Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner radia Internetowego

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam w kuchni takie radyjko denona z wifi i ciagnie kazde stacje bez zajakniecia. Router jest za 2 scianami w przedpokoju.

Mysle ze do stacji radiowych wifi spokojnie wystarczy. Jakie masz lacze?

Kiedys po wifi przy 8Mb laczu odpalalem filmy hd z youtube i bylo ok. Kilka razy przycielo...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Bobcat przetestuj to ustrojstwo jak najszybciej i melduj !!! :)

Mam jeszcze prośbę: zmierz wymiary tego urządzenia, ponieważ podają różne wartości. raz na stronce piszą

1. 430 mm x303 mm 68 mm x mm a w instrukcji stoi jak bym 454mm x 295mm x 56 mm

Co do LAN czy WiFi jak masz możliwość to lepiej podłącz kablem. Będzie stabilnie i bez interferencji.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Komputer stoi w zupełnie innym pokoju. Przy nim router. Jak wspomniałem Wi-Fi jest w całym domu. Jeżeli mam podłączyć Blaupunkta przez Ethernet to muszę przekonfigurować LAN. Kupić nowy router (lepszy niż obecny Livebox), postawić w pokoju AV i dostosować komputer, że to on teraz będzie pracował przez Wi-Fi. Niewykluczone, że pomiędzy pokojem AV a komputerowym trzeba będzie postawić repeater. W sumie będzie z tym nieco zabawy i trochę to potrwa. Postaram się z tym możliwie spiesznie uporać bo sam jestem ciekaw jak to ustrojstwo będzie się sprawować.

Jeżeli mam podłączyć Blaupunkta przez Ethernet to muszę przekonfigurować LAN. Kupić nowy router ...
Może się nie znam, ale w przypadku podpięcia do routera nic nie trzeba konfigurować, trzeba tylko pamiętać aby skrętka była bez przeplotu. Ja mam w domu też WiFi ale gdy komputer połączony był bezprzewodowo ( a było raptem kilka metrów) bardzo często rwało połączenia. Od kiedy jest na kablu wszystko śmiga aż miło. Ważne jest też jaka masz rzeczywistą prędkość Internetu od providera.

6 MB.

Może trochę na wzrost użyłem słowa "przekonfigurować". Chodzi mi o to, że jeśli router bądzie stał w pokoju AV to do komputera będzie szło po Wi-Fi. Tyle że wtedy (powiadasz) komputer będzie rwał. Sprawnie działający komputer też jest ważny. Jak byś nie usiadł - d... z tylu.

Router mogę mieć tylko jeden, gdyż mam jedną linię dla Neostrady. Zamówienie drugiej oznaczałoby ciągnięcie nowych kabli, czyli kucie ścian. Ciągnięcie kabli od routera w pokoju AV do pokoju kompuerowego (lub odwrotnie) to też kucie ścian. A to mi się zupełnie nie uśmiecha. Muszę coś wymyśleć. Może by kupić taki router, który by łapał Internet bezprzewodowy, np. z Play? Co o Lyn sądzisz?

Ale ja Wam mowie ze nie bedzie rwalo przy 6mb ;-)

Na stacje radiowe wifi jest az az ;-)

U mnie przy 8mb laczu czasami chodzi radio + 2 laptopy i radio wcale nie tnie.

Jak tnie to cos z predkoscia lub sama karta wifi jest nie tak.

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Na stacje radiowe wifi jest az az ;-)

Proszę o wyrozumiałość, że zadaję (być może) naiwne pytania, to są moje pierwsze kroki w obszarze radia Internetowego. Powiadasz "aż nadto". Zadałem jakiś czas temu pytanie, na które nie uzyskałem odpowiedzi: czy prawdą jest że WI-Fi ma jakieś ograniczenia w przepływie danych i muzyka o bitrate większym niż....... (jeżeli to prawda - właśnie: ile?) przez Wi-Fi nie przejdzie, musi być Ethernet?

Proszę o wyrozumiałość, że zadaję (być może) naiwne pytania, to są moje pierwsze kroki w obszarze radia Internetowego. Powiadasz "aż nadto". Zadałem jakiś czas temu pytanie, na które nie uzyskałem odpowiedzi: czy prawdą jest że WI-Fi ma jakieś ograniczenia w przepływie danych i muzyka o bitrate większym niż....... (jeżeli to prawda - właśnie: ile?) przez Wi-Fi nie przejdzie, musi być Ethernet?

Witaj

Obecny standard wifi to 54Mb/s a na kablu 100Mb/s . To teoria. Wszystko zalezy o tego jak mocny bedziesz mial sygnal. Ja mam router za 2 scianami i na malej antence wifi wszystko jest ok . Sygnal dobry i bez zrywania polaczenia.

Druga sprawa to urzadzenia do np sluchania radia internetowego buforuja/laduja dane z "wyorzedzeniem" takze 256kb/s przy laczu 6mb to pestka;-) Zadbaj o dobra antenke i nic nie powinno sie zlego stac.

Pozdr

Ja mam Internet o przepustowości do 50Mb/s. Gdy chodzi po WiFi maksymalna prędkość to około 20 Mb/s. Na kablu jest prawie 50 Mb/s. Stacje radiowe w Internecie nadają maksymalnie chyba do 320 kb/s, gdzie jakość będzie już zadowalająca. Ja na DAB, gdy odbierałem stacje z bitrate na poziomie 192 kb/s było świetnie. Tak więc nie powinieneś mieć żadnych problemów z odbiorem stacji radiowych przy przepustowości sieci do 6 Mb/s.

Gorzej byłoby gdybyś chciał online oglądać filmy w jakości HD, wówczas 6Mb/s to za mało, ale to już inna bajka i nie na temat.

Tak więc przez WiFi spokojnie "przejdzie" i jeśli chodzi o przepustowość nie będzie niczym różnić się od Ethernet.

Jednakże w przypadku WiFi problemem może być interferencja, zakłócenia z innych sieci czy sama karta WiFi.

Zadbaj o dobra antenke i nic nie powinno sie zlego stac.

Unikaj antenek oferowanych w internecie. Pomimo tego, że są wielkie i grube często ich sprawność jest zdecydowanie gorsza od oryginalnych. Gdy walczyłem z WiFI dopupiłem kilka takich antenek ( w cenie do 50 złotych) i ostatecznie najpierw pozostała mała ale oryginalna od routera, a potem pociągnąłem kabel. Gdy odwiedził mnie spec od sieci kablowych stwierdził, że kabel jest najlepszym rozwiązaniem.

@ Stecko

@ Sittek

Bardzo dziekuję. To są niezwykle cenne dla mnie informacje. Blaupunkt ma swoją antenkę Wi-Fi, dodawaną w komplecie. Jeśli dobrze Was zrozumiałem - najlepszym dla mnie scenariuszem będzie pozostawienie routera w pokoju komputerowym, może zamiana obecnego Liveboxa na coś lepszego, a Blaupunkt niech sobie łapie sygnał przez Wi-Fi.

Nie bardzo wiem z czym by miały być te interferencje. Gdy się podłączam do Internetu poprzez Wi-Fi z innego urządzenia (np. z komórki Nokia N8) i szukam sieci Wi-Fi - widzę na wyświetlaczu, że u mnie w domu jest tylko jedna: moja. Żadnych obcych nie ma.

Raz jeszcze dzięki serdeczne. W wolnej chwili podskoczę do zaprzyjaźnionego sklepu, który mi to ustrojstwo sprowadził i gdzie ono na mnie czeka, przywożę, podłączam, odpalam i wrzucam na Forum pierwsze spostrzeżenia.

Szkoda, że na razie będzie funkcjonowało tylko jako tuner Internetowy. Nadajnik DAB+ na Pałacu Kultury się skiepścił i nikt nie potrafi powiedzieć kiedy zostanie ponownie uruchomiony.

@Bobcat tutaj nie chodzi o urządzenia podłączane do Twojej sieci a o inne sieci WiFi pracujące w pobliżu, niejednokrotnie na tym samym kanale. Aby to sobie zobrazować ściągnij sobie bezpłatny program inSSIDer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i sprawdź czy w okolicy masz spokojną polną dróżkę czy autostradę ..... :)

To oni sieją i wprowadzają ewentualne zakłócenia z twoją WiFi.

Aha. Ustaliłem, że Rotel RGD-1520 ma już wbudowany DAB+

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Bobcat tutaj nie chodzi o urządzenia podłączane do Twojej sieci a o inne sieci WiFi pracujące w pobliżu, niejednokrotnie na tym samym kanale. Aby to sobie zobrazować ściągnij sobie bezpłatny program inSSIDer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i sprawdź czy w okolicy masz spokojną polną dróżkę czy autostradę ..... :) To oni sieją i wprowadzają ewentualne zakłócenia z twoją WiFi.

Doskonale Cię zrozumiałem, że nie chodzi o inne urządzenia podłączane do mojego Wi-Fi, ale o inne Wi-Fi, np. od sąsiadów.

Dziekuję, sprawdzę. Jak na razie sprawdzałem w nieprofesjonalny sposób. Moja N8 ma tak ustawiony Internet, że za każdym razem się pyta jak chcę się podłączyć: czy ma szukać Wi-Fi dostępnych, czy też przez sieć GSM/UMTS. Każąc szukać - pokazuje, że zarówno w domu, jak i w ogródku istnieje tylko jedno Wi-Fi: moje. Żadnych innych nie ma.

Mam więc spokojną polną dróżkę. :)

Aha. Ustaliłem, że Rotel RGD-1520 ma już wbudowany DAB+

Ukryta Zawartość

4299 zł. A ja za Blaupunkta dałem 1000 zł. Zobaczymy jak się będzie sprawował, bo chyba 4 x gorszy to on nie jest. Ciągle wydaje mi się, że Rotel za tę cenę byłby adekwatny do amplitunera za 15000 zł oraz głośników w cenie 12000 zł para. A do tego, co mam: najbardziej odpowiednie jest coś z półki reprezentowanej przez Blaupunkta. Ale może sie mylę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupując tuner internetowy, płacisz głównie za jakość wykonania (estetyka, materiały na obudowę, jej wielkość i kształt), a także za interfejs i sposób obsługi.

Jakość dźwięku nie zależy od ceny urządzenia, lecz nadawcy, a ci z reguły bardzo ją zaniżają niskim bitratem :(

Mam radyjko intern. Philipsa- przy dobrym sygnale z anteny fm jakość "normalnego radia" jest nieporównywalnie lepsza, za to wybór audycji nieporównywalnie mniejszy. Niestety, nadawcy internetowi mają "głęboko w poważaniu" SŁYSZĄCYCH.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie znam tych urządzeń o które pytasz. mam w domu 6mb. Router WiFi Wirelless N TP-Link. I mój tuner Maximum MR-2000 działa bez żadnego rwania. Bez żadnej nawet anteny. A jest dwie kondygnacje wyżej niż router. Nawet jak jest stacja 320kb/s. Np. Linn Radio.

Jakość dźwięku nie zależy od ceny urządzenia
A czy wbudowany w urządzenie DAC nie wpływa na jakość dźwięku? Nie wiem, nie słuchałem, nie porównywałem, ale czy nagranie puszczone 2x RCA ze squeezeboxa logitecha będzie takiej samej jakości jak na przykład z Rotela?

Gość Gość

(Konto usunięte)

A czy wbudowany w urządzenie DAC nie wpływa na jakość dźwięku? Nie wiem, nie słuchałem, nie porównywałem, ale czy nagranie puszczone 2x RCA ze squeezeboxa logitecha będzie takiej samej jakości jak na przykład z Rotela?

Moim zdaniem zakup tunera internetowego i korzystanie z jego DAC-a, to zły wybór. Raczej jakość wyjść analogowych z tych pudełek, jest mierna. Są oczywiście klocki z dobrymi przetwornikami, ale kosztują powyżej 4tzł.

Dlatego zwracałem uwagę na to, żeby taki kupowany tuner miał wyjścia cyfrowe. Wtedy wpinamy go do naszych przetworników i za dużo niższe pieniądze uzyskujemy nie gorszy, a czasami lepszy( w zależności od naszego DAC-a) dźwięk.

Przy tak słabej z reguły transmisji, jak stosuje zdecydowana większość nadawców, kombinowanie z zewnętrznym DAC-em, mija się z celem, połączenie cyfrowe z amplitunerem stosuje się z wygody.

(Chyba, że słucha się tylko Linn radio, lub bardzo niewielu tym podobnych ewenementów.)

Moim zdaniem zakup tunera internetowego i korzystanie z jego DAC-a, to zły wybór. Raczej jakość wyjść analogowych z tych pudełek, jest mierna.

A co w przypadku podłączenia go do wzmacniacza stereo nie mającego wejść cyfrowych? To mam teraz pytanie. Rotel RT-12 czy RGD-1520 ma wbudowany przetwornik C/A Wolfson WM8740 24/192 bity, taki sam jak w odtwarzaczu RCD-06SE. Ponoć taki sam Wolfson wbudowany jest w Squeezeboxie Duet. czy korzystając z wyjść RCA nie korzystamy z wbudowanego w tych urządzeniach DAC-a????

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ale to potwierdza to co wcześniej napisałem. Te tunery kosztują 700-900eu. U nas pewnie będą po 4tzł. Po co tyle płacić?

Nie lepiej kupić tańszy tuner za 500-1000zł z wyjściem cyfrowym i podłączyć go do DAC-a który już mamy? Jakość w przypadku radia internetowego będzie identyczna. Lub jeśli ktoś ma wypasionego DAC-a może nawet wyższa. Nawet dla osób które do tej pory nie miały w swojej konfiguracji DAC-a, lepiej jak sobie kupią tańszy tuner i zewnętrzny porządny DAC. Cena wtedy będzie zbliżona ale w zamian będą mieli pełnoprawny DAC, który można do podłączenia dowolnego innego sprzętu użyć.

W przypadku Twojej propozycji masz 4tzł utopione w DAC-a w tunerze, który jest z nim nierozerwalnie związany.

Poza tym wydaje mi się że jak ktoś chce wydać na zakup urządzenia do słuchania stacji internetowych, kiepskiej jakości, 4tzł, to raczej DACa już ma.

Przy tak słabej z reguły transmisji, jak stosuje zdecydowana większość nadawców, kombinowanie z zewnętrznym DAC-em, mija się z celem, połączenie cyfrowe z amplitunerem stosuje się z wygody.

(Chyba, że słucha się tylko Linn radio, lub bardzo niewielu tym podobnych ewenementów.)

Ale to uważasz też jak sittek że lepiej kupić tuner za ponad 4tzł w tym celu?

@HQ150 nowy tuner Rotela RT-12 ma być w cenie bliżej 3000 złotych. Ja osobnego DAC-a nie mam, więc na zakup osobnego DAC-a wypadałoby przeznaczyć kwotę od 1000 do 2000 złotych. Przypuśćmy że zaszaleję na 2000 złotych. Dodając do tego średniej jakości tuner cyfrowy z obsługą sieci za sumę około 1000 złotych wychodzi około 3000 złotych, czyli to samo. Czy sądzisz, że ten Rotel będzie wątpliwej jakości biorąc pod uwagę, że ma Wolfsona i dość dobre wyposażenie? Ponadto ma się urządzenie z tej samej firmy, sterowanej jednym pilotem, mającym triggera- z dobrej jakości radiem FM i DAB+ (może jednak wprowadzą?). W sieci jest mnóstwo stacji radiowych, i jest też sporo nadających z wysokim bitrate (320kb/s)

Czytając wypowiedzi osób praktykujących z zewnętrznymi DAC-ami często wynika, że różnice w jakości w funkcji wydanych pieniędzy nie są aż tak oszałamiające. Sprawdzają się gdy chcemy poprawić jakość dźwięku z jakiegoś starego trupa CD albo gdy korzystamy z komputera. Tak więc czy osobny DAC naprawdę jest najkorzystniejszym wyjściem?

Gość Gość

(Konto usunięte)

Masz rację. Tylko że zewnętrznego DAC-a użyjesz do czego Ci się podoba. Obsłuży Ci tuner radia internetowego i jednocześnie parę innych w miarę zapotrzebowania źródeł. A jak kupisz RT-12, to za te same pieniądze, nie masz możliwości innych konfiguracji. Tylko dobrej jakości tuner internetowy.

Popatrz. Za te same pieniądze możesz mieć tylko radio internetowe lub wiele innych konfiguracji. Z tą samą jakością.

Gdyby te proponowane przez Ciebie rotele miały jeszcze wejścia cyfrowe, to byłoby super. Ale nie mają.

Gdyby rozwiązanie z zewnętrznym DAC-iem było droższe, to rozumiem że nie każdy zdecydował by się na większy wydatek, w celu uzyskania większej funkcjonalności.

Ale skoro wydatek jest ten sam a funkcjonalność dużo,dużo większa w przypadku zewnętrznego DAC-a, to dla mnie wybór byłby prosty.

Gdyby te proponowane przez Ciebie rotele miały jeszcze wejścia cyfrowe, to byłoby super. Ale nie mają.
Może się nie znam, ale chyba jednak mają :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Masz rację. Mają.

To zmienia postać rzeczy. Mało tych wejść co prawda, osobny DAC będzie bardziej funkcjonalny ale nie każdy ma potrzebę na większą ilość wejść. To ciekawe bo patrzyłem na specyfikację u paru zagranicznych sprzedawców i nic o tym nie wspominali. Ale na zdjęciach są jak byk.

Jak już wspominałem przymierzam się do zakupu RT-12.

Gdy zobaczyłem przypadkowo jak w stosunku do RT- 06 czy RT-09 okrojony jest nowy model RT-11 to aż się przeraziłem.

Tragedia.

Jeżeli "trynd" (błąd w pisowni zamierzony) się utrzyma to RT-12 może być jeszcze bardziej okrojony od modelu 11. Oby było inaczej.

Widzę Panowie mierzą wysoko i ambitnie. Górne półki. Rotele Panie Dziejaszku. I co ja tu mały żuczek będę się wychylał ze swoim Blaupunktem...

A może takie coś?

Ukryta Zawartość

Noxon_A540+_02.jpg

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Jeżeli "trynd" (błąd w pisowni zamierzony) się utrzyma to RT-12 może być jeszcze bardziej okrojony od modelu 11. Oby było inaczej.

Jest inaczej, dużo inaczej. RT-12 jest na poziomie RT-09 czy RGD-1520. Ma porządne zasilanie, pełne wyposażenie i w pełni rozdzieloną sekcję AM,DAB oraz sieciową. Niestety RT-11 to jakaś popierdułka .....w przypadku tak znamienite firmy to wpadka.

AM??? Nie FM przypadkiem?

Są jeszcze inne klocki, które rad bym mieć, Potraktujmy to proszę w kategorii "marzenie ściętej głowy", gdyż moje oczekiwania są tak osobliwe (żeby nie powiedzieć: egzotyczne), że aż nierealne.

1. Tuner Sat, ale tylko na radiowe stacje FTA. A więc bez toru video, ale z torem audio dobrej jakości. Mało kto wie, że tylko na satelitach Hotbird i Astra takowych stacji jest ogrome mnóstwo, wśród nich są nadające w DD 5.1. Tunery satelitarne dedykowane dla jakiejkolwiek platformy (w moim przypadku: Cyfry+) mają stacje radiowe potraktowane po macoszemu. Jest ich bardzo niewiele i tylko te, które operator (na podstawie sobie tylko znanych kryteriów) raczył był tam umieścić.

2. Tuner na pełne pasmo radiowe, bez żadnych przerw od najdłuższych fal długich po milimetrowe. Coś typu World Band Recever, ale sam tuner i o wyglądzie regularnego klocka (a nie w stylu Sony ICF-PRO 70, którego nota bene mam), Stałby obok reszty sprzętu, pasował wizualnie i był doń podłączony. Po co mi to? Zawsze lubiłem (mówiąc językiem tradycyjnym, wiem że to nieadekwatne do współczesnych rozwiązań technicznych, ale trafnie oddaje to, co teraz chcę powiedzieć) nocne wędrówki w świecie eteru gałką po skali. Co proszę? Jakość dźwięku nie ta? A kto tu w tym przypadku wogóle mówi o jakiejkolwiek jakości? Tu przecież nie o nią chodzi, a o przyjemność że oto złapałem na falach krótkich jakąś stację z Karaibów albo wysp Pacyfiku. Radio Internetowe nie jest tu żadnym substytutem. Wprost przeciwnie: obydwa by się w sposób doskonały, wspaniale uzupełniały.

Na upał najlepsze zimne piwo z lodówki :)

Blaupunkt dojechał i czeka na mnie w zaprzyjaźnionym sklepie. Ostatnie dni miałem totalnie zakręcone i nie było kiedy nawet pomyśleć aby po niego pojechać. W nadchodzącym tygodniu złapię trochę luzu, odbiorę i zaczynam zabawę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.