Skocz do zawartości
IGNORED

Czy McGyver zaginął w akcji?

Rekrut

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

jestem tu nowy i czytając wasze informacje dowiedziałem sie że McGyver robi sprzęt na zamówienie.

Wysłem mu maila na ten adres z profilu ale nie dostałem odpowiedzi niewiecie czy to jest aktualny adres ?

https://www.audiostereo.pl/topic/95084-czy-mcgyver-zagin%C4%85%C5%82-w-akcji/

dokładnie tak jest ja zostało napisane wcześniej, dostaje dużo emaili i ja go podziwiam że odpisuje na nie w ogóle. Rekrut oj warto czekać. podejżewam że odezwie sie do ciebie jak to przeczyta ale wcześniej podaj emaila w o mnie bo jak sie odezwie!!chyba ze na forum.

Salmo, jeżeli aplikujesz jakiś woofer dostosowując do niego istniejące obudowy, opracowujesz od zera całkiem nowe zwrotnice i dostrajasz całość, to jest to DIY czy nie jest? Co ma wspólnego z pierwotną konstrukcją oprócz wyglądu? Piszesz to tylko żeby się czepiać, nic innego. Bo jak McGyver coś napisał, to Salmo musi mieć przeciwne zdanie.

Pewnie Salmo miał na mysli, że "Yourself" znaczy "dla siebie samego ", a nie "dla Stmaniaka" .

Zaczynam się interesować budową kolumn, wpadam więc coraz częściej na DIY, a tu - takie smakowite posty!

Aż miło pokibicować.

Ale osochziii ??? Stmaniak przecież zrobił sam dla siebie, moja rola ograniczała się do bycia konsultantem. Skoro kopiowanie cudzych opracowań znalezionych w sieci czy gdziekolwiek jest DIY, to czemu nie może nim być zrobienie czegoś całkowicie samodzielnie, przy wykorzystaniu tylko czyichś wskazówek? ludzie, zastanówcie się co piszecie.

Upraszczając nieco, kolumna dwudrożna składa się z obudowy, woofera, tweetera i zwrotnicy. Zmieniając woofer, zwrotnicę i strojenie skrzynek de facto zmieniasz 75% konstrukcji, więc sam widzisz że twój przykład pasuje tu jak pięść do oka. Miałby zastosowanie gdyby wymianie uległy na przykład tylko terminale i śrubki. Więc jak, jest to DIY czy nie jest?

To tylko przeróbka,tuning, mniejszy lub większy.

Ty zlutowanie kilku rezystorków ,cewek i kond. + kilka listewek i zmianę rurki br. nazywasz

dumnie , "kolumny DIY pełną gębą."

Kupujesz na bazarze obudowę,głośniki i.t.d. składasz, wklejasz zdjęcie i twierdzisz ,że to Twoja konstrukcja.

Dla mnie to tylko "SKŁADAK"

A co za róznica gdzie się kupuje? Salmo, dlaczego kupiłeś głośniki w Audiocomponents, a nie u oficjalnego polskiego dystrybutora? Czy nie dlatego, że było taniej?

Ciekawe jest to co piszesz. Czyli co według twojego rozumowania zaprojektowanie i wykonanie kolumn z użyciem zmodyfikowanych obudów dajmy na to od Tonsili, i głośników na przykład Vify da nam w rezultacie modyfikowane kolumny Tonsil, a nie DIY? To ja się wypisuję z takiej dyskusji, zwłaszcza że sprowokowały ją kolumny których nawet małym palcem nie tknąłem.

salmo, 13 Lip 2005, 17:07

> Kupujesz na bazarze obudowę,głośniki i.t.d. składasz, wklejasz zdjęcie i twierdzisz ,że to Twoja

>konstrukcja.

Witam.

Mimo wszystko się przyłącze, a to w związku z tym co zostało napisane powyżej, i mam proste pytanie:

- A czyja?

>salmo>>

jak jestes taki cwany, to dlaczego sie nie odezwałes w moim temacie ja k prosilem o pomoc.

jedyną osobą która sie podjeła był właśnie McGywer i daj mu wreszcie spokuj baranie.

głośniki będę miał w sobote jak wszystko zagra to napisze

sam nie wiem jak to zagra bo głosniki wziołem w ciemno za rada McGywera

Stmaniak, a tak przy okazji, to na wszelki wypadek sprawdź sobie wzmacniacz czy się nie wzbudza albo nie daje napięciastałego na wyjściu. Poprzednie głośniki spaliłeś nie bez przyczyny, radzę to zrobić na wszelki wypadek żebyś nie wywalił w kosmos szlachetnych M18WH.

Salmo, nie wiem czy zauwazyles z czego sklada sie kolumna. To cytuje Ciebie "zlutowanie kilku rezystorków ,cewek i kond. + kilka listewek i zmiana rurki br. " oraz glosniki i obudowa. Z reguly sens zmieniania ostatnich elementow jest znikomy ze wzgledu na koszty. Czy wg Ciebie samochod sportowy w stylu Mercedesa AMG to składak, czy rasowa konstrukcje ? Przeciez tam tez tylko sa zmienione "detale", karoseria i sama byda silknika jest prawie taka sama. Chcialbym miec takiego składaka :-)

CZesć Sorry że nie pisałem ale byłem w pracy 24 h :)

Profil już uzupełniłem o emaila

McGyver nie wiem czy dotarła do Ciebie moja poczta ( a może filtr spamowski ją zatrzymał :) )

Pozdrawiam

Jestem już po wizycie u McGyvera.

Polecam wszystkim :) Bardzo miły i fachowy. Pomoże mi skompletować właściwie cały sprzęt.

Ja jestem bardzo zadowolony że trafiłem na tą grupę :)

--> stmaniak

stmaniak napisał cyt. :

>salmo>>

jak jestes taki cwany, to dlaczego sie nie odezwałes w moim temacie ja k prosilem o pomoc.

jedyną osobą która sie podjeła był właśnie McGywer i daj mu wreszcie spokuj baranie.

Widzę buraku ,że nawet swojego tematu nie czytasz.

Dostałeś odemnie zwrotkę pod M18 na talerzu.

Stmaniak, obudowa tutaj to rzecz drugorzędna, raczej zwróćcie obaj uwagę na to, że tweetery są różne. Wobec tego zwrotka podana przez Salmo "na talerzu" nie nadaje się do tej aplikacji bez dokonania niezbednych korekt. Poza tym nieładnie obrzucać się wzajemnie epitetami.

barni

Tak to jest "skladak" w pewnym sensie. Jest to cos zrobione na bazie czegos. Zdecydowanie latwiej jest poprawiac niz budowac. Jakby to bylo takie proste to AMG juz dawno mialoby wlasny samochod firmowany ich marka.

Tak samo z kolumnami, jesli sie buduje cos na bazie czegos to juz nie jest to do konca wlasna konstrukcja. Pojecie DIY nijak sie tutaj pasuje bo wszystko co sie robi samemu to jest DIY. MG leci po kosztach, wcale sie nie dziwie ze nie robi skrzynek tylko kupuje gotowe. Jakby mial je robic, okejac itp itd to ceny mialby na poziomie AA.

Skrzynki również robię, ale tylko fornirowane, do droższych kolumn. Gdybym nie kupował gotowych skrzynek w winylu, to nie byłoby tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.