Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki Focal Spirit One - wasze opinie?

Kokomo

Rekomendowane odpowiedzi

Heja,

Drodzy Koledzy, mam do Was pytanie. Czy ktoś już miał okazję obcować z tymi słuchawkami? Wiem, że jest to nowy model, pierwszy w ofercie Focala. W weekend majowy może uda mi się znaleźć jakiś sklep, który to ma i wybrać się na odsłuch, ale tymczasem zwracam się z prośbą o opinie. Recenzji jest jak na lekarstwo, z polskiej prasy jedynie HFC, ale jakoś nigdy tej gazety nie darzyłem sympatią, w angielskim WHF dostały cztery gwiazdki, czyli ok, choć bez szału (ciekawe czy jakby Focal był marką angielską to czy dostałyby pięć ;) ).

Już zmierzam do meritum, szukam słuchawek dla swojej Drugiej połówki, głównie do Ipoda Toucha, ale również czasem aby mogła posłuchać z tradycyjnego sprzętu, nie ukrywam, że mam do tej marki słabość i podoba mi się jak gra. Stąd właśnie koncepcja aby wybrać te słuchawki (budżet osiem stów maks, więc się mieszczą). Równie ważnym kryterium jest wygląd, bo wiadomo jak to jest z kobietami ;)

Co myślicie?

Jeśli szukasz designerskich słuchawek dla Pani to może B&W P5?

Szpan na max ;) i ponoć nie grają źle...

b-w_p5_headphones_unboxed_1-540x358.jpg

A jeśli mają po prostu dobrze grać to do sprzętu przenośnego spokojnie styka Koss Porta Pro. I też ładnie wygląda.

Ostatnio pokazało się trochę wypasionych wersji Porta Pro: BBC i 25'th Anniversary. Inne kolory zamiast zwyczajowego błękitu i lepszy kabelek.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Słuchawki Focal Spirit One oprócz świetnego wyglądu, bardzo ekskluzywnego projektu, oferują brzmienie typowe dla Focala. Jeśli nie szukasz typowo audiofilskiej konstrukcji, zależy Ci na pełnym, dynamicznym i nie męczącym brzmieniu, jest to świetny wybór. Słuchawki bez problemu mogą być zasilane z iPoda.

Zapraszam na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kokomo,

zanim zdecydujesz się wydać ok 900 zł na Focale to proponuję, abyś zapoznał się z wrażeniami użytkowników tych słuchawek, a przede wszystkimi z opiniami nt jakości ich wykonania, w wątku poniżej znajdziesz cenne informacje oraz zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

Jeśli szukasz designerskich słuchawek dla Pani to może B&W P5?

Słuchawki wyglądają naprawdę fajnie, jedynie czego się obawiam to to, że grają jak podłogówki tej firmy, a tego typu brzmienia niestety nie trawię. Podczas wybierania swoim kolumn miałem okazję posłuchać kilku konstrukcji b&w i to zdecydowanie nie to. Designersko są ok.

Jeśli nie szukasz typowo audiofilskiej konstrukcji, zależy Ci na pełnym, dynamicznym i nie męczącym brzmieniu, jest to świetny wybór. Słuchawki bez problemu mogą być zasilane z iPoda.

Hehe, Q21 normalnie jakbym czytał materiały promocyjne na stronie Trimexu :)

Kokomo,

zanim zdecydujesz się wydać ok 900 zł na Focale to proponuję, abyś zapoznał się z wrażeniami użytkowników tych słuchawek, a przede wszystkimi z opiniami nt jakości ich wykonania, w wątku poniżej znajdziesz cenne informacje oraz zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Dzięki!!! Właśnie o tego typu rzeczy mi chodziło. Bardzo pomocny link. Zastanawiam się jedynie czy te defekty wynikają rzeczywiście z kiepskiej jakości wykonania, czy po prostu trafiły w takie ręce. Różne rzeczy się dzieją, jednakże wielkie dzięki, na pewno wezmę to pod uwagę.

Namierzyłem kilka miejsc w Warszawie gdzie je mają, postaram się na przestrzeni kilku dni zobaczyć je na żywo.

Ukryta Zawartość

Heja,

wybrałem się dziś do Top Hifi obejrzeć i posłuchać tych Bowersów. Pod względem wykonania i designu naprawdę fajne, ładnie zrobione. Niestety dźwiękowo absolutnie mi nie podeszły :( Jestem trochę zawiedziony. Cenowo całkiem spoko, mimo wyższej ceny wyjściowej Panowie byli bardzo skorzy negocjować. Jednak to nie to.

Namierzyłem salony gdzie są te Focale, jutro spróbuję się do nich wybrać i zobaczyć jak wypadają na żywo.

Pozdrawiam,

• 2 tygodnie później...

Witajcie,

weekend majowy za Nami, było trochę czasu to się pojeździło i posłuchało trochę. Finalnie zdecydowałem się właśnie na wspomniane w temacie Focale. Nie ukrywam, że duży wpływ na wybór miała druga połówka, bo to słuchawki głównie dla niej.

Możliwe, że znaczenie miało również pewnego rodzaju przyzwyczajenie i zadowolenie z charakterystyki prezentowanej przez duże Focale, które można odnaleźć w tych słuchawkach. Trzecim za była dobra negocjacja ceny, która finalnie przypieczętowała zakup.

Postaram się w wolnej chwili zdać dłuższą relację (recenzję?) tychże słuchawek, wrzucę może również jakieś foto, może komuś z Was się to kiedyś przyda. Tymczasem dzięki za pomoc i zainteresowanie :)

Pozdrawiam,

• 4 miesiące później...
  • 2 lata później...
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Czy ma ktos lub słuchał tych Focal spirit one? Rozgladam sie za słuchawkami do 700zł. Muzyka która słucham to głównie rock: punk, prog,grunge, mainstream:u2, depeche mode, ramones, sex pistols, pink floyd, steven wilson, queens of stone age, nirvana

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.