Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph X - jeszcze jeden

jurny serowar

Rekomendowane odpowiedzi

Zgodnie z tradycją przedstawiam swojego iksa.Jako że forum Adriana zostało "anektowane" przez Lukara więc

czynię to na tym forum.

Podziękowania dla wszystkich innych budowniczych, dla Jarka za patronat, Kavitera za płytki, Adriana za forum, Arka i Tomka.

To wszystko zaczęło się od tego że jakieś 4 lata temu zbudowałem trochę na próbę Zena - Revisited ( wariacji jeszcze wtedy nie było) i bardzo spodobało mi się jak gra. Już wtedy wiedziałem że muszę i chcę zbudować Alepha (3 lub 30 - ich moc mi w zupełności wystarczała skoro mój Zen miał około 7 wat na kanał i nie potrzebowałm więcej mocy i głośności). Minęło trochę czasu i na www.DIYaudio.com (które czytuję regularnie od lat) pojawił się Aleph X i ciekawość nakazała mi go zbudować. Od razu zakładałem że jak mi się nie spodoba przerobię go na zwykłego Alepha, w końcu to przecież tylko trochę rozbudowany zwykły Aleph. Stąd obudowa została tak pomyślana jako uniwersalna umożliwiająca montowanie różnych płytek w zależności od potrzeb. Obudowa miała również umożliwiać wygodny dostęp do znajdujących się w środku części aby móc w dowolnym momencie coś podmienić lub wyregulować bez rozkręcania całości. Wprawka w postaci zbudowania Zena na początek okazała się bardzo pomocna i polecam każdemu zbudować jakiś mniejszy projekt Nelsona na początek (np jakiś przedwzmacniacz) żeby zaznajomić się z jego filozofią i schematami. Po trzech latach od zbudowania Zena rozpocząłem a właściwie rozpocżliśmy z innymi forumowiczami przygotowania i budowę. Było wspólne zamówienie płytek za pośrednictwem Kavitera opracowanych przez Jarka na podstawie projektu z diyaudio.com były też wspólne zakupy i parowanie mosfetów. Od rozpoczęcia przygotowań czyli zdobycia płytki i zakupu części minął rok do momentu gdy uruchomiłem Alepha X i kolejne kilka miesięcy do tej chwili gdy pokazuję go na forum najwięcej czasu pochłonęła oczywiście obudowa.

Pewnie minęłoby jeszcze więcej czasu zanim bym go ostatecznie zaprezentował bo podmieniać części można w nieskończoność potem słuchać znowu coś ulepszać i tak w kółko. Prezentację i opisy podzielę na kilka części ze względu na brak czasu i możliwość opisania załączanych zdjęć.

Na zdjęciach - widok przedni iksa czyli samoróbki Alepha X (DIY) wg projektu z www.diyaudio.com na podstawie projektów i patentów Nelsona Passa z Pass Labs (www.passlabs.com i www.passdiy.com)

drugie zdjęcie: poprzednik czyli Zen Revisited za nim zasilacz do niego i oczywiście w głębi Aleph X

Trzecie tak to świeci w nocy

[obrazekLUKASZ-140525_1.jpg] [obrazekLUKASZ-140525_2.jpg] [obrazekLUKASZ-140525_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-990-100004443 1170257501_thumb.jpg

post-990-100004444 1170257500_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/9373-aleph-x-jeszcze-jeden/

Obudowa

Wymiary obudowy: szerokość (przód) 40cm

głębokość (radiatory) - 38cm,

wysokość (radiatory) 29cm + 3,5 cm nóżki, (płyta czołowa 30cm)

Całość bardzo ciężka, trzeba sobie robić rozgrzewkę przed przenoszeniem żeby człowiekowi coś nie strzeliło ;-)

Polecam poszukać wcześniejszy temat "Radiatory" na forum DIY w którym znajduje się wiele informacji.

Radiatory zamówione w www.hydrogig.dos.pl poprosić o prostą ściankę, profil A 6023, razem 1,16 metra.

Otwory pod śruby imbusy 4mm nawiercone wiertlem 3,7mm dzięki czemu można było je wkręcić na siłę przez co

powstawał nagwintowany otwór co bardzo ułatwiło montaż bo nie trzeba było w wielu miejscach stosować nakrętek. Z tyłu śruby są czarne w innych miejscach srebrne. Radiatory i blachy potraktowane Kretem (szczegóły

w temacie "Radiatory") ale skoro Jarek ostrzega że z czasem tracą wygląd to i ja nie będę polecał takiego

rozwiązania (u mnie na razie dobrze wyglądają). Polecam zachować bezwzględną symetrię w układzie śrub przewiercanych przez radiator - wszelkie nieregularności w rozkładzie otworów psują wygląd.

We wnętrzu znajdują się dwie płyty-przegrody jedna oddzielająca transformatory a druga podobnie w przedniej części. Całość przykryta zdejmowaną Klapą z kratką wentylacyjną z pochylonych płaskowników osadzonyc na obu końcach w profilu "C" przykręconych do osłaniających je z góry kątowników.

Spodnia płyta ma nawierconych ponad 360 otworow do wentylowania wnętrza.

Zasilacz

Z tyłu małe radiatory do chłodzenia mostków prostowniczych 4X35A (można nawet 50A i więcej) i transformatory zamocowane "na miękko" (podkładka pod mysz + filc) bezpieczniki po jednym na kanał z przedniej strony obudowy wyłączniki skierowane do dołu i nie widoczne z przodu jeden do miękkiego startu zwierający rezystory 20 do 50 OHM oraz drugi to wyłącznik główny

w zasilaczu na każdy biegun zasilania po 4x22ooo uF (Kendeil 105stC, łącznie 16szt) i kilka drobnych kondensatorów (BC Phiips). Mostki są gorące, kondensatory zimne, transformator po wielu godzinach pracy zaczyna być ciepły. Czasami rezystory 0,1 OHM - spadek 0,5 V do tworzenia filtru CRCRCC. I mały rezystor 100 KOHM do rozładowywania kondensatorów przy wyłączonym wzmacniaczu. Z zasilacza wychodzi 27 do 29 V mierzone między -i+ w .

Zdjęcia

1. spodnia część z otworami , w prawym górnym narożniku zdjęcia widać przełączniki zasilania.

2. tył z nietypowym ale bardzo wygodnym wyprowadzeniem kabli szczególnie gdy się ciągle coś grzebie

we wzmacniaczu i bez przerwy trzeba odłączać wtyczki

i góra z żaluzją do wentylacji

[obrazekLUKASZ-140526_1.jpg] [obrazekLUKASZ-140526_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-990-100004441 1170257504_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wspaniała robota! Taki widok chyba wszystkich pobudza do działania.

Podałbyś też może więcej szczegółów (zasilanie, prąd, sposób połączeń), wykorzystane elementy. Jakie problemy itd.

No i co 'słychać'?

Pozdrawiam

a tam, zaraz przyjdzie "jzzz :(" i napisze, że brzydkie firanki ;-)))

wciąż patrzę na to i patrzę... jak zrobiłeś te kilkaset otworów w dolnej płycie? narząd jakiś do tego zmajstrowałeś? a nie przesłałbyś większych zdjęć na priva?

fantastico, coś czuję, że po skończeniu klonów Proaca stanę się twoim dobrym znajomym. Moje gratulacje i czekam na szerszy opis. Przede wszystkim długaśną recenzję jak to cudo gra.

Pozdrawiam

Gratuluję JS. Piękna sztuka, zwłaszcza wskażnk.

Na zdjęciach mój Aleph5 wykonany ponad rok temu. Jestem raczej zwolennikiem minimalizmu.

Wyżej preamp BLS ciągle jeszcze bez obudowy .

"W produkcji" jest już następca Aleph5 w monoblokach i Aleph P1.7.

Pozdrawiam.

[obrazekLUKASZ-141199_1.jpg] [obrazekLUKASZ-141199_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-201-100004413 1170257543_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jurny serowar

kawał dobrej roboty. To robi wrażenie.

Obróbkę mechniczną zleciłeś, czy to wyłącznie twoje dzieło?

Właśnie utknąłem z moim Aleph'em2 na etapie obudowy - strasznie mozolna praca, stad moje zainteresowanie i podziw.

Ale.... ten wskaźnik na froncie to chyba podpierdółka? - nie widać wskazówki.

Czekam na ciąg dalszy. Jak sobie radzisz z DC na wyjściu? Pytam, bo to jedna z ważniejszych spraw w tej konstrukcji...

Od pewnego czasu dzięki uprzejmości kolegi ( dzięki Damian!!!:) ) który jest właścicielem i twórcą tego cacka z udziałem Bartka1, słucham może nie na Alephie ale również na konstrukcji DIY N.Passa, a mianowicie ZEN-ie 3.Bardzo muzykalna konstrukcja:)

Pozdrawiam

I o to fotka:)

[obrazekLUKASZ-141578_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to ja tez :)

[obrazekLUKASZ-141582_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam że Damian sam wydłubał całą obudowę tego jeża od początku do końca,a także kupował i montował sporo cześci ,jak trafo i duze kondensatory,oraz cewki na zasilaniu.Ja tylko poskładałem do kupy sam uklad.

Pozdr.

Kurna, ale jurny wątek ;-) I w dechę ! Ładne toto nawet. Nie mam pojęcia, jak one grają (co to szkodzi ?) ale i tak gratuluję właścicielom zaparcia, pasji i ukończenia tych konstrukcji.

Ważne, że warto było się pomęczyć, bo ze swojej pracy satysfakcja niewspółmiernie większa niż z kupionego, gotowego produktu. /Każdy to wie./

Wierzę, że dobrze i nieprzeciętnie grają.

Szacuneczek.

Pozdr.

Jeszcze parę zdjęć.

[obrazekLUKASZ-141713_1.jpg] [obrazekLUKASZ-141713_2.jpg] [obrazekLUKASZ-141713_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-201-100004398 1170257567_thumb.jpg

post-201-100004399 1170257565_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znowu dzięki za gratulacje.

Cięszę się, że tyle osób zdecydowało się pokazać swoje Passy.

Zawsze jest to dla nas przyjemnością popatrzeć na dzieła innych,

zwłaszcza wiedząc ile wymagają pracy i pomysłowości.

Wersja obudowy Zorro przez połączenie czerni i srebrnego metalu jest bardzo elegancka

i profesjonalna, też lubię czysty i minimalistyczny wygląd a w dodatku jego obudowa

bardzo dobrze komponuje się ze stylem wystroju pokoju, kolorem mebli i kolumn.

Lubię kwadratowy kształt obudowy z radiatorami na wszystkich ściankach tak jak ma

Arcodan.

Zdjęcia Bego pamiętam z galerii i bardzo spodobł mi się pomysł wywinięcia radiatorów

na przednią i tylną ściankę. To jest bardzo dobre rozwiązanie pozwalające rozwiązać

problem wystarczającej powierzchni radiatora w wypadku gdy nie chcemy przesadzać z

wysokością lub długością obudowy.

W przypadku mojej obudowy nie mogłem użyć koloru czarnego, postanowiłem też trochę

zaszaleć jeśli chodzi o widowiskowość obudowy i tym razem chciałem żeby miała "twarz"

tutaj w postaci miernika. Pomyslów na wygląd obudowy nie brakowało ale chciałm się

zmierzyć z passowskim wyglądem przedniej płyty (wersja z okągłym wycięciem podoba mi

się bardziej niż nowszej wersji z owalnym ).

Ta obudowa jest chyba przykładem jak domowym sposobem zbudować coś co dość

interesująco wygląda używając w większości materiałów które można kupić w sklepie

i ograniczając ilość elementów zamawianych do wykonania w wyspecjalizowaych firmach.

Tak jak napisałem na początku budowa jeszcze ostatecznie się nie zakończyła i jeszcze

wiele rzeczy zostanie zmienionych ale prazentuję dotychczasowe efekty bo chcę

podyskutować o szczegółach dotyczących elektroniki a to wymaga

opisania konstrukcji i części (będzie parę niespodzianek jak mi się wydaje).

Jako że budowa jest jeszcze nie zakończona są rzeczy. które zostaną zastąpione.

Tutaj muszę was rozczarować płyta czołowa została wykonana na próbę aby sprawdzić

jej wygląd, wymiary i proporcje elementów przed zamówieniem docelowej - aluminiowej

w jakiejś firmie wykonawczej (adresy takich firm przewijały się przez forum).

Teraz jest to plastikowa płyta (białe spienione PCV) oklejona matową srebrną folią

samoprzylepną wywijana w trudnych momentach za pomocą suszarki do włosów

(tutaj lepiej wyglądająca okazała się folia Oracal niż Avery).

Wygląda to na tyle dobrze że raczej kupię nowy CD zanim zamówię płytę.

Ale skoro wam się podoba wygląd przodu to z pewnością ją zamówię.

Okrągły otwór został wycięty za pomocą cyrkla zbudowanego z deski i zamocowanego pod

kątem samowysuwającego się małego noża (z wieloczęściowego kompletu noży do tapet itp

.) w którym została odwrócona sprężyna tak by stal się nożem samowysuwającym zamiast

samochowającym jak oryginalnie i kręcąc takim przyrządem kilkanaście razy

wokół centralnego punktu nóż sam się dociskał wchodząc coraz głębiej w płytę.

W oryginalnych Alephach cały wskażnik mieści się w grubośći płyty przedniej zasłonięty

z tyłu tylko cienką blachą. Oświetlają go dwie diody umieszczone w górnej częśći

i jedna dioda na środku tarczy.

Mój to kwadratowa szyba za nią tarcza wskaźnika z dodatkową możliwością podwietlenia

tylko samej skali i napisów przez światło pochodzące zza tarczy (kilkanaście

miniaturowych żarówek). Płytka tarczy jest z płytki mlecznej pleksy oklejonej folią

samoprzylepną z wyciętymi napisami i skalą. (są to trzy warstwy 1-zewnętrzna srebrna;

2-czarna zatrzymująca światło w innych miejscach za wyjątkiem wyciętych w niej wzorów;

3-translucentna niebieska lub jak kto woli w innym kolorze) -dla nadania barwy światłu.

Dwie pierwsze warstwy muszą, przed wycinaniem, zostać (nietypowo) sklejone razem

i na takiej podwójnej warstwie dopiero można wyciąć napisy bo inaczej będzie niemożliwe

precyzyjne naklejeniem jednej na drugą warstwę ze spasowaniem napisów. Ale uważam, że

podświetlanie skali jest raczej zbytecznym dodatkiem. Całość pomimo wykonania z folii

nie wygląda żle jak by się można spodziewać. Zwłaszcza we wskaźniku trudno rozpoznać,

że jest to tylko folia ponieważ jest schowany za szybą i oświetlony niebieskim światłem.

Prawda, że nie ma jeszcze wskazówki bo nie zdążyłem zamontować wskażnika z przedłużoną

wskazówką ze starego magnetofonu kasetowego. Docelowo ma on pokazywać różne parametry

np. temperaturę i inne do wyboru za pomocą przełącznika.

ciąg dalszy opisów nastąpi...

Na zdjęciu

z lewej - wersja "unbalanced" z potencjometrem na środku górnej części obudowy

z prawej wersja zbalansowana

Zasilacz osłonięty blachą z przodu i kratką od góry.

Z tyłu stoi klapa z okienkiem w które wchodzi w zależności od wersji:

- listwa z pokrętłem głośności lub - dwie brakujące lamele zamocowane do obudowy.

[obrazekLUKASZ-141761_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyznam że więcej szasu zajęło mi wymyslenie jak to -to ma wyglądać i jakich użyć częsci niż sam montaż.

Brałem pod uwagę dokładnie te same rozwiązania które proponują tutaj koledzy.

Priorytetem były kompaktowe wymiary , przy zachowaniu dobrych własnosci termicznych urządzenia.

Front miał być z niebiesko -czarnego granitu jak w Electrocompaniecie.

Mam sąsiada który produkuje granitowe nagrobki . Cała jego oferta produkcyjna stoi za moim płotem.

Przyzwyczaiłem się nawet do ich widoku . Nie chciałem jednak mieć kolejnego "grobowca" w swoim pokoju .

>zorro

Twój aleph jest genialny. Napisz coś proszę o konstrukcji obudowy. Gdzie zamawiałeś płytę czołową i jaki był jej koszt - bo wygląda profi! gdzie zamawiałeś radiatory i czy zlecałeś anodowanie czy kupiłeś już czarne.

>wszyscy budowniczowie Alephów

Piszczie o brzmieniu Waszych cacek!

>Grip

Wszystko kupiłem w lokalnym sklepie z metalami kolorowymi.

Blachy były pocięte na gilotynie z dodatkowym marginesem.

Ostatecznych wymiarów nabrały po frezowaniu.

Anodowanie na czarną satynę . Front szlifowany i lakierowany

rozcięczonym bezbarwnym akrylem.

Brzegi frezowane na ćwierćwałki.

- szer. 30cm , wys 20cm , dł 38cm

- spód i góra blacha alu gr. 4mm

- tył alu 2mm ( w cieńszej łatwiej osadza się gniazda )

- radiatory z Kęt 4x 20cm , wys. żebra 5cm , szer. 19cm

- w srodku przegroda z 4mm mosiądzu , na której jest zamocowane trafo ,

dodatkowo stanowi ekran ( miedz w tej grubosci nie była dostępna )

- mosiężne szyny do spięcia kondensatorów gr 1mm , szer. 15mm

- kondensatory Kendeil 47.000/63V K01 srubowe 6 szt.

-Trafo Telto 800VA /230V na zamówienie (rozczaruję niektórych znawców ale nie buczy !!! )

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.