Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny + wzmacniacz do 6K

pawel86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jest to mój pierwszy post na forum, piszę z prośbą o poradę. Otóż stoję przed wyborem systemu stereo, którego koszt chciałbym zamknąć w granicy 6 tysięcy złotych. Obecnie posiadam wzmacniacz lampowy (samoróbka wykonana przez znajomego), stare kolumny Canton i odtwarzacz CD NAD 525BEE. Dwa pierwsze elementy chciałbym wymienić - wzmacniacz ze względu na uszkodzenie, którego nie jestem w stanie naprawić za granicą za rozsądne pieniądze. Samo brzmienie lampy nie jest najgorsze, jednakże wykonanie i pewne niedoróbki zniechęciły mnie do tego klocka.

Muzyka jakiej słucham to głównie klimaty Pink Floyd'ów, King Crimson, klasyka rockowa + trochę muzyki klasycznej i filmowej (Kilar, Vangelis, Morricone etc). Od czasu do czasu JM Jarre i Depeche Mode (ale to raczej w samochodzie ;-))

Jeśli chodzi o kolumny do zestawu to myślę nad Monitor Audio RX2. Odsłuchiwałem RX1 z moim lampowym klockiem i brzmiało to całkiem sensownie. Jednakże, jak wspomniałem, sam wzmak też chciałbym zastąpić, tutaj zastanawiam się nad NAD 536BEE. W załączniku możecie zobaczyć pomieszczenie w którym sprzęt miałby grać. (sofa na brązowo, miejsce pod kolumny 2 czarne punkty).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę tutaj zaznaczyć, że w związku z przeprowadzką mój stary zestaw nigdy nie grał w tym pokoju, więc być może konieczne będzie rekonfiguracja umeblowania. Muzyki raczej za głośno nie będę w stanie słuchać - małe dziecko i sąsiedzi ;-)

Czy sądzicie, że taka konfiguracja ma ręce i nogi? Same kolumny będę jutro odsłuchiwał, nie wiem niestety na jakim sprzęcie. Wzmacniacz też mam możliwość odsłuchać w innym sklepie, jednakże nie mają kolumn Monitor Audio RX2 na stanie (tylko RX6)

Będę Wam wdzięczny za wszystkie opinie. Zaznaczam od razu, że jestem raczej daleki od posiadania słuchu absolutnego, ale chciałbym posłuchać dobrej muzyki na dobrym sprzęcie.

Pozdawiam

Paweł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/94611-kolumny-wzmacniacz-do-6k/

może najpierw przetłumacz nam opis pomieszczeń:)

nie chciałem więcej bazgrać po zrzucie ekranowym :)

Audio stoi rzecz jasna w salonie (sejour), który jest otwarty na kuchnię (cuisine). Jak widać daje to ponad 30 m2 powierzchni, jednakże dość nieforemnej. Kuchnia jest dwustronna - tzn na środku jest "wyspa", która częściowo odgradza kuchnię.

W domyśle chodzi o dobry odbiór na wprost kolumn (brązowy prostokąt - odległość ok. 4 metry od źródła dzwięku).

Witam, wczoraj słuchałem Music Halla a25.2 z Monitor Audio Rx2 i ten zestaw poleciłbym Ci do odsłuchu. Music Hall zgrywał się z Rx2 dużo lepiej niż Nad 326, którego słuchałem dla porównania. Muzyki słucham takiej jak Ty.

• 3 miesiące później...

Za 3500 mozna na allegro wyrwac quadral aurum altan viii(6k nowka), ktory zjadaja te rx2. Jest w nich wstega i to najlepsza jaka zrobil quadral. Ewentualnie za mniej jakies dobre bowersy.

W nowe w zyciu bym sie nie pchal. Na starcie stracisz 50% wartosci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.