Skocz do zawartości
IGNORED

[Problem] Wieża podłączona w komputera, dźwięk MONO

Tsu-Nami

Rekomendowane odpowiedzi

Mimo że dźwięk pojawił się w głośnikach mam wrażenie, iż coś jest nie tak.

Głośniki Tannoy Mercury M3, podpięłam pod właściwe wejścia na wzmacniaczu Grundig Fine Arts V3. Następnie wzmacniacz (wyjście "DSR/AUX" *) połączyłam z komputerem (Audigy2 Valve) za pomocą cienkiego, podniszczonego kabelka używanego przy wcześniejszej mini-wieży. Jest cieniutki, więc być może odpowiada za problem z bassem, który bliższy jest pykaniu - 'przytłumiony', 'płaski', 'niewyraźny' - niż mrożącej krew w żyłach akustycznej głębi. (Winowajcą być może jest format utworków - mp3 , lub inny pierdółek).

Ten kabel nie powinien mieć wpływu na zagadkę, jaką mam nadzieję pomożecie rozwikłać. Otóż dźwięk na głośniki przenoszony jest w trybie MONO (!) : /

Parę informacji, które mam nadzieję pomogą:

1. Wzmacniacz posiada pokrętełko do ustawiania balansu dźwięku na każdą z kolumn. Działa bez zarzutu. Ustawiony na lewą kolumnę - wycisza prawą.

2. Korzystając z podobnego wynalazku w WinAmp'ie przycisza obie kolumny - obie naraz, w ten sam sposób. Żadnej nie wycisza(!)

3. Na poprzednio używanej mini-wieży podłączonej do komputera dźwięk był w STEREO.

Wzmacniacz nie posiada przycisku MONO/STEREO ** : (

Nie mam słuchawek pasujących do wzmacniacza : (

Co zrobić aby działały jako STEREO?

* Pozostałe możliwości:

PHONO / CD / DCC / TYPE / TUNER

** Prawdopodobnie - Przedni panel posiada przyciski:

DISPLAYS ON/OFF(który wydaje się nic nie robić) / DDT(który wydaje się nic nie robić) / SPEAKERS A (wyłącza obie kolumny)/ SPEAKERS B / LOUDNESS (lekko poprawia dźwięk) / DEFEAT (poprawia dźwięk)

oraz pokrętełko REC, balance, bassu , trible.

Wcześniejsze powiązane topiki:

- Problem z zmajstrowaniem kableków (rozwiązany)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- Problem z podłączeniem kolumn do wzmacniacza (rozwiązany)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośniki Tannoy Mercury M3, podpięłam pod właściwe wejścia na wzmacniaczu Grundig Fine Arts V3. Następnie wzmacniacz (wyjście "DSR/AUX" *) połączyłam z komputerem (Audigy2 Valve) za pomocą cienkiego, podniszczonego kabelka używanego przy wcześniejszej mini-wieży. Jest cieniutki, więc być może odpowiada za problem z bassem, który bliższy jest pykaniu - 'przytłumiony', 'płaski', 'niewyraźny' - niż mrożącej krew w żyłach akustycznej głębi. (Winowajcą być może jest format utworków - mp3 , lub inny pierdółek).

Ten kabel nie powinien mieć wpływu na zagadkę, jaką mam nadzieję pomożecie rozwikłać. Otóż dźwięk na głośniki przenoszony jest w trybie MONO (!) : /

1. Wzmacniacz posiada pokrętełko do ustawiania balansu dźwięku na każdą z kolumn. Działa bez zarzutu. Ustawiony na lewą kolumnę - wycisza prawą.

2. Korzystając z podobnego wynalazku w WinAmp'ie przycisza obie kolumny - obie naraz, w ten sam sposób. Żadnej nie wycisza(!)

3. Na poprzednio używanej mini-wieży podłączonej do komputera dźwięk był w STEREO.

* Pozostałe możliwości:

DISPLAYS ON/OFF(który wydaje się nic nie robić) / DDT(który wydaje się nic nie robić) / SPEAKERS A (wyłącza obie kolumny)/ SPEAKERS B / LOUDNESS (lekko poprawia dźwięk) / DEFEAT (poprawia dźwięk)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

* Pozostałe możliwości:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podniszczony kabelek? podłącz inny i sprawdź czy działają oba kanały być może kabel "wyrobił" się na wtyku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wcześniej jak do poniedziałku ta opcja odpada.

Sam kabelek sprawdziłam ponownie podłączając mini-wieżę - dźwięk jest stereo.

Z tyłu wzmacniacza znajduje się coś takiego:

343c7c03f0275b87.jpg

połączone "main-amp in" oraz "pre-amp out"

Tatko nie potrafił wyjaśnić co to takiego. Powinny być połączone?

Proszę:

finearts%20v3%201.jpg

finearts%20v3%206.jpg

Fociątka zaczerpnięte z

Ukryta Zawartość

Powinny być połączone. Podłącz pod wejście CD. Daj jeszcze zdjęcie frontu wzmacniacza.

Wciąż niezmiennie - przy teście głośników w ustawieniach karty dźwiękowej komputera prawy głośnik potem lewy głośnik - odzywają się oba..

Ukryta Zawartość

problem z bassem, który bliższy jest pykaniu - 'przytłumiony', 'płaski', 'niewyraźny'

A czy Ty wiesz jak podpiąć głośniki do wzmacniacza ?

Głośniki podpina się + do + , - do - .

Plus w wzmacniaczu łączysz z plusem kolumny , analogicznie tak z minusami .

Wciąż niezmiennie - przy teście głośników w ustawieniach karty dźwiękowej komputera prawy głośnik potem lewy głośnik - odzywają się oba.

Musisz podłączyć kolumny tylko pod jedną parę wyjść głośnikowych np A ( A Spakers ma być ustawione na wzmacniaczu )

Zobacz jak tam jest opisane gniazdach dwóch par wyjść głośnikowych A B .

Ukryta Zawartość

Tatko nie potrafił wyjaśnić co to takiego. Powinny być połączone?

Łączysz z input np . CD

UWAGA WSZYSTKIE PODŁĄCZENIA Z PRZEWODAMI GŁOŚNIKOWYMI WYKONUJESZ PRZY WYŁĄCZONYM WZMACNIACZU ( NAJLEPIEJ Z KONTAKTU ) . NIE MOŻESZ DOPUŚCIĆ DO ZWARCIA ODIZOLOWANYCH PRZEWODÓW GŁOŚNIKOWYCH .

Kabel to ma być taki :

Ukryta Zawartość

Tylko dobrać wielkość mini jacka

SPEAKERS A (wyłącza obie kolumny)

A to w porządku , kolumny są podłączone prawidłowo do jednej pary wyjść głośnikowych A , tylko sprawdź czy + do + i - do - .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zauważ, że wcześniej na mini-wieży kabelek świetnie się spisywał. Wtyczka od karty dźwiękowej pozostawała na miejscu. Nic nie dotykałam aż do przeczytania twojej odpowiedzi. Niemniej gdy ponownie podłączam mini-wieżę zawsze działa w stereo.

Jedynie co do wtyczek wczepianych w wzmacniacz mam wątpliwości. Wyglądają podobnie do tych:

1972669700_1291662390.jpg

Być może 'dzióbek' wtyczki czerwonej, oraz czarnej jest odrobinę krótszy. To też może być powodem niedziałającego STEREO?

Odczułam różnicę w jakości dźwięku. Jest nieziemska =^ ^=. Zgaduję, że stary kabelek jest zbyt słaby, stąd namawiam przyjaciela o zrobienie podobnego - lepszej jakości.

Przy kablach do kolumn troszkę się przeze mnie wykosztował (i nie chce zwrotu złociszków - wredna bestyja - .- wyrzuty sumienia mnie wykończą). Aby nie dopuścić do podobnej pomyłki mam jeszcze jedno pytanie. Jak nazywają się końcówki/wtyczki jakich potrzebuję?

Apropos kabla. Według tego co wypłynęło z Wujaszka Google kabel nazywa się : "Kabelem Stereo", hm ?

Gość partick

(Konto usunięte)

Apropos kabla. Według tego co wypłynęło z Wujaszka Google kabel nazywa się : "Kabelem Stereo", hm ?

http://www.qed.co.uk/197/gb/product/profile/stereo_jack_to_phono.htm

Daj jeszcze zdjęcie frontu wzmacniacza.

Tutaj lepiej widać

Ukryta Zawartość

przytłumiony', 'płaski', 'niewyraźny' - niż mrożącej krew w żyłach akustycznej głębi

Zrób ustawienia zerowe i powiedz czy słyszysz " dobry " bas

Ukryta Zawartość

Jak nazywają się końcówki/wtyczki jakich potrzebuję?

Kabel min jack 2 x RCA

Idź do sklepu z laptopem ( chyba masz laptopa ? ) i dobierz odpowiednią wielkość mini jacka ( ta pojedyncza końcówka )

Ukryta Zawartość

Być może 'dzióbek' wtyczki czerwonej, oraz czarnej jest odrobinę krótszy. To też może być powodem niedziałającego STEREO?

Wyciągnij ten dzióbek kombinerkami , może wcisnął się , a jutro kup kabel .

(i nie chce zwrotu złociszków - wredna bestyja - .- wyrzuty sumienia mnie wykończą)

O chce czegoś innego .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy Ty wiesz jak podpiąć głośniki do wzmacniacza ?

Głośniki podpina się + do + , - do - .

Plus w wzmacniaczu łączysz z plusem kolumny , analogicznie tak z minusami .

Spokoje. W tym temacie zaliczyłam gruntowne szkolenie ; )

Musisz podłączyć kolumny tylko pod jedną parę wyjść głośnikowych np A ( A Spakers ma być ustawione na wzmacniaczu )

Zobacz jak tam jest opisane gniazdach dwóch par wyjść głośnikowych A B .

Ukryta Zawartość

Si, czerwone wtyczki w czerwone gniazda, Czarne - w czarne.

Pierwszą kolumnę podłączyłam do dwóch pierwszy górnych gniazd wzmacniacza. Drugą kolumnę do trzeciego i czwartego miejsca - również na górze.

Kabel to ma być taki :

Ukryta Zawartość

Powiedz proszę w jaki sposób?

Wzmacniacz jest zbyt ciężki by targać ze sobą do sklepu : d

Zrób ustawienia zerowe i powiedz czy słyszysz " dobry " bas

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiesz, do niedawna dźwięk sponsorowała mi 15 letnia mini-wieża. Nigdy nie miałam lepszego 'radyjka'. Raz miałam okazję posłuchać swoich Tannoy'i w Media Markcie. Uchodzący z nich bass był nieskazitelny, głęboki. Zupełnie inny niż obecnie. Podejrzewam że sklepowe kolumny podłączają do najlepsiejszego dostępnego sprzętu.

Być może tak grają na starych wzmacniaczach Staruszków ^ ^'

Kabel min jack 2 x RCA

Idź do sklepu z laptopem ( chyba masz laptopa ? ) i dobierz odpowiednią wielkość mini jacka ( ta pojedyncza końcówka )

Ukryta Zawartość

Niet. Wielki blaszak latem robiący za wentylator, a zimą za piecyk ; d

Wyciągnij ten dzióbek kombinerkami , może wcisnął się , a jutro kup kabel .

Ani drgnie. Prawdopodobnie są takie od nowości.

O chce czegoś innego .

Hm? xD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raz miałam okazję posłuchać swoich Tannoy'i w Media Markcie. Uchodzący z nich bass był nieskazitelny, głęboki. Zupełnie inny niż obecnie. Podejrzewam że sklepowe kolumny podłączają do najlepsiejszego dostępnego sprzętu.

Podejrzewam , że kolumny napędzał gorszy sprzęt , czyli amplituner wielokanałowy , tylko odczucie Twoje było inne gdyż ustawienia niskich i wysokich tonów były na maksa i może jeszcze bas szedł z suba . To nie ma nic wspólnego z poprawnym stereo .

Natomiast źródło dźwięku było lepsze od twego komputera , to prawie na pewno .

Hm? xD

Co masz na myśli ? :>

No wiesz Ty jesteś kobietą , dziewczyną , a on mężczyzną chłopakiem .

Może jego celem jest podłączenie się w inne gniazdo .

Cześć idę spać .

Powiedz proszę w jaki sposób?

Wzmacniacz jest zbyt ciężki by targać ze sobą do sklepu : d

Nic nie trzeba targać , chcesz kupić drugi kabel to idź do sklepu ze starym kablem ( przecież on już pasuje do kompa ,. że też wcześniej nie wpadłem na to )

Domyślam się, że z karty jest wyjście na małym jacku- opisane działanie występuje, gdy wtyk NIE JEST WCIŚNIĘTY DO KOŃCA.

Kabel to ma być taki :

Ukryta Zawartość

Nic nie trzeba targać , chcesz kupić drugi kabel to idź do sklepu ze starym kablem ( przecież on już pasuje do kompa ,. że też wcześniej nie wpadłem na to )

Według tego co zostało napisane :

Wtyczki podłączane do wzmacniacza są zbyt krótkie co uniemożliwia działanie trybu STEREO, hm?

Problem zniknie po wymianie kabla na odpowiedni. Jak długie dzióbki powinien posiadać kabel, aby sprzęcik działał jak należy?

Ukryta Zawartość

Według tego co zostało napisane :

Wtyczki podłączane do wzmacniacza są zbyt krótkie co uniemożliwia działanie trybu STEREO, hm?

Problem zniknie po wymianie kabla na odpowiedni. Jak długie dzióbki powinien posiadać kabel, aby sprzęcik działał jak należy?

Wymień dla pewności , wszystkie dzióbki w złączu RCA " wtyk ,końcówka męska " są takie same . RCA to ( popularnie cincze ) .

W nowym kablu nie będzie uszkodzona np . jedna żyła .

Jedna z 'bananowych' końcówek wczepiana w kolumnę posiada luźny plastikowy element. Dociśnięcie samego kabla sprawiło, że oba głośniki przeskoczyły w tryb STEREO.

Dzięki za wsparcie. Ufam iż problem się nie powtórzy.

Przypuszczalnie pierwsza sugerowana opcja. Tą jedną końcówkę wyróżnia widoczny luz (stąd konieczność dopychania nie uchwytu, ale samego kabla).

Postanowiłam nie męczyć już Robiego. Jeszcze się za bardzo przyzwyczai :d

O ile wtyczka jest bezpieczna dla sprzętu, ta mała niedogodność jest do przeżycia.

O ile wtyczka jest bezpieczna dla sprzętu, ta mała niedogodność jest do przeżycia.

Czy bezpieczna czy niebezpieczna tego nie wiem . Kolumny na gwarancji , ja bym zgłosił do naprawy , a najlepiej , żeby Ci wymienili w sklepie .

To niemożliwe. Kabel z kategorii "konstrukcje własne". Z uwagi na ceny sklepowe doszłam do wniosku, iż lepiej poprosić osobę obeznaną o przygotowanie kabelka jak najlepszej jakości po znacznie niższych kosztach.

Kolumny bez gwarancji, a nawet jeśli.. kupione w Anglii. Przesyłka w jedną stronę wiąże się z wydatkiem - parę stów.

(Rekompensując - w sklepach angielskich można było kupić świeżutką parę za 400zł )

• 3 lata później...

A mam taki problem, że gdy podepnę do laptopa byle jakie słuchawki, czy głośniki, mam głos mono i to jest bardzo denerwujące.

Wszystkie słuchawki były sprawdzane na telefonie i działa normalnie, dzwięk jest stereo.

Laptop to TOSHIBA A300

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.