Skocz do zawartości
IGNORED

Kino dające radę w muzyce

tommarkus47

Rekomendowane odpowiedzi

Bo jeszcze mało jest pozycji 7.1

Decydujące znaczenie dla uzasadnienia większej ilości głośników ma wielkość pomieszczenia.

inaczej 7.1 zabrzmi na kilkunastu metrach gdzie głośniki będą stłoczone a inaczej 30 - 40 metrach.

Nie bez powodu w salach kinowych jest ich więcej.

HQ150: pytałem Cię jakie filmy z dźwiękiem 7.1 oglądasz? Bowiem oferta na naszym rynku jest praktycznie zerowa. Czy 5.1 rozwijasz sobie poprzez DPL IIx?

Bo jeszcze mało jest pozycji 7.1

Nawet mając BD z takim dźwiękiem - czy zauważysz różnicę pomiędzy oglądaniem tego na konfiguracji 7.1 w porównaniu z dobrze (norma ITU.R-B.775-2) rozstawioną konfiguracją 5.1?

Gość Gość

(Konto usunięte)

Wszystkie filmy w formacie DTS HD Master Audio i DTS HD High Resoliton Audio na 7.1 brzmią rewelacyjnie.

Jeśli jeszcze mają rozpisaną ścieżkę na 7.1 to pełnia szczęścia. Idź do wypożyczalni i poszukaj. Naprawdę można już troche tego zdobyć.

Czy 5.1 rozwijasz sobie poprzez DPL IIx?

Nie. Materiał w 5.1 odtwarzam jako Dolby Digital EX. Też jest nieźle.

Norma normą a życie życiem. Mało kto może pochwalić się salka kinową wykonaną zgodnie z normami THX.

Większość projektów to adaptacja pokoju dziennego na potrzeby oglądania filmów i tu przydaje się większa ilość kanałow szczególnie jeżeli film zrealizowany jest w formacie 7.1.

Ostatnio widziałem "Piratów z Karaibów 3" w 7.1 i powiem że jeżeli miałbym większe pomieszczenie do odsłuchu to bym się nie zastanawiał tylko dołożył jeszcze dwa głośniki do mojego systemu.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Książka jest passe. Liczy się tylko to, co znajduje się w Internecie. Przynajmniej dla niektórych.

Nie przejmuj się niektórymi. Nawet lepiej jak mi podasz tytuł i autora książki, opracowania naukowego na poparcie Twoich teorii. Zgodnie z Twoja obietnicą. Podziel się wiedzą. Skoro czytałeś to w czym problem?

Panowie: może różnica zdań wynika z faktu, że mamy różne zastosowania systemu wielokanałowego. HQ150 używa go tylko jako kino domowe. Do muzyki ma inne stereo. Ja sobie skonfigurowałem zestaw pod kątem muzyki wielokanałowej, gdyż to jest moje główne (prawie wyłączne) zainteresowanie. A muzyka (jak wspominałem) była, jest i będzie 5.1. Czasem sobie obejrzę jakiś film, rzadko gdyż w tym nie gustuję. Do tego posiadana (muzyczna) konfiguarcja spisuje się znakomicie.

O tym, że 5.1 wystarcza pisał m.in. również kilka lat temu miesięcznik Audio. Musiałbym przekopać się przez archiwalne roczniki (mam, a jakże) aby Ci wskazać konkretny numer. Pozatym na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest skrzynka kontaktowa. Można zadawać pytania, w tym techniczne. Bardzo prędko i rzetelnie udzielają odpowiedzi (oczywiście z uwzględnieniem róznicy stref czasowych). I kiedyś sobie z nimi podyskutowałem na ten temat. Oczywiście pisali to, co można przeczytać w ich materiałach reklamowych: że 7.1 polepsza przestrzenność, lokalizację itd itp. Przyznali mi jednak rację, że dla muzyki optymalne jest 5.1 oraz że (to jest właśnie cytat z ich maila) "powyżej 5.1 dalsze przyrosty efektu przestrzennego są malejące". Dla niektórych jednak (co podkreślili) są one istotne. I dlatego oferują 7.1 i więcej.

HQ150: dlaczego zatem nie masz 9.1 (DPL IIz) z dodatkowymi kanałami HL/HR, albo nawet 11.1 (Audyssey) gdzie oprócz wspomnianych są jeszcze WL/WR? Bądź konsekwentny.

Czy tylko DTS-HD MA daje piękny dźwięk? Dolby TrueHD już nie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Gość

(Konto usunięte)

A wiesz że chyba jeszcze Dolby TrueHD nie miałem. Co do 9.1 i wyżej to może kiedyś. W tym pomieszczeniu które mam niestety byłoby na to za ciasno. Co wcale nie oznacza że jak pojawi się materiał tak zapisany, a ja zmienię dom na większy, to systemu nie rozbuduję. Wtedy na pewno będzie jeszcze lepiej.

Co do Twojej korespondencji to jak widzisz odpisali Ci podobno że efekty mniejsze niż przy rozbudowie do 5.1, ale są. A Ty już zapodając nam swoją teorię napisałeś że są zerowe. Czyli co? Celowe wprowadzenie w błąd?

Poza tym ilość materiału parę lat temu zapisanego w 7.1 a obecnie też chyba się zmieniła.

jak pojawi się materiał tak zapisany

Chyba się raczej nie pojawi. Standard BD przewiduje max 7.1. Dalsze kanały muszą być tworzone sztucznie.

A Ty już zapodając nam swoją teorię napisałeś że są zerowe. Czyli co? Celowe wprowadzenie w błąd?

Skądże znowu, proszę tak nie imputować. To są wyłącznie moje spostrzeżenia na podstawie obserwacji własnych. Miałem 7.1 i długo się bawiłem przełączając konfigurację pomiędzy 5.1 a 7.1.

Poza tym ilość materiału parę lat temu zapisanego w 7.1 a obecnie też chyba się zmieniła.

Systematycznie zaglądam na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Tam można sobie włączyć odpowiednie filtry i zobaczyć ile jest BD z audio 7.1, a następnie porównać z całą ofertą rynkową. Owszem, zmieniła się. Na mniejszą. Kilka lat temu to było 8.5%. Obecnie (przed chwilą tam zajrzałem) jest 326 tytułów. Cała oferta to 4918. Jak byś nie liczył jest to tylko 6.6%

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pierdo..cie jak tusk

a prawda jest jest jedna- amp do kina wzmak do stereła;]

ale wystarczy niezly amp i niezle kolumny i bedziesz zadowolony z filmow i koncertow plus jakas sensowana pod siebie akustyka i ustawienie

tyle pisania aby jeden czy drugi pojol ktory dzon jest madrzejszy w pisaniu bo racja w praktyce ma zawsze inne zastosowanie...

autor tematu dopiero ma ubaw bo sie zapytal jaki amp daje rade w stereo a tu pier...lenie o 5.1 i 7.1

ocknijcie sie:D...

Gość Gość

(Konto usunięte)

pierdo..cie jak tusk

a prawda jest jest jedna- amp do kina wzmak do stereła;]

ale wystarczy niezly amp i niezle kolumny i bedziesz zadowolony z filmow i koncertow plus jakas sensowana pod siebie akustyka i ustawienie

tyle pisania aby jeden czy drugi pojol ktory dzon jest madrzejszy w pisaniu bo racja w praktyce ma zawsze inne zastosowanie...

autor tematu dopiero ma ubaw bo sie zapytal jaki amp daje rade w stereo a tu pier...lenie o 5.1 i 7.1

ocknijcie sie:D...

Ty to masz prostą receptę na wszystko.

J...bnij tym od zakładki HiEnd że wzmak do stereła a reszta to proste p...inie. W zasadzie znalazłeś uniwersalną receptę na całe audiostereo. K...wa to od jutra nie po co tu wchodzić. Z...ście Ja p....lę. Wreszcie dziwnie spokojny idę spać.

=> FIRMA, w celu oceny sekcji pre w Onkyo 905 - czy mógłbyś podpiąć caspiana pod pre-out jako końcówka (w Onkyo tryb pure direct) i zrobić porównanie z samym caspianem (jako integra) na tym samym źródle i płycie?

W wolnej chwili oczywiście ;)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Spróbowałem. Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Bo Center JEST najważniejszy w kinie.

No to spróbuj skonfigurować kino domowe bez frontów. Zobaczymy jaki bedzie efekt. Bo bez centralnego się spokojnie da.

I kto to mówi? Zwolennik 7.1.

Powiedziałbym: jakoś się da. Ale to nie będzie TO.

Niektórzy robią kino domowe bez surroundów. Uważają, że stereo (+ ew. SW) w zupełności wystarczą. Chyba nie podzielasz tego punkt widzenia?

Gość Gość

(Konto usunięte)

I kto to mówi? Zwolennik 7.1.

Powiedziałbym: jakoś się da. Ale to nie będzie TO.

Niektórzy robią kino domowe bez surroundów. Uważają, że stereo (+ ew. SW) w zupełności wystarczą. Chyba nie podzielasz tego punkt widzenia?

Oczywiście że nie. Tylko wskazuję na fakt że centralny w kinie nie jest najważniejszy. Fronty jak wiesz mam podpięte pod Pioneera M-91 i on ma wskaźniki wysterowania kolumn. Widzę więc jak zmienia się się ścieżka idąca na te kolumny. I podczas gadaniny nie ma tego dużo, ale podczas dynamicznych scen a zwłaszcza w momentach podbudowania atmosfery muzyką fronty grają i to jak.

Zgodzisz się że frontów się w przeciwieństwie do centralnego nie da pominąć?

A zawsze mi się wydawało że ważniejsze są rzeczy nie do zastąpienia.

Witam po przerwie

Tak z przyzwoitości poinformuję, że w końcu dokonałem zakupu. Zakupiłem Infinity Classica 5.0 (kompromis pomiędzy dźwiękiem a wyglądem) oraz Marantz SR5006. Suba dokupię troszeczkę później. Ze względu na zbliżający się remont salonu nie miałem możliwości prawidłowo ustawić wszystkich kolumn. Tylne kolumny niestety chwilowo muszą stać na podłodze. Z tego powodu też nie dokonałem autokalibracji. Fronty są rozstawione prawidłowo i cieszą nasze uszy.

Wiem, że w/w zestaw Infinity nie cieszy się zbytnią popularnością, a dla niektórych bardziej wrażliwych pewnie jest nie wart swej ceny. Ja musiałem pogodzić walory użytkowe z jakością dźwięku. I powiem, że oboje z żoną jesteśmy w pełni zadowoleni.

Na razie wgryzam się w instrukcję aby opanować mnogość ustawień.

Pozdrawiam

=> FIRMA, w celu oceny sekcji pre w Onkyo 905 - czy mógłbyś podpiąć caspiana pod pre-out jako końcówka (w Onkyo tryb pure direct) i zrobić porównanie z samym caspianem (jako integra) na tym samym źródle i płycie?

W wolnej chwili oczywiście ;)

witam ja tez przychylam sie do prosby kolegi mam także onkyo 905 i chce go uzyc jako preampa do końówki mocy prawdopodobnie Audiolaba 8200P, jesli mogłbys sprawdzic czy onkyo daje rade jako pre byłbym mega wdzięczny

pozdr

witam ja tez przychylam sie do prosby kolegi mam także onkyo 905 i chce go uzyc jako preampa do końówki mocy prawdopodobnie Audiolaba 8200P, jesli mogłbys sprawdzic czy onkyo daje rade jako pre byłbym mega wdzięczny

pozdr

Trochę nie rozumiem tego podejścia, według mnie najistotniejszym elementem toru elektrycznego jest przedwzmacniacz. Końcowki mocy owszem mogą zepsuć jeszcze bardziej, ale bez dobrego pre, a takich trudno szukać w KD, poprawa będzie jakaś ale nie dramatyczna.

wg Twojego toku rozumowania - rozwiązanie końcówka mocy do amplitunera nie ma sensu, w końcu pre amplitunera wszystko zepsuje, co jest kompletną bzdurą

pre w amplitunerze powoduje jedynie delikatną degradację dźwięku w stosunku do przykładowo samej integry (podłączonej jako końcówka mocy lub jako integra wejściami liniowymi) i tak podłączony wzmacniacz gra na 95% swoich możliwości i swoim charakterem dźwięku, w ogóle nie podobnym do amplitunera, różnica w stosunku do samego amplitunera jest oczywista, a różnica między ampli (pre) + integra a samą integra jest prawie pomijalna - do wyczucia jedynie przy porównaniu bezpośrednim zmieniając szybko źródło (czego nie omieszkałem sprawdzić)

być może jak masz hi-endowe przedwzmacniacz to różnica będzie większa, niemniej jednak pisanie, że końcówka mocy pod amplituner do kina nie ma sensu, tylko z powodu słabego pre, to jakiś przykry żart

Nie do końca jest tak jak piszesz don 111. Amplitunery mają różną jakość pre-out. Te słabsze mają wyjście tak słabe, ze faktycznie podpinanie końcówek mija się z celem. Topowe amplitunery mają pre-out niezłe ale daleko im do dobrych procesorów. Ciekawe skąd wziołeś te wyliczenia dotyczące 95% możliwości?

być może jak masz hi-endowe przedwzmacniacz to różnica będzie większa, niemniej jednak pisanie, że końcówka mocy pod amplituner do kina nie ma sensu, tylko z powodu słabego pre, to jakiś przykry żart

Tutaj się nie zgodzę. Wszystko zależy od sprzętu. Możemy trafić integrę ze słabym pre, zresztą to akurat nie byłby jakiś problem. Tak samo jak są słabe pre w amplitunerach, tak i bywają we wzmacniaczach stereo. Wszystko zależy jakie sprzęty się porówna, ale na porównaniu po jednej sztuce każdego nie można wyciągać ostatecznych wniosków.

Muszę Ci powiedzieć, że u mnie końcówka mocy Emotivy XPA-2 podpięta pod preout Amplitunera Yamahy RX-V 596RDS, zagrała jak dla mnie odrobinę gorzej niż sama Yamaha - tak na marginesie ta Yamaszka gra poczciwie.

Jeden z forumowych kolegów znalazł schemat Yamahy i okazało się, że samo wyjście pre out było jakoś dziwnie zrealizowane - nie będę teraz tego rozwijał.

Jak dokupiłem procesor Emotivy do kina sytuacja się zmieniła. Z przyjemnością słucham na tym muzyki i nie jeden wzmak stereo polegnie w konfrontacji z tą konfiguracją.

Po prostu bardzo dobra końcówka mocy zagra w znacznej mierze tak jak ją przedwzmacniacz wysteruje.

Nie wykluczam dokupienia kiedyś osobnego przedwzmacniacza, ale to dalsze plany.

ja powtorze-

wzmak do stereo a amp do kina

inne opcje to polsrodki ale kazdy czlowiek ma swoje uszy swoj gust i inne zapotrzebowanie..

ale odpowienie fronty do kina i muzyka wieloformatowa tez nabiera klasy:]

Niestety preamp jest bardzo ważny, w KD są one zwykle słabawe, w topowych wzmacniaczach KD może jest trochę lepiej. Uważam że w większości pryzpadków lepszy pre da wiecej niż lepsza końcowka. Ćwiczyłem to w stereo bardzo szczegółowo. Co ciekawe działa to również w car-audio (też z doświadczenia). Dlatego uważam że lepiej kupić oddzielne stereo i oddzielne KD. Końcówka dobrej klasy też nie jest tania. Myślę że równoległe tory wzmocnienia stereo/KD dają znacznie większy efekt za tą samą kasę.

Rzecz jasna gra cały zestaw. i tu jeszcze jest następny problem który w stsreo też ćwiczyłem: nie każda końcówka zgra się z pre. Mimo wysokiej jakości.. zaobserwował to zresztą powyżej kolega Omen.

ja powtorze-

inne opcje to polsrodki ale kazdy czlowiek ma swoje uszy swoj gust i inne zapotrzebowanie..

Pamiętaj tylko, że nie każdy ma miejsce na 2 systemy jak Ty oraz nie każdego na to stać. Ludzie szukają właśnie złotego półśrodka, to naturalne.

Nie do końca jest tak jak piszesz don 111. Amplitunery mają różną jakość pre-out. Te słabsze mają wyjście tak słabe, ze faktycznie podpinanie końcówek mija się z celem. Topowe amplitunery mają pre-out niezłe ale daleko im do dobrych procesorów. Ciekawe skąd wziołeś te wyliczenia dotyczące 95% możliwości?

zakładając jakość wzmacniacza na 100%, to moje 95% ma na celu jedynie zobrazować jak niewielka różnica jest między tym samym wzmacniaczem podpiętym pod pre out amplitunera

z tego co piszesz wynika że:

- słabe amplitunery mają słaby pre out - ok ale takie kiepskie amplitunery grają też słabo w stereo, więc dowolny wzmacniacz/końcówka podpięty pod jego słabe (rzekomo) pre out i tak zagra o wiele lepiej

- dobry amplituner ma dobre pre out więc podpięcie końcówki również ma sens

jak nie kijem go to pałą :)

a na koniec - nie ma kiepskich amplitunerów z pre out, takie złącze jest dopiero w modelach od średniej półki danego producenta...

to że osobne stereo pod lepszym przedwzmacniaczem lub sama integra (bez ampli jako pre) zagra jeszcze lepiej to oczywiste, tylko nie wypisujcie takich fanaberii że NIE WARTO podpinać końcówki mocy pod amplituner z powodu słabego pre out... to trochę kompromis ale taki zabieg i tak zapewni olbrzymi przyrost jakości w stosunku do samego amplitunera, obojętne czy on ma dobry czy słaby pre out

............

to że osobne stereo pod lepszym przedwzmacniaczem lub sama integra (bez ampli jako pre) zagra jeszcze lepiej to oczywiste, tylko nie wypisujcie takich fanaberii że NIE WARTO podpinać końcówki mocy pod amplituner z powodu słabego pre out... to trochę kompromis ale taki zabieg i tak zapewni olbrzymi przyrost jakości w stosunku do samego amplitunera, obojętne czy on ma dobry czy słaby pre out

Jeszcze raz powtórzę: NIE WARTO bo cena dobrej końcówki to cena dobrego wzmacniacza zintegrowanego, który w stereo zagra zwykle lepiej niż końcówka podłączona do pre ampli z KD. I piszę to z doświadczenia.

ja powtorze-

Firma, a czytasz czasem posty innych forumowiczów? Czasem wypada na nie odpowiedzieć, a nie zlewać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.