Skocz do zawartości
IGNORED

TECHNICS SE-A5 mk I - ile jest wart oraz jaki preamp do niego ?

lucin713

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w niedługim czasie stanę się posiadaczem końcówki mocy Technics SE-A5 (wersja pierwsza) i mam do forumowiczów pytanie.

Wzmacniacz jest w idealnym stanie, ma jedynie zmienione oryginalne wyjścia głośnikowe na bardziej "współczesne" (stare są w komplecie) - jestem pewien jego historii i warunków użytkowania, ponieważ od początku (lata 80) należał on do mojego znajomego.

Teraz garść pytań:

- jaka cena jest rozsądna za ten wzmacniacz i jaką mogę zaproponować znajomemu (nie chcę się wygłupić ani dać za dużo)

- jaki przedwzmacniacz dobrać do tej końcówki ? (kolega ma oryginalonego technicsa, ale ja bym chciał coś na pilota)

Poniżej zamieszczam poglądowe zdjęcie końcówki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tyle ile ktoś jest w stanie zaplacic...

pre

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To się nazywa czytanie ze zrozumieniem :/

Pisałem, że kolega ma preampa Technicsa, ale jest on bez pilota (fabrycznie) tak jak ten z linku powyżej.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tylko nieliczne klocki Technicsa grają. Należy do nich seria: SE-A1, SE-A3 i SE-A5. Wzmacniacze zintegrowane z tej linii też grają nieźle. Dołożenie późniejszego pre z pilotem będzie wiązać się z degradacją dźwięku. Z SE-A5 zwłaszcza po dobrym tuningu można sporo wyciągnąć. Późniejsze klocki w zasadzie bez wyjątków to przy niej zabawki.

Czyli mam rozumieć, że każdy współczesny preamp (nie zależny mi aby był to akurat Technics - może być każda inna firma), będzie mi degradować dźwięk tej końcówki ?

"Pre musi być dostosowane do samej końcówki i reszty systemu."

Myślę, że w latach 80'tych też audiofile mieli słuch. I to nie gorszy od obecnie lansujących się. W znakomitej większości uznali oni, że optymalne połączenie stanowi zestaw SE-A5 z SU-A6. Sądzę, że wyważanie otwartych drzwi jest troszkę nie halo. Zawsze możesz dokupić inny pre i popróbować.

Tym bardziej, że masz szansę nabycia zestawu w stanie praktycznie nienaruszonym.

Pozdr

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Witam!

Wzmacniacz już stoi u mnie i cieszy moje uszy (i oczy!).

Poszedłem na razie na łatwiznę i kupiłem nowy amplituner stereo Yamaha R-S700, który ma wyjście PRE, czyli może pracować jako przedwzmacniacz a do tego ma oldschoolowy design i nie gryzie się z Technicsem.

Jak znudzi mi się to połączenie, to rozejrzę się za jakimś przedwzmacniaczem z prawdziwego zdarzenia a Yamaha pójdzie na alledrogo :)

Nie prościej jest do przedwzmacniacza dodać sterowanie na dobrym potencjometrze? Koszt niewielki i będzie Pan miał cały zestaw. Dodatkowo polecam parę zabiegów w przedwzmacniaczu oraz samej końcówce mocy. Niewielkie modyfikacje potrafią zmienić diametralnie brzmienie wzmacniaczy z tamtych lat. Oczywiście na plus.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.