Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Kolumn - czego sie spodziewać

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

Albo może chociaż taka 12'stka będzie w miarę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

a jak sprawują się rezystory "DUELUND - Graphite Resistors" po wymianie... jaka jest ich zaleta i wada w stosunju do rezystorów np. MILLS... nie rozjaśniają, nie wyostrzają ?

W życiu piękne są tylko chwile...

Jestem na etapie wymiany niskotonowego. Max mogę 15cali na froncie 100 litrowej paczki zmieścić. Z głowy możecie jakieś polecić do lampy?

Miałem w tym wątku już nie pisać, ale - skoro do lampy, to krytycznie ważna jest skuteczność głośnika, ponieważ masz bardzo niewielki zapas mocy w którym możesz operować bez wpadania w bardzo wysokie zniekształcenia.

Lampy mają niski współczynnik tłumienia, a z tego wynika że drugim krytycznym czynnikiem jest przebieg impedancji całego zestawu głośnikowego.

To co Cię interesuje, to HES(high efficiency speakers). Coś takiego powinno mieć majmarniej skuteczność 91dB przy 8ohm, a impedancja nigdzie w całym przebiegu nie powinna spadać poniżej 4 ohm.

Inaczej będziesz mieć "misiowanie" i "ciepłe kluchy" zamiast połaczenia lampowej barwy z kontrolowanym basem.

Zbudowanie czegoś takiego to wyczyn, ale jeśli się powiedzie to satysfakcja ogromna. Lektura obowiązkowa żeby ogarnąć co, jak i dlaczego :

Ukryta Zawartość

O porady i konkretne głośniki rzeczywiście pytaj w działce DIY, wyraźnie zaznaczając że chodzi o maksymalnie wysokoskuteczne głośniki do kolumny HES.

Aha, nie ma takiej możliwości - aby wymienić bas nie budując zwrotnicy od zera. Takie coś jest możliwe tylko w przypadku wymiany gwizdka na taki o tej samej impedancji i skuteczności. Dla średniotonówki trzeba zwykle też przeliczyć całość od nowa, ale bas oznacza nowy projekt. Musisz się z tym liczyć, co może się zresztą opłacić - po co Ci wysokoskuteczny bas bez wyskoskutecznego środka i góry? w praktyce - to oznacza nowy projekt. ale po to jest DIY żeby dać sobie z tym radę.

powodzenia

jancio

Ukryta Zawartość

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

opinia o duelund:

Ukryta Zawartość

Dzięki Jancio, zdaję sobie sprawę dlatego szukam jakiegoś dość wysokoskutecznego. Ale większość to ostro już spadają od 100 a nawet 200 Hz. Ten z wykresu za to ciągnie całkiem całkiem równo do ok 50Hz. A wysokoskuteczność większości nie odnosi się wcale do interesującego mnie zakresu od 200-250Hz w dół. Większości skuteczność to zwykle przy 1000Hz i wyżej jest taka spora. Niżej mają już niewesoło.Tu liczyłem na same przykłady głosników raczej. W diy to już konkrety trzeba poruszać :). A z tym jeszcze poczekam.

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Dzięki Jancio, zdaję sobie sprawę dlatego szukam jakiegoś dość wysokoskutecznego. Ale większość to ostro już spadają od 100 a nawet 200 Hz.

Przetarta ścieżka :

Ukryta Zawartość

Scieżka do rozpoznania :

Ukryta Zawartość

Nie wszystkie mają Qts właściwy dla dobrej odpowiedzi impulsowej, ale coś na pewno znajdziesz, jak głosnik ma 98dB przy 8ohm, to zwrotnicą na pewno wymodelujesz tak, aby całość miała n.p. 93dB, ale liniowo.

Do tego wstęgowiec 93-95dB na górę i nie ma że się nie da!

Konkretnych głośników nie podpowiem, bo HES dla lampy to nie moja bajka.

Programowo lampy dla mnie nie istnieją poza muzeum, walczę o możliwie najniższe zniekształcenia więc...sam rozumiesz :)

Dla mnnie kryterium to mozliwie niskie zniekształcenia HD, liniowa charakterystyka i wzmacniacz o bardzo wysokim współczynniku tłumienia i zniekształceniach poniżej słyszalnych . Lampa odpada.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Wstęga kopie się z nisko tonowcem bo to dwa odmienne światy i zupełnie inna odpowiedź impulsowa. Staremu Sony udało się takie coś dokonać zrobili w sumie chyba 7 kolumn Technics też takie coś próbował. Recenzje z tamtych lat były bardzo wysokie jeszcze wyższa cena dobiła konstrukcję.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wstęga kopie się z nisko tonowcem bo to dwa odmienne światy i zupełnie inna odpowiedź impulsowa. Staremu Sony udało się takie coś dokonać zrobili w sumie chyba 7 kolumn Technics też takie coś próbował. Recenzje z tamtych lat były bardzo wysokie jeszcze wyższa cena dobiła konstrukcję.

Tyle że od tamtych czasów wystrzelilismy hubble'a na orbitę, neutrina prześcignęly fotony, głośniki zmniejszyły zniekształcenia o rząd wielkości, a wstęgowce nawet o dwa, procesory zamiast megahertzowych ośmiobitowców mamy wielocoreowe gigahertzowe 64 bitowce, smartfony o mocy obliczeniowej superkomputerów sprzed 30 lat i takie tam. W studiach nie nagrywa się na szpulach tylko w plikach 24/192

Jedwabne kopułki mają teraz skuteczność 93dB przy 4 omach, kiedyś trzeba było uzywać do tego okropnych tubowców,

A gwizdki z definicji mają inną budowę, sposób działania i odpowiedź impulsową niż woofery.

Mamy za sobą dekadę XXI wieku, proponuję zatem złapać kontakt z rzeczywistością zamiast na siłe przenosić dawne problemy we współczesność.

Jancio

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

jarkog pytanie jaką masz lampę ? lampa lampie nierówna, jak masz 300b, 6c33c to na sąsiednim formu w diy jest projekt kolumn Hurricane, są tam niskotonowe SEAS-y z przetwornikiem CA22RNY, schodzą do 30Hz, w/w lampy ten przetwornik napędzą, ale to dział DIY, a Ty uparcie siedzisz w Hi End

Piotr

Tyle że od tamtych czasów wystrzelilismy hubble'a na orbitę, neutrina prześcignęly fotony, głośniki zmniejszyły zniekształcenia o rząd wielkości, a wstęgowce nawet o dwa, procesory zamiast megahertzowych ośmiobitowców mamy wielocoreowe gigahertzowe 64 bitowce, smartfony o mocy obliczeniowej superkomputerów sprzed 30 lat i takie tam. W studiach nie nagrywa się na szpulach tylko w plikach 24/192

Jedwabne kopułki mają teraz skuteczność 93dB przy 4 omach, kiedyś trzeba było uzywać do tego okropnych tubowców,

A gwizdki z definicji mają inną budowę, sposób działania i odpowiedź impulsową niż woofery.

Mamy za sobą dekadę XXI wieku, proponuję zatem złapać kontakt z rzeczywistością zamiast na siłe przenosić dawne problemy we współczesność.

Jancio

Ty nie wystrzeliłeś tak że nie wiesz jak to jest. Jak kopułki 4 ohmowe będą mieć 98dB to mi daj znać.

Ty nie wystrzeliłeś tak że nie wiesz jak to jest. Jak kopułki 4 ohmowe będą mieć 98dB to mi daj znać.

Ukryta Zawartość

Proszę kopułka 4 ohm i 94,5 dB a sięga i 95

Więcej niż dawne wysoko skuteczne głośniki.

Pozdrawiam Arczi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę kopułka 4 ohm i 94,5 dB a sięga i 95

Więcej niż dawne wysoko skuteczne głośniki.

Pozdrawiam Arczi

dalej nie wystrzeliłeś a kopułka od 15 kHz leci na pysk

Ukryta Zawartość

dalej nie wystrzeliłeś a kopułka od 15 kHz leci na pysk

1. Pewnie nie zauważyłeś, ale odpowiedziałeś archi87 a nie mnie. Jeśli jesteś tak spostrzegawczy że nie zauważasz innego rozmówcy, to jakoś nawet nie dziwi że:

2. Na wykresie na którym ewidentnie spadek zaczyna się od 22KHz widzisz że "kopułka od 15 kHz leci na pysk".

A po trzecie, uwaga że nie ja wystrzeliłem satelitę więc coś tam, sorki, ale wyrosłem z przedszkola dobre 30 lat temu, znajdź sobie innego rozmówcę i EOT.

Jancio

• 3 tygodnie później...

Myślę że dobra kopułka szeroko liniowo przetwarza w interesującym nas paśmie przynajmniej 30° np.

Ukryta Zawartość

Dodatkowo ma przyzwoitą efektywność (mnie interesuje pasmo 12-20kHz) aplikując ją w systemie 8ohmowym można ją jeszcze sztucznie poprawić.

Tyle teorii, w praktyce może być d4, nie mogę znaleźć pomiarów THD a poza tym to szmata :(

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

"szmata" *

*wysoko tonowa kopułka wykonana z materiału tkanego; w potocznym slangu "szmata".

Pierwszy raz usłyszałem to "dziwne określenie" w telefonicznej rozmowie z producentem głośników

Słuchając trzech kopułek jednego producenta najbardziej realistyczne były tytanowe. Nie jest to reguła no ale zapomniałem przecież ty nie słyszysz takich wpływów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.