Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Też tak myślę, ale mam problem jak to usunąć. Komputer nic nie pokazuje ze skasowanych plików na tym dysku.

U mnie ten problem nie występuje, ale ja korzystam z Synology

A który model? Zastanawiam się nad wymianą dysku na inny, który lepiej współpracuje z SM6.

Obecnie najszybsze jeśli jednodyskowy to Synology DS112 lub 112+, względnie Qnap 119.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zrezygnowałem z mojego WD My Book Live i odesłałem do sklepu.

Zastanawiam się teraz, czy kupić Synology DS112 ewentualnie Qnap TS-120.

Czy możecie wskazać, który wybrać i dlaczego.

Ogólnie to oba urządzenia są dobre, natomiast większość opinii wskazuje na Synology ze względu na jego soft (DSM). Poza tym pomyśl o serwerze na 2 dyski. Po co na starcie się ograniczać, tym bardziej, że tańsze np.: są 2 dyski po 2TB niż jeden na 4TB:) Ponadto mając 2 dyski możesz zawsze zbudować macierz. Chociaż ja backup mam na dysku zewnętrznym. Weź pod uwagę, że NAS daje Ci wiele możliwości na zbudowanie "centrum multimedialnego". Pomijam już tylko muzykę, ale do tego dochodzą tez zdjęcia i filmy rodzinne. Np.: PS3, nowe telewizory, świetnie współpracują z wszelkiej maści NAS'ami:) A to otwiera nowe możliwości:)

większość opinii wskazuje na Synology ze względu na jego soft (DSM)

Czy możesz wyjaśnić dokładniej (nie jestem mocny w dziedzinie oprogramowania).

Serwer 2 dyskowy odpada ze względu ograniczenia finansowe.

Te modele wyznaczają pułap cenowy.

Oprogramowanie Synology ponoć jest lepsze i prostsze i nie ma z nim problemów. W zakresie porównania z Qnap nic więcej Ci nie napisze gdyż takiego porównania nie robiłem. Natomiast potwierdzam bezproblemowe działanie Synology z SM6

Panowie mam pytanie gdzie najlepiej kupić sm6

Ja bym proponował w sklepie jeśli chodzi o nówkę, ale w takim gdzie sprzedają towar od autoryzowanego dostawcy/sprzedawcy. Ewentualnie używkę jakby ktoś sprzedawał.

Dzięki Octagon. Mam dodatkowe pytanie. Czy Synology DS112j jest użytkowo znacznie gorszy od DS112. Wiem, że jest wolniejszy, ale dla mnie nie ma to znaczenia. Istotna jest niższa cena. Różnicę mogę przeznaczyć na dysk. Może być o większej pojemności lub lepszy WD RED. Serwer będzie używany w domu głównie do odtwarzania zgranych na dysk płyt CD.

Podejrzewam, że nie jest znacznie gorszy, jeśli w ogóle w takich kategoriach można rozprawiać. Jest wolniejszy, słabszy procesor, mało pamięci. Natomiast z flacami 24/192 powinien sobie poradzić, bo przecież głównie o to chodzi. Jeśli nie będziesz w tym samym czasie słuchać muzyki, oglądać zdjęć i filmów to powinien dać radę.

Co do dysków to kup najlepszy na jaki Cię stać. Ja bym wziął wd red bo to są dedykowane dyski do serwerów.

Dzięki Octagon. Mam dodatkowe pytanie. Czy Synology DS112j jest użytkowo znacznie gorszy od DS112. Wiem, że jest wolniejszy, ale dla mnie nie ma to znaczenia. Istotna jest niższa cena. Różnicę mogę przeznaczyć na dysk. Może być o większej pojemności lub lepszy WD RED. Serwer będzie używany w domu głównie do odtwarzania zgranych na dysk płyt CD.

112j 81,3 MByte/s 50,9 MByte/s

112 103,4 MByte/s 73,1 MByte/s

112+ 103,0 MByte/s 78,7 MByte/s

Moim zdaniem warto doplacic do 12 bez "j"

Sam tez pozbywam sie WD MyBookLive i kupie 112+.

Pozdr.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

"kichanadeta" - Tobie też dziękuję za odpowiedź. Różnica pomiędzy 112 i 112j jest istotna. Natomiast 112 i 112+ różnią się nieznacznie. Według mnie nie warto dopłacać. Zauważyłem jeszcze jedną znaczną różnicę. 112j ma tylko gniazda USB 2.0 a 112 USB 3.0. To przekonuje mnie do kupna 112.

Wlasnie pojawily sie nowe modele, a mianowicie DS 114, 21 i 214 play.

Czy po zakupie ds 112 moj router od neostrady sagem fast 2704 bedzie dobry czy zakupić inny żeby było jak naj lepiej to już stosunkowo niewielkie koszty

Gość Rob Roy

(Konto usunięte)

Czy po zakupie ds 112 moj router od neostrady sagem fast 2704 bedzie dobry czy zakupić inny żeby było jak naj lepiej to już stosunkowo niewielkie koszty

A co, 100 Mb po kablu nie wystarczy?

Tak sie dopytam dlaczego nie WD my book live?

Co z nimi nie tak?

Poczytaj wczesniejsze wpisy. Jest tez oddzielny temat w zakladce komputer. Slabocia WD jest oprogramowanie, sortowanie alfabetycznie plikow muzycznych przy wspolpracy z niektorymi urzadzeniami, brak wyswietlania okladek etc. W porownaiu z synology czy qnapem to zabawka. Mam obcenie Synology DS112+ Wd MyBook Live w domu i ten drugi bedzie szedl do ludzi.

WD My Book Live nie jest zły jako dysk sieciowy współpracujący z komputerem. Wtedy "myśli" za niego komputer. Przy takiej pracy nie miałem do niego zastrzeżeń. Ale jako serwer plików muzycznych pracujący z odtwarzaczem sieciowym Stream Magic 6 wkurzył mnie już po paru dniach. Skorzystałem z opcji zwrotu do 10 dni i bez żalu go oddałem.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Można Synology spiąć bezpośrednio po usb z SM6, pilotem staje się wtedy laptop itp. ??

Są jakieś plusy tej konfiguracji ??

Raczej nie jest to możliwa konfiguracja. W innym wątku ktoś pisał o podłączeniu nasa bezpośrednio do daca, a tu mamy do czynienia z odtwarzaczem strumieniowym, który ma całkowicie inne zadanie do realizacji niż goły dac. Poza tym sterowanie przez np iPada jest obecnie bardzo dobre, a i dostosowanie aplikacji do iOS7 jest całkiem miłe dla oka:)

Nie wiem po co ludzi kombinują podłączać nasa z sm6 po usb? Z fizycznego punktu widzenia jest to lekko mówiąc absurdalne. Niejednokrotnie było to poruszane w tym wątku.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Czy ktoś z użytkowników SM6 przesiadł się na inne urządzenie? jeżeli tak to jakie ono wniosło zmiany. Zastanawiam się nad zmianą całego systemu, ale nie wiem czy SM6 akurat jest urządzeniem, które kwalifikuje się do wymiany. mam je od nowości i bardzo dobrze z nim sobie żyję. Prędzej miałem Hegla HD10 oraz M-DAC'a od Audiolaba i SM6 gra świetnie, ale czy można lepiej za niewiele więcej?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość Rob Roy

(Konto usunięte)

Ludzie, generalnie rzecz biorąc, unikają najprostszych rozwiązań ;)

Zamiast wyciągnąć słynny żółty kabel sieciowy z pudełka i podłączyć NAS.

Czy ktoś z użytkowników SM6 przesiadł się na inne urządzenie? jeżeli tak to jakie ono wniosło zmiany. Zastanawiam się nad zmianą całego systemu, ale nie wiem czy SM6 akurat jest urządzeniem, które kwalifikuje się do wymiany. mam je od nowości i bardzo dobrze z nim sobie żyję. Prędzej miałem Hegla HD10 oraz M-DAC'a od Audiolaba i SM6 gra świetnie, ale czy można lepiej za niewiele więcej?

Wydaje mi się, że większe różnice uzyskasz wymieniając głośniki i wzmacniacz niż źródło jakim jest SM6. Jeśli za jakiś czas wejdzie do sprzedaży następca SM6 i dzięki nowemu oprogramowaniu SM6 uzyska możliwość odtwarzania jako strumieniowiec 24/192 i ewentualnie przewijanie utworów to nie wiem czy w ogóle będzie jakikolwiek sens wymiany tego urządzenia.

Panowie mam pytanie czy z komputera stacjonarnego da się zrobić serwer nas jeśli tak to proszę o wyjaśnienie w dwóch słowach jak oczywiście po kablu nie po wi fi

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

witam-czy ja dobrze cię zrozumiałem octagon ?że jak wejdzie do sprzedaży nowy CA z nowym oprogramowaniem to stary (czyli obecny SM6) uzyska możliwość odtwarzania 24/192 jako strumieniowiec i ewentualnie przewijanie utworów.Tzn liczymy na lepszy (z większą możliwością) soft do obecnego na rynku SM6- tak? Pytam bo rozważam poważnie zakup SM6 pod koniec roku,może do gwiazdki już będą testy nowego NA 7005 od Marantza więc warto by było porównać.

• Pokaż nowe odpowiedzi