Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga na płyty z wirusami!

fv

Rekomendowane odpowiedzi

No przesadzam trochę, w każdym razie płyty audio wytwórni EMI zawierają oprogramowanie mające na celu uniemożliwienie kopiowania materiału. Oprogramowanie instaluje się automatycznie i nikt jeszcze nie weryfikował co dodatkowo robi poza "zarządzaniem prawami autorskimi". Sprawa wyszła już wcześniej ale teraz zrobił się szum przy okazji nowej płyty Beastie Boys:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Więcej szczegółów technicznych na bugtraq:

Ukryta Zawartość

Innymi słowy: komu nieobojętne jest co mu działa na komputerze, zwłaszcza jeśli to firmowa maszyna: z daleka od płyt koncernu EMI.

Ponieważ metoda zabezpieczenia jest nieznana, możliwa jest także degradacja dźwięku np. w stacjonarnych odtwarzaczach.

PS: problem oczywiście dotyczy tylko użytkowników windows i mac os. Jeśli nie wiesz jaki masz system operacyjny: ta sprawa Cię dotyczy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/9428-uwaga-na-p%C5%82yty-z-wirusami/

po włożeniu cd`ka do kompa proponuję wcisnąć klawisz CTRL (lub SHIFT). wciśnięcie tego klawisza blokuje funkcję "automatycznego powiadomienia o włożeniu płyty" co w 99 przypadkach na 100 oznacza wykonanie kodu zawartego w pliku autoexec.exe bądź innego, do którego "link" znajduje się w pliku autoexec.* na płycie.

W n-rze 13/2004 (149) "Komputer ŚWIATa" cosik piszą na temat pomijania zabezpieczeń: str. 28...

"PRZED włożeniem krążka do napędu CD komputera, nacisnąć i przytrzymać przez 10 sekund lewy SHIFT. Blokuje to uruchamianie strażnika, który uniemożliwia kopiowanie. O przegrywaniu zabezpieczonych płyt Komputer ŚWIAT pisał w n-rze 10/2004."

* * *

Moim zdaniem najlepiej - solidarnie - omijać płyty ze znaczkiem o ochronie przed kopiowaniem. Być może wtedy ich producentom odechce się stosowania zabezpieczeń, kiedy tacy dowcipni.

Ja w każdym razie już nigdy nowej płyty do odtwarzacza w aucie nie włożę, bo widziałem, jak potem taka wygląda :-(((

Amen.

PS. Jest też na str.: 28-33 test 9. programów do kopiowania płyt audio. Zachęcam do lektury.

>>> Dr. Dmx

Jakoś nie mogę skopiować płyty Joss Stone (oznaczona znaczkiem Copy Controlled). Niby rozpoznał wszystkie utwory (+ 11ty plik oznaczył jako "data"), ale jak się kliknie cokolwiek (tj. "kopiuj..." albo "kopiuj i kompresuj...", to dostaję inteligentną podpowiedź: "brak zaznaczonych utworów. Wybierz jeden lub więcej z listy". Ktoś ma doświadczenia jak sobie z tym syfem poradzić? Exact Audio Copy teoretycznie radzi sobie "naprawiając" taką płytę, bo ją rozpoznaje jako uszkodzoną. Kopiowanie z naprawą błądów trwa prawie dobę (tak, 23 godz. 43 min robił "nieprzyzwoite piosenki"!!!), ale nie może "naprawić" dwu ostatnich utworów na płycie.

A swoją drogą to wk......jące! W swojej płytotece (ciut poniżej 300 CD) mam 3 (słownie trzy) kopie, bo nie mogę kupić oryginałów. Robię mp3, żeby mi coś grało w samochodzie i w kompie w pracy. Wydaję ciężkie pieniądze na oryginały (nie płaczę! czysty układ biznasowy pomiędzy wykonawcą, milionem pośredników i mną) i nie mogę zrobić kopii na własny użytek?

Trochę głupio odpowiadać sobie samemu....

Skontrolowałem najnowszą pre-betę Exact Audio Copy V0.95 pre 5 (do sciągnięcia z www.exactaudiocopy.de). Działa idealnie, tyle że nie na moim drive (TEAC CD-224E - w notebooku). Z drivem LiteOn LTN526 (i pewnie wieloma innymi) "zabezpieczoną" płytkę skosił od razu.

Sekwencja uruchamiana podczas włożenia płyty lub kliknięcia na jej ikonkę jest zawarta w pliku autorun.inf - można łatwo podejrzeć, co za śmieć się nam instaluje.

A klawisz Shift (nie Ctrl) należy trzymać wciśnięty podczas rozpoznawania płyty przez napęd

Najlepiej wyłączyć automatyczne uruchamianie płyty włożonej do napędu. Ja wywalam tę zarazę zaraz po zainstalowaniu systemu.

Taką "zabezpieczoną" mam jedną. "Nieprzyzwoite piosenki". Oczywiście zaraz po kupieniu sprawdziłem czy się zripuje. CDDA zgrał całą z kilkoma błędnymi bajtami na każdy utwór. Przesłuchiwałem te miejsca. Na słuchawkach podłączonych do kompa nic nie było słychać - żadnych zakłóceń. Kopia do auta czy do pracy może być a w domu i tak używam tylko oryginałów. Niemniej płyty oznaczone "copy controlled" z zasady omijam szerokim łukiem. Zauważyłem, że ostatnio mnożą się reedycje polskich płyt tak właśnie zrobione. Wolę już poszukać na rynku wtórnym czegoś wydanego zgodnie z czerwoną księgą.

A swoją drogą to chamstwo uniemożliwiać zrobienie kopii własnej legalnej płyty. Jest mnóstwo przypadków kiedy taka opcja jest potrzebna - CD w samochodzie, odtwarzacze przenośne mp3 itd. Kupując płytę kupiłem przecież prawo do korzystania z treści na niej zawartej a nie kilka gramów poliwęglanu. Jeśli chcą uniemożliwić skopiowanie płyty to w "książeczce" każdej płyty powinni dołączać pisemny certyfikat pozwalający na otrzymanie na żądanie kopii zawartości w postaci dowolnego pliku, na ich koszt oczywiście (wtedy taki plik może np działać tylko na odtwarzaczach zarejestrowanych na mnie i moją najbliższą rodzinę, proszę bardzo) tudzież drugiego egzemplarza płyty za zwrotem uszkodzonego oryginału.

A tak w ogóle to cała ta zabawa w "zabezpieczanie" płyt i tak jest funta kłaków niewarta. Przecież wiadomo, że każde zabezpieczenie wcześniej czy później zostanie złamane. Za dużo zdolnych ludzi na całym świecie się w to bawi. Nawet jak zaszyfrują zawartość to przy mocach obliczeniowych dzisejszych (a zwłaszcza jutrzejszych) komputerów też nic to nie da. Jedyna metoda na piractwo to obniżenie cen oryginalnych płyt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.