Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Kolumn - czego sie spodziewać

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

Stench to nie rodzaj kondensatora powoduje rozjazd w zwrotnicy.

Głównym problemem jest to, że części elektroniczne są produkowane z pewną tolerancją.

10%, 5%, 1% przy elementach biernych. Tranzystory też mają rozjazd ale dobiera się je w pary.

Zapytaj po prostu w sklepie czy mogli by dla Ciebie dobrać je w pary i tyle.

• Moderatorzy

Stench to nie rodzaj kondensatora powoduje rozjazd w zwrotnicy.

Głównym problemem jest to, że części elektroniczne są produkowane z pewną tolerancją.

10%, 5%, 1% przy elementach biernych. Tranzystory też mają rozjazd ale dobiera się je w pary.

Zapytaj po prostu w sklepie czy mogli by dla Ciebie dobrać je w pary i tyle.

jak wstawiłem zamiast bipolara do toru mid kondka MKP (z 6 x droższego od oryginału) to dżwięk poszedł się rypać .

mkp wylutowałem i wstawiłem oryginał i jest jak poprzednio(lepiej)

więc wiem , że wlutowanie czegokolwiek droższego o tej samej pojemności nie zawsze przyniesie poprawę(w torze wysokotonowym przyniosło)

więc jest w tym jeszcze jakiś haczyk

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

stench,

było o tym pisane z 5 razy - w przypadku bipolara rezystancja rośnie wraz w częstotliwością. Dla MKP rezystancja jest (prawie całkowicie) stała.

Tak czy siak dobrze gdybyś pomierzył te MKP.

Napisz w kilku słowach co się "zrypało" w brzmieniu.

• Moderatorzy

stench,

było o tym pisane z 5 razy - w przypadku bipolara rezystancja rośnie wraz w częstotliwością. Dla MKP rezystancja jest (prawie całkowicie) stała.

Tak czy siak dobrze gdybyś pomierzył te MKP.

Napisz w kilku słowach co się "zrypało" w brzmieniu.

nie mogłem zmierzyć oporu bo na miernikach cyfrowych wszystko pływało.

dżwięk się zmniejszył, stracił szczegóły , bas i dynamikę, generalnie kolumy zaczęły grać na pół gwizdka, jak przez zasłonę

Witam i jeśli mogę dołączyć do tematu i coś powiedzieć w sprawie tuningu kolumn to chce powiedzieć ze swoje paczki przerabiałem ponad rok i praktycznie to

przerobiłem wszystko co możliwe włącznie z głośnikami i powiem ze opłacało się, porównałem swój efekt z B&W 704 i nie zamieniłbym swoje na te 704 chociaż moje pierwotnie były dużo tańsze ,no to jeśli kolega ma chęci i ochotę popróbować swoich możliwości to niech próbuje może akurat będzie zadowolony ,Pozdrawiam Tomasz

Pozdrawiam

Tomasz

nie mogłem zmierzyć oporu bo na miernikach cyfrowych wszystko pływało.

dżwięk się zmniejszył, stracił szczegóły , bas i dynamikę, generalnie kolumy zaczęły grać na pół gwizdka, jak przez zasłonę

opór olej, zmierz pojemność bipolara i MKP. Pewnie tu jest problem.

• Moderatorzy

zamówiłem taką samą pojemność jak oryginału, mówisz, że bipolar tak bardzo się może różnić od deklarowanej ? cholera mam stare wlutowane więc będę musiał pożyczyć miernik:/

• Moderatorzy

Dokładnie tak.

Nawet jak będziesz miał na bipolarze napisane 10uF to pomiar może pokazać 6,5uF i wtedy raczej dziwne nie będzie, że "gra inaczej".

Dokładnie tak.

Nawet jak będziesz miał na bipolarze napisane 10uF to pomiar może pokazać 6,5uF i wtedy raczej dziwne nie będzie, że "gra inaczej".

to konstruktor zwrotnicy w fabryce albo musiał robić wszystko na pałę albo kupować posegregowane kondki albo wstawiać je znając odchył.

ale jeśli odchył był stały to chyba prościej było je właściwie oznakować:)

dobra szukam miernika do 15uF, a co mierzyć w cewkach? opór czy coś jeszcze ? i czy z powietrznych można wstawić drut 2xgrubszy byle się opór zgadzał zarówno na górę jak i na dół ? bo druty siedzą cienkie

Stench nie zrozum mnie źle ale ja na twoim miejscu zabrał bym się za przeczytanie wątków o budowie kolum/zwrotnic. Uzyskasz wiedzę która pozwoli Ci zweryfikować co ma realne znaczenie w zwrotnicy.

Pamiętaj każdy element bierny można opisać za pomocą R, L i C. Z racji że idealny element miał by tylko jedną wartość to jest ona wartością główną dla danego elementu. Tak jak przy cewce masz podane L, tak towarzyszą jej pewne wartości R i C.

Dodatkowo nie ma czegoś takiego jak odchylenie stałe. Elementy mają losowy rozrzut parametrów mieszczący się w podanej przez producenta tolerancji. Elementy z jednej serii zazwyczaj mają zbliżone wartości lecz też są one różne od znamionowej.

• Moderatorzy

kondki niepomierzone z powodu niemania odpowiedniego miernika, ale jak wstawiałem stare kondki to wymieniłem resztę rezystorów na superesy.

ponieważ reszta toru wygrzana od wielu lat to na start dałem po garach(przy Rotelu to koło 10)

bas przyspieszył i stał się bardziej rozciągnięty a średnica stała się bardziej lekka (w pozytywnym znaczeniu), ale największy szok przeżyłem kiedy ściszyłem do max 8,00 : nadal było słychać niezły dźwięk, wcześniej przy takich zakresach dali generowały kluchę

wbrew opinom niektórych forumowiczów , że za grzebanie spotyka nas wyłącznie kara w postaci popsucia dźwięku to ja za cholerę nie wróciłbym do oryginalnej wersji

• 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy

kondki bipolarne wymierzone, niestety każdy pomiar wskazywał inną wartość ale zawierały się 14,5-15,3 wobec deklarowanych 15 więc ok, powód niezastępowalności w torze mid MKP musi być inny

Dzięki stench! To są zbyt małe różnice od deklarowanej wartości, aby chodziło o "mieszanie" z powodu pojemności. Chodzi w takim razie o rosnącą rezystancję wraz z f.

Uff dobrze, że w swoich dynkach nie ruszałem korektora impedancji:)

• Moderatorzy

ale męczą mnie cewki bo w mid mam chyba drut 0,8 i może taka 1,6 by pomogła :)

ale widzę że jest problem z pomiarami bo dokładność i możliwości dostępnych mierników pozostawia wiele do życzenia,

• 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy

Dzięki stench! To są zbyt małe różnice od deklarowanej wartości, aby chodziło o "mieszanie" z powodu pojemności. Chodzi w takim razie o rosnącą rezystancję wraz z f.

Uff dobrze, że w swoich dynkach nie ruszałem korektora impedancji:)

a nie korciło Cie zbudowanie nowych zwrotek, klona wyższego modelu ?

Klona wyższego modelu? Nie ma wyższego modelu na tym wooferze.

Wymieniłem wszystkie elementy wpływające na jakość dźwięku, całość umieściłem na dnie obudowy - w terminalach już się nie mieściło;)

Panowie a jaki dać kabel do środka kolumn?

,chodzi mi o jakiś bardzo dobry dostępny w sklepach w Polsce

Mam Resona w wersji 1mm.

Możesz dać 1mm na dół i ten cieńszy na górę.

A na bogato to srebrne druty Sonus Oliva :)

Jak chcesz taniej to gdzieś mam dość długie Supry ze swoich kolumn.

Jak będziesz zainteresowany to podaj długości na PW

A na bogato to srebrne druty Sonus Oliva :)

podobno przejrzyste i detaliczne ale czy srebrne nie odchudzi trochę dźwięku średnich i niskich

ale to zależy od głośników i od tego co chcesz osiągnąć.

raczej chcę iść w stronę równowagi zakresów przy zachowaniu dobrej barwy

co sądzicie o takim wykonaniu

nie moje:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy

ten biały rezystor wygląda w tym zestawieniu śmiesznie, drugi jest met(ten zielony) i białasa bym zamienił

tyle elementów w zwrotnicy musi kosztować grubą kasę ;-)

większą sztuką jest dobranie takich głośników które wymagają jak najmniejszej korekcji, w tym dobranie pod względem efektywności żeby nie wymagały rezystora w wysokich

• Moderatorzy

da radę DOBRZE pomierzyć cewki ,miernikami tak za 150 zeta, czy musi być znacznie lepszy ?

i czy cewka do pomiaru musi być wylutowana ?

wlutowanie da na pewno większą dokładność pomiaru, jak dobrze mierzą takie mierniki niestety nie wiem, nie sądzę żeby robiły więcej niż 5% błędu w najbardziej skrajnych warunkach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.