Skocz do zawartości
IGNORED

pierwszy w zyciu system

horsefly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

po dlugim okresie biernego uczestnictwa w Waszych rozmowach odwazam sie sam zabrac glos. Jestem osoba zupelnie nowa w swiecie dzwiekow. Kiedys mialem wieze Diory, ale to bylo naprawde dawno. uzywalem do niej duzych kolumn podlogowych produkcji radzieckiej. Jak to brzmialo nie pamietam.

Kolumny zostaly mi do dzisiaj, uzywam ich jako podstawek do kwiatkow, ale kto wie czy jeszcze kiedys ich nie wykorzystam.

Jakies pol roku temu podjelem decyzje zeby nabyc sprzet do sluchania calego mnostwa plyt CD, ktore posiadam. I juz bylem zdecydowany zeby to bylo PianoCrat E400 ale poczytalem troche postow i doszedlem do wniosku, ze trudno to bedzie dalej rozbudowywac. Wiec mysle o zlozeniu jakiegos zestawu na poczatek. Mam do wydania cale 2,5k PLN.

Zgodnie z Waszymi radami chce to wydac na wzmacniach i kolumny, a z czasem dokupic porzadne zrodlo. Na wzmacniach sie juz zdecydowalem: bedzie to Creek 4330 mkII.

Moje pytanie dotyczy kolumn podstawkowych do tego wzmacniacza i okablowania.

Sprzet bedzie stal w pokoju 16m2. Slucham glownie starego rocka (Atomic Rooster, Can, Uriah Heep, Traffic, Still Life).

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie jakich kolumn warto posluchac i gdzie to mozna zrobic w Warszawie.

https://www.audiostereo.pl/topic/9439-pierwszy-w-zyciu-system/

Dynaudio Audience 40 (może 42?) - to taki mój pierwszy strzał. Sądzę, że warto sprawdzić to połączenie. Używany 4330 kosztuje pewno ok. 1000 zł, może taniej (a mkII różni się odeń w zasadzie tylko dodaniem układu miękkiego startu) - wraz z kolumnami zmieścisz się w budżecie.

Pozdrawiam, i miłego dobierania życzę ;)

Witam

2500zl to troche za malo te Creek-i faktycznie chodza po 1300-1500zl , malo zostaje na kolumny i kabelki.Moze uzywanego Nad-a 320 z Allegro i kolumny takze (mysialbys dokladnie przejrzec ogloszenia)

Pozdr.

• Redaktorzy

horsefly - zapomniałeś napisać o CDku jaki posiadasz (bo płyt które posiadasz przecież słuchasz?). Co do wzmaka na Creek jest OK. Możesz jeszcze posłuchać Musical Fidelity Elektra E10 i E11 (zupełnie inne brzmienie, ale warto posłuchać) A jeśli chodzi o kolumny to mam na sprzedaż Audiowavy 141 z podstawkami. Jeśli będziesz zainteresowany pisz na priva (o mnie masz namiary). W podanej przez Ciebie kwocie powinieneś się zmieścić ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dziekuje za wszystkie podpowiedzi - poszukam poslucham, bede dawal znac

paulinka i Fr@ntz: co do cd to na razie mialem jamnika Sony, ale sie popsul i mam przenosnego cd/mp3playara RioVolt. Wiem ze to malo audiofilskie, ale na cd mnie na razie nie stac.

Teo: a co to jest uklad miekkiego startu? rozumiem, ze wedlug Ciebie nie warto kupowac mkII tylko wersje poprzednia

Mars: Pianocraft jest BARDZO mily - zgadzam sie. Ale to taki wygodny wybor - odbiera przyjemnosc kombinowania, szukania, sluchania. A troche tez w tym wszystkim o to chodzi.

> Mars : Moim zdaniem mozesz miec klopoty zeby kupic system za 2,5 kzl lepiej brzmiacy.

Chyba sobie zarty robisz. 2,5 tys to zlozylbym przynajmniej kilka kombinacji ktore pobija pianocrafta bez wiekszych problemow.

Przyklady ? prosze bardzo:

- uzywany ampltuner Yamahy (brzmienie to samo co Piano) Denona czy Marantza to wydatek rzedu 500-600 zl.

- kolumn do 1000 zlotych za pare znajdzie sie przynajmniej kilka, Gale 3020, 3030, mniejsze tannoyki, Whardefale 8.1 ,8.2 (wszystkie nowe i na gwarancji, w dodatku ma to ten plus, ze jak kupisz cos z amplitunerow, to potem w sklepie bedziesz mogl posluchac tego w roznym zestawieniu i wybrac optymalne dla Ciebie)

- zostaje na CD: 2500 - 600 - 1000 = 900 zl (przynajmniej 900, bo wiekszosc ww kolumn kosztuje mniej niz 1000) Za 900 stow nie bedziesz mial problemow z kupnem, ale modelami nie rzucam bo aktualnie nie jestem zorientowany.

i co nie mozna ? Zlozy sie bez problemow i jeszcze na skrzynke piwa do pierwszych odsluchow wystarczy

pozdrowienia

Marcin

>desmear: a na przyklad to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może to Ci nieco pomoże:

Ukryta Zawartość

Sam Denona zbytnio nie znam, ale łączna cena za amplituner, magnetofon i CD wydaje się być atrakcyjna. Co do innych: całkiem ciekawie wygląda np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no a takie coś jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to ładne cudeńko...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znam tanie zestawy kompbinowane i znam Pianocrafta. Za te pieniadze da sie go sluchac, czego nie mozna powiedziec o tanich kolumnach Gale czy Dali, ma pozatym funkcjonalnego pilota i tuner. To nie jest dzwiek audiofilski, ale nie meczy przy sluchaniu. Ciagle uwazam ze za 2,5 kzl nie da sie zlozyc niczego co by gralo naprawde dobrze, wiec ja bym kupi Pianocrafta przynajmniej nie mialbym cisnienia ze musi byc audiofilsko.

Hmm.

1. desmear dobrze gada.

Uważam, że Creek 4330 to kapitalnie dobry wzmak. I dobrze, że go dostrzegłeś i sympatyzujesz, bo zasmakowałeś w nie byle czym. Mam sentyment, bo nie stać mnie było na komplet Creeka.

Jednak jeśli Creek to i wypadałoby źródło Creeka - (są tak jakoś dobrze ze sobą spasowane). Niestey najtańsze szokuje ceną... Przekroczyłbyś budżet na dzień dobry bez kolumn nawet. Kabelki też przy Twojej kwocie swoje kosztują.

Dlatego podchodź praktycznie. Patrz p. 2. lub szukaj dalej i czekaj na kolejne wpisy.

Z kolumn polecam KEF Coda 8. Jeśli dorwiesz używki za 600-700zł - warto ! Miałem je to wiem.

Pozdr.

horself, a ja myślę, zę dobrze kombinujesz. zegośtrzeba zacząć, jak nie zaczniesz będziesz wiecznie słuchał pianocrafta. Podstawowe pytanie to czy nosisz sięz zamiarem dalszej rozbudowy systemu w miarę nazbierania pieniążów, czy teżmasz tylko 2500 i koniedc, przez najbliższe 10 lat bnie ma mowy żebyś coś odłożył.

Jeżeli wersja pesymistyczna (ta ostatnia) to faktycznie zostaje ci pianokraft. JEżeli natomiast zamierzasz stopniowo wymieniać, rozbudowywać to czemu nie. Jak rozumiem jako źródelka chcesz używać na razie tego discman`a?

Ja swego czasu podłączałem do amplitunera diory walkman`a sanyo, kastetki kupowałem w pewexie a płyty przegrywali w takich punktach z cd. Jak tego się słuchało :) JAkbyt nie było lepiej niż przez walkman`owskie słuchawki.

Co do kolumn nawet tu sporo osób wystawia swoje, w róźnistych cenach, coś zawsze można wybrać. Wzmak na start naprwdę zacny. Okablowanie aż tak wiele nie kosztuje nie musisz odrazu kupować The One Tary LAbs. :)

POzostaje odpowidź na zasadnicze pytanie czy 2500 to wszytko w tym dziesięcioleciu na co sobie możedsz pozwolić, czy zamierzasz skladać i dokupywaćwymnieniać. Jeżeli staćcięna to by konsekwentnie ten system rozwijać poszedł bym w osobne klocki jak zamierzasz właśnie uczynić.

Mars - nie zgodzę się z tobą (chyba , że jak mówię na 2500 ma się zakończyć i basta).

myślę,że można to poskładać. Wzmak fajny, za 1300 do trafienia. Kolumny: nie wiem co pasuje do Creeka, na pewno nie coś co potrzebuje dobrego wzmaka by wydusiło zeń wszytkie niskie tony, ale np: sam sprzedaję swoje JBL za śmnieszne 600zł (do Creeka raczej nie będą pasowały) i jestem przekonany, że to znacznie lepsze kolumny niż te z pianocrafta. Sądzę więc że można trafić odpowiednie do Creeka poniżej 1000zł. Okablowanie na start zwykłe przewody z miedzi beztlenowej, to groszowe sprawy. Źródło w zależnośćci od ceny kolumn pozostaje ci ok 500zł możesz kupić cośz drugiej ręki , choćby Technicsa za 300zł, alew zapewne można trafić coś ciekawszego, albo dozbieraća na razie pomęczyćsięz tym discman`em.

powodzenia

I tu PMD ma całkowitą rację, zlaeży ,czy to system "raz na zawsze", czy do ewentualnych zmian... Podpisuję sie obiema rękami :-)

A do Creeka 4330 dodałbym jakieś monitory z dobrą stereofonią, nieco większym basem, neutralną średnicą i "aksamitnymi" wysokimi, (i do tego najlepiej 8-ohmowe i dość wydajne, od 89 dB wzywyż ;-) Może AE Evo One? Chętnie bym tego posłuchał , może być za "lekko", ale może też być OK :-)

...nie no... po co przybyles na to forum? Zeby kupowac miniwieze (nawet niezla)? Zdecydowanie polecam system dzielony, troche cierpliwosci, wysilku przy kompletowaniu,... szczescia i powinno byc OK. Creek jest jak najbardziej OK - z nizszej polki CD powinien pasowac do niego Musical Fidelity np E61. Zresztą wzmak np E10 tez jest niezly, a tanszy (ale tez ciut slabszy) od Creeca. Kolumny w granicach 1kzł tez sie znajda, najpewniej jakies monitorki (moze polskie?) - wszystko oczywiscie second hand przy takim budzecie. Milych poszukiwan i sluchania:))) A tanie Dali? - kiedys widzilem w ogloszeniach Royal Menuet ponizej 1,5zl - slabe? - watpie!

Przez brak czasu nie doczytalem i wlasciwie napisalem to samo co Frantz:) ...ale tym bardziej nie wierzę aby Pianocraft wytrzymal porownanie z takim zestawem jak np E11/E61/sensowne tanie monitory (Audowave, KEFQ15 i wiele innych)

• Redaktorzy

zegarmistrz - zgadzam się z Tobą w pełnej rozciągłości. Co do wzmacniaczy to proponuję jeszcze poszukać Sound Projecta 2SE (z drugiej ręki). Takiego basu długo można szukać a potem uprade do 3SE to też nie problem (wiem, bo sam tak robiłem). W sprawie Sound Projecta polecam skontaktować się z Arturem Mierzwiakiem (Sound Project) - powinien wiedzieć, czy ktoś nie ma na zbyciu jakiejś "jego pociechy". Wiem, że w Audiopunkcie stoi 3SE, ale o cenę się nie pytałem.

horsefly - info o Audiowavach puściłem Ci na priva, a jutro będę miał dl Ciebie skany recenzji. Z chęcią przekażę kolumienki w audiofilskie ręce, coby się po "obcych" nie tułały (dla forumowicza możliwa zniżka). Jeśli chodzi o okablowanie to Audiowavy dobrze grają z tanimi (i dobrymi) drutami Cordiala.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

> Mars ...czego nie mozna powiedziec o tanich kolumnach Gale czy Dali, ma pozatym funkcjonalnego pilota i tuner.

1) Uzywany amplituner Yamahy to nie gorsza funkcjonalnosc, a lepsza jakosc.

2) Czego nie mozna powiedziec o tanich kolumnach Gale czy Dali ?!?! :)

O subiektywnych odczuciach nie dyskutuje, bo mozesz stwierdzic, ze najlepiej slucha Ci sie z przenosnego radia - i mozesz miec racje, bo to w koncu tylko Ty wiesz co slyszysz.

Natomiast kazdemu kupujacemu polecam posluchac jakiegos zestawu z tymi tanimi Galami czy Dali :)

pozdrowienia

Desmear

ps

Yamaha PianoCraft to taki magiczny sprzet, slowo klucz, maly obiekt kultu na wszystkich forach audio. A to normalna, troche lepiej grajaca, przyzwoicie wykonana i cholernie droga w Polsce miniwieza. I nic wiecej.

>PMD, krzych, Zegarmistrz

2500 jest na poczatek. przewiduje ze do konca roku nazbieram na zrodlo. Na Creeka jestem juz zdecydowany - bedzie go latwo sprzedac jak bede kupowal Maca :-)

Z kolumn podobaja mi sie Audiowavy Fr@ntz'a: Fra@ntz bede negocjowal na priv. Dynaudio Audience 42 sa ciut za drogie.

A te stare amplitunery takie ladne, i jak swieca!!! Ale coz nie mozna miec wszystkiego :-(

horsefly napisał:

>PMD, krzych, Zegarmistrz

> 2500 jest na poczatek. przewiduje ze do konca roku nazbieram na zrodlo.

> Na Creeka jestem juz zdecydowany - bedzie go latwo sprzedac jak bede kupowal Maca :-)

Czy przy planowanym skoku z Creeka na Maca nie obawiasz się zawału ?

Przepraszam że pytam, ale to co planujesz zabrzmiało mi dość ciekawie.

Myslałeś kiedyś, że sprzedając tego Creeka starczy ci jedynie na sieciówkę do Maca, albo na dodatkowe pokrętło ? Ja np. gdybym był na twoim mejscu, a Creek miał nieco wieksze gabaryty, użyłbym tego ostatniego jako podstawki pod Mac'a. Byłoby praktyczne i nostalgicznie zarazem? Pzdr

;-)))

>eskwadrat

moze ze sprzedazt Creeka nazbiera sie na sciereczke do czyszczenia Maca

a co myslicie o tej propozycji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

horsefly >

jesli juz mowa o ściereczce...;-)

to ostatnio musieliśmy kupic do firmy takie "magiczne" ściereczki do usuwania palców, kurzu z bardzo drogiego sprzętu wykończonego lakierem "fortepianowym". Koszt sprzętu: 200.000PLN, koszt ściereczki: 20PLN dobre, co ? Producent obiecał nam do nastepnych egzemplarzy dodawać po 3 ściereczki gratis ;-D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.