Skocz do zawartości
IGNORED

JAKIE KOLUMNY? - B&W 703, KLIPSCH RF 83 CZY MONITOR AUDIO RX8

leon_2003

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obecnie posiadam kolumny JBL L880.. Będę wdzięczny za opinie ad wyboru kolumn jak w temacie powyżej..

Nowe kolumny będę musiały zgrać się z poniższym zestawem:

Oppo93+dac emotiva XDA-1+końcówka mocy emotiva XPA5

Zastanawiam się pomiędzy B&W703 (mam możliwość zakupu używek) lub Klipsch RF83 (chyba największe i najmocniejsze) lub Monitor Audio RX8 (chyba za małe jak do tego zestawu - ale GX300 są poza budżetem, a używek raczej nie uświadczę)

Kwota jaką mogę przeznaczyć na kolumny: 8-10kPLN

Pomieszczenie 25-28m2

Słucham muzyki głównie w stereo. Choć i filmem w HD nie pogardzę :) Suba nie posiadam..

Rodzaje muzyki z przewagą rocka: różnie.. Michael Jackson, Soundgarden, Alice In Chains, Deep Purple, Pearl Jam, Queen, Pink Floyd, Bliss, Rolling Stones, Limp Bizkit, Nils Lofgren..

Będę wdzięczny za jakiekolwiek opinie użytkowników, którzy przesłuchiwali w/w kolumny.. Może polecacie coś innego?

Pozdrawiam

Wojtek

Witaj,

brałbym jeszcze pod uwagę kolumny KEF R700 oraz niestety trochę droższe Audio Physic Tempo 6.

bez odsłuchu jednak się nie obędzie, msisz sam zdecydować co Tobie się podoba.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie obędzie się jednak pewnie bez odsłuchu..

Czyli muszę ograć:

KLIPSCH RF 83

MONITOR AUDIO RX8

KEF R700

Ciekawią mnie opinie jak wypadają na tle w/w B&W 703 , które nie są już produkowane.. Może do porównania wrzucę jeszcze B&W CM9?

Pozdrawiam,

Wojtek

Rozejrzyj się jeszcze za naszymi polskimi konstrukcjami składanymi przez AkustyKa i Studio 16Hertz. Jak już się miałem okazję przekonać to poziom cenowy wstrzeliwuje się w twe widełki, a jakość moim zdaniem przewyższa znacząco podawane przez Ciebie kolumny (na pewno Klipsch i Monitor Audio, bo KEF nie słyszałem). Z odsłuchem możesz mieć trochę problemu - AkustyK robi tylko na zamówienie, ale jak widać ludzie nie obawiają się zakupu w ciemno. Ja sam jak trochę dozbieram - to kupuję na bank. Produkty Studio 16Hertz da się natomiast odsłuchać. Zresztą sprawdź Kluby tych producentów na naszym forum i wygoogluj jakieś testy.

Ja bym raczej celował w jakieś KEF'y albo Focale, szczególnie dość rozpowszechniona seria Chorus bardzo mi się spodobała. Polecam zabrać wzmacniacz na przejażdżkę do któregoś z salonów audio (większość oferuje darmowe testy z róznymi kombinacjami, również gdy w grę wchodzi podpięcie indywidualnego sprzętu klientów) i wtedy sam byś posłuchał co Ci się podoba. Każdy ma inny gust, ja osobiście lubię ostrzejsze kolumny, sypiące dumnie przestrzenią i detalami. Co z kolei bardzo często nie idzie w parze z neutralnością :)

Użytkownicy

821 postów

Napisano dziś, 14:44

Żadne z tych głośników nie są lepsze od tych co już masz.

Kurcze - zaczynam wpadać w panikę ;) Zostawić swoje JBLe ???

Ciekawa sprawa bo zaproponowane przez Ciebie kolumny graja zupelne inaczej roznie od siebie i od tych co masz teraz. Musisz udac sie na odsluch i stwierdzic czy zakup bedzie znaczaca i warto peniedzy poprawa

Dziekuję za komentarze i odpowiedzi :)

Zabiore Emo i udam się na testy, ale kurcze wiele też pewnie zależy od pomieszczenia odsluchowego, a nie chce mi sie targać ze sobą rownież swoich kolumn.. Coż chyba jednak będę musiał, ale wtedy dokonam prawdziwego porównania tj. "jabłko do jabłka" :)

Widzę , że na allegro sa do kupienia JBL 250ti jubilee od jednego z naszych forumowych kolegów. Piękne kolumny. Zastrzegam , że to nie moje ogłoszenie :-)

• 4 tygodnie później...

Widzę , że na allegro sa do kupienia JBL 250ti jubilee od jednego z naszych forumowych kolegów. Piękne kolumny. Zastrzegam , że to nie moje ogłoszenie :-)

i to jest najlepszy wybor z kolumn wymienionych w tym temacie,pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.