Skocz do zawartości
IGNORED

ROTEL RCD-970BX vs ROTEL RCD-855

mody313

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem nowego CD. Mój Denon DCD 1500 gra bardzo ładnie, ale z ciekawości chcę przetestować coś nowego. Ostatnio u znajomego trafiłem na ładnie grającego CD Rotela, więc stwierdziłem, że moje poszukiwania pójdą w tym kierunku.

W komisie znalazłem dwa modele wymienione w tytule. 970BX za 580 zł, oraz 855 za 300 zł. Pierwszy z nich jest konstrukcją młodszą, dodatkowo posiadającą 3 miesięczną gwarancję. Czy różnica w cenie mocno przełoży się na jakość dźwięku? Macie jakieś doświadczenia z powyższymi modelami?

Słucham głównie rocka, od klasyki lat 70tych po współczesne zespoły takie jak Radiohead czy The Verve, chętnie też słucham jazzu. Od basu oczekuję precyzji i braku dominacji nad pozostałym pasmem. Lubię szczegółowość (choć też nie jakąś ekstremalną) dźwięków średnich i wysokich.

https://www.audiostereo.pl/topic/93988-rotel-rcd-970bx-vs-rotel-rcd-855/

RCD970BX Continuous Calibration DAC 1995 - 1997 $599

RCD855 Dual 16 bit, remote, 4xOS 1989 - 1991 $399

W 970 siedzi CDM9 w 855 CDM 4/19. Nie wiem jak jest ich dostępnością. Jak bym jednak szedł w kierunku 970.

• 1 miesiąc później...

Mam Rotela 855 i jestem z niego bardzo zadowolony.

Gra ładnie miękko i bardzo detalicznie i ...nie muli !

Używam go od 2 lat. Kupiłem okazyjnie na aukcji za bodajże 190 zł (bez pilota). Po odłączeniu mocno się zdziwiłem, że To potrafi TAK grać.

Jeden z lepszych CD które miałem (w zasadzie najlepszy).

Na razie nie wykazuje oznak wyeksploatowania, jednak jak stanie się awaryjny to poszukam innego Rotela.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.