Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie do audiofili

zimny

Rekomendowane odpowiedzi

hehe, Zimny, podoba mi się twoja argumentacja. Tylko... pomyśl sobie teraz, że TX sprzedaje ów kabel w małych salonach, w ilościach audiofilskich, wypożycza "pomiarofilom", dorabia filozofię itd. Cena spokojnie przebiła by te mistyczne 500zł ;-) I po to mamy DIY. A jeśli chodzi o założenia - to chyba sprzęt HiFi to taki młot pneumatyczny co ma pracować z precyzją najczulszej aparatury pomiarowej. Może być trudniejsze do zasilania.

co do kabelków, to mam też takie doświadczenia, że gdy leżały zbyt blisko głośnikowch to w końcówka mocy zaczynała generować słyszlane w głośnikach buczenie. Po zmianie układu kabli to ginęło. Czy to znak, że trzeba zmienić kable, bo sa za mało "ekranowane". Ja naprawde jestem melomanem. Znajomość techniki polehga na obsłudze pokrętła on/off. Tacy ludzie też żyją i takich nasi "dealerzy" szczególnie nabijają w butelkę. Już tego doświadczyłem

Romekp

aluzju paniał, no dobra kupie sobie ten kabel texas instruments za 100 pln brutto, wprawdzie nie będzie hi-end ale za to będzie hi-tech , tylko on tak niepozornie wygląda i ten napis na nim jakiś taki mały buuu. A tak serio to przede wszystkim warunki odsłuchu poprawia zdrowy rozsądek. Papki -Wiadomo, plątanina kabli – źle, porządek w kablach – dobrze. Cała masa mebli i innych drobiazgów w pokoju – źle, w miarę „pusty pokój z miękką wykładziną i zasłonami - dobrze

A może zrobię sobie hiendowy kabel zasilający w stylu „monster garaż” ??? :-)

Pozdrawiam wszystkich uczestników dyskusji

Romekp

aluzju paniał, no dobra kupie sobie ten kabel texas instruments za 100 pln brutto, wprawdzie nie będzie hi-end ale za to będzie hi-tech , tylko on tak niepozornie wygląda i ten napis na nim jakiś taki mały buuu. A tak serio to przede wszystkim warunki odsłuchu poprawia zdrowy rozsądek. Papki -Wiadomo, plątanina kabli – źle, porządek w kablach – dobrze. Cała masa mebli i innych drobiazgów w pokoju – źle, w miarę „pusty pokój z miękką wykładziną i zasłonami - dobrze

Romekp

Remekp,

P otrzebna jest o tyle, że stary kabelek od WS503 jest b. cienki 2*0,75 m2 do tego odzielne uziemienie (to jest dopiero hi-end w stylu oldfashion) i do tego za krótki. A tak serio to po prostu wymienię na zwykłe 3*1,5 z wtyczką i już. (zdrowy rozsądek podpowiada mi by pocynować końcówki do skręcania w zaciskach)

A swoją drogą oczekuję propozycji na komponenty zasilania "monster garadge" :-)

Pozdrawiam

> zimny

właśnie tak - światło "lewe", rozproszone zostaje dodatkowo rozproszone na cząsteczkach wody (mgły) co przejawia się powstaniem efektu "białej ściany". Dlatego w bardzo gęstej mgle tylko wariat jaździ na światłach drogowych! Chyba, że zamiast samochodowych reflektorów używasz jakiegoś militarnego reflektora.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich ponownie.

Miałem wiele rozterek czy opisywać precyzyjnie efekty „uczelnianego eksperymentu”. Mógłbym wiele napisać o tym co wypatrzyliśmy na ekranie oscyloskopu, o szybkościach narastania, częstotliwościach, mikro!Voltach, ale stwierdziłem po co ?.

Podsumuje tylko jedno, ekranownaie kabla sieciowego nie ma żadnego wpływu na „łapanie” jakichkolwiek zniekształceń !!!!!!!! wpływ zewnętrzny stałej częstotliwości 50 Hz na inne przewody jest do wyeliminowania jakimkolwiek ekranem pełnym !!!!. W trakcie eksperymentów posunęliśmy się na granice absurdu o kila rzędów przekraczające zdolności percepcji ludzkiego ucha (wykorzystaliśmy nawet układ do pomiarów i rejestracji pola elektromagnetycznego sieci przesyłowych rejestrowanego w tle nagrań na taśmie magnetycznej) i nic !!!!!.

Ale rozumiem, że i tak będą tacy którzy „słyszą” czy kabel sieciowy kosztuje 50 pln czy 2-3 tyś pln.

Pozdrawiam i tych co „słyszą” i tych co nie słyszą

Nareszcie bedzie jakies hard data :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.