Ruch w bardzo dobrą stronę!

Tylko ADF wizualnie mi kompletnie nie licuje z muzyką, której słuchasz :)

On wygląda bardziej na plumkający repertuar ;)

Położenie punktu podparcia dźwigni tych ramion jest odpowiednio dobrane i rozkład mas pozostałych części ramienia również. W AF punkt podparcia prostej rurki (pozioma oś obrotu rurki w pionie) jest dokładnie w osi ramienia (Cardan) natomiast p-waga nie. Można to sobie łatwo rozrysować wektorowo, niestety choruję i ledwo piszę.

Wiecie co, cos jest na rzeczy z tymi " wektorami, " jak ryszard prawi. Ja się na tym rzecz jasna nie znam ,ale zycie to potwierdza.

Pomierzylem w swoim Fontku , uzywając tej " audiofilskiej " wagi za 20 zyla i wyszło , ze dla VMS 20 na poziomie płyty jest 1,1 grama , a na wadze połozonej na talerzu, to jakieś 15 cm wyżej jest 1,4 grama.

Tak wię fajnie aby ryszard rozrysował to i owo ..

robiz

Edytowane przez robiz

Tak Benpe,

tez to cwiczylem ,te 12mm to w przyblizeniu -jest napewno powyzej 11mm.

Sprawdze jeszcze raz wszystkie ustawienia po wygrzaniu wkladki 2M Black

Ciekawe co na to Andrzej,moze sie wypowie?

Pozdrawiam,

Tad

Witam,

Pomiar po dotarciu" 2M Black, szlif Shibata raczej ostry ,Overhag wyszedł w granicah 11,10-11,25 mm mierzony suwmiarką ,równolegle do płyty od osi szpindla do tipsa.(chyba poprawnie ,czy tez po opuszczeniu igły na protractor Andrzeja z zaznaczonym łukiem?) jest różnica.

Pozdrawiam,

Tad

• Pokaż nowe odpowiedzi