Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer REL vs Velodyne

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o poradę w sprawie subwofera do pokoju 28 metrów kwadratowych. Co sądzicie o Velodyne lub Rel kwota do 6000tys. Może macie jakieś inne propozycje zależy mi na tym aby bas był dobrze kontrolowany i dość masywny, raczej nie będę używał go w stereo.

https://www.audiostereo.pl/topic/93636-subwoofer-rel-vs-velodyne/

Witaj,

obydwie firmy produkują moim zdaniem najlepsze subwoofery aktywne. Jeśli jednak zależy Ci na możliwie najlepszej kontroli basu oraz selektywności, proponuję do Twojego pomieszczenia subwoofer REL R528.

Oczywiście serdecznie zapraszam na odsłuchy,

w przypadku pytań słuźę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pułap 6000zł to warto się zastanowić nad Paradigm reference studio sub 12, miałem tego potwora u siebie dobra kontrola zamknięta obudowa robi swoje no i ta moc ach szkoda ze musiałem wybrać docelowo coś tańszego.

Velodyne the best i tyle...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Velodyne the best i tyle...

Co tym testem chciałeś udowodnić? dla mnie to bzdeta totalna porównują tu suby z 12' przetwornikami do suba z 18' ze nie wspomnę o sporej obudowie tego modelu dd18 velodyne.Trzeba w ogóle się zastanowić przy wyborze czy chce się kupić duży klasyczny sub czy jeden z tych mniejszych jak sunfire który parametrami do kina nie grzeszy.

I teraz do autora wątku mam podobny gabarytowo pokój i miałem taki sub z tych większych klasycznych z 15' przetwornikiem 500W mocy, u mnie to było jedno wielkie dudnienie a nie gra, przesiałem się na sunfire hrs12 moje oczekiwania nie były duże, ale okazało się ze to maleństwo zagrało lepiej niżej i z lepszą kontrolą basu w małym pokoju.

Ja niczego nie muszę udowadniać, inni już to udowodnili, poczytaj konkluzje końcowe z testu poniżej, Velodyne wśród subwooferów nie ma konkurencji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Spodobał mi się pomysł z Paradigm reference studio sub 12 cena ok 7000tyś a Velodyne DD ok 16tyś torchę za duzo jak na mój budżet. Rozważam na razie trzy opcje Velodyne SPL-1000 Ultra,Paradigm reference studio sub 12, REL 528. Co myslicie o tych subwooferach, może macie lepsze propozycje w tej cenie.

Ja niczego nie muszę udowadniać, inni już to udowodnili, poczytaj konkluzje końcowe z testu poniżej, Velodyne wśród subwooferów nie ma konkurencji:

Ukryta Zawartość

Chodziło mi o to ze w teście który dałeś jest zestawienie subwooferów z różnych pólek cenowych ten model velodyne dd 15/18 to już powyżej 15tys wysoki model a autor wątku szuka suba w okolicach 6000zł, ale jeśli już chcesz porównywać wysokie półki to zestaw tego velodyne dd z takim Paradigm Reference Signature Sub 1 lub 2 :)

Ukryta Zawartość

No przecież w niemieckim teście Velodyne DD18 było porównywane z droższym subem Paradigm (4000 Euro), a Velodyne 3700 Euro...

A Paradigm sub 1 to ok. 17tys.pln więc cenowo prawie identycznie...

ale jeśli już chcesz porównywać wysokie półki to zestaw tego velodyne dd z takim Paradigm Reference Signature Sub 1 lub 2 :)

no i nie ma sie z czego cieszyc, suba szukalem kilka miesiecy - jest moj watek na forum "subwoofer latwo powiedziec" czy jakos tak...

mialem w domu kilka godnych jak mi sie wydawalo jednostek, w tym Sunfire, REL B1, Paradigm Servo v2, Paradigm SUB25 oraz Velodyne DD15, jak i kilka tanszych zabawek... Sunfire to nieporozumienie, nie byl w stanie nadazyc za muzyka, gral jak tuba w samochodzie... im wiecej sluchalem tym bardziej wzrastal moj budzet... poczatkowo 6 tys PLN a finalnie 6 tys USD

zupelnie obiektywnie, wybralem DD-15... jego obecnosc w systemie nie ma nic wspolnego z subwooferem, jest doskonalym uzupelnieniem pasma z idealna punktualnoscia i kontrola, na podobnym poziomie gral tylko SUB25 Paradigma za jeszcze wieksze pieniadze. Paradigm mial jednak bas bardziej suchy. cala reszta subow w zestawieniu z SUB25 i DD-15 to zabawki i niestety jak juz sie raz to uslyszy to trudno sie pogodzic z wydaniem sporej kasy na cos innego

REL to brytyjski bas, suchy... fajne uzupelnienie monitorow w systemie stereo, Velodyne to mieso z USA i podobnie Paradigm z Kanady

do autora watku, poszukaj mego watku i poczytaj, sporo Ci sie wyjasni - mam nadzieje... jesli kupisz cos z serii DD bedziesz napewno bardzo zadowolony. 12" w DD to inna klasa niz 12" konkurencji. popatrz po masach przetwornika i cewkach oraz innych rozwiazaniach. aby kontrolowac bas musi byc bardzo silny uklad magnetyczny aby punktowo rozpedzac i zatrzymywac glosnik, porownaj ile to wazy w DD a ile u innych...

masz np tu -

Ukryta Zawartość

do tego przetwornik napiecia z 230 na 110V

Ukryta Zawartość

cala reszta subow w zestawieniu z SUB25 i DD-15 to zabawki i niestety jak juz sie raz to uslyszy to trudno sie pogodzic z wydaniem sporej kasy na cos innego

skoro tak to ten 100kg sub to taka zabawka :

Ukryta Zawartość

niekiedy te zabawki jak to nazwałeś komuś wystarczają a tu szukamy takiej w granicach 6tys :)

Sunfire to nieporozumienie, nie byl w stanie nadazyc za muzyka

autor wątku szuka suba głównie do kina, posiadam sunfire hrs12 raczej nie stwierdziłem tego mulenia, co najwyżej bas jest lekko podbarwiony, ale za ta cenę wybaczyłem

Ukryta Zawartość

czytaj ze zrozumieniem

do kina nie znaczy, ze do du... w duzym uproszczeniu...

jak ja lubie jak sie odzywaja znawcy z doswiadczeniem

Ja nie pisałem w takim kontekście "do du...", chodziło mi o to że można na niektóre sprawy przymknąć oko tym bardziej w zakładanej cenie to po 1

po 2 jeśli tomii pisze ze to trochę za dużo na jego budżet to po co wyskakujesz z tymi wypocinami? a skoro jesteś taki doświadczony to może doradzisz coś w tym zakładanym budżecie?

Do autora wątku Paradigm sub 12 w tej cenie to chyba najlepszy wybór z tych co wymieniłeś jak dla mnie, ale dobrze jak byś posłuchał gdzieś w salonie albo najlepiej wypożycz do domu, 7000zł to nie wyrok ja miałem go np z ekspozycji za 6000zł gdyby nie problem finansowy to bym go zostawił :)

Ja nie pisałem w takim kontekście "do du...", chodziło mi o to że można na niektóre sprawy przymknąć oko tym bardziej w zakładanej cenie to po 1

po 2 jeśli tomii pisze ze to trochę za dużo na jego budżet to po co wyskakujesz z tymi wypocinami? a skoro jesteś taki doświadczony to może doradzisz coś w tym zakładanym budżecie?

Do autora wątku Paradigm sub 12 w tej cenie to chyba najlepszy wybór z tych co wymieniłeś jak dla mnie, ale dobrze jak byś posłuchał gdzieś w salonie albo najlepiej wypożycz do domu, 7000zł to nie wyrok ja miałem go np z ekspozycji za 6000zł gdyby nie problem finansowy to bym go zostawił :)

Velodyne to naprawdę klasa, ale nie każdy może sobie pozwolić na suba w cenie kilkuletniego samochodu. Ja ze swojej strony mogę polecić Paradigma servo czasami pojawiają się na allledrogo w okolicach 6 tys złotych starszy model z wyprzedaży lub drugiej ręki. Dobry do kina Jest też HECO Celan znacznie tańszy do muzyki jednak się nie nadaje specjalnie.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Velodyne to naprawdę klasa, ale nie każdy może sobie pozwolić na suba w cenie kilkuletniego samochodu. Ja ze swojej strony mogę polecić Paradigma servo czasami pojawiają się na allledrogo w okolicach 6 tys złotych starszy model z wyprzedaży lub drugiej ręki. Dobry do kina Jest też HECO Celan znacznie tańszy do muzyki jednak się nie nadaje specjalnie.

Słuchałeś mniejszego DD12? Dzisiaj po południu mogę go wymienić za dopłatą jak pisałem. Ale nie da się od razu go odsłuchać bo kalibracja systemu chwilę trwa. Brać go? Warto? Mam 30mkw.

Słuchałeś mniejszego DD12? Dzisiaj po południu mogę go wymienić za dopłatą jak pisałem. Ale nie da się od razu go odsłuchać bo kalibracja systemu chwilę trwa. Brać go? Warto? Mam 30mkw.

Słuchałem ale u kolegi faktycznie dobry takie raczej Bardziej "miękkie" granie subwoferowe. W stereo miałem wrażenie, że to jeszcze nie to, ale precyzyjnieszy od mojego suba.Mój kolega ma go na 38 metrach i wystarcza, ale szału nie ma. Mój Heco bez problemu daje radę na 5o metrach (a na moich 24 "ściany potrafi przestawić" do kina bomba za małą kase).

Gość Gość

(Konto usunięte)

Velodyne DD12 dojechał. Fajnie że kupiłem w stanie jak ze sklepu. Zapakowany we wszystkie firmowe pudła i pudełka(jest tego sporo) i folie. Czarny fortepianowy kolor. Produkcja sierpień 2010 więc źle nie jest. Grał do tej pory w stereo z Sonus Faber Ekstrema. Podłaczyłem zrobiłem autokalibrację i czuć duży potencjał ale na razie nie jest idealnie. Muszę jeszcze autokalibrację z poziomu Onkyo 905 zrobić bo to jednak całkiem nowe urządzenie. Nie mam doświadczenia z taką podwójną kalibracją. Jak to zrobić. Pierw z ampa a potem sam sub? Instrukcję do DD12 mam tylko angielską. Z podstawowymi funkcjami nie ma problemu ale już z dokładnym ustawieniem z poziomu telewizora miałbym problemy. Mnóstwo tam funkcji. Jakbym cały amplituner ustawiał. Ma ktoś z Was instrukcję po polsku? Miałby ktoś chęć sie nią podzielić? Widzę że instrukcja jest wspólna dla całej serii Digital Drive.

daruj sobie teksty o wypocinach a jak zaczniesz czytac ze zrozumieniem i przegladac archiwum forum to sie dowiesz co w tej cenie mozna polecic

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ja za Velodyne DD12 idealny jak ze sklepu dałem 4500zł plus mój Acoustic Energy Aelite 8( obecnie nowy można za 2tzł kupić a mój miał 2.5 roku). Więc mogę przyjąć że dałem za niego 6tzł. Poszukaj, może warto za używkami się rozejrzeć. Myślę że w tej kwocie to był dobry zakup.

daruj sobie teksty o wypocinach

Skutecznie prowokujesz do tego. Ja nikogo nie oceniam na forum nie pisze takich tekstów:

jak ja lubie jak sie odzywaja znawcy z doswiadczeniem

bo nie znam tych osób na tyle, a może właśnie ten ktoś wie to i owo a ty oceniasz kogoś po kilku postach!

co do tego wyboru to napisz jaki sub byś kupił z sklepu na GW do 7000zł ?

za ta kase nie kupilbym nowego suba, ale to moje zdanie... to zbyt malo na dobry bas a zbyt duzo na kompromisy...

przeszedlem przez to i wiem co mowie, ale nikt nie musi myslec tak samo...

ja mam zaorany parkiet przez suby, ktore przeszly przez moj dom ale warto bylo...

z uzywek Velodyne DD lub Servo v2 w drugiej kolejnosci, z nowych w tej cenie zaskoczyl mnie pozytywnie B&W PV-1, Velodyne SPL-1200 jesli dobrze pamietam no i REL B1 ale to jak pisalem inny bas, suchy i bardziej do stereo niz do kina...

Gość Gość

(Konto usunięte)

No mogę już więcej o Velodyne DD12 napisać. REWELACJA. Przyczyną problemów na początku były nastawy amplitunera i samego suba z poprzednich systemów. Wyłaczyłem w DD12 zwrotnicę( żeby się nie dublowała z tą w amplitunerze), trochę zmieniłem ustawienia i jest bomba. POLECAM. Jeszcze czeka mnie dokładna kalibracja z wykresami aby wyrównać pasmo dla frontów i suba.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Czy mógłbys napisac coś więcej jakie miałeś ustawienia w ampil i jak wyłączyłeś zwrotnicę w Subie oraz w jakisposób kalibrujesz subwoffer z wykresami?

Obecnie w amplitunerze mam obniżony poziom wyjścia na sub( bo DD12 ma większą skuteczność i dużo, dużo większą moc od poprzednika), głośniki frontowe mam ustawione jako full band bo to są Infinity RSIIIb( duże konstrukcje z 2x25cm na basie, zasilane z dużej końcówki mocy). Filtr dolnoprzepustowy w subie mam na 80Hz.

W subie wyłączyłem więc zwrotnicę (Low Pass XOver Freq na off od razu Low Pass XOver Slope też nam się wyłączy).

Jak pisałem powyżej jeszcze nie robiłem tej dokładnej kalibracji bo trochę zabawy pewnie ztym jest. Ale wygląda to tak:

Podłączamy sub pod wejście amplitunera. To wejście konfigurujemy jako stereo. Ściszamy do zera suba i amplituner.Podłączamy mikrofon kalibracyjny do suba i ustawiamy w miejscu odsłuchu. Włączamy TV na którym mamy mamy System Response. I podnosimy poziom głośności na amplitunerze( sygnały kontrolne wysyła do niego sub ale na razie on sam jest ściszony). Na wykresie rysuje nam się linia pokazująca pracę głośników przednich( pogłaśniamy do poziomu około 76dB-środkowa wartość wykresu). Teraz zaczynamy pogłaśniać sub starając się uzyskać linię jak najbardziej zbliżoną do prostej. I teraz zaczyna się zabawa. Poprzez zmianę umiejscowienia suba i poszczególnych możliwych parametrów ustawień staramy się wyrównać nasz wykres aby był jak najbardziej liniowy. A trochę regulacji mamy:

-częstotliwość zwrotnicy dolnoprzepustowej( od 15-199Hz )

-nachylenie filtra dolnoprzepustowego(od 6-48dB/octawę)

-częstotliwość filtra poddźwiękowego( od 15-35Hz)

-nachylenie filtra poddźwiękowego j.w

-faza(od 0 do 180 co 15 stopni)

-polaryzacja

-głośność,

częstotliwość podbicia

-wskażnik trybu film/stereo( od 1-8)

I te wszystkie parametry możemy ustawić dla 6 trybów pracy suba( Akcja, Filmy, Pop/Rock, Jazz/Klasyka, i EQ Defeat

Gość Gość

(Konto usunięte)

warto dodac, ze tyczy sie to jedynie kalibracji Velodyne DD ;)

HQ150, pomysl o tym aby wylaczyc zwrotnice w ampli a calosc pozostawic DD

Tak ja pisałem o kalibracji DD12. Jeszcze mała dopowiedź że ustawia się jeszcze pełny dosyć dokładny equalizer pasma 15-200Hz.

darekdz

No można by spróbować. Tylko jak to zrobić w amplitunerze? Jest taka możliwość żeby przez wyjście na suba szło całe pasmo?

warto dodac bo odnioslem wrazenie, ze autor watku spodziewal sie uniwersalnego sposobu na korekcje suba z wykresami

No można by spróbować. Tylko jak to zrobić w amplitunerze? Jest taka możliwość żeby przez wyjście na suba szło całe pasmo?

nie znam Twego ampli, trzeba by pogrzebac w menu lub w instrukcji

Gość Gość

(Konto usunięte)

nie znam Twego ampli, trzeba by pogrzebac w menu lub w instrukcji

A w innych amplitunerach jest taka możliwość?

Można zawsze trochę oszukując. Np. fronty ustawiamy jako large i z pre out frontów wychodzimy na suba. Wtedy dostanie pełne pasmo. Chyba.

A przepraszam piszę bez zastanowienia. U mnie nierealne. Pod wyjście pre-out na fronty mam końcówkę mocy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.