Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy DAC Oversampling AD1865

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z pytaniami informuje, że PCB zostało zamówione w tamtym tygodniu. Czas oczekiwania od 3 do 4 tygodni.

Jak płytki sie pojawią poinformuje o tym fakcie.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Odnośnie traf:

trafa zostały wczoraj zamówione. czas oczekiwania to 2-3 tygodni, a później do tygodnia wszystko powinienem spakować i wysłać, tak więc tranfsormatory powinny zbiec się w czasie z PCB z tego co Robertus napisał powyżej.

• 3 tygodnie później...

Informacja!!!

Pragnę poinformować że własnie doszły płytki.

Oplacało się wziaść lepsze wykonanie. Prezentują się okazale.

Od wtroku mam kilkudniowy urlop, także rozpoczynam wysyłkę.

Na PCB oznaczyłem cały blok częśći, którego nie trzeba montować w przypadku wykorzystania kwarcu według domyślnej aplikacji.

lg77_PCB.jpg

Edytowane przez Robertus

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Owszem stałe.

Płytka jest zaprojektowana, wykorzystując w wiekszosci miejsce. Doprowadzamy więc do analogu zasilanie stałe.

Ci co brali uzdział w zamówieniu części, otrzymają też polecony przeze mnie mostek tam mostek.

Panowie

U mnie daczek na w/w kości nie ma konkurencji z dacami do 10000usd,

Wkrótce porównanie ze scarlattim-który na razie się wygrzewa.

Moja konstrukcja całkiem odbiega od tej tu w wątku.

Przede wszystkim płytka nie jest gotowcem-jest miedziana i wykonana jest samodzielnie, a zasilanie tez jest oddzielne.

Części uzyte są wysokiej klasy.Jutro wrzucę foty uzbrojonej płytki.

stary audiofil

Oj ciekaw jestem tego starcia ze scarlattim.

Nie bez powodu na forach zagranicznyh jedynie wielobitowce jak AD1865 czy PCM1704 są okrzyknięte najlepszymi kośćmi w historii.

Podobnie że do dzisiejszych czasów pomimo ery (i mody) innych przetwornikow, wielobitowców używaja guru producenci audio jak Audio Note, Classe, McIntosh, Krell, czy Mrak Levinson.

Najpierw ja wykonywalem protoyp też samodzielnie, potem zamówiłem dwie płytki fabryczne, na których dokonywałem przeróbek (foto ich na pierwszej stronie) aż przyzszedł wreszcie czas na ostatnią wersje. Suma summarum jest to już 4 wersja PCB.

Demasked75

Tak przy układzie U4 (to stabilizator) jest tam cewka 22uH, ale można też wlutowac zworę. Mam tu mieszane uczucia.

Ale najlepiej polecam to sprawdzić doświadczalnie.

Sav!O
Nie rób sztucznie paniki. Wyprowadzenia są jak najbardziej prawidłowo podłączone.

W ogole na jakiej podstawie piszesz że są źle, skoro nawet nie widać połaczeń, bo są pod spodem PCB.

Panowie

Przede wszystkim płytka nie jest gotowcem-jest miedziana i wykonana jest samodzielnie, a zasilanie tez jest oddzielne.

Mam kilka DAC,w żaden nie przekroczył budżetu 1200zł,dac Robertusta pobił w Berlinie na osłuchach Lavry i wiele innych.

Z niecierpliwością czekam na nowe dzieło, a Robert jest bardziej znany za granicą....

Edytowane przez Azus

Pragnę poinformować że własnie doszły płytki.

Widzę Robercie że poszedłeś za ciosem mój dac też się materializuje powoli ,

oversamplig od 1 do 16 :)

Widzę że nie macie też analogówki :) Ja mam już projekt na razie klasycznej z I/V na WO (płytka jest tak pomyślana że można wsadzić prawie każdy WO w kilku konfiguracjach) , normalny filtr antyalias do 7 rzędu na GIC-ach (filtr projektowany na 8fs) - sygnał nie przechodzi przez WO.

Penie będę eksperymentował też z innymi układami.

Jak jesteś zainteresowany to mogę zamówić płytkę więcej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hpim0639.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Panowie

Były pewne zawirowania, w wybrzmieniu blach, były za delikatne,... na pewnych utworach, ale bas i przestrzeleń wybitna, muzycy jakby porozstawiani,każdy miał swoje miejsce w pokoju odsłuchowym, separacja,...Markus siedział mi na kolanach jak pocinał na basie,... rewelacja!...

Zapomniałem dodać, że linia interface aktywny M2Tech, to też dużo daje klarowności.

Edytowane przez Azus

Fajna minimalistyczna analogówka. Niestety dość kosztowna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Azus

Cóż tym bardziej mogę tylko cieszyć się, iż ten DAC trafił w twoje konkretne wymagania.

Starałem się dobrać brzmienie i aplikacje stopnia analogowego pod mój system.

A nowy projekt na CSie też dostosuje się już indywidualnie.

raven1985

Układ ciekawy, co prawda jest tylko tradycyjna konwersja na wzm. operacyjnym, no ale z inna filtracją. Kibicuje temu.

Ja nie chce już nic oklepywać na operacyjnych, zwłaszcza do DACów prądowych można to zrobić inaczej, optymalnie dostosowując pod kość cały układ

Robię ja jednak coś swojego, układ na elementach dyskretnych. Coś na podobnej zasadzie ala spencer, ze stopniem wyjściowym na fetach w klasie A, ale to moje opracowanie i dostosowane pod prąd z AD1865.

Z resztą było zdjęcie pierwszego prototypu.

Układ na drugim prototypie dla mnie zagrał przyzwoicie, i jak się też niektórzy przekonali. :-)

Myśle jeszcze nad dwoma koncepcjami zasilania i drobnymi poprawkami.

Jak obiecałem forumowe PCB analogu niebawem też opublikuje.

Edytowane przez Robertus

Odnośnie traf:

trafa zostały wczoraj zamówione. czas oczekiwania to 2-3 tygodni, a później do tygodnia wszystko powinienem spakować i wysłać, tak więc tranfsormatory powinny zbiec się w czasie z PCB z tego co Robertus napisał powyżej.

Andrejos 1 - trafo dotarło przynajmniej do mnie, mam tylko jedno pytanie jaka jest sugerowana przez producenta ew. przez Ciebie metoda montażu w obudowie, czy można je przewiercić w osi czy lepiej jakoś inaczej.

Pozdrawiam

Załączam zdjęcia trafa

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

msg-27978-0-67986700-1343076968_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oczywiście że można wiercic w osi trafa. mogły być już powiercone lecz zrezygnowałem z tego jako ze kazdy z was moze to bez problemu zrobić i dostosowac rozmiar otworu pod sruby ktore posiada.

Mam kilka DAC,w żaden nie przekroczył budżetu 1200zł,dac Robertusta pobił w Berlinie na osłuchach Lavry i wiele innych.

Z niecierpliwością czekam na nowe dzieło, a Robert jest bardziej znany za granicą....

Mozesz dokładniej?

Co to jest ten Lavry?

Co to som te wiele innych?

Czy az musiał jechać do Berlina,żeby coś udowadniać?

Dzieło?....az taki on jest dobry.....toż to jakas pieśń chwalebna jest.

Z chęcią bym porównał te nowe dzieło Robertusa wpięte do mojego systemu-tzn.co zmieni co wniesie innego,a raczej lepszego!!

Co Robertus na taką propozycję?.....mnie tylko znają u mnie na wsi.

Niezły watek panowie tylko za dużo w nim zbędnych szczegółów-jak dla mnie.

Życzę wykonania świetnego dac-a-który będzie wprost śpiewał,a słuchacze wzruszą sie do łez.

pozdrawiam

Co ja na to. Nie mogę sie odnieść bo mnie zwyczjanie na tych odsłuchach mnie nie było.

Nie wiem tylko po co ta ironia, poprzez wyrażenie zniesmaczenia, ze jadnak ktoś inny potrafi zrobić dobrze grającego DACa?

Jest wielu chętnych, i to ludzie osądzają czy im sie podoba, a nie ja.

Ja sie odnisołem do tego wpisu, kolegi Azusa, że jedynie co moge powidzieć to bardzo mi miło.

Jetem zadowolony że trfiłem pod jego sprzet i gusta.

Robiłem po prostu daca na zamówienie full, z dodatkowymi innymi sekciami zasilającymi, nieco inną koncepcją. Żeby to naprawdę zagrało dostosowałem stopień analogowy wtedy indywidualnie pod dany sprzet użytkowika. Wystarczyło poczytać wątek i rozwiane są wątpliwości.

A co z czym i gdzie grało... nie wiem.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Robertus

Oj dajecie się podpuszczać :-)

Mozesz dokładniej?

Co to jest ten Lavry?

Co to som te wiele innych?

Czy az musiał jechać do Berlina,żeby coś udowadniać?

Dzieło?....az taki on jest dobry.....toż to jakas pieśń chwalebna jest.

Z chęcią bym porównał te nowe dzieło Robertusa wpięte do mojego systemu-tzn.co zmieni co wniesie innego,a raczej lepszego!!

Co Robertus na taką propozycję?.....mnie tylko znają u mnie na wsi.

Niezły watek panowie tylko za dużo w nim zbędnych szczegółów-jak dla mnie.

Życzę wykonania świetnego dac-a-który będzie wprost śpiewał,a słuchacze wzruszą sie do łez.

pozdrawiam

Miałeś się pochwalić swoim ad1865.

Miałeś się pochwalić swoim ad1865.

Nie wiem jak to zrobić,bo fotki nie grają-tylko cały system,a tego trza niestety posłuchać,więc moze by tak jakąś prezentacje zrobić?

Dobry mam pomysł?

Nie wiem jak to zrobić,bo fotki nie grają-tylko cały system,a tego trza niestety posłuchać,więc moze by tak jakąś prezentacje zrobić?

Dobry mam pomysł?

Pomysł świetny. Tylko gdzie ta prezentacja? :)

Pomysł świetny. Tylko gdzie ta prezentacja? :)

Mam różne warianty odsluchu u siebie.

Wszyscy w watku sie dobrze bawią i ja również.

Tylko masz z czym porównać-nie tylko wzrokowo-to ma grać.

moze audio show? pokój pewnie będzie i wtedy można by 2 dac`i zestawic ze sobą:)

Myslę,że zartujesz,bo..........prezentacje diy tam są śmieszne podobnie jak i niektórzy konstruktorzy......nawiedzeni i nachlani.

Mają kiepskie klamoty,a sie pna na pokaz......raczej na posmiewisko.

Przez ostatnie dwa lata ratowalem towarzystwu twarz...chyba wystarczy!1

Moge startować z każdym systemem,i.......wstydu nie bedzie na pewno.

Nie lubię pisać jakie to technologie sprawdzone są w systemach.....dla mnie ma grać jak należy i koniec.

Dobry mam pomysł?

Moge porownac Twoj samodział z moim na tej samej kosci na hajendowym systemie { tannoy kingdom i takie tam, dobrze dobrane przeze mnie i kolegę do grania w duzym pomieszczeniu [65m2]}, w wolnym czasie mozesz mi to podesłac, nie bede otwieral obudowy ani nic z tych rzeczy, mozesz zalozyc plomby itd.

Twoj system i to jak gra mnie nie interesuje, chodzi tylko o porownanie przetwornikow czyli danych aplikacji, podejscia do techniki audio, dosmakowania zazwyczaj prostych zwiazan, jak wloze do obudowy swojego daca moge sie zrewanzowac podeslaniem go do Ciebie zebys sobie posluchal [na tych samych zasadach].

Nie zamierzam publikowac tutaj 'wrazen' , tasowac sie tutaj na forum, sprzet hifi nie sluzy mi do przedluzania penisa.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Mam różne warianty odsluchu u siebie.

Wszyscy w watku sie dobrze bawią i ja również.

Tylko masz z czym porównać-nie tylko wzrokowo-to ma grać.

Jestem za ale projekt jakoś w powijakach jeszcze jest. Ale lepiej nie kuś bo zagra lepiej od Maca i dopiero będzie :-)

Myslę,że zartujesz,bo..........prezentacje diy tam są śmieszne podobnie jak i niektórzy konstruktorzy......nawiedzeni i nachlani.

Mają kiepskie klamoty,a sie pna na pokaz......raczej na posmiewisko.

Przez ostatnie dwa lata ratowalem towarzystwu twarz...chyba wystarczy!1

Moge startować z każdym systemem,i.......wstydu nie bedzie na pewno.

Nie lubię pisać jakie to technologie sprawdzone są w systemach.....dla mnie ma grać jak należy i koniec.

E tam przesadzasz. To tylko pasja a nie branża. Szkoda, że bezsensowne kłótnie i przysrywki w ostatnich latach spłoszyły wielu zdolnych forumowych konstruktorów.

Edytowane przez wakutoma

Jestem za ale projekt jakoś w powijakach jeszcze jest. Ale lepiej nie kuś bo zagra lepiej od Maca i dopiero będzie :-)

E tam przesadzasz. To tylko pasja a nie branża. Szkoda, że bezsensowne kłótnie i przysrywki w ostatnich latach spłoszyły wielu zdolnych forumowych konstruktorów.

Tu strzał w 10-tzn. daca mcintosha rozjechał dosłownie w pył,a najlepiej chodzi z cd krell 280 jako transport-zapraszam na porównanie.

Kostruktor,a konstruktor to jest róznica....bo niektórzy sa mierni a chca szybko wystawiać swoje dzieła na AS-to jest dopiero parcie))

Znamy obaj takich-takie zycie.

Znam też takich którzy nic nie pisza tylko robią swoje...żadna branża a znakomici konstruktorzy.

Chętnie odkupię komplet części i pcb do tego projektu, jeżeli któryś z zapisanych tu forumowiczów z niego zrezygnuje i będzie miał ochotę odsprzedać.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• Pokaż nowe odpowiedzi