Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do 2 tyś. stx?

se8a

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Sprzedałem podłogówki m34i, teraz szukam nowych monitorów.

Wymagania względem monitorów są takie by potrafiły zagrać z dobrym fundamantem basowym, barwną, nieostrą górą ( co nie oznacza, ze ma być jej mało) i by były w stanie zagrać dość głośno, więc szukam czegoś opartego na głośniku min 16 cm.

Dynaudio dm 2/7 - po odsłuchu stwierdziłem ze to najlepsze kolumny jakich słyszałem do tej pory - niesamowity dzwięk jak na monitory, jak dla mnie biją tez wiele podłogówek. Tylko minus są drogie, szukam czegoś tanszego.

Moje typy - dali concept 2, Stx mx-140 ( ze wzgledu na pożądne głośniki - tylko nie wiem czego się po ich spodziewac?? )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co możecie doradzić ?? czekam tez na opinie o tym stx bo wyglada mi to na bardzo ciekawa propozycję.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/94203-monitory-do-2-ty%C5%9B-stx/

Pylon Pearl Monitor plus jakiś podstawowy sub Magnata do sprawdzenia.

Pearl Monitor tez rozważałem ( pozadne przetworniki tonsila ) ale tu znowu kwestia tego, ze problem z odsłuchem a opinie skrajne - z jednej strony niesamowity entuzjazm, ze to cud kolumny co mi się raczej kojarzy z dobrym marketingiem, z drugiej ludzie, ktorzy są zawiedzeni..

ps. suba do stereo nie mam zamiaru używać i juz go posiadam ;)

Jeżeli trafiłeś na swoje kolumny, to nie szukaj innych, bo tamten dźwięk będziesz wiecznie miał w głowie i każde inne będziesz podświadomie do nich porównywał i cały czas będziesz kręcił nosem. Zapożycz się, weź kredyt, sprzedaj makulaturę, poproś rodzinę o gotówkowy prezent urodzinowy awansem za pięć lat, ale bierz dynaudio!!!

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Słyszałem Pylon Pearl na własne uszęta i zrobiły na mnie dobre wrażenie. Bardzo dobre. Natomiast jakie monitorki za dwa koła nie wybierzesz będziesz miał deficyt dołu ( może poza Tagą). W trudnych warunkach lokalowych zakup większych kolumn grających większym dołem może spowodować dudnienie, rezonanse z którymi nie poradzisz. Sub w systemie da ci płynną modulacje tego zakresu w sposób dużo bardziej fizjologiczny niz kręcenie pokrętłami bass i treble we wzmacniaczu. Używam JBL ES 150p z monitorami Vienna Acoustic Haydn Grand i sobie chwalę ten zestaw. Na tyle, że zakup REL-a odłożyłem w bliżej nieokreśloną przyszłość.

Z fajnych monitorów, jak nie słuchasz na full polecam polskie RLS Callisto. Malunie, z wielkim sercem :)

http://www.highfidelity.pl/@main-568&lang=

A może 3SM?

Ukryta Zawartość

Chociaż w 2tys. to można zrobić ciekawe monitory na Usher 8935A i T9950 zamawiając u kogoś obudowy (np marko3t)...

Ciekawa oferta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ja przy tym budżecie skłaniam się ku Hurricane - High Efficiency 2way

Wszystkie opinie które są na temat tego projektu są bardzo pozytywne.

Same zastosowane głośniki też są bardzo ok.

W 2 tyś z lekkim przekroczeniem powinieneś się zmieścić.

Szkoda że tych stx nikt nie słyszał

Słyszałem w wielu konfiguracjach i mam serię AWX do dzisiaj :)

MX-140, FX-200, AWX w TL z ceramikiem i teraz 15AWX+GDWK AWX plus kończę aktywne doły na 8" AWX z MB :)

Na mojej stronie widnieją projekty, które były oparte o zwrotnice z STXa do danego modelu kolumn.

To bardzo dobre głośniki i żadne pylony nie zagrają tak jak AWXy, ale o tym już pisałem wiele razy...

Druga sprawa, że sam STX jest producentem głośników, więc ich marża nie jest taka jak w przypadku innych firmowych kolumn jak klipsche czy cokolwiek innego... W swojej cenie AWXy są rewelką, ale jest wiele rozwiązań diy, które są tańsze lub lepsze w tej kwocie. Bardzo fajnym zestawieniem też jest podobno Usher T9950 i AWX (miałem oba modele głośników, ale nie słyszałem tego razem zestawionego).

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Jak w temacie. Sprzedałem podłogówki m34i, teraz szukam nowych monitorów.

Wymagania względem monitorów są takie by potrafiły zagrać z dobrym fundamantem basowym, barwną, nieostrą górą ( co nie oznacza, ze ma być jej mało) i by były w stanie zagrać dość głośno, więc szukam czegoś opartego na głośniku min 16 cm.

Dynaudio dm 2/7 - po odsłuchu stwierdziłem ze to najlepsze kolumny jakich słyszałem do tej pory - niesamowity dzwięk jak na monitory, jak dla mnie biją tez wiele podłogówek. Tylko minus są drogie, szukam czegoś tanszego.

Moje typy - dali concept 2, Stx mx-140 ( ze wzgledu na pożądne głośniki - tylko nie wiem czego się po ich spodziewac?? )

Ukryta Zawartość

Co możecie doradzić ?? czekam tez na opinie o tym stx bo wyglada mi to na bardzo ciekawa propozycję.

w nautiliusie jest wyprzedaż chario, polecam model hyper 2000mk2 który słuchałem fajny monitor muzykalny! i dokładnie to czego potrzebujesz od dźwięku cena w promocji ok 1990

Ukryta Zawartość

Hiper 2000 mk2

Większy głośnik niskotonowy niż w modelu 1000 mk2 pozwolił na zwiększenie zarówno skuteczności, jak i pasma przenoszenia. Dźwięk tego głośnika jest wyjątkowy. Kolumnę zbudowano z wykorzystaniem 27 mm, miękkiej kopułki własnej produkcji oraz 170 mm głośnika niskośredniotonowego z membraną z pulpy papierowej.

Cena katalogowa (para): 949 Euro

Cena promocyjna (para): 1990 zł !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ja posiadam Ushera V-601 i powiem jedno to są znakomite kolumny mają słuszne rozmiary i całkiem niezły bas( 18cm głośnik )wyrównane i szczegółowe brzmienie potrzebują dobrego i zarazem mocnego wzmacniacza(skuteczność 86db) żeby pokazać klasę.Tu jest jakaś oferta z którą nie mam nic wspólnego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie, jaka jest powierzchnia docelowego pomieszczenia? Poniekąd zgadzam się z sattik, jak odnalazłeś swoje brzmienie to będzie ciężko dobrać coś z innej stajni. Nawiązując do tych Usherów proponowanych przez zeta-j. Jeżeli celujesz w używki to jest to zdecydowanie produkt godny uwagi. Chociaż, możliwe że po dołożeniu tysiąca mógłbyś trafić X-718.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dolphin123 a jakbyś opisał dźwięk mx140 ? Przetworniki awx są b dobre i to już czytałem o nich , ciekawi mnie jak brzmi ta gotowa kolumna bo wiadomo że nawet najlepsze głośniki w źle pobranej obudowie i ze źle obliczoną zwrotnica mogą zagrać źle, tu kwestia jak projektant z stx wykonał swoją robotę. Chario wyglądają naprawdę ciekawie szczególnie w takich cenach. Dziękuję za propozycje używanych kolumn ale raczej celuje w nowe, chociaż nie mówię absolutnie nie.

jeśli jeszcze tańsze od Dynaudio, Chario to sprawdź Paradigm Mini Monitor w wersji v7

ustawiałem na komodzie i jakoś nie miałem problemu z chario , nawet o tyle ciekawie że można troszkę bliżej przysunać do ściany niż w przypadku br z tyłu

słuchałem stx mx140 za 1300 pln są to dobre monitory, raczej nie grają efekciarsko skrajami pasm są ułożone ale też nie rozdelikacone, wymagają troszkę mocy od wzmaka

lepiej gdyby był neutralny po tej cieplejszej stronie jak caspian

Focal + Naim

Ja osobiście będę dalej doradzał Hurricane.

Ze względu na duży głośnik możemy mówić o basie. Przyjemny przebieg impedancji powoduje, że nawet słabsze wzmacniacze dobrze dają sobie z nimi radę.

Stosunkowo mocny magnes i lekka membrana też będzie na plus, jaki i dość wysoka skuteczność zestawu. Powlekana papierowa membrana powoduje że rezonanse membrany nie są tak dokuczliwe jak w aluminiowych membranach dodatkowo niski podział co zapewnia dość dobry głośnik wysoko tonowy podnosi poprzeczkę.

Dodatkowo jest to dobrze pomierzony projekt więc warto z niego skorzystać. Biorąc pod uwagę firmowe konstrukcje w tym przedziale cenowym to porównania można sobie odpuścić.

Ja polece to co aktualnie sam posiadam ( jeszcze zależy z czym ma to grać ) czyli Eposy M12i. Nie jest to mistrzostwo swiata bo zawsze można lepiej ale z odpowiednim wzmakiem basu im nie brakuje w mniejszych/średnich pomieszczeniach. Cena nowych w UK to 600£ wiec pewnie w Polsce ok 2.5-3tys zl ale zdarzają się promocje gdzie są sporo taniej. Jakiś czas temu sam widziałem je za 300£ w sklepach internetowych. Można poszukać też używanych i kupić w dobrych pieniądzach.

Coraz większy mętlik w głowie, muszę w koncu coś wybrac i zakupić.

Pozostają na placu boju:

- Paradigm mini monitor v7

- stx mx-140

- Paradigm mini monitor v6

- jamo c603

- QBA Elements 100 AL

- dali concept 2 lub zensor 1

- klipsch rb 61

- wharefedale diamond 10.2

Ma to grac z Onkyo 605, pokoj 20 m2

Preferowany dzwięk - raczej jasny, radosny, z pewnoscia nie przyciemniony ( nie lubie kolumn co graja jak zza zasłony ) zeby istnial jakis bas, a gora nie sypala piachem. Natomiast muzyka rożnorodna ale głównie elektroniczna.

Dzieki wszystkim za propozycje a jak macie nowe to chetnie rozważę

"Wymagania względem monitorów są takie by potrafiły zagrać z dobrym fundamantem basowym, barwną, nieostrą górą ( co nie oznacza, ze ma być jej mało) i by były w stanie zagrać dość głośno, więc szukam czegoś opartego na głośniku min 16 cm."

Nie doczytałem. Wobec tego zamiast QBA JBL-E30.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jakiś czas temu miałem podłączone małe monitorki Sony i zadnych "zasłon" nie było, wszystko zalezy od kolumn

Na tych 20m2? Wiesz co? Człowiek sam długo dochodzi, że coś jest nie halo. Pożycz więc, jeśli cenisz sobie czas i pieniądze, jakiś sensowny wzmacniacz stereo ( nie Sony, nie Kenwood, nie H/K, nie Onkyo, nie Sony, nie Denon, Pionieer i podobny masowy chłam). Dodatkwo pomyśl o zestawie monitory plus sub do swojej powierzchni, albo poszukaj podłogówek. Bo czeka cię parę lat nieprzyjemnych kompromisów.

A co powiecie na Cabasse Antigua MT3 - na allegro za 1600 para?? generalnie wizualnie bardzo fajne. midwoofer 17cm i bass reflex z przodu. Jak sie maja do Paradigma mini monitor v7?

Malo o tych cabasse w sieci wiec prosze o jakies opinie jezeli ktos mial do czynienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.