Skocz do zawartości
IGNORED

szumiące głośniki wysokotonowe

Piootr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pewnego pięknego dnia gdy po cichutku (-55dB) oglądałem film na dvd (dzieciak w końcu zasnął), pod koniec filmu usłyszałem takie jakby pstryknięcie w kolumnach Wharfedale Diamond 8.3 i 8.1. Od tego czasu (tak myślę bo dopiero wtedy zacząłem się im przysłuchiwać i powoli wpadać w paranoję) słyszę szumienie głośników wysokotonowych. Słychać to przy glośności ok. -25dB i głośniej. Co to jest?! Czy to normalne (wg mnie nie), a jeżeli nie to co - reklamować, oddać do serwisu? Z góry dziękuję za pomoc.

Był juz gdzieś taki watek - raczej w stereo - i zaintrygowany sprawdziłem. Z bardzo bliska i u mnie słychać. Tak z paru-parunastu centymetrów. To objaw normalny. Jeśli jednak słychać z miejsca, w korym siedzisz oglądając film mmmm... to tak nie ma prawa być i reklamuj.

To szumienie a raczej syczenie faktycznie słychać z odległośći kilku-kilkunastu centymetrów, zacząłem się temu przysłuchiwać z bliska zaniepokojony tym pstryknięciem. Z odległości 2-3 m słyszę szum przy stosunkowo dużej głośności (-20 db i więcej) - choć przyznaję :D, że to mogą być "halucynacje słuchowe" spowodowane przewrażliwieniem od przykładania ucha do głośnika.

Nie strasz go:) Piootr, każde źródło szumi, tylko na ogół tego nie słychać. Nie wiem, na czym słucha King Kong, ale jeżeli na -20dB przy zatrzymanym odtwarzaniu u niego nie ma szumu, to a) ma odtwarzacz za 10 tys. zł b) wzmacniacz 10W/kanał c) nie mam pojęcia jak on to robi:)

Każde źródło i każdy wmak ma swój stosunek sygnału do szumu, i kiedy sygnału nie ma, a wzmacniacz jest rozkręcony niemal do oporu, to wzmacnia tylko szum - nad czym się tu zastanawiać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.