Skocz do zawartości
IGNORED

CD vs DVD/BR do CD-Audio/MP3

Gość cycus12

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Witam

dopiero zaczynam kompletownie mojego całego zestawu, jestem na etapie dokształcania się a przede wszystkim planowania budżetu.

Nie jestem audiofilem ale cenie sobie dobrą muzykę, pełną detali odegraną w odpowiedniej dynamice.

Mam dość sporą kolekcję płyt cd którą staram się powiększać, ponadto oczywiście i „wersje plikowe”, Na chwilę obecną jest dość słabo bo do odtwarzania muzyki służy dość leciwy dvd (cd poszło z dymem). Ponieważ nie dysponuję dużą gotówką staram się znaleźć jakąś drogę na skróty, to też rodzi się pytanie CD vs DVD/BR.

Z tego co przeglądałem to na rozsądne CD musiałbym mieć minimum te 1000 zł, podobnie ma się sprawa z odtwarzaczami wideo. Pytanie czy różnica jest na tyle duże że opłaca się dokupywać osobny CD ? Przypominam że jestem przeciętnym słuchaczem który dopiero staruje w tej "branży". Przecież dobry odtwarzacz video powinien równie dobrze radzić sobie z audio, dobry film też ma swoje wymagania.

https://www.audiostereo.pl/topic/93246-cd-vs-dvdbr-do-cd-audiomp3/

Witam,

kup Oppo 93EU i masz wszystko co ci jest potrzebne,CD/DVD/BD i odtwarzacz wszystkich formatow plików(z dysków zewnętrznych,pendrive w formatach FAT i NTFS jak również strumieniowo z dysków NAS).To w obecnej chwili bezkonkurencyjny sprzęt w swoim przedziale cenowym.

Pozdrawiam.

P.S

sorry nie doczytałem,że chcesz przeznaczyć ok.1000 pln.Ten sprzet kosztuje troche drożej.

Może warto trochę zaczekać i doskładać,to naprawde świetny sprzęt.Po za tym zapytaj o cenę w salonie q21 maja tam naprawde bardzo elastyczny i miły personel i można sie z nimi troche potargować,ostatnio kupowałem u nich "coś" i wytargowałem 18% rabat(przemili ludzie Rafał i Marcin)warto z nimi porozmawiać.

Gość

(Konto usunięte)

Odnalazłem swój dawny wpis :)

Napisano 01.03.2010 - 22:38

Posiadałem od dłuższego czasu odtwarzacz wieloformatowy (DVD, SACD, CD) NAD T585.

Od niedawna również posiadam odtwarzacz CD NAD C565.

Połączenia analogowe, wzmacniacz stereo, nie korzystam z systemu KD.

Słyszalna róznica między nimi (na korzyść CD):

- lepszy bas

- lepsza dynamika

- większa "przejrzystość"

Jest jednak jedno "ale"... ;-)

Różnica nie jest aż tak powalająca, by warte to było wydanych pieniędzy na zakup odtwarzacza CD,

gdy już posiada się bardzo dobre DVD.

Po odsłuchach i porównaniach uważam, że pieniądze, które wydałem na odtwarzacz CD, mogłem spokojnie

zainwestować w duuuużą ilość płyt CD.

PS Odtwarzacz CD NAD C565 posiada wejście dla USB, dzięki temu porównywałem pliki mp3 z oryginalnymi CD. Zdecydowana różnica na korzyść CD :-)

W ogóle może przeczytaj sobie ten wątek http://www.audiostereo.pl/dvd-vs-cd_62082.html

Gość cycus12

(Konto usunięte)

oki, dzięki poczytam.

ten Oppo to naprawdę niezły rzeźnik ale czy taki potrzebny ? Nie posiadam sporej biblioteki flac ani mp3, divx'sy przeważnie odtwarzam z usb tv ponieważ radzi sobie z tym najlepiej (i w HD), porównywałem kilka BR do 800 zł jakie miałem do dyspozycji każdy generował gorszy obraz. Więc defakto potrzebuje odtwarzacz DVD/BR i CD-audio/mp3.

3K zł to jest jednak dużo, żona i tak się nie ucieszyła jak usłyszała o HK990 ;]

Tak się zastanawiam, wszędzie piszą że przekazując sygnał drogą cyfrową przekazujemy niby bit w bit i w takim przypadku np. DVD nie powinno ruszyć nagrać a przekazać je dalej dopiero końcowe urządzanie zajmuje się całą obróbka i dekodowaniem. Ile jest w tym prawdy ? I czy w takim przypadku trzeba się martwić o bass, dynamikę itd. ?

Gość

(Konto usunięte)

oki, dzięki poczytam.

ten Oppo to naprawdę niezły rzeźnik ale czy taki potrzebny ? Nie posiadam sporej biblioteki flac ani mp3, divx'sy przeważnie odtwarzam z usb tv ponieważ radzi sobie z tym najlepiej (i w HD), porównywałem kilka BR do 800 zł jakie miałem do dyspozycji każdy generował gorszy obraz. Więc defakto potrzebuje odtwarzacz DVD/BR i CD-audio/mp3.

3K zł to jest jednak dużo, żona i tak się nie ucieszyła jak usłyszała o HK990 ;]

Tak się zastanawiam, wszędzie piszą że przekazując sygnał drogą cyfrową przekazujemy niby bit w bit i w takim przypadku np. DVD nie powinno ruszyć nagrać a przekazać je dalej dopiero końcowe urządzanie zajmuje się całą obróbka i dekodowaniem. Ile jest w tym prawdy ? I czy w takim przypadku trzeba się martwić o bass, dynamikę itd. ?

1. O ile będziesz w posiadaniu np. amplitunera KD z wejściem cyfrowym, bo w przypadku klasycznych wzmacniaczy stereo przesył jest analogowy (wykorzystywany jest przetwornik DAC odtwarzacza).

2. Bit bitem, ale ten bit musi być jak najlepiej odczytany, stąd jakieś tam znaczenie ma m.in. zastosowany laser, klasa napędu (zniekształcenia, nierównomierność).

Gość cycus12

(Konto usunięte)

No przekopałem się przez ten temat i jednym słowem... NIE NA TEMAT.

Rozumiem że kupując sobie „markowe” DVD/BR i podłączając je np. optycznie (w sumie tanie BR nawet nie mają analogu) do wzmacniacza nie powinienem odczuć straty na dynamice (która o ile doczytałem spada głównie przez DAC'a) barwie itd. ?

Gość

(Konto usunięte)

No przekopałem się przez ten temat i jednym słowem... NIE NA TEMAT.

Rozumiem że kupując sobie „markowe” DVD/BR i podłączając je np. optycznie (w sumie tanie BR nawet nie mają analogu) do wzmacniacza nie powinienem odczuć straty na dynamice (która o ile doczytałem spada głównie przez DAC'a) barwie itd. ?

1. Czy posiadasz wzmacniacz z wbudowanym przetwornikiem?

2. Jest jeszcze kwestia, który przetwornik będzie lepszy: czy ten wbudowany do odtawarzacza, czy ten we wzmacniaczu/amplitunerze?

Moja rada jest taka, skoro nie masz wygórowanych wymagań sonicznych, byś kupił w miarę dobry odtwarzacz wieloformatowy i połączył go ze wzmacniaczem stereo (chyba, że masz już jakiś np. amplituner). Stereo równie dobrze sprawadza się podczas oglądania filmów.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Niestety próżno szukać LCD który ma jeszcze analogowe wyjście audio więc na razie jest ampli stereo pionka z optyką i cyfrówką. Gra przeciętnie ale kolumny nadrabiają. W przeciągu roku postaram się zaopatrzyć najprawdopodobniej w HK990 bądź podobny osprzęt.

Dziękuje za info.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.