Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel militarny

kiza

Rekomendowane odpowiedzi

AudioB :) ma tu racje choć z tą długoscia i czasmi propagacji :0 to hmm ... prawda ale dla naszych zastosowań nie jest to aż takie krytyczne dlaczego

Odpowiedź jest dość prosta jesli C wynosi 300 000 000 m/s a różnica w długości powiedzy nawet wyniesie 0,1m to różnice w propagacji będziemy mieli na poziomie 0,3nS :) nawet dla 1m to aż 3nS oczywiscie może sie to ciut wydłużyć jeśli uwzględnimy tzw współczynnik skrócenia :) w kablu propagacja zachodzi ciut wolniej (linia długa) Ale nie będę tu męczył więcej zjawiskimi fizycznymi.

Dlatego czy można tu efekt oddzielania poszczególnych żył usłyszeć no nie wiem :) ciut wątpliwe :)

Może sie powtórzę ale problem jest tu banalnie prosty chłopaki dorwały jakiegoś smiecia (no z wojska) i próbują mu dorobić fizjolofię :) ot i tyle :) coś gdzieś usłyszały i teraz wszystko co ma pochodzenie wojskowe będzie obarczane mgiełką cudów: ) na cóż brak wiedzy robi swoje. Oczywiście moglą istnieć kable (nie tylko MIL) które są wykonywanie specjalnie i faktycznie mają specjalne parametry (choćby faktycznie BDB kable koncentryczne) ale to faktycznie muszą być kable spełniajace standardy MIL (jeśli ktos wie co to)

A własnie kilku chłopaków tutaj taką fizjolofię próbuje dorobić ..... podłaczyło to se do swej aparaturyt co ma 1000W (hihi Franek Kimono) i pomierzyło (wątpię) i są wspaniałe :) też wątpię.

A jeśli już to niech udowodnią zdjęcia kabli pomiarów .... ale podobno TOP SECRET - też wątpię

Zasada jedna jak sie coś pisze to trzeba mieć na to uzasadnienie.

Zbytnio nie znam się na tym wszystkim (uczę się),Tylko proszę o wyjaśnienie, Dlaczego taka firma jak AudioQuest stosuje wiązki pojedyńczych drutów splecionych w kabel i jest wszystko O.K.Będę wdzięczny za wyjaśnienia.Nie wracajmy już do tego kabla wojskowego, bo nie ma takiej potrzeby.Mam kable głośnikowe z których jestem zadowolony, a na tych wojskowych przy odrobinie czasu zrobię eksperyment z ciekawości.

Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Każda firma ma jakaś swoją filozofię dorabia do tego troszkę ... i jest OK.

O jaką geometrie chodzi ... konkretnie :)

Bo nie wiem o którą a diabeł tkwi w szczegółach :)

Posiadam Midnight 3, a tam w jego budowie jest splot pojedyńczych drutów?

Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

No więc, część osób zaczyna tutaj liczyć prędkość swiątła, kable co do 1 setnej milimetra, gdzie dokładność konfekcji, grubość lutu wewnątrz terminala głośnikowego będzie miała dużo większe różnice. Zaprzęgają do tego fizykę, równania lini długej (bardzo prostę zresztą, I rok studiów każdego kierunku co zaczyna się na E i nie tylko) a nie wiedzą jaki wpływ na parametry kabla ma jego geometria. A nie pomyślą (bo zakładam, że wiedzą skoro poruszają takie tematy) od czego zależy pojemność i indukcyjność i jakie wielkościowo są te zależności? Pisze ktoś np. o lini długiej, a nie wie jak od geometrii będą zależeć parametry takiej linii?. Trochę mnie to dziwi. W ogóle traktowanie kabla głośnikowego jak lini długiej, nie do końca ma sens.

W każdym bądź razie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I jeszcze jakby ktoś chciał sobie przypomnieć od czego zależy indukcyjność i pojemność (chociaż nie wierzę, że może tego nie wiedzieć). To np. Resnick and Halliday - Podstawy Fizyki (tom 3 z wydania 4 tomowego). Lub cała masa innych ciekawych książek.

Co do tego, że gra wspaniale to są słowa AudioST i proszę mi nie imputować, że tak powiedziałem, bo to szczeniackie zachowanie.

Pomiary takie jak w drugim linku na dole. Ale te kable co ja mam, mają mniejszą pojemność (Indukcyjność też). Wiadomo, że oprócz parametrów jak RLC jest jeszcze istotna czystość materiału, ale to już inna sprawa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

:) Chrum chrum :)

Chciał bym zobaczyć model matematyczny takiego warkocza :)

To tylko zmierzyć można policzyć :) no ciut ciezko :)

Ale taki kabel nie będzie najszcześliwszy

Duża Pojemnosć Gwarantowana indukcyjnośc też nie mała :)

W dodatku na domiar złego taki pęk jednocześnie izolowanych i pozwiaranych na koncach kabli będzie działał dość swoiście ....

Ale tego już nie ma w Resnicku :)

Nie jest to najszcześliwszy rodzaj kabla :) w szczególności jeśli szukamy kabla transparentnego a nie swoistego tłumika :) i filtra

Ale tego już nie ma w Resnicku :)

To przetraw najpierw to co w nim jest.

Duża Pojemnosć Gwarantowana indukcyjnośc też nie mała :)

O pojemności pisałem, indukcyjność mała. No ale skąd możesz o tym wiedzieć.

Z Twojego wpisu, wnioskuję, że wiesz, że gdzieś dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele. Ale douczasz się na bieżąco Chwali się.

Zresztą zostawiam temat, Kabel gra do dupy a AudioST ekspert i profesor fizyki wytłumaczy dlaczego.

Ja już jednak tego nie przeczytam.

System gra dobrze, albo nie....

Zakupiłem troszkę takiego kabelka:

Ukryta Zawartość

zobaczymy co to i jak ma się do RK50 i innych.

Byłem bardzo zdziwiony jak okazało się, że RK50 okazał się słyszalnie inny od Klotz'a AC110.

Sądząc po opisie "konstrukcja przewodu to żyła środkowa 8x0.1mm stal miedziowana i srebrzona,

oplot to 48x01mm miedź srebrzona-jedna warstwa." i bawiąc się w audiofila można mieć nadzieję, że kabel będzie eksponował górę pasma a tłumił dół. ;)

Ukryta Zawartość

:) to nie są jakieś super przewody a normalne przewody W.CZ

Dielektrykiem jest powietrze .....

Takie przewody są powszchnie stosowane .....Oczywiście nie w domu

Niestety mają na ogół znaczną srednicą wieć :) interkonektora z tego raczej nie zrobisz.

I tu nie chodzi o to aby były lżejsze :) wcale a wcale

Czasem nie ma tam powietrza ale gaz :)

Czasem też przy dużych mocach powietrze :) lub azot jest odwilgacane aby było suche jak pieprz :)

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.