Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalna Adaptacja Trudnego Akustycznie Pokoju!

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno nie można liczyć na żadne fotki? :)

Fotki kilku dyfuzorów hybrydowych podałem w linku a całego pokoju nie zamierzam rozsyłać po sieci.

Poza tym wystrój dyfuzorów, kolory i okleiny czy mocniejsze laminaty są do wyboru, do koloru.

Tylko czym lepszy wygląd tym niestety wyższa cena. Coś za coś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz super wypasione dyfuzory binarne z bass trapami ale to jest dość duże bo na zdjęciach jest tylko jedna połówka i musisz mieć

na to miejsce w pokoju i chęć przeznaczenia sporej powierzchni pokoju na taką adaptację a poza tym to trochę kosztuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, wielkie dzięki. Wątpię jednak, że kiedykolwiek będę mógł sobie pozwolić na coś takiego. Fajnie to wygląda, pewnie jeszcze lepiej działa.

Adaptacja akustyczna, taka profi działa doskonale i dopiero wtedy słychać na co stać dany system audio.

Ma jednak wiele wad poza kosztami. To jest ilość miejsca którą zajmuje i często znaczna zmiana charakteru pokoju w kwestii wystroju, designu ale

też jego funkcjonalności.

Oczywiście przy 50m2 jest dosyć miejsc na 10 takich "szaf" plus meble użytkowe i nadal wolne ciągi komunikacyjne ale mimo wszystko sporo przestrzeni

to zajmuje.

Z drugiej strony wybór jest niewielki bo bez tego system gra słabo lub wręcz fatalnie.

Jakimś rozwiązaniem, znacznie tańszym i dość skutecznym jest procesor akustyki pokoju np Lyngdofr DPA-1.

Ale fal stojących nie usunie i problemy z basem choć mniejsze to nadal będą. Za to w kwestii reszty pasma, ustawienia sceny, wyrównania charakterystyki

częstotliwościowej to działa świetnie i kosztuje dużo mniej niż komplet dyfuzorów, no i nie zagraca pokoju.

Słabo lub fatalnie? Może na tej powierzchni. Wielu ludzi nie dysponuje taką powierzchnią, w dodatku na dedykowany pokój odsłuchowy. Ten Lyngdorf kosztuje 17k z tego, co znalazłem. To i tak niemało, większość systemów u ludzi zamyka się w 10k, a to już i tak sporo na przeciętne polskie realia. Ja natomiast mam o tyle prościej, że drewno potrzebne mi na ramki paneli lub ewentualnie coś więcej mam od znajomego stolarza, który swój zakład ma niedaleko. Drewno z jakimiś wadami dostaję dużo taniej. Nie wyobrażam sobie teraz inwestycji w jakiekolwiek gotowe panele - 2 basstrapy, absorber i 2 dyfuzory na obicia boczne to byłby koszt 10 tysięcy, czyli 3x tyle, co warty jest mój obecny system. Zobaczymy, co z moich planów wyjdzie.

Dużo ludzi w ogóle nie bierze się za akustykę pomieszczeń, a mimo to chwalą sobie swoje sprzęty.

Wiem, że jest tak jak mówisz.Wiele osób w ogóle nie robi sobie akustyki i jakoś słuchają ale nie mają świadomości że ich systemy, drogie czy tańsze grają

jedynie na 20-30% swoich możliwości.

Potem w miarę czasu i dostępnych środków wymieniają na lepsze kolumny, wzmacniacze, kable a nie tędy droga.

Podstawa to zrobienie akustyki.Tego nie da się oszukać a pójście na skróty też nie daje oczekiwanych rezultatów.

Jeśli masz system za kilka tysięcy to faktycznie duża inwestycja w akustykę jest trochę bez sensu.

Z drugiej strony taką akustykę robi się raz i służy wiele lat do kolejnych, coraz lepszych systemów jeśli mamy ochotę i środki żeby poszukiwać

dla siebie czegoś lepszego.

Jeśli masz znajomego stolarza i sam sobie różne rzeczy zrobisz to wiadomo że będzie to tańsze.

Nie wiem tylko czy twój stolarz będzie miał stosowną wiedzę akustyczną.Z doświadczenia wiem, że większość z nich nie ma pojęcia o co chodzi.

Jest internet, są kalkulatory, są jakieś narzędzia, jest ojciec chętny do pomocy i również zainteresowany tematem - dlaczego nie próbować? :)

Może się uda a poza tym czegoś się nauczysz.Tak duży pokój jak twój nie będzie łatwo przystosować akustycznie przy pomocy domowych sposobów,

ale nie łatwo nie znaczy nie możliwe.

Może się uda a poza tym czegoś się nauczysz.Tak duży pokój jak twój nie będzie łatwo przystosować akustycznie przy pomocy domowych sposobów,

Powiem szczerze że jestem zaskoczony twoją wypowiedzią :). Ale w bardzo pozytywnym sensie. Często nawijasz o kabelkach ale twoja postawa względem akustyki jest zgoła odmienna od bajkopisarzy. No i warta naśladowania. Bo jak ktoś przejrzy temat to wie, że największe zniekształcenia wprowadza pokój. Prawda jest smutna, słabszy sprzęt zagra lepiej w dobrym pomieszczeniu niż lepszy sprzęt w zwykłym pomieszczeniu. No ale my chcemy mieć dobry sprzęt w równie dobrym pomieszczeniu :D.

Co do wielkich powierzchni to osobiście uważam, że to drogie rozwiązanie stąd sam wybrałem dużo mniejszy pokój.

Drogą kompromisu jakość/cena można część rzeczy zamówić u stolarza. Pomiar można zrobić samemu ale problem jest z głośnikiem do pomiaru. Mało kto wie ale nie robi się tego na kolumnach. Potem trzeba było by policzyć pasmo dyfuzora choć dla siebie chyba będę się męczył z fraktalem. Prawda z bastrapami jest jeszcze gorsza bo rogi faktycznie mogą być. Ale jak robimy profi to warto policzyć mody i wiedzieć gdzie są węzły danego rezonansu i pułapki stawiać w odpowiednim miejscu.

No i to co powiedział kolega sly modów pomieszczenia jest kilka w komfortowej sytuacji każdemu z nich fundujemy bas trapa. No a każdy z nich ma odpowiedni litraż.

Da się taka adaptacje zrobić w 18 mkw (bo na takie pomieszczenie się zdecydowałem) ale trzeba zapomnieć, że będzie ono służyć jeszcze do czegoś innego.

Bo będzie tam miejsce na sprzęt fotel i cała graciarnie. No ale jako pokój dzienny to na pewno służyć to nie może. :)

O nie, nie mam pokoju 50m^2. Już kiedyś pisałeś w moim wątku, mam pokój ~14m^2, mam swój osobny wątek w tym dziale.

O nie, nie mam pokoju 50m^2. Już kiedyś pisałeś w moim wątku, mam pokój ~14m^2, mam swój osobny wątek w tym dziale.

To coś mi się wydawało, że pytasz o koszty bo masz zbliżony metraż. To jeśli masz 14m2 to koszty powinny być znacząco niższe.

Powinno być też łatwiej opanować basowe fale stojące.

Życzę powodzenia.

Nie, pytałem o koszty profesjonalnej adaptacji po prostu z ciekawości. Domyślam się w takim razie, że przy mniejszym metrażu adaptacja będzie tańsza. Ale przynajmniej dało mi to ogólne wyobrażenie o cenach ustroi i co zawsze trzeba wliczyć w koszty profi.

Życzę powodzenia.

Dziękuję.

Nie, pytałem o koszty profesjonalnej adaptacji po prostu z ciekawości. Domyślam się w takim razie, że przy mniejszym metrażu adaptacja będzie tańsza. Ale przynajmniej dało mi to ogólne wyobrażenie o cenach ustroi i co zawsze trzeba wliczyć w koszty profi.

Mac już podawał kalkulatorów od groma. Jak się zaprzesz to stolarz zrobi Ci taki dyfuzor dużo taniej. Od ceny odpada Ci audiofilska otoczka i magiczne umiejętności firmy, która ten dyfuzor liczy na tym samym kalkulatorze albo prostszym. Siatkę binarną jak się zaprzesz też znajdziesz na necie.

Kwestia chęci, chyba że godzina twojej pracy jest warta powiedzmy 50 zł wtedy bardziej opłaca się zrobić kilka nadgodzin niż samemu się bawić.

Nie powiedziałem, że zamierzam korzystać z profesjonalnej firmy. Po prostu byłem ciekawy ceny i tyle. Akurat w moim wieku godzina mojej pracy warta jest tyle, ile ktoś mi zaoferuje, więc nie ma o czym mówić :)

A co do kalkulatorów - wiem, że Imacman podawał sporo tego, ja też sam dużo wyszperałem, ale wątpię, że te wszystkie ustroje hybrydowe, dyfuzory o niezwykle szerokich zakresach i rezonatory strojone na konkretne częstotliwości były liczone na tych prostych kalkulatorach. Może nie mam racji, ale jakoś trudno mi sobie to wyobrazić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.