Skocz do zawartości
IGNORED

GM70 GM-70 PP Push Pull lub SE - Jaki najlepszy schemat dla DIY projektu

zjj_wwa

Rekomendowane odpowiedzi

Te lampy różni wszystko. Człowieku, dlaczego kombinujesz? Masz gotowy, sprawdzony schemat kogoś, kto ma wysoką renomę. 6HV5 kosztuje ze ściągnięciem 60-120 zł za parę pomierzonych NOSów. Z USA przesyłka nie idzie wieczności, przeważnie ok. 2 tygodni.

• 3 tygodnie później...

Pytanie, czy taka teza jest prawdziwa:

Budowa zasilacza stabilizowanego na np. 300V w oparciu o mosfeta pozwala zastosować mniejsze pojemności i ogólnie mniej elementów pasywnych.

Jeśli jest to prawdą, a moim zdaniem jest, to dlaczego nie zrobić tego 1600V poprzez połączenie kilku takich zasilaczy? Koszty śmieszne.

Lecisz wówczas na tanich i świetnych kondach BC Comp 470uF/400V (duże porządne po.... 6zl/szt),

skoro za 100uF/450V trzeba zapłacić 8zł to ja poproszę o namiary (przeżyję już nawet tą "świetność")

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

poproszę o namiary (przeżyję już nawet tą "świetność")

Generalnie szukaj takich, dla których współczynnik: sztuko-mikrofarado-kwadratowoltów-na-cenę jest jak najwyższy.

Chociażby na allegro można czasem ciekawe rodzynki w tzw. "kompletach" złapać.

Np. 10 sztuk 470uF / 400V za 50 zł ma współczynnik: 15 040 000 [ uF * V * V / PLN ]

Może gdzieś są jeszcze lepsze oferty, ale nie chce mi się aż tak głęboko wertować:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przestrzegam przed kupowaniem byle g..za parę gorszy bo takie kondy będą pracować przy napięciach bliskich napięcia maksymalnego..

Te z linku są akurat bardzo dobre..;-)

Nie bez znaczenia dla mnie jest również brzmienie kondów w zasilaniu , wiem za chwilę się podniesie raban o ten aspekt jednak moje ostatnie testy wykazały jak dramatycznie mogą być różnice między poszczególnymi kondensatorami. Od razu napisze, że te same pojemności/napięcia tylko inni procedencji testowałem Siemen, BC Componnets, Kendeil, ROE..

podaj własna ocenę z porównań bo z tymi współczesnymi rozstałem się definitywnie

zjj_wwa - dzięki, faktycznie jak na dziś to rodzynek

Osobista lista przebojów..;-)

1. Kendeil

2. BC Components /Philips

3. Epcos (w poprezenim poście napisałe ROE -moja pomyłka)

4. Simens (

te kendeile to faktycznie parę lat temu był przebój Wolumenu

miałem taki wynalazek pt. Trio ( czy jakoś podobnie), były na 250V, pracowały i to nieźle pod 480V ponad dwa m-ce zanim je ugotowało :)

czyli z dostępnych od ręki tylko BC

dodam od siebie Rifa, Erie i Roe a na Sprague niektórych można się mocno zawieźć

... jeszcze tylko słowo wyjaśnienia, skąd ten współczynnik [ uF * V * V / PLN ] się wziął.

Przykład:

1). Łączę szeregowo dwa kondensatory 200uF / 400V, aby uzyskać ekwiwalent 100 uF / 800V. Powiedzmy że płacę za całość 10 zł.

2). Alternatywnie - udało mi się kupić pojedynczy kondensator 100 uF / 800V. Płacę tyle samo ....

Współczynnik "1)." = 2 x 200 x 400 x 400 / 10 = 6 400 000

Współczynnik "2)." = 1 x 100 x 800 x 800 / 10 = 6 400 000

Obie opcje są "równoważne" jeśli chodzi o atrakcyjność cenową ( ... acz przyznam, że z tą pierwszą jest więcej dłubaniny, ale tego aspektu - nie wyceniam...)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.