Skocz do zawartości
IGNORED

Sub 10 czy 12"?

mah33

Rekomendowane odpowiedzi

Rolowanie dywanu przez 10 calowe suby trzeba zdecydowanie traktować z przymrużeniem oka. Wiadomo, ktoś może być np. zachwycony dynamiką silnika 2-litrowego w aucie klasy średniej. Że nic więcej nie trzeba itp. Percepcja zmienia się po przejażdżce autem z silnikiem 4-litrowym, nagle okazuje się, że to zupełnie inny poziom dynamiki, elastyczności itp. Tak samo jest z subami.

Rolowanie dywanu przez 10 calowe suby trzeba zdecydowanie traktować z przymrużeniem oka. Wiadomo, ktoś może być np. zachwycony dynamiką silnika 2-litrowego w aucie klasy średniej. Że nic więcej nie trzeba itp. Percepcja zmienia się po przejażdżce autem z silnikiem 4-litrowym, nagle okazuje się, że to zupełnie inny poziom dynamiki, elastyczności itp. Tak samo jest z subami.

Oczywiście się zgadzam i oczywiście że chodzi o subiektywne wrażenia. Ale one w moim przypadku wykluczyły suba Velodyne 10 z pomieszczenia 25m2 a teraz mając suba signature 25 Paradigma w dużo większym pomieszczeniu wiem jak może być różnica. Wiem też że nie mając doświadczenia bazowałem na opiniach na forum i to był duży błąd dlatego zasugerowałem koledze aby się zastanowił podkreślając że to tylko moje zdanie ale niestety poparte rozczarowaniem . Sądzę jednak że już nie subiektywnie, ale znalazło by się wiele osób którym sub z membraną 10 cali nie podpasuje w 25m2. Oczywiście nie można porównywać półki subów powyżej ale już wrażenia owszem , tzn nie można bo nie ma czego. Swoją drogą pamiętam pierwsze podłączenie w kinie suba 25. Do dziś się z tego śmieję jak przez pierwsze sekundy nie mogłem zajarzyć o co chodzi?

• Moderatorzy

dzięki za opinie, to niestety w wypadku nówki 3,5-4 kpln :(

Paradigm DSP-3200 nada się też do muzyki czy tylko do kina ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Risto moim marzeniem jest "poczuc" na swoim ciele koncert lub film mając podłączonego takiego "potwora" od Paradigma osobiście marzyłem kiedyś kupic sobie Servo 15 nawet za cenę wzięcia kredytu , nie słyszałem nigdy jego ale wyobrażałem sobie jak gra po artykule w Audio w którym był reportaż z corocznego AUDIO SHOW w Warszawie w którym napisali,że podczas seansu w jednym z hoteli w sąsiednim pokoju pospadały ze ścian obrazy i takiego czegoś chciałbym doświadczyc a teraz jestem zainteresowany niestety tylko ( niestety z uwagi na ograniczone możliwości finansowe ) DSP3200 i mam nadfzieje,ze on da mi choc namiastkę tego co servo 15 nie mówiąc już o Signature 25 normalnie szok a powiedz Risto a chałupa Ci jeszcze stoi hahaha Pozdrowionka.

dzięki za opinie, to niestety w wypadku nówki 3,5-4 kpln :(

Paradigm DSP-3200 nada się też do muzyki czy tylko do kina ?

Ukryta Zawartość

znajdź w internecie kilka sklepów ( nawet na ceneo ) i podzwoń popytaj ja z ciekawości zadzwoniłem kiedyś do jednego i udało mi się zbic cenę o kilka stów więc jeśli masz już kasę to dzwoń a zobaczysz powodzenia. Ja nie mam możliwości odsłuchania go jak gra mimo to wziął bym go w ciemno ale moja ciekawosc weźmie górę i zapewne podjade do jakiegoś salonu by posłuchac tego Paradigma.

Ukryta Zawartość

Niedawno zrobiłem sobie suba na 10calowym głośniku STX - objętość netto około 50l, strojenie około 30Hz, waga 45kg, zasilanie 400W RMS. Gra to w pokoju 30m2 i na pewno nie brakuje mocy. Sub jest bardzo szybki , nie męczący i świetnie sprawdza się w muzyce i w KD. Sub współpracuje z kolumnami frontowymi podłogowymi na 18cm głośnikach. Sam nie sądziłem , że 10calowy głośnik tak łatwo poradzi sobie w 30m dobrze wytłumionym pokoju.

Pozdrawiam

• Moderatorzy

Niedawno zrobiłem sobie suba na 10calowym głośniku STX - objętość netto około 50l, strojenie około 30Hz, waga 45kg, zasilanie 400W RMS. Gra to w pokoju 30m2 i na pewno nie brakuje mocy. Sub jest bardzo szybki , nie męczący i świetnie sprawdza się w muzyce i w KD. Sub współpracuje z kolumnami frontowymi podłogowymi na 18cm głośnikach. Sam nie sądziłem , że 10calowy głośnik tak łatwo poradzi sobie w 30m dobrze wytłumionym pokoju.

Pozdrawiam

dobre wytłumienie to chyba 75% sukcesu w budowaniu zestawu do słuchania muzyki, pozostałe 25 to tak naprawdę sprzęt.

większość (ja też) broni się przed adaptacją akustyczną (głupie dywaniki i inne kurzołapy) i w zamian za to woli walczyć bezskutecznie z ustawianiem kolumn, doborem sprzętu...................

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.