Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner radia Internetowego

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

W sieci działają stacje o bitrate 320kb/s

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przepustowość danego tunera może być jednak ograniczona. Np Rotel RT-12 ma 224kb/s max, tak więc 128kb/s nie jest górną granicą. Jednakże przyznam, że posłuchałem kilka stacji o bitrate 128 kb/s w mp3 jak też ok.90 w acc i przyznam że niespodziewanie jest bardzo a to bardzo dobrze. Znalazłem na razie kilka stacji nadających w 160kb/s i jest równie świetnie.

Dzieki za link do stacji radiowych:) Wlasnie zrzucilem kilka linkow do mojego dune hd ... Te z 320kbs graja naprawde fajnie. Dune pokazuje mi sredni bitrate 321kbs czyli niezle:)

Powiedz czy znalazles jakies ciekawe stacje nadajace rozna muzyke lub cos lata 80' 90' ?

pozdr

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Na razie grzebię i grzebię i stacji z lat 80' czy 90' jest mnóstwo. Przeszukuję i wyławiam te nadające w aac oraz vorbis.

Bez szukania w necie na samym tunerze znalazłem z szybkością 256 kbps w ogg vorbis. Jakość naprawdę zarąbiasta.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Z ciekawości wlazłem przed chwilą na stronę wifiradio-frontier.com na której moge dowolnie wybierać stacje i konfigurować mój tuner MR-2000. Znalazłem tam sporo stacji nadajacych z prędkościami ponad 700kBs!

Np. z elektroniki darkside radio ze Stanów 771kBs. Nie mam możliwości teraz tego sprawdzić ale wieczorem w domu popróbuję. Z samej elektroniki 12 stacji nadających powyżej 320.

Stecko:

radio Vox polska-585k,

antenne 50 plus niemcy-435k,

coolradio1 niemcy 435k

radio SAW-70er 397k

Dawno nie grzebałem i trochę mnie te prędkości transmisji szokują. Muszę to koniecznie przetestować.

Jest to sygnał, że jeśli ktoś myśli o słuchaniu muzyki z sieci - trzeba czekać na nową generację sprzętu. Rotel RT-12 ze swoimi 224 kb/s okazuje się być niewystarczający wobec stacji, które nadają powyżej 320, niektóre nawet 700. Rozumiem, że zależy wszystkim na dobrej jakości.

Skoro niektóre stacje mają aż tak duży bitrate - czy zasadne jest przypuszczenie, że mogą nadawać DD 5.1, który wymaga max 640 kb/s?

Z ciekawości wlazłem przed chwilą na stronę wifiradio-frontier.com na której moge dowolnie wybierać stacje i konfigurować mój tuner MR-2000. Znalazłem tam sporo stacji nadajacych z prędkościami ponad 700kBs!

Np. z elektroniki darkside radio ze Stanów 771kBs. Nie mam możliwości teraz tego sprawdzić ale wieczorem w domu popróbuję. Z samej elektroniki 12 stacji nadających powyżej 320.

Stecko:

radio Vox polska-585k,

coolradio1 niemcy 435k

radio SAW-70er 397k

Dawno nie grzebałem i trochę mnie te prędkości transmisji szokują. Muszę to koniecznie przetestować.

Może lepiej sprawdźcie te swoje radyjka ;) :). Nie mam możliwości sprawdzenia dokładnie wszystkich tu podanych, ale:

Darkside radio nadaje różnie, bo czasami gra CBR 128 kbps, czasami CBR 192 kbps, czasami VBR nie więcej niż 300 kbps

Coolradio1 nadaje VBR nie więcej niż 190 kbps

Antenne 50plus nadaje też VBR nie więcej niż 190 kbps

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

radio Vox polska-585k,
Na moim RADIO VOV FM wskazuje 214kbps mp3. Ocenić dźwięku na razie nie potrafię, bo jak to w radiu vox cały czas pitolą i pitolą ....:)

Stecko:

radio Vox polska-585k,

coolradio1 niemcy 435k

radio SAW-70er 397k

Witaj

Dzieki za info. Sprawdzilem i te stacje nadaja srednio z 160-190kbs.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Gość Gość

(Konto usunięte)

No faktycznie to ściema. Ale u mnie idą trochę lepiej. 160-320. Niektóre stabilnie 320 cały czas.

Najlepsze jest to:

ANB Radio Red Square Rosja Adult Contemporary WMA 24128K.

Ciekawe jak będzie działać w rzeczywistości. Sprawdzę. Ale widzę że prawdziwie nadających w 320 k jest już sporo. Nie tylko Linn Radio. To cieszy.

Rotel RT-12 ze swoimi 224 kb/s okazuje się być niewystarczający wobec stacji, które nadają powyżej 320
No i wiedziałem, że się zdziwię.

Pomimo tego, że w instrukcji stoi jak byk że Audio Data Rate to max 224Kbps znajduję stacje nadające z prędkością 320Kbps. Wychwyciłem też kilka z 480Kbps, jednakże jak zauważyłem są to kanały premium i aby je słuchać trzeba wykupić subskrypcję. Poza tym słyszę, że zdecydowanie lepszy odbiór mają stacje nadające w AAC lub VORBIS, gdzie prędkość 128 kbps a nawet 96 kbps bije na głowę 224 kbps dla mp3. Jest dużo lepsza dynamika, głębia i stereofonia. Normalnie szok.

Znalazłem kilka stacji ( choć u mnie teoretycznie jest do 224 :) :

1. Audioasyl - 320kbps w mp3

2. RU NRJ MINIMAL - 160 WMA

i jestem przekonany, że lepszej jakości mi nie potrzeba.

Tak więc Bobcat, nie stresuj się nadaremnie dźwiękiem DD 5.1 - naprawdę nie trzeba :)

Wystarczy dobrej jakości radio STEREO i nie będziesz szukał czegoś innego.

Sitte: muzyka wielokanałowa to moja "miłość od pierwszego słuchania" (patrz moje "O Mnie"). Tak więc niektórym stereo wystarczy, mnie nie. Ale fakt, że w sieci jest wyłącznie materiał 2-kanałowy stanowi w moich oczach (obok niefortunnej przygody z Blaupunktem) kolejną przesłankę, która każe mi się poważnie zastanowić czy wogóle powinienem zerkać w stronę urządzeń tego typu.

@Sittek

Z uwagą przeczytałem Twoje refleksje na temat Rotela. Cieszę się, że jesteś zadowolony. O FM pytałem tylko dlatego, gdyż żenująco niska jakość odbioru była w przypadku mojego nieudanego Blaupunkta dodatkowym potwierdzeniem, że to szmelc.

Muszę przyznać, że mam dylemat. Może nie Szekspirowskie "być albo nie być", to nie ta ranga. Raczej "kupić czy nie kupić". Domyślasz się co: ano właśnie tego typu ustrojstwo. Trzeba na chłodno wyważyć plusy i minusy. A trochę tego jest.

1. Blaupunkt pozostawił niesmak. Ale nie ma co się roztkliwiać, może jednak warto coś takiego mieć.

2. Nie jest to zabawka tania. Za jakość trzeba zapłacić 3000 - 4008 zł.

3. Muzyka w sieci jest wyłącznie w wersji stereo. Obecna przepustowość tego typu urządzeń (kb/s) czyni transmisję dźwięku wielokanałowego niemożliwą. A na satelitach są stacje radiowe w DD 5.1. Może więc skupmy się na tym? Prawda: jestem skazany na to, co nadają. Wybór mam tylko między stacjami.

4. Te same ograniczenia przepustowości uniemożliwiają nawet słuchanie muzyki stereo zapisanej w gęstych formatach.

5. Aż prosi się aby jeszcze trochę poczekać, aż pojawią się na rynku urządzenia, które będą miały większą przepustowość. Rozwiąże to zarówno kwestię dźwięku 5.1, jak i gęstych formatów.

6. Wszystko wskazuje na to, że jesteśmy teraz w jakimś okresie przejściowym.

7. Wniosek (dla mnie): poczekam. Nigdzie mi się nie spieszy.

Fakt, można poczekać, za parę lat na pewno pojawi się coś lepszego, jednakże należy spodziewać się, że lepsza jakość, większy bitrate wiązać będzie się z obowiązkiem subskrypcji a co za tym idzie dodatkowymi kosztami. Z drugiej strony może i za 5 lat za marne 320kbps będziemy też musieli dodatkowo płacić, kto wie? Przecież ostatnio wszystko idzie w tym kierunku. Będzie już to swoisty hi end, ale czy dla nas?

Dlatego stwierdziłem że nie należy odbierać sobie teraz przyjemności, tym bardziej, że w mojej płytotece błyskawicznie płyt aż tak nie przybywa a reklamy i niski poziom stacji radiowych zniechęci każdego.

Ja sprzedałem RT-06 i przez kilkanaście miesięcy dzielnie odkładałem sobie na nowy zakup. 4000 złotych to nie mało, faktycznie, ale wchodzą nowe modele, może trzeba poszukać na rynku wtórnym?

Ja dobrze się zakręcisz to zejdziesz poniżej 3000 złotych. Poza tym im dalej od premiery tym sprzedawcy będą bardziej elastyczni. Poza tym na rynku jest jeszcze trochę modeli RT-09. Ich cena była wyższa od RT-12, jednakże z potencjalnych wad miały tylko DAB ( pamiętaj co pisałem o funkcjonalności przy radiu internetowym) oraz nie odtwarzał plików FLAC.

Jesli te niedogodności nie będą problemem za RT-09 mozna zejść dużo niżej. Ma te same funkcje, te same możliwości, ma złącze USB i ten sam DAC. Nowy ma biały wyświetlacz, tamten niebieski.

Może na razie widzę w nim same zalety, zobaczymy jak dalej gdy zacznę bawić się opcjami sieciowymi.

W wątku o CAM6 czytałem że niedługo wejdzie na rynek jakiś nowy odtwarzacz sieciowy : Denon DNP-F109

Może ten?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RT-09 napewno nie. W sytuacji gdy u nas ma być DAB+ rozważanie sprzętu mającego tylko zwykły DAB wydaje się być nierozsądne.

Zobaczę co sobą prezentuje ten Denon. Jednak z uwagi na wspomniany dźwięk 5.1 i gęste formaty - skłaniam się do tego, aby poczekać na coś, co będzie "łykać" większy bitrate. Zdaję sobie sprawę, że dostęp do takich zbiorów prawdopodobnie będzie się wiązał z koniecznością wykupienia abonamentu. Jednak chyba to będzie tańsze niż kupowanie płytoteki.

Posiada DRA-F 109 - amplituner . Sądzę , że będzie cieżko znaleźć all in one :(

A jak już znajdzie się to cena nie bedzie taka wesoła :)

Chyba wszystko się robi , aby nas wyj.... jak na największą kasę :(

Amplituner już mam, więc drugi mi niepotrzebny. Rotel RT-12 ma DAB+. Jednak wydaje mi się, że z przyczyn wyszczególnionych powyżej warto poczekać na coś, co będzie sobie radziło z większymi bitrate.

warto poczekać na coś, co będzie sobie radziło z większymi bitrate.

Hm, faktycznie, na razie może być problem w cenie do 10.000 złotych, ponieważ nawet porządny Naim UnitiQute ma max 320kbps.

Pozostaje chyba zrobić Ci to co ja. Odkładać kasę w skarpetę i czekać :)

Czas wówczas działa na naszą korzyść.

Dla mnie ważnym czynnikiem był ten sam producent.

Po prostu od ponad 20 lat czuję miętę do Rotela :)

Toteż kasa w skarpetę i czekam :)

Też kiedyś czułem mietę, do Pioneera mianowicie. Wiele moich kolejnych sprzętów było tego producenta i nie wyobrażałem sobie, abym kiedykolwiek miał coś innego. Ale mięta mi przeszła momentalnie, gdy się "odpępowiłem" od Pioneera i sprawiłem sobie amplituner oraz odtwarzacz BD Cambridge Audio i głośniki Monitor Audio. Przecież to jest kilka półek wyżej. Zupełnie inna czasoprzestrzeń :)

• 2 tygodnie później...

Pomimo tego, że w instrukcji stoi jak byk że Audio Data Rate to max 224Kbps znajduję stacje nadające z prędkością 320Kbps.

Chciałbym wprowadzić małą autokorektę. Dopiero doczytałem, że ograniczenie do 224kbps dotyczy radia DAB+. Jak jest w przypadku plików z sieci nie napisano, więc sorki za wprowadzenie w błąd.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.