Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli za jakiś czas wejdzie do sprzedaży następca SM6 i dzięki nowemu oprogramowaniu SM6 uzyska możliwość odtwarzania jako strumieniowiec 24/192 i ewentualnie przewijanie utworów to nie wiem czy w ogóle będzie jakikolwiek sens wymiany tego urządzenia.

SM6 nie jest znowu jakimś cudem ... wystarczy wydać 2x więcej na DAC i będzie dużo lepiej. Pod względem dźwiękowym oczywiście ... pod warunkiem, że reszta systemu pozwoli wychwycić zmianę ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

no właśnie,pod warunkiem ,a czy jest cudem SM6-jako urządzenie wielofunkcyjne,z tak dobrym DAC i z jego dzwiękiem za 3000pln bo już za tyle można wyrwać nowy to na pewno cudem jest (moim zdaniem)

Gość Rob Roy

(Konto usunięte)

Panowie mam pytanie czy z komputera stacjonarnego da się zrobić serwer nas jeśli tak to proszę o wyjaśnienie w dwóch słowach jak oczywiście po kablu nie po wi fi

Tak, FreeNAS.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Szanowni Koledzy

Jak jest z sterowaniem z poziomu Apple IPhone 3g, android zaczyna mnie doprowadzać do ........

oczywiście mowa o SM6.

Szanowni Koledzy

Jak jest z sterowaniem z poziomu Apple IPhone 3g, android zaczyna mnie doprowadzać do ........

oczywiście mowa o SM6.

A jaki jest problem z androidem?

Słuchanie z plików flac to rewelacja. Jeszcze mi się nigdy nic nie zacięło.

Źle się wyraziłem, chodzi o aplikacje na androida, Stream Magic.

Dobrze się wyraziłeś:)

Tylko do słuchania muzyki nie używaj oryginalnej aplikacji

Jest dużo innych i lepszych:)

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Tylko do słuchania muzyki nie używaj oryginalnej aplikacji

Jest dużo innych i lepszych:)

Jeśli nie stream magic, to co polecasz? Chętnie sprawdzę.

witam-czy ja dobrze cię zrozumiałem octagon ?że jak wejdzie do sprzedaży nowy CA z nowym oprogramowaniem to stary (czyli obecny SM6) uzyska możliwość odtwarzania 24/192 jako strumieniowiec i ewentualnie przewijanie utworów.Tzn liczymy na lepszy (z większą możliwością) soft do obecnego na rynku SM6- tak? Pytam bo rozważam poważnie zakup SM6 pod koniec roku,może do gwiazdki już będą testy nowego NA 7005 od Marantza więc warto by było porównać.

Mam taka nadzieję, patrząc na to co zrobił Marantz wprowadzając do sprzedaży NA11S1.

SM6 nie jest znowu jakimś cudem ... wystarczy wydać 2x więcej na DAC i będzie dużo lepiej. Pod względem dźwiękowym oczywiście ... pod warunkiem, że reszta systemu pozwoli wychwycić zmianę ;-)

No właśnie, za każdym razem trzeba wydać 2 razy więcej:) A mi już nie chce się wydawać kasy. Wolę kupić pliki i słuchać muzyki. Po prostu są pewne granice, których nie zamierzam przekraczać. Finansowe rzecz jasna. Poza tym obecny system w zupełności mi wystarczy:)

U mnie SM6 po wi-fi płynnie przetwarza utwory 24 bit.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

No właśnie, za każdym razem trzeba wydać 2 razy więcej:) A mi już nie chce się wydawać kasy. Wolę kupić pliki i słuchać muzyki. Po prostu są pewne granice, których nie zamierzam przekraczać. Finansowe rzecz jasna. Poza tym obecny system w zupełności mi wystarczy:)

Ale jak widzę te granice są dość blisko położone ... Myślę, że granicą finansową dobrego dźwięku jest ok. 30.000 zł. Za używki ;-)

Taki system gra muzykę i żeby pójść dalej (a da się) trzeba już wydać sporo więcej. Na tym etapie można się zatrzymać i zamienić w melomana. Takie są moje doświadczenia.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Myślę, że granicą finansową dobrego dźwięku jest ok. 30.000 zł. Za używki ;-)

Za element czy całość?:)

Oczywiście za całość ;-) Używkę za 30.000 trudno kupić ;-) Większość jest raczej poniżej tej kwoty ;-)

Gość mircysko

(Konto usunięte)

kilka stron wczesniej

dziękuje, jest ok

Po prostu są pewne granice, których nie zamierzam przekraczać.

Amen.

Panowie ostatnie pytanie, pytania z serii naiwnych mam taką nadzieje SM6 już zamówiony więc czas pomyśleć nad konfiguracją i tu dwa pytania do was :

A] . Chodzi mi o schemat podłączenia sm6 z nas wybrałem za waszą radą synology 213 lub 112 teraz tak czy sm6 do routera i nas do routera czy też nas bezpośrednio do sm6 tu bym prosił o dokładne wytłumaczenie mi tego połączenia oczywiście w rachubę wchodzi tylko połączenie po kablu .

B]. Pytanie o tak zwane półśrodki do czasu zakupu nas około dwóch miesięcy chciałem połączyć pc stacjonarny z sm6 nie usb czyli jak radził któryś z kolegów na pc zainstalować np : logitech media serwer i zrobić z pc upnp rozumiem że w takim układzie pc do routera i sm6 też do routera wszystko kablem ethernet czy w takim podłączeniu jest jakość odtwarzania muzyki jak za pomocą nas czy też nie z góry dzięki za pomoc

Jeśli chodzi o pkt A to SM6 i NAS podłączasz do routera. Potem na komputerze konfigurujesz NAS poprzez przeglądarkę www. Ja miałem trochę problemów i musiałem o pomoc poprosić kolegę informatyka. Jakby Ci się nie udało to zawsze możesz do mnie napisać to porównamy ustawienia jakie ja mam z Twoimi. Też mam Synology.

Co do pkt B to nie pomogę aczkolwiek SM6 i komputer muszą być podłączone do routera. Co do ustawień to nie mam pojęcia.

Odnośnie pkt B nie ma znaczenia, czy odtwarzasz pliki z serwera NAS czy z komputera za pomocą programu symulującego serwer.

Panowie ostatnie pytanie, pytania z serii naiwnych mam taką nadzieje SM6 już zamówiony więc czas pomyśleć nad konfiguracją i tu dwa pytania do was :

A] . Chodzi mi o schemat podłączenia sm6 z nas wybrałem za waszą radą synology 213 lub 112 teraz tak czy sm6 do routera i nas do routera czy też nas bezpośrednio do sm6 tu bym prosił o dokładne wytłumaczenie mi tego połączenia oczywiście w rachubę wchodzi tylko połączenie po kablu .

B]. Pytanie o tak zwane półśrodki do czasu zakupu nas około dwóch miesięcy chciałem połączyć pc stacjonarny z sm6 nie usb czyli jak radził któryś z kolegów na pc zainstalować np : logitech media serwer i zrobić z pc upnp rozumiem że w takim układzie pc do routera i sm6 też do routera wszystko kablem ethernet czy w takim podłączeniu jest jakość odtwarzania muzyki jak za pomocą nas czy też nie z góry dzięki za pomoc

Blackromek jeśli chodzi o nas to zainteresuj sie nowa serią np. 214 play , jeśli jeszcze nie kupiłeś.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Ja się dziwię skąd tyle stron tego tematu. Jak 2/3 postów to pytania o rzeczy, na które odpowiedzi znajdują się w ogólnodostępnym manualu.

ps. jeżeli nie radzisz sobie z punktem A to nie patrz na punkt B.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Mały problem.

Obecnie mój Stream Magic 6 odtwarza pliki z serwera synology DS112. Ogólnie jestem zadowolony z tego zestawienia, ale pojawił się mały problem we współpracy pomiędzy nimi. Na serwerze uruchomiłem opcję radia internetowego. Na komputerze mogę słuchać stacji udostępnianych przez serwer; natomiast SM6 pokazuje stacje, ale ich nie odtwarza. Sprawdziłem na TV (ma wbudowany odtwarzacz sieciowy) - wszystko gra. Czyli serwer wysyła strumień danych a SM6 nie chce odtworzyć "konkurencyjnego" radia. Dodam, że radio internetowe uruchamiane bezpośrednio na SM6 gra bez problemu. Czy ktoś już znalazł rozwiązanie tego problemu?

Tak. W zestawie ma stacje, które zazwyczaj słucham siedząc przy komputerze. Udostępnia je Winamp. Mogę obejść ten mały problem uruchamiając odtwarzacz w TV. Wyjście cyfrowe audio tv mam podpięte pod wejście w Stream Magic 6. W tej sytuacji korzystam z niego jako DAC. Tylko wtedy oprócz wzmacniacza i SM6 musi być włączony telewizor (dodatkowe 100W poboru prądu).

Witam

Mam juz SM6 od tygodnia, doradzono mi aby dokupić mu najlepiej NAS ASUSTOR 302t .Jak do tej pory (czyli od wczoraj) wszystko sprawnie sie zgrało serwer po wifi chodzi bez problemu nawet 24/96. Jedyny problem to dzis przestał sm6 odtwarzac jeden kanał radiowy ale ulubiony czyli pr3PR. SM6 wyszukuje trójkę ale brak dzwieku,inne stacje bez problemu.Czy ktos ma taki problem?Może ktoś sprawdzić czy 3 u niego na sm6 działa?

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi