Skocz do zawartości
IGNORED

WINYL,BRZMIENIE.

Gość rydz

Rekomendowane odpowiedzi

Ekscytują mnie jak to określiłeś kable najlepsze a nie wg kryteriów cenowych a że te najlepsze są niestety często bardzo drogie to już inna sprawa.

Zresztą w gramofonach z tego co wiem jest bardzo podobnie.

Tak, tak krowa, to ... piękny ptak.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Kolego masza jak i Koledze sly złośliwości nie brak

A gdzież to ja złośliwości wypisywałem?

Bynajmniej nigdzie nikomu nie zarzuciłem, że pisze bzdury.

Jeśli np excel pisze, że tak mu gra jak gra (nawet radzieckie tłoczenia z gównolitu) to mogę się z tym nie zgadzać ale to jego zdanie i je szanuję. Mam za dużo szacunku do drugiego człowieka żeby publicznie stwierdzić, że pisze "bzdury". A tym bardziej, że nie byłem, nie słyszałem i może faktycznie ma miód cud i orzeszki...

A gdzież to ja złośliwości wypisywałem?

Bynajmniej nigdzie nikomu nie zarzuciłem, że pisze bzdury.

Jeśli np excel pisze, że tak mu gra jak gra (nawet radzieckie tłoczenia z gównolitu) to mogę się z tym nie zgadzać ale to jego zdanie i je szanuję. Mam za dużo szacunku do drugiego człowieka żeby publicznie stwierdzić, że pisze "bzdury". A tym bardziej, że nie byłem, nie słyszałem i może faktycznie ma miód cud i orzeszki...

Nie przejmuj się. Ja też nie byłem przecież złośliwy bo i po co ale taka już natura ludzi że jak masz odmienne zdanie,

albo co gorsza w ogole ktoś nie zrozumie o co tobie chodziło to zaraz jesteś atakowany w napastliwy sposób.

Wolność słowa dotyczy wszystkich pod warunkiem że nie masz innych poglądów!

No ale jak ktoś ma bzdurne poglądy to co, milczeć? Jest gdzies granica nawet poprawnosci politycznej.

To wytłumacz mi na czym polega mój bzdurny pogląd ?

Uważasz że w celu poprawy jakości brzmienia systemu zamiast pozostać przy CD i plikach i kupić lepsze kolumny, wzmacniacz i zrobić akustykę pomieszczenia to lepiej pozostać przy kiepskiej akustyce, znacznie gorszym systemie ale za tą kasę kupić dobry gramofon i płytotekę na vinylach tak?

Bo tylko o tym pisałem.

Jeśli tak uważasz to twoja sprawa. Co tu komentować.

To jest jakiś żart, czy zupełnie poważnie tak uważasz ?

Jeżeli to drugie, to współczuję.

pozdr

donic

W którym momencie masz problem?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Kwestia kultury i wychowania.

Kultura i wychowanie nakazują aby kolegów forumowiczów nie wprowadzać w błąd. Jeśli twierdzisz, ze analog ma grac jak cyfra a cyfra jak analog, czy jak to tam ująłeś wprowadzasz ludzi na manowce.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Kultura i wychowanie nakazują aby kolegów forumowiczów nie wprowadzać w błąd. Jeśli twierdzisz, ze analog ma grac jak cyfra a cyfra jak analog, czy jak to tam ująłeś wprowadzasz ludzi na manowce.

No cóż, Ty też nie zrozumiałeś co napisałem/miałem na myśli :) Trudno się mówi.

Na szczęście zaglądają tu też ludzie, którzy zrozumieli.

Ja np kompletnie nigdy nie rozumiałem chemii ale daleki jestem od stwierdzenia, że chemia jest "bzdurna". Ja tylko za głupi jestem żeby ją zrozumieć :)

To wytłumacz mi na czym polega mój bzdurny pogląd ?

Trochę mi sie nie chce szczególnie, że zbanowałeś mnie w wątku o DACach jak wypomniałem Elbowi jego szemrany marketing PurePowera. Dziwny jesteś, niby osoba prywatna a jakby na usługach dystrybucji (tony sprzętu za kzł przerzucone w kilka tygodni). No ale nie przesądzam.

Bzdurą jest :

"firmy produkujące najlepsze CD też wiedzą że teraz nikt już nie chce suchego, cyfrowego brzmienia i produkują playerey CD które grają właśnieanalogowo"

No jasne a wcześniej celowały aby zrobic brzmienie suche i cyfrowe przy okazji przelicytowując się nawzajem jak analogowo brzmi ich CD.

"Zabawa w vinyle ma sens jako pewien rytuał"

No pewnie, przy okazji zarzyna sie cielca w łazience

"Wtedy ładnie wygląda taki designerski gramofon i czasem można zapodać sobie jakiego vinyla"

Muszę komentować, że to bzdura?

"Ale jeśli ktoś ma średni sprzęt w słabym akustycznie pokoju i szuka lepszego grania wchodząc w vinyl to traci kase. Szkoda zachodu i wydatków."

A to niby dlaczego? Lepiej brzmiące źródło w każdym systemie jest krokiem w dobrym kierunku.

Ja tylko za głupi jestem

NIechętnie ale jeśli się upierasz to możemy przyjąc twoją tezę.

Trochę mi sie nie chce szczególnie, że zbanowałeś mnie w wątku o DACach jak wypomniałem Elbowi jego szemrany marketing PurePowera. Dziwny jesteś, niby osoba prywatna a jakby na usługach dystrybucji (tony sprzętu za kzł przerzucone w kilka tygodni). No ale nie przesądzam.

Bzdurą jest :

"firmy produkujące najlepsze CD też wiedzą że teraz nikt już nie chce suchego, cyfrowego brzmienia i produkują playerey CD które grają właśnieanalogowo"

No jasne a wcześniej celowały aby zrobic brzmienie suche i cyfrowe przy okazji przelicytowując się nawzajem jak analogowo brzmi

Nic nie wiem o tym żebym ciebie banował w jakimkolwiek wątku chyba że ty jesteś klonem kogoś innego.

To by wiele wyjaśniało.

Jeśli ktoś nie widzi różnicy między winylem a CD to o czym gadać?

Równie dobrze można pogadać z panią z warzywniaka aby przełączyła RMF-ke na Trójkę. Albo wstawiła Nautiliusy przed ladę.

Nic nie wiem o tym żebym ciebie banował w jakimkolwiek wątku chyba że ty jesteś klonem kogoś innego.

To by wiele wyjaśniało.

Co ma wyjaśniać? Brak możliwości pisania w twoim wątku? O ile wiem klonowanie sie skutkuje banem nie w wątku a w ogóle.

Zresztą znając Elba i jego metody być może mówisz prawdę. Coś nie po myśli i biegnie z płaczem do moderacji. Albo nawet sam dostał czerwony guzik.

Nie, winyl powinien brzmieć tak, jak dźwięki brzmią w naturze.

może i tak, chociaż brzmienie to dosyć subiektywne odczucie, mogę powiedzieć, że dźwięki z winyla brzmią dla mnie bardziej prawdziwie i naturalnie niż z cd - byłem w kościele i ......organy też mi lepiej brzmią z czarnej płyty.

excelvinyl winylmania blog szukaj

może i tak, chociaż brzmienie to dosyć subiektywne odczucie, mogę powiedzieć, że dźwięki z winyla brzmią dla mnie bardziej prawdziwie i naturalnie niż z cd - byłem w kościele i ......organy też mi lepiej brzmią z czarnej płyty.

Excelu, a może one z vinyla brzmią lepiej niż w naturze??? Bo jest coś takiego - Anglicy mówią na to: larger than life.

Pozdro,

Yul

Jeśli ktoś nie widzi różnicy między winylem a CD to o czym gadać?

Równie dobrze można pogadać z panią z warzywniaka aby przełączyła RMF-ke na Trójkę. Albo wstawiła Nautiliusy przed ladę.

Co ma wyjaśniać? Brak możliwości pisania w twoim wątku? O ile wiem klonowanie sie skutkuje banem nie w wątku a w ogóle.

Zresztą znając Elba i jego metody być może mówisz prawdę. Coś nie po myśli i biegnie z płaczem do moderacji. Albo nawet sam dostał czerwony guzik.

Jak ci mówię że ciebie nie banowałem to tak jest. W ogóle do niedawna nigdy nikogo nie banowałem ale po kolejnych awanturach z 3 kolesiami na prośbę innych

użytkowników zbanowałem ich i na wątku jest spokój mimo różnych poglądów bo w tym nie ma nic złego.

Chyba wiem kogo banowałem w swoich wątkach wiec albo mylisz wątki albo jakimś dziwnym trafem ktoś banuje w moim bez mojej wiedzy.

Ale temat PurePowera Elba to chyba w innym wątku był bo w moim ja sobie tego nie przypominam.

Pozdrawiam

Sly

jakimś dziwnym trafem ktoś banuje w moim bez mojej wiedzy.

OK, widoczie Elb poleciał skarżyć do moderacji. W sumie na jego miejscu też bym robił wszystko aby zapomnieć o nieudanej akcji wypromowania PurePowera.

• 1 miesiąc później...

- jak powinien brzmieć winyl ? pytanie chyba źle postawione, powiedziałbym - jak brzmi winyl ? - pięknie, ładnie, naturalnie, prawdziwie, klasę lepiej od cd, powoduje, że nie chce się przerwać ! Czy powinien naśladować rzeczywistość i zbliżać się do niej ? Nie ! rzeczywistość jest gorsza od winyla: koncerty - te przesterowane wzmacniacze, te potworne decybele które mogą uszkodzić słuch /a to byłoby straszne !/ - nie, idę do domu i włączam gramofon. Dziś m.in. Iglesias i Chris Rea - od deski do deski ! Teraz Ptaszyn z płyty Muzy za 80 niegdysiejszych złotych, więc chyba koniec lat 70 - tych - ładnie gra, dobre wieczorem, chociaż Szukalski bardziej mnie wciąga. Jak sami słyszycie każda płyta gra inaczej, ba, nawet poszczególne utwory mogą się różnić atmosferą brzmienia, ale to co posłuchacie to wasze - nikt Wam tego nie odbierze - natomiast słuchanie cd uważam za ewidentną stratę czasu.... I znowu saksofon w pokoju :) - Grand Standard Orchestra - Jaremko - tenor sax, Namysłowski - alt sax. ładnie :)pzdr.

1336944266[/url'>' post='

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobrze wiesz że masz małe pomieszczenie bez adaptacji akustycznej i do tego słaby sprzęt.

no tak, słaby sprzęt, zgadza się........ ale on tak ładnie gra ! /na winylu oczywiście/, pozwól, że na razie nie będę go wymieniał :)

no tak, słaby sprzęt, zgadza się........ ale on tak ładnie gra ! /na winylu oczywiście/, pozwól, że na razie nie będę go wymieniał :)

I słusznie.Masz być zadowolony. Ja to rozumiem, tylko ty masz problem ze zrozumieniem że można inaczej i twoja opcja to nie jedyna opcja a

CD mając oczywiście swoje wady w odpowiedniej konfiguracji pięknie gra.Vinyl też ma wady, inne niż CD ale też może zagrać dobrze w pewnej konfiguracji.

Ale wybacz, twój sprzęt nie gra dobrze ani CD, ani vinyla, nie wspomnę już o pomieszczeniu które jest bardzo ważne w audio.

To że tobie się akurat podoba vinyl na twoim systemie a CD nie, to nic nie znaczy.

Znam fanów garbusów którzy wolą je od BMW7 czy Audio A8. Ale z wielu powodów, w tym z finansowych bo stać ich na garbusa a nie stać na BMW czy Audi.

Rozmawiając z nimi są zakochani w Garbusach i to jest ich prawo. Czy to znaczy że Garbus jedzie lepiej niż BMW?

Nie chcę być nie miły czy złośliwy ale skoro prowokujesz

też nie chcę być niemiły ani złośliwy, ale nie rozumiem dlaczego akurat czujesz się sprowokowany moimi czysto subiektywnymi opiniami ? Przecież podobne opinie mam nie tylko ja - poczytaj sobie w necie. Wygłoś swoją opinię i nie chwal się swoją kasą, bo to też nic nie znaczy. Czy naprawdę jedynym Twoim argumentem w dyskusji nt. vinyl vs cd jest jakość mojego sprzętu i pomieszczenia akustycznego ?

Nie w tym rzecz i nie chodzi o kasę. Możesz mieć poglądy jakie chcesz.

Ale pisząc że słuchanie CD to strata czasu jest nie obiektywne.Ktoś czytając taką opinię może myśleć że to jednyna

prawda objawiona a tak nie jest.

W twoim systemie i pomieszczeniu być może tak.

Vinyl jak i CD/plik potrafią w odpowiedniej dla siebie konfiguracji pięknie grać.

Niestety ty nie wiesz jak dobrze potrafi zagrać ani CD ani vinyl.

To brutalne ale tak już jest że do tego musi być odpowiedni sprzęt i pomieszczenie.

Kategoryczne twierdzenie że CD/pliki są złe a coś tam jest lepsze nie wynika z twoich szerokich doświadczeń w tym temacie.

Taka fanatyczna egzaltacja jednym a drastyczne negowanie drugiego świadczy o młodym wieku i braku doświadczenia w tejże

dziedzinie.

Ale pisząc że słuchanie CD to strata czasu jest nie obiektywne.Ktoś czytając taką opinię może myśleć że to jednyna

prawda objawiona a tak nie jest.

- napisałem wyraźnie, że tak uważam, zatem jest to moja subiektywna opinia i nie pretenduje do miana prawdy objawionej. Natomiast Twoje drugie zdanie sugeruje, że nie masz delikatnie mówiąc najlepszej opinii o kolegach forumowiczach :)

- napisałem wyraźnie, że tak uważam, zatem jest to moja subiektywna opinia i nie pretenduje do miana prawdy objawionej. Natomiast Twoje drugie zdanie sugeruje, że nie masz delikatnie mówiąc najlepszej opinii o kolegach forumowiczach :)

Jeśli to tylko twoja prywatna opinia nie poparta dużym doświadczeniem w różnych konfiguracjach systemów pod kątem CD lub vinyla to OK.

A co do forumowiczów to są tu różni ludzie a poza tymi którzy czasem coś napiszą to jeszcze więcej jest takich którzy tylko czytają i wyciągają jakieś

tam wnioski.

Sly30, coś cię martwi, niepokoi, ciekawi, że tu zaglądasz?

A może planujesz nawrócenie :)

Słucham sobie muzy i mając czas przeglądam forum, to i wiele innych, zachodnich.

Kiedyś zabrałem tu parę razy głos i ten wątek zawsze pokazuje mi w Mojej Zawartości wątków obserwowanych.

Nie muszę się nawracać bo jak pisałem przygodę z vinylem mam już za sobą.

Szpule też lubiłem. Do dziś mam 2 Revoxy PR99mkII i mkIII.

Ale z wygody, łatwości dostępu wolę CD i pliki i pod tym kątem skonfigurowałem system który gra bardzo dobrze.

I jak słyszę że ktoś mający prawdę mówiąc małe doświadczenie, słaby sprzęt i równie słaby akustycznie pokój ostro twierdzi, że

słuchanie muzyki z cyfry (bo do tego to się sprowadza) jest do D...., jest stratą czasu i to gra fatalnie to śmieszy mnie to bo chłopak

nie wie o czym mówi.

On nie ma pojęcia jak gra dobry system skonfigurowany pod CD ani pod vinyl.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No wiesz, ja się nie przytuliłem do zakładki ANALOG żeby się katować :) Wpiąłem, trochę przypadkiem w gotowy zestaw skonfigurowany pod CD gramofon i zatrzesły się fundamenty panie :)

Cały plan ocieplania cyfry lampami poszedł brykać po wpięciu przypadkowego gramofonu.

Zwę go pieszczotliwie Bambino tak słabe ma tu notowania :) Ale sprawdza mi się, w moich warunkach i dla moich preferencji znacząco lepiej jak CD. Inna sprawa, że lubię gmerać, nie przeraża mnie mycie, justowanie, foliowanie. Co ciekawe chyba jakiś atrakcyjniejszy dla żony się stałem :)

Może warto spróbować :)

No wiesz, ja się nie przytuliłem do zakładki ANALOG żeby się katować :) Wpiąłem, trochę przypadkiem w gotowy zestaw skonfigurowany pod CD gramofon i zatrzesły się fundamenty panie :)

Cały plan ocieplania cyfry lampami poszedł brykać po wpięciu przypadkowego gramofonu.

Zwę go pieszczotliwie Bambino tak słabe ma tu notowania :) Ale sprawdza mi się, w moich warunkach i dla moich preferencji znacząco lepiej jak CD. Inna sprawa, że lubię gmerać, nie przeraża mnie mycie, justowanie, foliowanie. Co ciekawe chyba jakiś atrakcyjniejszy dla żony się stałem :)

Może warto spróbować :)

jeśli lubisz tą zabawę to pewnie że u ciebie warto.

Pod cyfrę cały tor musi być inaczej konfigurowany. Są też bardzo wypasione systemy które świetnie grają zarówno z analogu jak i z cyfry.

A co do ocieplania lampami to też różnie bywa.Często ciepłe lampy mulą, inne zaś nie mulą, są szybkie ale ciepłą nie wnoszą do brzmienia.

Ale są fanatycy którzy wierzą że tylko lamp i lampa a nie słyszeli jak może zagrać dobry tranzystor.

Wszelkie fanatyczne przekonania są z góry błędne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.