Skocz do zawartości
IGNORED

Kable do kina domowego

gonzogg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zanim przejdę do sedna, uczciwie ostrzegam, że w tej tematyce jestem zielony, więc proszę o wyrozumiałość :)

Planuję kupić taki zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I tutaj pytań kilka:

- czy nie ma jakichś przeciwwskazań? Typu znana wysoka awaryjność tego sprzętu/słaba jakość/przestarzałe technologie?

- zestaw ponoć nie posiada kabli do podłączenia kolumn. Jakie zatem kable należało by dokupić? Jakieś wtyczki też będą potrzebne, czy to kupuje się razem? O ile ma to znaczenie, dodam, że do tylnych głośników będę potrzebował około 6 metrów.

Jeśli natomiast ktoś miałby propozycje innego sprzętu w budżecie do 2500 to również będę wdzięczny.

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/94822-kable-do-kina-domowego/

stench ma absolutną rację, pomyślałbym również o mocniejszej bazie. Co do okablowania to Cordial CLS215 na tył, a szaleństwo w postaci CLS225 na przód byłby wystarczające. Dla własnej wygody mógłbyś zainwestować we wtyki bananowe, dzięki którym znacznie wygodniej podłączyć kolumny ze sprzętem.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

A co dokładnie powoduje, że ten amplituner jest za słaby? Na jakie parametry należy zwrócić uwagę? Szczerze mówiąc jakichś nadzwyczajnych mocy nie będę potrzebował - wszystko będzie wstawione w pokój ~23m2. Więc może tyle się nada?

Te wtyki bananowe są konieczne do podłączenia całości ze sobą? Zdążyłem od wczoraj się dowiedzieć, że ponoć to działa na jakichś zatrzaskach i poza samym kablem nic więcej nie potrzeba. Ale jeśli byłyby konieczne - ile sztuk potrzeba na taki zestaw jak powyżej?

ten zestaw będzie na sam początek minimum systemu kina domowego jak :

-dokupisz suba

-muzyki na tym będziesz słuchał bardzo mało lub nie przywiązujesz wagi do dźwięku stereo

to podstawowy amplituner Yamahy podobny do Denona 13.. jak i Onkyo 3..

poszukaj gdzieś na rynku Denona 1611/1612 i do niego zakup kolumny , efekt będzie znacznie lepszy w stereo jak i w kinie domowym

co do samych kabli przy takim sprzęcie to wystarczy 2x2.5mm2 na fronty i 2x1,5mm2 na tyły ( aczkolwiek ja też bym tam dał 2x2,5mm2 na przyszłość )

generalnie najniższe modele amplitunerów grają bardzo kiepsko w stereo a w kinie niezbędny jest subwoofer , więc należy je krótko mówiąc "omijać"

Yamaha gra dobrze od modelu 6.. ( i podobnie i konkurencja - Denon 16.. , Onkyo 6.. , Harman 2.. )

w dobrych ( mocnych ) amplitunerach jak i dobrych ( nisko schodzących ) kolumnach , na początek może obyć się bez suba ale z czasem będzie brakowało tego trzęsienia ziemi

Ja przy tym budżecie rozglądałbym się za amp z 2 ręki, jeśli już yamaha to może być np rxv663

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej nie da się nic bardziej konkretnego dodać, do tego co już napisał Maciejosss. Ewentualnie mógłbym dodać od siebie, że najniższe modele HK, jak np. AVR158, grają już znacznie ciekawiej od dolnej półki konkurencji.

gonzogg, nie zawsze powinno się patrzeć tylko na parametry umieszczone "na papierze". Proponuję posłuchać, pójść do sklepu, dotknąć, pobawić się. Wówczas sam dojdziesz do podobnego zdania jak my.

Nawiązując do wtyków bananowych. Nie, nie jest to konieczne. Ba, nawet w niektórych amplitunerach jest to niemożliwe do zastosowania, wspomniane przez Ciebie zaciski. Na każdy kable, w przypadku połączenia single-ended potrzebujesz 4 sztuk.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ok, będę sobie to musiał to sobie na spokojnie przemyśleć. Posłuchać na żywo też do jakiegoś sklepu się wybiorę.

Ale jeszcze jedno pytanie odnośnie do kabli. Czy zawsze grubszy będzie lepszy? Szczególnie biorąc pod uwagę, że do tylnych będzie mi potrzeba wspomniane ~6 metrów. Są jakieś jeszcze grubsze od 2,5mm2, a jeśli tak to czy warto takie brać?

Ale jeszcze jedno pytanie odnośnie do kabli. Czy zawsze grubszy będzie lepszy? Szczególnie biorąc pod uwagę, że do tylnych będzie mi potrzeba wspomniane ~6 metrów. Są jakieś jeszcze grubsze od 2,5mm2, a jeśli tak to czy warto takie brać?

pewnie że są > 4mm2 , 6mm2 , ale nie na sensu pakować się w grubsze niż 2x2,5mm2 na surrandy

ja u siebie kolumny frontowe mam podłączone w bi-ampingu przewodami 2x4mm2 + 2x2,5mm2 z miedzi beztlenowej

na surrandy mam 2x2,5mm2 i u mnie odległość do najbardziej oddalonego głośnika to ok 12m i jest dobrze

Co do grubości kabla, to uważam, że nie jest to wykładnik że gruby jest lepszy - za przykład proponuje "kultowy" kabel DNM Reson, który wygląda jak tani płaski kabel antenowy - (w środku izolacji jest marny drucik o przekroju co najwyżej 1mm) , a banany do niego wyglądają jak jakieś tanie ruskie wtyczki, patrząc na nie nie dał by człowiek 5 zł za sztukę, jednak po podłączeniu ten kabelek pokazuje swoje możliwości no i nie jest tani. Tylko o czym my tu dyskutujemy jak to ma być kabel do KD i w dodatku do yamahy 371, jak kupisz kabel powiedzmy jakiś tam Profigold za 5 zł/1m albo wspomniany wyżej DNM Reson to nie usłyszysz żadnej różnicy pomiędzy nimi, bo wiadomo jest od dawna, że twój element jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo w tym przypadku jak napisałeś "baza" nie pozwoli pokazać możliwości kabli DNM'a czy np Chorda Oddysey

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.