Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wzmacniacza lampowego.

WujekBG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeglądam forum w poszukiwaniu informacji na temat brzmienia i opinii użytkowników wzmacniaczy lampowych.

Poszukuje wzmacniacza do pokoju 16m2 ,kolumny Triangle Titus ES ,źródło Linn Genki - muzyka tylko jazz .

Słucham wyłącznie wieczorami lub nocą.Nie interesują mnie wysokie poziomy głośności.Kolumny raczej też łatwe do wysterowania ,cenie w dźwięku barwę i powiedzmy "autentyczność" ,naturalność brzmienia instrumentów akustycznych.

Przeglądam regularnie ogłoszenia i wytypowałem dwa modele wzmacniaczy jednak są to zupełnie różne konstrukcje :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(niska moc ale dobra barwa i wogóle pozytywne komentarze ,łatwo dostępne lampy, przejrzysta i prosta konstrukcja)

Ukryta Zawartość

(duża moc , 50 watt z czterech EL34 ? możliwe to? , niestety bardzo mało opisów tego wzmacniacza )

I tu moja prośba do osób które mogą coś powiedzieć na temat w/w urządzeń ?Będę wdzięczny za wszelkie uwagi ,sugestie i opisy na temat tych dwóch wzmacniaczy. Moje preferencje podałem na początku postu proszę o pomoc czy warto się tymi konstrukcjami interesować itp.

Intryguje mnie mała moc P1 SE - czy wystarczy do wysterowania Triangli Titus ES?

Z drugiej strony 50 watt z Jolidy zupełnie nie będzie wykorzystane w moim systemie.

Czekam na wpisy.Pozdrowienia dla miłośników lamp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/93965-wyb%C3%B3r-wzmacniacza-lampowego/

Jeśli chodzi o tę Jolidę, to pan sprzedający coś za bardzo ją chwali, a do tego mija się z prawdą - bo, owszem, jest to sprzęt made in USA, ale w Chinach jest składany, a w USA ostatecznie sprawdzany, testowany i zamykany. Ta konkretna Jolida też ma związek z Chinami (nic nie ma w tym złego), bo to jest, jak wynika ze zdjęcia, SG Jolida, czyli Shuguang Jolida. Logo Shuguanga też tam jest. To akurat atut, bo przynajmniej wiadomo, że SG to znana chińska marka lampowa. Tylko po co sprzedający kłamie? Mija się też z prawdą w przypadku oceny Yaqinów, ale to chyba po to, żeby ktoś nie chciał kupić za podobne pieniądze znakomicie grającego Yaqina z roczną gwarancją.

Z tych dwóch brałbym Jolidę, choć pan sprzedawca bajki opowiada. Przecież całej mocy nie wykorzystasz, cztery lampy EL34 dają szansę na ciekawe brzmienie, i na pewno wysterujesz swoje kolumny.

Czym było SG Jolida można poczytać tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o tę Jolidę, to pan sprzedający coś za bardzo ją chwali, a do tego mija się z prawdą - bo, owszem, jest to sprzęt made in USA, ale w Chinach jest składany, a w USA ostatecznie sprawdzany, testowany i zamykany. Ta konkretna Jolida też ma związek z Chinami (nic nie ma w tym złego), bo to jest, jak wynika ze zdjęcia, SG Jolida, czyli Shuguang Jolida. Logo Shuguanga też tam jest. To akurat atut, bo przynajmniej wiadomo, że SG to znana chińska marka lampowa. Tylko po co sprzedający kłamie? Mija się też z prawdą w przypadku oceny Yaqinów, ale to chyba po to, żeby ktoś nie chciał kupić za podobne pieniądze znakomicie grającego Yaqina z roczną gwarancją.

Z tych dwóch brałbym Jolidę, choć pan sprzedawca bajki opowiada. Przecież całej mocy nie wykorzystasz, cztery lampy EL34 dają szansę na ciekawe brzmienie, i na pewno wysterujesz swoje kolumny.

Czym było SG Jolida można poczytać tu:

Ukryta Zawartość

Czy to się tyczy wszystkich Jolek czy tylko SG?

Mam JD302b ze złotym panelem. Więc co oznacza JD?

Jeśli słuchasz jazz to Jolka sprawdzi się wyśmienicie!

PS. Był kiedyś test 302b ale nie można tego znależć. Może ktoś dysponuje skanem?

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że to są lata 90. - ten SG. Ja mam CD Jolidy i jest bez SG. Firma ma pokomplikowaną przeszłość, ale z tej historii z linka wynika, że SG to był chiński wzmacniacz, tylko dystrybucja była Jolida. A inne Jolidy to już pomysły Jolidy, ale tylko składane w Chinach (Yamaha np. w Malezji).

Dzięki za wpisy.

A "TO" co to warte?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam Ci Linear Audio Research IA-30T. Konstrukcja polska pana Eugeniusza Czyżewskiego. Zdjęcia i opisy zobacz w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za wpisy.Jolida 302A już się sprzedała a ja nie kupiłem więc temat jakby nieaktualny.

Natomiast wzmacniacza szukam dalej może coś więcej na temat tego Cayina ktoś napisze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedys tez szukalem lampy, troche po omacku,bo kupowalem i sprzedawalem(same uzywki), mialem jolke 1501-hybryde, manley stingray, rogue audio(rowniez integre i koncowke z pre)<br />

a teraz mam manleya mahi ze shrimpem. oczywiscie wiele innych tranzystorow. powtarzam sie -ale po pierwsze nie kupuj bez odsluchu- to kompletnie nie ma sensu. nie zawsze sie cena<br />

przeklada na jakosc.nie znam budzetu, ale szczerze polecam stingraya-jak upolujesz w dobrej cenie-wzmak na lata.<br />

pozdro.rs<br />

Repertuar muzyczny,tylko Jazz,WT-30 w tym gatunku jest wyśmienity,grałem na Amplifonie 5 lat,posłuchaj.

Przylaczam sie, mialem kilka lat WT 30 II , potem kolejnych kilka WT 40 II, glownie klasyka i jazz.

W tym drugim lampy Mullarda i byla rewelka.

pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

ten jest świetny, trochę jednak będzie kosztował:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Dziękuję za wszystkie wpisy.

Jak się okazuje P1SE niestety dysponuje zbyt mała mocą aby poprawnie wysterować Triangle (pomimo faktu iż są to tylko monitory). Poszukiwania więc ciąg dalszy. W kwestii Amplifona - owszem ,sporo dobrych słów na temat tego wzmacniacza nie odpowiada mi tylko wygląd zewnętrzny ,kompletnie nie pasuje do wnętrza.Preferuję wystrój czarny / czarno srebrny.

Gdyby jeszcze był sterowany z pilota byłoby idealnie (nie jest to warunek bezwzględny).Budżet ograniczony do 3kzł.

Szukam dalej...

A ten to niby jaki czerwony?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

nie odpowiada mi tylko wygląd zewnętrzny ,kompletnie nie pasuje do wnętrza.Preferuję wystrój czarny / czarno srebrny.

Z tego można wnioskować, że odrzucisz sporo sprzętu z drewnianymi wstawkami (?). Jeżeli preferujesz klasyczne "pudełkowe" obudowy, to pozostanie ci szukać AudioNote w odpowiedniej cenie, a to nie będzie łatwe.

Dziękuję za wszystkie wpisy.

Jak się okazuje P1SE niestety dysponuje zbyt mała mocą aby poprawnie wysterować Triangle (pomimo faktu iż są to tylko monitory). Poszukiwania więc ciąg dalszy. W kwestii Amplifona - owszem ,sporo dobrych słów na temat tego wzmacniacza nie odpowiada mi tylko wygląd zewnętrzny ,kompletnie nie pasuje do wnętrza.Preferuję wystrój czarny / czarno srebrny.

Gdyby jeszcze był sterowany z pilota byłoby idealnie (nie jest to warunek bezwzględny).Budżet ograniczony do 3kzł.

Szukam dalej...

W tych kolorach mozna sie rozejrzec za jakas uzywka Ayona, chociaz moze to przekroczyc zakladany budzet.

Konto w trakcie usuwania

Gość rydz

(Konto usunięte)

Preferuję wystrój czarny / czarno srebrny.

Trzeba cierpliwie czekać,Amplifon srebrny z czarnymi boczkami w lakierze,widziałeś kiedyś z bliska,dotykałeś Amplifona?

Wykonanie tego wzmacniacza jest perfekcyjne!

Zobacz go gdzieś,posłuchaj,a będzie zapewne twój.

Ukryta Zawartość

Warto się zapoznać. Sam czekam na dostawę zagości u mnie zamiast Yaqina 10L.

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Witam

Przeglądam forum w poszukiwaniu informacji na temat brzmienia i opinii użytkowników wzmacniaczy lampowych.

Poszukuje wzmacniacza do pokoju 16m2 ,kolumny Triangle Titus ES ,źródło Linn Genki - muzyka tylko jazz .

Słucham wyłącznie wieczorami lub nocą.Nie interesują mnie wysokie poziomy głośności.Kolumny raczej też łatwe do wysterowania ,cenie w dźwięku barwę i powiedzmy "autentyczność" ,naturalność brzmienia instrumentów akustycznych.

Przeglądam regularnie ogłoszenia i wytypowałem dwa modele wzmacniaczy jednak są to zupełnie różne konstrukcje :

Ukryta Zawartość

(niska moc ale dobra barwa i wogóle pozytywne komentarze ,łatwo dostępne lampy, przejrzysta i prosta konstrukcja)

Ukryta Zawartość

(duża moc , 50 watt z czterech EL34 ? możliwe to? , niestety bardzo mało opisów tego wzmacniacza )

I tu moja prośba do osób które mogą coś powiedzieć na temat w/w urządzeń ?Będę wdzięczny za wszelkie uwagi ,sugestie i opisy na temat tych dwóch wzmacniaczy. Moje preferencje podałem na początku postu proszę o pomoc czy warto się tymi konstrukcjami interesować itp.

Intryguje mnie mała moc P1 SE - czy wystarczy do wysterowania Triangli Titus ES?

Z drugiej strony 50 watt z Jolidy zupełnie nie będzie wykorzystane w moim systemie.

Czekam na wpisy.Pozdrowienia dla miłośników lamp.

Witam.

Optymalnym wyjściem aby dopasować wzmacniacz do pozostałych elementów toru jest pożyczyć i posłuchać.Kryteria które musi spełnić to napewno musi być wydajny prądowo ze względu na mało skuteczne kolumny i jeszcze 4 Omowe i obawiam się że raczej w rachubę wchodzi wzmaciacz PP,choć są też takie które pracują w trybie PP i SE,tylko jeśli słuchasz jazzu i to wieczorem i nocą to zdecydowanie SE,trudno będzie znależc coś rozsądnego za rozsądne pieniążki do 3 tyś.,trzeba być cierpliwym i szukać coś z second handu,najlepiej na ebay.Raczej nie polecam produktów Made in China,oczywiście maja piękny design,ale dzwiękowo to niestety brakuje im sporo do innych konstrukcji.Amplifon to jakaś alternatywa dla Ciebie,nie jest to jednak mistrzostwo świata ale na początek może być,ale też trzeba posłuchać czy to jest to o co ci chodzi...Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Update do mojej powyższej wypowiedzi o Jolidzie. Zgłębiłem temat i oryginalna Jolida made in USA (czyli skręcama i testowana w USA, choć częściowo robiona w Chinach) jest na jolida.com. Natomiast Jolida.net to bardziej chińska fałszywka pn. Jolida Shenda.

A teraz z kolei doczytałem o rozłamie w Jolidzie i okazuje się, że i .com i .net oferują identyczny sprzęt w niektórych kategoriach. Nie dojdzie się chyba ostatecznie, choć na amerykańskich forach mówi się o .com. Zostawiam temat dla mądrzejszych :)

Dziękuję za wszystkie wpisy i podpowiedzi.W temacie zakupu wzmacniacza nic nowego, sprzęt jeszcze nie kupiony ,co gorsza na razie brak kandydata. natomiast udało mi się posłuchać Cayina T-35 i wiem że on nie dla mnie.Ogólnie niczym nie zachwyca ale nie o to chodzi ,zdaje sobie sprawę że to dość tania lampa. problem polega na tym ,że gra jakby był z korektorem wpięty. Pasmo jest nierówne ,wyraźnie jest podkreślony dół i góra. O ile ta góra jest do przyjęcia to dół wypada fatalnie, brak kontroli ,rozlazły.

Pojawiła się "nowa" oferta

Ukryta Zawartość

Wiem że jest to konstrukcja p.Markowa ,twórcy Lorelai. Spróbuje zorganizować odsłuch, szkoda tylko że pilota nie ma.

Ukryta Zawartość

Dobrze Ci koledzy radzą, w tym budżecie nic rozsądniejszego niż WT-30 nie kupisz a jak pograsz i będziesz chciał więcej/lepiej to przy odsprzedaży też wiele nie stracisz.

I co ważne na początek to jeden ze wzmacniaczy Plug-and-play, poza wymianą lamp sterujących - choć pewnie jak kupisz używkę to już będą wymienione - nic nie trzeba przy nim robić.

Może uda Ci się trafić na taką wersję:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Po krótkiej przerwie temat nadal aktualny.

Wciąż szukam wzmacniacza i pojawił się EGOVOX EL34.

Szukałem na forach nieco informacji ale jest dość skąpo na temat tego wzmacniacza.

Podobno był gdzieś test w AV.

Chętnie posłucham opinii na temat tego urządzenia , wiem że konstruktorem jest p.Marków.

Moc 20 watt z lampy wystarczy do napędzenia małych triangli Titus SE ale jakie brzmienie prezentuje ten wzmacniacz?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Chętnie posłucham opinii na temat tego urządzenia , wiem że konstruktorem jest p.Marków.

Jeśli naprawdę myślisz o kupnie, to umów się na odsłuch, weź jakieś lubiane i znane ci płyty i już. Inaczej zawsze jest loteria.

Mi się udało, ale znajomy wymieniał kilka zanim mu "podpasowało". Wiadomo, że zwykle traci się przy odsprzedaży, więc może warto poświęcić na paliwo te dwie stówy i pojechać.

Po krótkiej przerwie temat nadal aktualny.

Wciąż szukam wzmacniacza i pojawił się EGOVOX EL34.

Szukałem na forach nieco informacji ale jest dość skąpo na temat tego wzmacniacza.

Podobno był gdzieś test w AV.

Moc 20 watt z lampy wystarczy do napędzenia małych triangli Titus SE ale jakie brzmienie prezentuje ten wzmacniacz?

Naprawdę posłuchaj wzmacniacza a nie opinii osób których gustów nie znasz, to, że mi się coś spodoba nie znaczy, że Tobie przypadnie do gustu.

Posłuchaj sobie monobloków Phasta Piękna scena barwa przestrzeń a diabełki spokojnie wysterują ci Triangle. Poza tym różnymi modelami lamp 6sn7 i 6sl7 można modelować dźwięk na wiele sposobów nie wspominając o kondach ale to już sprawa grzebania głębiej we wzmaku

IMHO, najlepiej grają te, które się samemu zbuduje - w oparciu o sprawdzony schemat z dobrego źródła. Sam sobie człowiek dobiera poprzeczkę - jak pospolite bądź ekskluzywne elementy do niego włoży. Wychodzi o wiele taniej, wygląda zdecydowanie gorzej, natomiast gra przecudownie.

Witam.

Na początek drogi ze wzmacniczem lampowym nie kupuj DIY,nawet jeśli grają to jest jeden prozaiczny powód - będziesz miał problem z odsprzedażą,jeśli chodzo o Phasta to całkiem rozsądny wzmacniacz,bardzo uniwersalny,napędzi twoje kolumny ale jeśli słuchasz wokali to barwa w tych wzmacniaczach niestety stoi pod znakiem zapytania....Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.