Skocz do zawartości
IGNORED

Mitsubishi HC910 chyba lampa do wymiany?

Lesio68

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Wydaje mi się, że mam problem z lampą w projektorze, to znaczy będę ją musiał wymienić lub zregenerować.

Na panelu są dwie diody (kontrolki) POWER i STATUS. W trybie OFF kontrolka POWER pali się na czerwono, a kontrolka STATUS mruga na czerwono.

W trybie ON kontrolka POWER jest zielona, a kontrolka STATUS mruga dalej na czerwono. Ale projekt pracuje normalnie. Z tego co wyczytałem w instrukcji

to przy 2250 godzinach pracy projektora (tryb lampy LOW) zaczyna mrugać kontrolka STATUS na czerwono, a przy 3000 godzin przestanie mrugać i pojawi się

pełny kolor czerwony i wtedy projektor się wyłączy?

Czy to oznacza, że projekt dopiero będzie funkcjonował po wymianie lampy na nową lub zregenerowaną, czy

też można dalej korzystać z projektora do momentu wypalenia się całkowicie lampy?

Co radzicie, czy teraz już wymieniać lampę? czy korzystać aż do całkowitego jej wypalenia?

Czy lepiej kupić nową lampę - koszt ok.1000 zł, czy też lepiej zregenerować ją koszt chyba 450 zł.

Co radzicie ? Jeżeli zregenerować to gdzie robią to najlepiej? Słyszałem dobre opinie o jakieś firmie z Krakowa.

Bardzo dziękuję za wszelkie porady :)

Pozdrawiam

Lesio68

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8332-0-21883600-1334400977_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli spadek jasności zużytej lampy ci nie doskwiera, to nie turbuj się wymianą czy regeneracją, po 3000 godzin po prostu zresetuj licznik. Ten typ lamp Mitsu jest znany zarówno z problemów (migotanie) jak i długowieczności. Jeden gość na AVSForum chwalił się nawet 12 000 godzi pracy HC-1500 na jednej lampie.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Witaj,

Lampy możesz używać aż do jej śmierci, jednak czasem - rzadko, ale widziałem takie sytuacje - zdarza się że w ostatnim akcie desperacji lampa wybucha. Może to spowodować uszkodzenie leżącego w dalszej części toru koła kolorów.

Poza tym dochodzi spadek jasności, o czym wspominał wcześniej wiatrak.

Nie mam dobrych doświadczeń z zregenerowanymi lampami. Spróbuj znaleźć zamiennik do tej lampy, często dostaniesz na nią dłuższą gwarancje niż na oryginał.

Jeśli spadek jasności zużytej lampy ci nie doskwiera, to nie turbuj się wymianą czy regeneracją, po 3000 godzin po prostu zresetuj licznik. Ten typ lamp Mitsu jest znany zarówno z problemów (migotanie) jak i długowieczności. Jeden gość na AVSForum chwalił się nawet 12 000 godzi pracy HC-1500 na jednej lampie.

Dzięki za informacje :) Co się tyczy resetowania stanu licznika rozumiem że, projektor mam podłączyć do portu Serial za pomocą dostarczonego przewodu. A jak wygląda komunikacja projektora z kompem? Mam zainstalowanego Windowsa 7 (64-bit). Przyznam się nigdy jeszcze nie podłączałem projektora do kompa:( Proszę o jakieś wskazówki :)

Myślę, że zrobię tak - podłączę projekt pod kompa - zresetuje licznik projektora - będę dalej z niego korzystał do momentu spadku dużego jasności wyświetlania z projektora - wtedy wymienię lampę na nową, żeby zapobiec ewentualnemu wybuchowi lampy :(

Dzięki jeszcze raz Panom - Wiatrak i Thron :) za informację

Pozdrawiam

Lesio68

Nie trzeba łączyć projektora z kompem:

strona 30.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Nie trzeba łączyć projektora z kompem:

strona 30.

Ukryta Zawartość

Faktycznie, nie zauważyłem w instrukcji - kombinacja klawiszy <, > i POWER. Jeszcze raz dzięki za podpowiedź :)

Pozdrawiam

Lesio68

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.