Skocz do zawartości
IGNORED

Nawijarka traf, dławików - Jak najprościej ? Robiliście ? z licznikiem ?

zjj_wwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ręczne nawijanie dławika - to katorga.

Wiem, bo ćwiczyłem.

Macie jakiś pomysł na prosty układ mechaniczny,

lub mechaniczno-elektryczny,

lub mechaniczno-elektroniczno-mikroprocesorowy ( ... żartuję, ten ostatni to trochę zbyt duża armata do muchy ...)

Do nawijania karkasów transformatorów i/lub dławików ?

a). małych

b). średnich

c). dużych

d). byczków ? (np. pod SE na dużą lampę mocy) ?

Jakieś komponenty do wykorzystania przy takiej konstrukcji ? elementy ksera ? Drukarki ?

silniki krokowe z odzysku ?

Wszelkie pomysły i podpowiedzi mile widziane.

pozdrawiam,

zjj_wwa

Dawno dawno temu jako dzieciak widziałem u znajomego takie ustrojstwo . Bylo to zrobione z ręcznej wiertarki takiej na korbkę :-) Do tego licznik mechaniczny z magnetofonu . kilka bloczków z ciężarkiem do naciągu drutu Facet nawijał tym trafa sieciowe i głośnikowe

no to może coś bardziej w stylu: ... silnik krokowy + sterownik silnika krokowego + pedał gazu (osprzęt od gitary jakiejś ?) jakieś sprytne uchwyty / przekładnie - nie wiem co jeszcze ?

Polecam poszukać na forach typu elektroda itp. kiedyś właśnie tam widziałem parę projektów konstrukcji.

Tutaj na szybko znalezione dwa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może się do czegoś przydadzą :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu na forum nie bylo takiego projektu? Pamietam, ze czytalem wlasnie o takim z licznikiem od magnetofonu. Problemem bylo to, ze i tak trzeba bylo pozniej mierzyc bo nie nawijalo sie idealnie.

server unreachable;--

Nawijarke do tradycyjnych karkasów dość łatwo jest zbudować . Miałem kiedyś taką w czasach kiedy zdobycie jakiegoś podzespołu było trudne . Używana była do przewijania uszkodzonych traf do sprzętu RTV.

Można wykonać takie urządzenie z tanich materiałów , w warunkach domowych i do tego nie trzeba stosować układów sterujących . Do zliczania liczby zwoi można zastosować tani kalkulator .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.