Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz miejsce na dysku to zgrywaj do wav .W nieodległej przyszłości może się okazać ,że odtwarzanie

plików flac może zostać "zablokowane" przez Producentów urządzeń (nowe) lub aktualizacje oprogramowania

w już istniejących .

Może to zbytni pesymizm z mojej strony ale ten "pazerny świat" idzie w tym kierunku .

Dobre ;-) prima aprylis jest dzisiaj ;-)

Dlaczego mieliby blokować FLAC? :(

A ja wcale bym się nie zdziwił takim postępowaniem - patrzcie ile blokad "przeciwdziałających piractwu" założył Oppo w ostatnich aktualizacjach.

Tadeo ma rację - to jest pazerny świat.

Najpierw przyzwyczają was do genialnej łatwości, dostępności i wygody Soitifaja, Wimpa itd.

A np. za 2 lata, kiedy już wyrzucicie swoje płyty CD, albo oddacie za bezcen na Alledrogo, podniosą cenę abonamentu :-)

Takie połączenie marketingu z dilerką dragami - za wszystką zapłacą uzależnieni...

A ja wcale bym się nie zdziwił takim postępowaniem - patrzcie ile blokad "przeciwdziałających piractwu" założył Oppo w ostatnich aktualizacjach.

A co ma flac do piractwa?

Jak już masz swoje pliki Flac to już ci nic nie zrobią a nowe sobie kupisz ;-)

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Ja się tam nie znam ale czy przy stremowaniu przez sieć ktoś kto ma dostęp do twojego routera z zewnątrz nie może

sprawdzić i w konsekwencji zablokować przesył tych plików ?

Piszę o tym dlatego ,że skanowałem kompa programem antywirusowym i po skanie zagrożeń sieciowych pojawił się komunikat,

że jest zagrożenie bo "ktoś z zewnątrz z netu" ma dostęp do mojego routera .

Dzwonię do operatora (Netia) i rozmawiam z "pomocą techniczną" i zgłaszam problem ,po dłuższej rozmowie acz niechętnie

przyznali ,że to oni mają dostęp ,proszę o wyłączenie tego "nadzoru" a oni mówią ,niet !!!!

Stwierdzają,że nie po to dostałem router Netia Spot za 1 zł ,żeby nie mieli "nadzoru" .

Mówię panu "technicznemu" ,że kupię sobie inne "niezależne" urządzenie a on mi na to,że dla nich to nie problem.

Z tym "netem" z Netii to chyba tak jak z NC+ ,co chcesz to ci włączą a jak nie płacisz to wyłączą sami .

O tych plikach flac nie piszę w kontekście kompa bo na nim wszystko "chodzi" tylko o urządzeniach: Oppo, CA M6

a nawet TV Panasonic podłączonych do routera kablem LAN gdzie widać pliki flac ale wyłącznie jako puste katalogi.

Po kolejnej rozmowie z Operatorem ale chyba z bardziej "kumatym" człowiekiem ,na moje pytanie dlaczego poprzez

router Netii nie mogę streamować plików flac poradził mi żebym popytał producentów urządzeń które wymieniłem,

w komputerach w domu wszystko mi "chodzi" więc o co mi chodzi ? :-)

Może to nie nadzór tylko monitoring dla "dobra klienta" ? :-) Trzeba by zapytać operatorów sieci komórkowych,sygnału

satelitarnego ,dostawców internetu, itd.

Mam internet radiowy, jakieś 2 lata temu wymieniali wszędzie routery, jak się dowiedziałem "dla dobra" klienta, dla możliwości zdalnej konfiguracji internetu i ewentualnego przełączania na inne nadajniki, wszystko bez naszego udziału.

Pytanie co jeszcze poza tym może robić. Żadnych haseł do konfiguracji routera nie mamy. I w ogóle dostępu do niego "żeby nie zepsuć".

Antywirus zgłasza problem z bezpieczeństwem sieci, tak samo jak u ciebie.

Taki nadzór jest w ogóle legalny ?

Wszystko jest legalne "dla dobra klienta" :-)

Ale mnie chodziło również o to ,co nam zgotują autorzy upgrade'ów

• 2 tygodnie później...

dla możliwości zdalnej konfiguracji internetu i ewentualnego przełączania na inne nadajniki, wszystko bez naszego udziału.

Jest to fakt. dostając router od usługodawcy ze statycznymi IP najczęściej ma włączony dostęp zdalnej konfiguracji. Sami zaś nie otrzymujemy hasła dostępu do sprzętu. Ja z takiego wariantu zrezygnowałem i mam sprzęt pod własną kontrolą. Nie ma się jednak czego obawiać, operator niczego nie blokuje, jeżeli funkcje sieciowe nie działają to raczej nie z winy routera.

Wracając do SM6.

Czy jest / będzie dodana obsługa spotify conect ? interesuje mnie v1.

Masz rację chociaż chyba nie do końca .

U mnie jak wspomniałem wyżej nie działa streamowanie flac-ów na Oppo i M6 z Netia Spot ale u kolegi z netem

z TP na razie działa .

Zadzwoniłem kiedyś do polskiego Dystrybutora Cambridge Audio do Krakowa i przedstawiłem problem ,w odpowiedzi

usłyszałem ,że Cambridge Audio to "porządna i praworządna Firma a nie jakaś złodziejska chińska" i musi przestrzegać

obowiązujących praw i przepisów ,ma "pewne zobowiązania w porozumieniu z Operatorami" .

Tego ostatniego stwierdzenia nie za bardzo rozumie ,może ktoś wie ?

Dalej nie rozumiem problemu ...

Skąd streamujesz pliki flac do Oppo ?

Jak ma niby router rozpoznawać pliki flac zakupione a te pirackie ? Tych legalnych nie może przecież blokować.

Moim zdaniem problem jest sprzętowy a nie "polityczny".

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość aqs

(Konto usunięte)

mam pytanie odnośnie Stream Magic 6 czy, jakość odtwarzanego dźwięku jest taka sama przy podłączeniu zewnętrznego dysku twardego do Stream Magic 6 bezpośrednio do wejścia USB, jak podłączenia laptopa przez kabel USB do Stream Magic 6 jako pc audio.

Jak podłączysz prawdziwe audio PC to granie przez USB będzie najlepsze.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość aqs

(Konto usunięte)

mam pytanie odnośnie Stream Magic 6 czy, jakość odtwarzanego dźwięku jest taka sama przy podłączeniu zewnętrznego dysku twardego do Stream Magic 6 bezpośrednio do wejścia USB, czy jak podłącze laptopa przez kabel USB do Stream Magic 6 jako pc audio.

Dalej nie rozumiem problemu ...

Skąd streamujesz pliki flac do Oppo ?

Jak ma niby router rozpoznawać pliki flac zakupione a te pirackie ? Tych legalnych nie może przecież blokować.

Moim zdaniem problem jest sprzętowy a nie "polityczny".

Oppo ani SM6 nie odtwarzają żadnych plików flac ani po wi-fi ani po LAN .

Sprzęt widzi katalogi i ich zawartość alie w momencie odtwarzania pokazuje jako "puste" ,nie pomogło podłączanie innych

dysków sformatowanych inaczej.Wav i zdjęcia chodzą bez problemu .

Nie dotyczy streamowania do kompa bo tu wszystko "chodzi" .

Spróbuj inny router. Albo chociażby switch. Kupisz go za 30 zł i podłączysz zamiast routera Netii. Będziesz wiedział czy to wina routera czy konfiguracji sieci.

Skoro komputer odczytuje flac po sieci to znaczy, że router nie blokuje zawartości. Inaczej komputer też nie mógłby odczytać flac.

Do czego jest podłączony dysk z plikami flac ?

Dysk 1TB 3,5 cala jest podłączony do routera Netia Spot (są dwa wejścia USB) .

Wszystkie urządzenia widzą ten dysk jak i jego całą zawartość .

Jak nie miałem CA M6 to myślałem ,że to wina Oppo bo plików flac z "powszywanymi" okładkami (HDTaks) pokazywał mi

po sieci z tego dysku tylko okładki.

Wav-y widzi i czyta z sieci bez problemu ,to samo z podłączonego do Oppo twardego dysku kablem USB .

W tym ostatnim przypadku widzi i czyta też flac .

"tadeo" nie wiem,jak bardzo jesteś obeznany w Oppo,nie chcę Cię ewentualnie urazić,ale czy za każdym razem,jak chcesz odtworzyć pliki audio,to w menu głównym to zaznaczasz? Bo u mnie w Panasie,jak oglądam film,a później chcę puścić flac,to muszę z menu głównego wybrać audio, w przeciwnym razie,oczywiście też widzi katalogi,ale puste. Kumpel ma Oppo i dokładnie tak samo.

Moim zdaniem to wina media serwera/oprogramowania w routerze Netii.

Kup sobie NAS i po kłopocie. Albo chociaż WD MyCloud.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To nie Netia blokuje pliki flac ;-) jeno jej niedoskonały sprzęt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie jak wspomniałem wyżej nie działa streamowanie flac-ów na Oppo i M6 z Netia Spot

To jest wina ich rutera - jak go dostaję z Netii (np. nowy, przy zmianie numeru tel.), to ładnie kładę go na półkę, a sam dalej używam swoich Linksys'ów

EDIT

O, Piopio ci już odpowiedział :-)

Edytowane przez mrb

Tak właśnie podejrzewałem :-)

Na razie radzę sobie poprzez bezpośrednie podłączanie nośników do streamerów ale głównie to słucham

płyt CD ,winyli a ostatnio to nawet magnetofonu .

Jesienią kończy mi się umowa z Netią i dokonam wtedy stosownych posunięć i zmian w systemie.

A z ciekawości to jutro pójdę do kolegi z moim twardym dyskiem ,ma on Oppo-105D i neta z TP .

A z ciekawości to jutro pójdę do kolegi z moim twardym dyskiem ,ma on Oppo-105D i neta z TP .

Nie jest istotne skąd jest net - czy z TP czy z Netii. Istotny jest sprzęt !!! Funkcja podłączania dysków do routerów jest ułomna. Też próbowałem i szybko zrezygnowałem.

Po prostu obsługa flac przez serwer leży. Co ja poradzę.

Skoro poruszono w tym wątku routery internetowe, proszę o poradę.

Mam internet z Vectry i router Thomsona, serwer Synology podłączony LAN.

Korzystając z tabletu z Androidem mogę zdalnie włączyć serwer poprzez usługę WOL.

Ale nie mogę skorzystać z tej samej usługi poprzez komputer stacjonarny z Windows XP.

W programie Synology Assistant ta opcja jest nieaktywna, chociaż na serwerze jest wszystko ustawione.

Podejrzewam router o brak współpracy z tą usługą (dla Windowsa).

Tylko jak go do tego zmusić?

Czy ktoś rozwiązał ten problem?

Skoro poruszono w tym wątku routery internetowe, proszę o poradę.

Mam internet z Vectry i router Thomsona, serwer Synology podłączony LAN.

Korzystając z tabletu z Androidem mogę zdalnie włączyć serwer poprzez usługę WOL.

Ale nie mogę skorzystać z tej samej usługi poprzez komputer stacjonarny z Windows XP.

W programie Synology Assistant ta opcja jest nieaktywna, chociaż na serwerze jest wszystko ustawione.

Podejrzewam router o brak współpracy z tą usługą (dla Windowsa).

Tylko jak go do tego zmusić?

Czy ktoś rozwiązał ten problem?

Czy Synology laczy sie z Androidem poprzez Quicconnect?

Czy w ustawieniach routera Synolgy ma przypisany staly adres IP, czy za kazdym razem router przypisuje NASowi inny IP?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

U mnie dziala. Loguje sie do serwera poprzez przegladarke i tam jest opcja wylacz. Windows 8.1 i dsm 5 cos tam.

Wyłączanie działa. Napisałem wyraźnie o zdalnym włączaniu poprzez usługę WOL.

Czyli serwer jest całkowicie wyłączony i "budzę" go zdalnie siedząc przy komputerze.

Czy Synology laczy sie z Androidem poprzez Quicconnect?

Tak.

Czy w ustawieniach routera Synolgy ma przypisany staly adres IP, czy za kazdym razem router przypisuje NASowi inny IP?

Serwer ma zawsze ten sam adres IP.

• Pokaż nowe odpowiedzi