Skocz do zawartości
IGNORED

A może by jednak wymienić ? (był Denon 3802 + Tannoy M3 co dalej ?)

mttj

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowany na innym wątku ;) zgłaszam się z pytaniem - co dalej ?

Jako że lubię proste i dobre rozwiązania

wybrałem ampli - bo ma w środku DAC, tuner i wzmacniacz.

Głośniki takie, bo słyszałem je i są OK, precyzyjne bez super

basu (słyszę na nich 14Hz...17.5kHz)

Jako "naturalny krok" widziałem jako następce coś ala Denon 4808

czy 5308 (ten chyba ma THX), bo by mi czytał pliki po WiFi, miał by

USB - pilot z dużym ekranem, lub App na iPhone i było by jeszcze prościej.

Jak tego używam:

-pecetów kilka po cyfrze podłączonych

-tuner

-po analogu kilka nie wymagających jakości rzeczy

-jakościowe rzeczy po optycznym idą

-jako DAC do słuchawek

Co chcę:

-zajebiste stereo

-grać ze źródeł cyfrowych, najlepiej jak by rozumiał 192kHz/24bit na 6 kanałach PCM

-dobre wyjście słuchawkowe

-z 6,7 głośników podpiąć

-najlepiej wbudowane odtwarzacze mp3/wma/flac po ethernet, wifi, USB, SDHC

Muzyka:

-rock

-i lubię wierne brzmienie :)

-czasami potrzebuje tego jako "odsłuch studyjny",

tz. mam coś puścić i usłyszeć wszystko. (do tej pory się sprawdzało,

na tyle na ile mogło bez wyciszeń)

-specjalnie mam dodatkowo Space86 do Budki Suflera jako następna para ;)

Co z głośnikami, one są tutaj teraz najsłabsze ?

Gość partick

(Konto usunięte)

do stereo najsłabszy jest wielokanałowy amplituner do kina domowego.

jak chcesz mieć dobre stereo, to tylko na stereofonicznym wzmacniaczu - wypożycz, posłuchaj i sam będziesz wiedział czy to to czego szukasz.

a co do głośników, to o ile pasuje Ci ich brzmienie, to nie śpieszyłbym się ze zmianą - no chyba, że na F3 :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

basu (słyszę na nich 14Hz...17.5kHz)

Hahahahaha;-) 14Hz hahaha na ampli Danonka hahahaha;-) To jest nasz forumowy miszcz i guru - dobre:D

Tak nawiasem mówiąc mocno naciągane parametry tego ósmego cudu świata podają 10Hz przy -3dB zatem jest mało prawdopodobne że pasmo przy 0dB wynosi 14Hz.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

TANNOY M3 QUALITY FLOOR STANDER SPEAKERS PERFORMANCE Recommended amplifier power : 10 - 90 Watts RMS Continuous power handling : 60 Watts RMS Sensitivity : 89dB Nominal impedance : 8 ohms Frequency response : 35Hz - 20kHz +/- 3dB

Reszta bez komentarza. Gratulacje Miszczu;-)

PS Zapewne zdajesz sobie sprawę że te 14Hz które słyszysz to poniżej ludzkiego progu słyszalności;-)

Sam zapewne Ciebie skłoniłem to założenia tego tematu :)

Zacznijmy od początku.

Ile kasy możesz na to przeznaczyć ?

Jeszcze jednego nie rozumiem.

-z 6,7 głośników podpiąć

Hahahahaha;-) 14Hz hahaha na ampli Danonka hahahaha;-) To jest nasz forumowy miszcz i guru - dobre:D

Tak nawiasem mówiąc mocno naciągane parametry tego ósmego cudu świata podają 10Hz przy -3dB zatem jest mało prawdopodobne że pasmo przy 0dB wynosi 14Hz.

mnie za to ciekawi jak na kolega na 16cm pierdziawce usłyszał 14hz, prawdopodobnie chodziło o furkotanie membramy albo szum powietrza niż jakikolwiek dźwięk

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mnie za to ciekawi jak na kolega na 16cm pierdziawce usłyszał 14hz, prawdopodobnie chodziło o furkotanie membramy albo szum powietrza niż jakikolwiek dźwięk

Dodajmy że deklarowane przez producenta pasmo tej pierdziawki zaczyna się od 35Hz z odpowiednim spadkiem -3dB. Czyli zapewne 45-50 Hz przy tolerancji 0dB.

Gość partick

(Konto usunięte)

-3dB na 35Hz oznacza, że dźwięk o częstotliwości 35Hz będzie podany 2x ciszej - i wcale nie oznacza, że 41,2Hz* nie będzie podany bez spadku.

* E1 - najniższy dźwięk kontrabasu lub gitary basowej.

BTW. Tannoy Mercury F3 ma deklarowane -3dB na 35Hz i -6dB na 32Hz - wnioski można wyciągnąć samodzielnie :)

jestem na sekundę dosłownie, za 3h napisze więcej

14Hz...17kHz - to sobie testowałem ile JA słyszę (a nie ile

sprzęt przeniesie), chyba gdzieś koło 17Hz trzeba było dać

trochę głośniej, bo na normalnej głośności nie było słychać

poniżej 14Hz było już tylko "czuć" (i widać), tylko trzeba było

być blisko.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To zgłoś się do księgi rekordów. Może coś jeszcze zarobisz.

Interesuje mnie jak słyszysz pasmo 17kHz? Jakiego typu są to dźwięki? Jak odbiera je Twój mózg? Jaki mają timbre?

jestem na sekundę dosłownie, za 3h napisze więcej

14Hz...17kHz - to sobie testowałem ile JA słyszę (a nie ile

sprzęt przeniesie), chyba gdzieś koło 17Hz trzeba było dać

trochę głośniej, bo na normalnej głośności nie było słychać

poniżej 14Hz było już tylko "czuć" (i widać), tylko trzeba było

być blisko.

Może kolega do testu używał nie czysty ton sinusoidalny tylko wąskie pasmo (szum) który na przykład pisze 1kHz ale oprócz tego zawiera częstotliwości ościenne.

Do reszty forumowiczów; po co zaraz wyśmiewać człowieka to tak Was podbudowuje ? Nie lepiej wytłumaczyć ?

skk

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Do reszty forumowiczów; po co zaraz wyśmiewać człowieka to tak Was podbudowuje ? Nie lepiej wytłumaczyć ?

Oczywiście masz rację ale ten człowiek feruje wyroki z miną znawcy. Tymczasem jaką ma wiedzę widać.

dobra olejmy, co słychać co nie, może ja to bardziej czułem niż słyszałem - tu link, można się pobawić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <- tu sobie popatrzcie, Denon mi przeniósł 4Hz puszczony

(zaobserwowane optycznie ;) ) po 96kHz/24bit konwertnięte z 192kHZ/24bit, oraz z generatora GoldWave 1Hz

na wbudowanym DAC, tego nie słychać - tylko widać.

temat wzmacniacz !!! :)

Może kolega do testu używał nie czysty ton sinusoidalny tylko wąskie pasmo (szum) który na przykład pisze 1kHz ale oprócz tego zawiera częstotliwości ościenne.

Ok mam wyniki z ***teraz***:

dół 26Hz... dóra 17200Hz ledwo (17000Hz dobrze)

Jakiś nadspodziewany boost jest dokładnie na 38Hz

poniżej 26Hz teraz nie zejdę, bo trzeba podkręcić głośność a zaczyna trząść rzeczami i podobno słychać wszędzie tylko nie tu

14Hz buja "ścianami" ale nie słyszę togo jako dźwięk, 12Hz przestaje bujać czymkolwiek i tylko widać membranę chodzącą

poprawka program się włączył w trybie 44.1/16bit ("mute" odznaczyć żeby działał), windows mixuje do 96KHz/24bit, wzmaczniacz teraz idzie po torslinku 96KHz/24bit, 2ch PCM

-tak sinus to był

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

dobra olejmy, co słychać co nie, może ja to bardziej czułem niż słyszałem - tu link, można się pobawić:

http://www.dr-jordan-design.de/Download/SigGen.zip <- tu sobie popatrzcie, Denon mi przeniósł 4Hz puszczony

(zaobserwowane optycznie ;) ) po 96kHz/24bit konwertnięte z 192kHZ/24bit, oraz z generatora GoldWave 1Hz

na wbudowanym DAC, tego nie słychać - tylko widać.

Zaraz padnę;-) I Ty chcesz ferować wyroki w audio? Decydować co lepsze a co gorsze? Twój Denon w ogóle nie przenosi pasma 4Hz (producent podaje 10Hz przy -3dB). Kup sobie dobry wzmacniacz i przestań szukać czegoś czego nie ma.

Jeden wielki belkot ten temat. Nie wiadomo wogole od czego zaczac, taka wielka jest nie wiedza autora watku. Mttj- przedewszystkim mniej marketingowego belkotu przyswajaj do glowy, po drugie poczytaj troche forum, bo to co piszesz to jest jeden wielki jazgot, podobnie jak te M3, a co najwazneijsze, po trzecie sluchaj, sluchaj i jeszcze raz sluchaj.

?👈

Napisano dziś, 12:48

Wyświetl postUżytkownik mttj dnia 26.04.2012 - 23:50 napisał

Zacznijmy od początku.

Wyświetl postUżytkownik mttj dnia 26.04.2012 - 23:50 napisał

-z 6,7 głośników podpiąć

Czytasz co do Ciebie piszą ?

Gość partick

(Konto usunięte)

Zaraz się okaże, że audiofilski Iphone przenosi ultradźwięki.

to Magnat Quantum 905 przenoszą ultradźwięki.

co prawda nie podano z jakim spadkiem (może -16dB, a może -48dB) ale przenoszą do 75kHz.

a niskie, to zbierają już od 21Hz - Niemcy dokładni są i nawet tego jednego Hertza nie przepuszczą, a co ;]

Zaraz padnę;-) I Ty chcesz ferować wyroki w audio? Decydować co lepsze a co gorsze? Twój Denon w ogóle nie przenosi pasma 4Hz (producent podaje 10Hz przy -3dB). Kup sobie dobry wzmacniacz i przestań szukać czegoś czego nie ma.

Ale o czym my w ogóle gadamy ???

***Oczywiście*** że 4Hz przenosi, 1Hz też - ten i inne też mogę nagrać video, ale po co ? stara unitra też przeniesie krell czy inne takie

ile db ma przy tym, nie wiem - po co mi to wiedzieć ?

Temat zupełnie nie o hercach, i mnie naprawdę nie interesuje kto co myśli ile ja słyszę/czuje Hz z głośnika

<- mniej więcej tak to wygląda (mniejszy skok, żeby nie rozwalić) i to naprawdę czuć

jak ktoś nie wierzy generator sinusa i jest.

Oczywiście że przenosi takie pasmo! jak producent podaje -3db przy 10Hz to pewnie tak ma

co to w ogóle za bzdurne tematy ? niech ma i minus 20db - o co chodzi ?

---------------

RESET

---------------

żeby była jasości, to że mi denon wzmocnił 14..17.5kHz nie oznacza że szukam jakiegoś nowego wzmaczniacza który będzie płaski jak stół

przy 4Hz również, nie dbam o 4Hz, żarówką nie będę błyskać tym, czy silnik elektryczny włączać i wyłączać z wyjść wzmacniacza

=====================================

-3dB na 35Hz oznacza, że dźwięk o częstotliwości 35Hz będzie podany 2x ciszej - i wcale nie oznacza, że 41,2Hz* nie będzie podany bez spadku.

* E1 - najniższy dźwięk kontrabasu lub gitary basowej.

BTW. Tannoy Mercury F3 ma deklarowane -3dB na 35Hz i -6dB na 32Hz - wnioski można wyciągnąć samodzielnie :)

ok super, świetnie

jak miałem 16 lat to sobie do takiego głośnika podpiąłem lusterko żeby laser odbijać i sterować z kompa - działał... pomimo że Hz było.. czasami 0 !

o czym my w ogóle gadamy ? gdzie widzicie problem w wysterowaniu głośnika na 0.5Hz ??????

ja nie widzę żadnego, poza tym że poniżej pewnej częstotliwości zwykły wzmacniacz się przestaje nadawać do tego (kondensator w środku)

ale 1Hz spoko - bez problemu można lusterka przykleić i po ścianach napisy robić ;)

A generalnie tak poniżej 30Hz robi się na M3 naprawdę naprawdę cicho, tylko mi komp nie buczy aż tak to jeszcze dużo słyszę

To zgłoś się do księgi rekordów. Może coś jeszcze zarobisz.

Interesuje mnie jak słyszysz pasmo 17kHz? Jakiego typu są to dźwięki? Jak odbiera je Twój mózg? Jaki mają timbre?

Nie zgłaszam się, włącz głośno 14Hz i sam zobacz jak wszystkie szafki wejdą w wibracje (2 pokoje obok) ;) żart :)

17kHz, hmmm no pisk taki na ucho 2x "cieńszy" od 15kHz (to słychać dobrze), i bardzo szybko wygasa a 17200 już prawie nie słyszę

a 18kHz to cisza (przy normalnej głośności).

• Zaraz się okaże, że audiofilski Iphone przenosi ultradźwięki. Masakra.

lol to są wnioski na podstawie czego ?

Oki merytorycznie, bo zaraz padnę od tych 14Hz co podobno nie wzmacnia.

=====================================================================

do stereo najsłabszy jest wielokanałowy amplituner do kina domowego.

jak chcesz mieć dobre stereo, to tylko na stereofonicznym wzmacniaczu - wypożycz, posłuchaj i sam będziesz wiedział czy to to czego szukasz.

a co do głośników, to o ile pasuje Ci ich brzmienie, to nie śpieszyłbym się ze zmianą - no chyba, że na F3 :)

a są wzmacniacze stereo z dobrym DAC ? albo jakieś naprawdę dobre ampli KD ?

Głośniki są ok podobają mi się, tylko dół jest nie do końca taki jaki być powinien, trochę myślałem nad

jakimiś większymi Dali - tylko nie wiem jakie lub stare Tannoy M4.

F3 są lepsze od M4 ?

Zacznijmy od początku.

Tak, dokładnie w wątku o ratowaniu świata - pomyślałem "aaaa, może zmienię" :)

ile kasy ? hmmm.... nie wiem, a ile trzeba ? jakiś krok do przodu żeby zrobić :)

tak szczerze to mi się pokończyły wtyki cyfrowe i nawet 3803 byłby lepszy :) (bo ma z 10 tego)

z dźwięku jestem zadowolony, fajnie to gra - choć szok to jest jak się podepnie słuchawki

wtedy jest dość "epicko", wyłazi naprawdę wszystko.

a czemu 6 głośników ?

2 stereo + 2 tyły

+2 do budki suflera (space86), jako paraB (lub 2 zone)

+1 sub ewentualnie :)

Tak, dokładnie w wątku o ratowaniu świata - pomyślałem "aaaa, może zmienię" :)

No , właśnie jak i tu udowadniasz że trzeba go ratować przed takimi wpisami jak Twoje.

ile kasy ? hmmm.... nie wiem, a ile trzeba ? jakiś krok do przodu żeby zrobić :)

tak szczerze to mi się pokończyły wtyki cyfrowe i nawet 3803 byłby lepszy :) (bo ma z 10 tego)

Nie znam dobrego przetwornika w rozsądnych pieniądzach który ma tyle wejść.

Jeżeli jednak nadal upierasz sie nad amplitunerem wielokanałowym i do tego tyle porzadnych kolumn to 20000zł będzie mało.

Chyba ze zejdziesz na ziemię i będziesz chciał porządne stereo.

+2 do budki suflera (space86

A po cholerę do Budki Suflera dodatkowe kolumny ?

Do tego takie że tak się brzydko wyrażę dno jak Space 86 ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Cały ten wątek jest jak p...nie lamera któremu wydaje się że wszystkie rozumy pozjadał. Jak już ktoś napisał pewne dźwięki poniżej pasma faktycznie przenoszonego przez kolumny to wszelakie szumy brumienia itp. Niestety taka jest rzeczywistość i nie zmieni tego jeden wpis entuzjasty-amatora. Skoro producent podaje 35Hz przy -3dB trzeba się liczyć z poprawnym odtworzeniem pasma na poziomie 45 Hz na dole. Ucho ludzkie w najlepszym okresie życia (niemowlęcy, dziecięcy i tzw. młodzieńczy) jest w stanie usłyszeć częstotliwości na poziomie 16Hz-20kHz. Potem w zależności od środowiska w którym żyjemy, wykonywanej pracy, przebytych chorób itp zakres słyszanych częstotliwości spada aż do 8kHz w wieku starczym. W praktyce mój niemal 70-letni wujek z cukrzycą (na szczęście lekką) ma problemy z usłyszeniem tonu 12.5 kHz. U mnie na szczęście nie jest źle. Może dlatego że nie byłem nigdy w tzw. grupie zagrożenia i nie przebyłem żadnych groźnych chorób. Widać jak na dłoni jak mało wiedzy mają niektórzy piszący na tym forum. Zwłaszcza audioholik który w wieku lat około 30-stu deklarował że słyszy 22kHz (LOL). W praktyce miałby zapewne problemy z usłyszeniem 16kHz. Inna sprawa że powyżej tej częstotliwości w muzyce dzieje się niewiele żeby nie powiedzieć że nic. Owszem występują alikwoty pewnych instrumentów tylko czy one są do czegokolwiek potrzebne? O tym co dzieje się poniżej pisał chyba misiomor.

Dno to mało powiedziane.

Z chwilą kiedy doszło do testowania subów wątek stał się interesujący...

Nie wiem na ile słuszne jest twierdzenie, że głośnik nie "przenosi" - rusza się przecież membrana, to może o tym właśnie świadczyć.

Pamiętam jak kiedyś wybrałem się z płytą z niskim basem i badałem suby. Jeden taki sub przy 30 Hz już przestał wydawać dźwięk, ale nie odpuściłem i schodziłem niżej aż zaczął grać - obudową chyba, ale ponieważ obudowa drgała w takt wychyleń głośnika można te rzężenie i pobrzękiwanie uznać za przenoszenie pasma.

mttj, musisz posłuchać sobie porządnych subów począwszy od servo 15 Paradigma, wtedy nabierzesz właściwej skali porównawczej, bo ten sub podobno schodzi do 14 Hz. Możesz potem porównać ze swoimi M3 - może będzie jakaś różnica.

niemoge miało być o wzmacniaczu, a zeszło na 14Hz....

Jeszcze raz: widzę na własne oczy jak membrana drga 14Hz - to WIDAĆ i CZUĆ czy to jest dźwiękiem (wg definicji nie),

nie wiem? bo z fotelem podjechałem do głośnika, po chwili dostałem info że "za głośno",i nie był to parkujący 100m dalej V8

bez tłumika.

To da mnie ma takie znaczenie jak wpis czy słuchałem muzyki jak deszcz kropił lub podał itp... ZERO precyzji z mojej strony

zwłaszcza jak to wymieniam obok słabych basów które sobie posłuchałem kiedyś na trochę nowszych i gorszych Tannoy mx3

>>precyzyjne bez super basu (słyszę na nich 14Hz...17.5kHz)

Geneza tematu się wzięła z tego jak kumpel potrzebował do wytrząsarki do jakiegoś proszku/granulek (potem do odparowania

czy coś) o okrutnie dużym zakresie częstotliwości, pomysł padł - "głośnik" + jakikolwiek wzmacniacz ! no singen.exe i lecimy

a czy to 14Hz to był jeszcze głos czy czuliśmy to nie wiem, w każdym razie czuć było nieźle (12Hz już nie), może się ładnie

zestrzeliło basreflexem zaprojektowanym pod dokładnie boost na 35Hz ????

Info potwierdzone dla 14Hz:

-wzmacniacze to przenoszą, chyba ze wyklikasz przeniesienie tego na kanał SUBa i odcięcie na stereo/4.0/5.0.

-Tannoy M3 to przenosi, na oko na -18db ale nie mam mikrofonu w uchu żeby to mierzyć, równie dobrze -24db

-trzecie info ja to czuję a poza tym pokojem jest to jakimś dźwiękiem, nie wiadomo skąd dochodzącym

Co do suba:

-nie M3 go nie zastąpią, choć lepiej to wypada niż mx3

-pewnie jak by słuchać KD na 1.5Wata to Tannoy M3 jako sub zasilany na 25W dał by radę (jakoś tam) [żart] ;)

to nie miało być wątkiem o subach ! :)

Tannoy M3 się równie dobrze do tego nadaje jak lanos do jazdy 150km/h!

>>Użytkownik mttj dnia 28.04.2012 - 02:07 napisał

>>Tak, dokładnie w wątku o ratowaniu świata - pomyślałem "aaaa, może zmienię" :)

No , właśnie jak i tu udowadniasz że trzeba go ratować przed takimi wpisami jak Twoje.

>>ile kasy ? hmmm.... nie wiem, a ile trzeba ? jakiś krok do przodu żeby zrobić :)

>>tak szczerze to mi się pokończyły wtyki cyfrowe i nawet 3803 byłby lepszy :) (bo ma z 10 tego)

Nie znam dobrego przetwornika w rozsądnych pieniądzach który ma tyle wejść.

Jeżeli jednak nadal upierasz sie nad amplitunerem wielokanałowym i do tego tyle porzadnych kolumn to 20000zł będzie mało.

Chyba ze zejdziesz na ziemię i będziesz chciał porządne stereo.

>>+2 do budki suflera (space86

A po cholerę do Budki Suflera dodatkowe kolumny ?

Co do wpisów: co innego dać gdzieś w nawiasie kontrowersyjną cyferkę i nazwać 'słyszę' zamiast 'czuję'

a co innego upierać się o różnicach w ***brzmieniu*** kabli cyfrowych ;) - świat trzeba uratować! lol :)

Ja nie mówię że jestem osłuchany, po prostu znam się na elektronice (cyfrowej) na tyle dobrze

że potrafię zaprojektować prawie wszystko, i fizyka zajmuje się naprawdę poważniejszymi sprawami

niż 44.1/16 po kabelku na 2 metrach - i tu wszystko znane jest. A inżynierowie próbują pchnąć

10Gbit/s po kabelku za 50 groszy od metra w switchach za 70 dolarów - to są dzisiejsze tematy (jak już

nawet nie wczorajsze).

Aczkolwiek dużo słyszę ;), ale osłuchany nie jestem w znaczeniu sprzętu. I zawodowo zajmuje się czasami

dźwiękiem na ileś tam % (ale wtedy idzie się do studia i się słucha po po prostu a nie na sprzęt patrzy).

A które kolumny od których lepsze - chętnie wysłucham :), bo nie mam czasu słuchać muzyki i jeździć

i przebierać M3 sobie na ucho dobrałem i są fajne, mi się podobają, będą dobrymi satelitami na tył - jak

będzie coś nowego na przód. Zadowolony jestem ze słuchawek tutaj poleconych :)

Ok o wejściach:

Tz. dla mnie istotne jest wszystko w 1 klocku, żeby kabelków nie mnoży, przecuciłem wszystko co mogłem na cyfrę

bo Denon 3802 analoga gorzej wzmacniał - z wejść na po cyfrze jakość naprawdę się podnosiła, i szumy mniejsze

(kilka IC było bez ekranów i kiepskich).

Ale jeśli Denon 3802 jak DAC nadał by się, podobno dobry, tylko nie wiem w jakiej skali ;) KD czy DACów ;)

to mogę po prostu jakiś klocek dołożyć, byle pilota miał - lub szumy tak niskie żeby stał włączony :)

Idea jest słyszalny krok do przodu: jestem z Krakowa to TANIO TANIO TANO ;)

Używane (i stare) mogą być, wzmacniacze i samochody używane mi odpowiadają - "jestem na tak" ;)

Space86, bo kiedyś takie miałem to kupiłem jeszcze raz (siostra mi z 10 lat temu popsuła tamte), lubię jak grają...

choć.... Tannoy oj.. przepaść :)

Cały ten wątek jest jak p...nie lamera któremu wydaje się że wszystkie rozumy pozjadał. Jak już ktoś napisał pewne dźwięki poniżej pasma faktycznie przenoszonego przez kolumny to wszelakie szumy brumienia itp. Niestety taka jest rzeczywistość i nie zmieni tego jeden wpis entuzjasty-amatora. Skoro producent podaje 35Hz przy -3dB trzeba się liczyć z poprawnym odtworzeniem pasma na poziomie 45 Hz na dole. Ucho ludzkie w najlepszym okresie życia (niemowlęcy, dziecięcy i tzw. młodzieńczy) jest w stanie usłyszeć częstotliwości na poziomie 16Hz-20kHz. Potem w zależności od środowiska w którym żyjemy, wykonywanej pracy, przebytych chorób itp zakres słyszanych częstotliwości spada aż do 8kHz w wieku starczym. W praktyce mój niemal 70-letni wujek z cukrzycą (na szczęście lekką) ma problemy z usłyszeniem tonu 12.5 kHz. U mnie na szczęście nie jest źle. Może dlatego że nie byłem nigdy w tzw. grupie zagrożenia i nie przebyłem żadnych groźnych chorób. Widać jak na dłoni jak mało wiedzy mają niektórzy piszący na tym forum. Zwłaszcza audioholik który w wieku lat około 30-stu deklarował że słyszy 22kHz (LOL). W praktyce miałby zapewne problemy z usłyszeniem 16kHz. Inna sprawa że powyżej tej częstotliwości w muzyce dzieje się niewiele żeby nie powiedzieć że nic. Owszem występują alikwoty pewnych instrumentów tylko czy one są do czegokolwiek potrzebne? O tym co dzieje się poniżej pisał chyba misiomor.

Fajnie super, cukrzycy (chyba) nie mam i słyszę 17.2kHz wczoraj po całym dniu puszczone cicho: (wzmacniacz na -50, Windows na 25 może 40%) po podjechaniu

pod głośnik na metr i mam ważnie że to nie koniec i trochę Hz wyżej bym usłyszał ;)

16kHz słychać naprawdę naprawdę ale to naprawdę dobrze.

mttj, musisz posłuchać sobie porządnych subów począwszy od servo 15 Paradigma, wtedy nabierzesz właściwej skali porównawczej, bo ten sub podobno schodzi do 14 Hz. Możesz potem porównać ze swoimi M3 - może będzie jakaś różnica.

właśnie mi wczoraj koło 26Hz przestało grać ;), a może i faktycznie te 14Hz grało albo szafą obok, albo obudową i basreflexem na 28Hz ;)

przy 12Hz robi się w zasadzie IDEALNA cisza

Normalnie ewenement. Slyszysz infradzwieki!!! Zglos sie do Ksiegi Guinessa lub do jakiegos programu np Mam talent czy cos. Jak myslisz?

?👈

Normalnie ewenement. Slyszysz infradzwieki!!! Zglos sie do Ksiegi Guinessa lub do jakiegos programu np Mam talent czy cos. Jak myslisz?

Ja myślę że do takiego wyczynu to 'Taniec na lodzie' nawet bardziej pasuje...

Rzuciliście się Panowie jak zgłodniałe hieny na biednego mtteja. Więcej wyrozumiałości, a On tylko prosi Was o radę. Nie każdy musi być doskonały. U mnie też był czas kiedy liczyłem, że 5+1 to więcej, czyli lepiej niż 2.0 i nie wdawałem się w szczegóły, póki nie usłyszałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.