Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel glosnikowy?

Mank

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam kolumny Dali Ikon 6 mk2 + wzmacniacz Denon PMA-1510AE + odtwarzacz Denon DCD-1510AE

Na chwilę obecną posiadam miedziane kable głośnikowe QED XT 300 ; chciałbym zwiększyć precyzję - poprawić górę pasma.

Obecnie zestaw gra ciepło - lekko zmiękczone brzmienie. Chciałbym uzyskać bardzo dobrą seperację instrumentów - lubię szczegóły, szybkość. Nie chciałbym przy tym stracić dobrej kontroli na basie oraz zyskać poprawę góry pasma kosztem wokalu.

Wiem że jest to wina kabla głośnikowego, gdyż jest on miedziany i muszę wymienić na jakiś srebrzany.

Sprzedawca w sklepie polecił mi:

DALI SILVER WAVE 2:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nigdzie na internecie nie znalazłem informacji o tym kablu - czy ktoś posiada ten kabel i może podzielić się odczuciami.

Myślę jeszcze o kablu QED XT 400 - ten jest na srebrze, ewentualnie może jakieś inne firmy jak NORDOST czy też AUDIOQUEST - proszę o pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/94984-jaki-kabel-glosnikowy/

Witaj,

sugerowałbym zwrócić uwagę na okablowanie marki Cardas, powinno idealnie sprawdzić się w Twojej konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Heja,

ja ze swojej strony mogę polecić Ci Qeda Signature Genesis, obecnie mam nim spiętego pma 1510 z focalami 826VW, wcześniej miałem właśnie Ikony 6 i całkiem ładnie to się uzupełniało. Nie polecam zakupu w ciemno, zobacz czy nie da rady wypożyczyć i przetestować w swoim systemie.

Pozdrawiam,

PS.

Te kable Dali to nowość więc ciężko będzie znaleźć Ci opinie ale z pewnego źródła mogę Ci powiedzieć - daruj je sobie. Za tę kasę to śmiech w żywe oczy.

• 2 tygodnie później...

Witam szanownych forumowiczow.Chcialbym wymienic kabel glosnikowy w moim systemie( w "o mnie")na taki ,ktory dodalby mi przestrzeni i doslodzil gore,bez nadmiernego rozjasnienia brzmienia.Cena 50/60pln za metr.

Moj obecny Chord(na sprzedaz) nie spelnia do konca moich preferencji.

Prosze o jakies propozycje.Moze ,ktorys z forumowiczow mial podobny dylemat i posiada podobny system.

Muzyka ,ktorej slucham to raczej spokojne dzwieki,troche jazzu, sporadycznie pop.

Z gory dzieki

Pozdrawiam

• Moderatorzy

wierzę, że nie jeteś zachwycony głośnikowcem, ale czy wierzysz, że znajdziesz za 6 dych/m nirwanę ? będzisz zmieniał, kombinował, modyfikował a króliczka i tak nie złapiesz:)

ja zrobiłem zasilający, tuninguję swoje zwrotnice i owszem są postępy, ale to chyba jednak głównie sposób na nudę:)

ja mam obecnie głośnikowy z polinku zadowolony, pewne cele osiągnąłem, ale czy jestem zachwycony ?

trzeba kończyć robotę i na spacer albo pobiegać

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Wiem ,ze za 60pln Nirvany nie osiagne.Nie o to chodzi.Jednak wiem,ze kablem jakos da sie zmodyfikowac dzwiek ,oczywiscie w niewielki sposob.

Nie chce mi sie wierzyc ,ze zaden z Was nie dokonywal zadnych prob.Czyli waszym zdaniem zastosowac zwykla skretka miedziana OFC i zapomniec o temacie?

• Moderatorzy

zwykła skrętka napewno nie, gdzieś na forum zamieściłem porównanie starego OFC 2x4mm który poległ z kretesem z kablem za jakieś 30 pln/m

ma być dobry materiał, dobra izolacja, dobre wtyki

gotowych recept nie dostaniesz: kup kimbera 4tc......,

bez odsłuchu w domu i zimnej kalkulacji czy 2x3m kimbera jest dla ciebie warte 850pln rozsądnej decyzji nie podejmiesz.

no chyba, że kupisz tego kimbera i jak będziesz dalej niezachwycony ale będziesz miał pewność że to nie wina kabla(chyba że się nie zgrał :) )

Wiem ,ze za 60pln Nirvany nie osiagne.Nie o to chodzi.Jednak wiem,ze kablem jakos da sie zmodyfikowac dzwiek ,oczywiscie w niewielki sposob.

Nie chce mi sie wierzyc ,ze zaden z Was nie dokonywal zadnych prob.Czyli waszym zdaniem zastosowac zwykla skretka miedziana OFC i zapomniec o temacie?

Ani za 60 zl ani za 1600 zl nie kupisz kabla, "ktory dodalby Ci przestrzeni i doslodzil gore,bez nadmiernego rozjasnienia brzmienia". Kabel to nie przyprawa w proszku, ktora w taki sposob mozna sobie modyfikowac brzmienie. Te durne recenzje obiecuja gruszki na wierzbie i zwyczajnie klamia. Przeciez kazdy ma inny system w domu, inne warunki akustyczne. Jak moglby istniec kabel, ktory wnosi takie wlasnie zmiany dla kazdego, skoro nie ma stalego punktu odniesienia. Zalozmy, ze ktos ma system o cechach jakich oczekujesz i powie Ci, ze ma to podlaczone kablem firmy X. Jaka masz pewnosc, ze jego dzwiek nie jest zasluga systemu (wzmacniacza, kolumn, cedeka akustyki), lub ze jego ucho odbiera to wlasnie tak, jak ty to opisales. To wcale nie oznacza, ze Twoje tak to odbierze i ze jego dzwiek stanie sie Twoim. Przesluchalem troche glosnikowcow od tanich po Nordosty, nuda jak cholera, a zmiany jesli sa, to na granicy percepcji i pomoga tyle co umierajacemu kadzidlo i dobry dotyk Kaszpirowskiego. Ludzie wprawdzie probuja, ale poza cienszym portfelem lub chwilowym polepszenie wynikajach z wiary w gorace dlonie, konczy sie zwykle rozczarowaniem. Kup zwyklego, uczciwego miedziaka, Van Den Hul ma jakies tanie w podstawowej serii i ciesz sie zyciem, zanim przepowiadacze przyszlosci i dobre wrozki wyssaja Ci z portfela ostatnia zlotowke. A kase pakuj w glosniki, akustyke, tam te zmiany maja sens i naprawde slyszalne.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie pamiętam czy akurat Twoje EPOS-y mają mają okablowanie wewnętrzne DNM Reson. EPOS kabli tej firmy używa w swoich kolumnach. Jeśli tak to, spróbuj posłuchać kabli DNM Reson LSC.

Dzieki za sugestie .Przemysle i wyciagne wnioski.Z ustawieniem kolumn juz kombinowalem .Wybralem najkorzystniejsza opcje.Akustyka pomieszczenia jest ok.Ciezko bedzie z Reson i KIMBER .Nie mam mozliwosci odsluchania.W moich EPOSach jest slid core ale nie RESON.

Gość

(Konto usunięte)

Sprzedam Ci swoje dwa odcinki po 1,5m CHORD SILVERSCREEN ( doskonały w swojej klasie ) Cena.. ? No powiedzmy 80 PLN z przesyłeczką :-)

1. "Ogłoszonka" to w innej zakładce, albo na PW.

2. Kolega LUKAS_ już ma Chorda i to wyższy model - Rumour.

Wystarczy tylko uważniej czytać wątek, zanim zamieści się tam "ogłoszonko".

;)

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 11 Czerwca 2012 - spam i wielkie litery
Ukryte przez Fr@ntz, 11 Czerwca 2012 - spam i wielkie litery

NIE SŁUCHAJ KOLEGOW.JAK KABEL DOBRY TO DO MNIE NA PRIV ZA 43 ZŁ ULTRALINK MATRIX 2 >DUUUUZO SZCZEGOELOW W SREDNICY I RODZIELCZY. BAS NIE WYMIATA I ZADEN RESON ZA 50 ZŁ/M ZE NIBY NAJLEPSZY DO 100 zł/m TA DOBRE SOBIE

• Redaktorzy

Ale na czym polega problem? Bo kolega pisze, ze mu nie pasuje to, co ma, ale nie pisze, co by mu pasowało. Chord podobno robi akurat bardzo dobre kable, skoro nie pasuje to znaczy, że potrzebne jest coś konkretnego. Co to ma być?

CHORD u mnie zbyt mocno rozjasnia brzmienie.Sposob prezentacji,kontrola basu i otwarcie dzwieku jest ok.Poprostu potrzebuje ciemniejszego kabla najlepiej miedzianego.

"jozwa maryn" przeczytaj prosze moje pierwsze pytanie.

Jakie jest wasze zdanie na temat firmowych kabli LINN K20?

• Moderatorzy

jeśli potrzebujesz miedziaka to naprawdę zobacz Polink, jako jedyni oferują miedź o czystości 6N, kabel bez dodatkowych wykończeń czy kolorowych koszulek a za to świetny przewodnik pokryty dobrym izolatorem,

koszt poniżej 20pln/m więc w razie czego wtopa niewielka

polink jest dystrybutorem / producentem? Jantzena, świetnych cewek i głośników(chyba Dynaudio, seas i innych) więc cena kabli jest hurtowa a nie jak z salonu audiofilskiego

ja mam kabel z polinka ozn 925 - płaska plecionka 2x2.5 z miedzi 6n, są jesczee o przekroju okrągłym, inne grubości, solidcory i solidcory bi-wire o 2 grubościach miedzi

• Redaktorzy

CHORD u mnie zbyt mocno rozjasnia brzmienie.Sposob prezentacji,kontrola basu i otwarcie dzwieku jest ok.Poprostu potrzebuje ciemniejszego kabla najlepiej miedzianego.

A, okay, jasne. I wszystko na Linnach, jak widzę. Ciekawy problem. Może być tak, że końcówka Linna bardziej pasuje do kolumn o przeciętnej skutecznosci, o słodkim brzmieniu, niż do głośników Zu. Nigdy nie zetknąłem się z poglądem, że kable Chorda wprowadzają jasną sygnaturę do brzmienia. Widzę jeden sposób: trzeba udać się do jakiegoś lepszego sklepu, pożyczyć ze trzy komplety kabli głośnikowych i przekładać. Np. tańszy jakiś Cardas, Supra dajmy na to, Cable Talk (jeśli ktoś to ma, bo dawno nei widziałem), można też spróbować po prostu profesjonalny przewód Cordiala, najlepiej jakiś nieco grubszy. I zobaczyć, co wyjdzie.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

"jozwa maryn" przeczytaj prosze moje pierwsze pytanie.

Jakie jest wasze zdanie na temat firmowych kabli LINN K20?

Mój kolega chorował na nie długo. W końcu kupił je do swojego systemu: jakieś tam "samoróbki" AK, końcówka mocy "metaxa" (nie wiem czy poprawnie napisałem potoczną nazwę") i Sony 559ES. Zagrały źle i jego, i moim zdaniem. Podobnie, jak wcześniej DNM Reson ssc, który wpięty w moja budżetówkę, zrobił na nim duże wrażenie w porównaniu ze srebrnym i tanim Oelhbachem. Jaki ich nie odsłuchasz, żadna opinia CI nie pomoże!

Jeżeli weźmiesz na siebie koszty przesyłki mogę wypożyczyć Ci swoje DNM Reson ssc.

powiedzmy sobie szczerze że kabla za 3zł za metr i kabla za 20, 50, 100 zł za metr nie odczujesz żadnej róznicy próbowałem i sie zawiodłem to jest wydawanie pieniędzy w błoto i wgrywanie sobie filmów że lepiej grają .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.