Skocz do zawartości
IGNORED

mf100 górą?

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Vlado, - a porządny szlif, mimo głębszego zagłębienia, nie ślizga się lepiej od takiego sferycznego radła" ?

popatrz pod lupą

Jesli lepiej w kategoriach przetwarzania sygnału, to oczywiście tak. Majac większa powierzchnię styku lepiej przylega do ścianek rowka, rzadziej tracac z nim kontakt podczas odtwarzania zapisu wysokich częstotliwości. Co widzimy w różnicy pasma przenoszenia między szlifem sferycznym a tymi smuklejszymi.

Jeśli lepiej w znaczeniu łatwiej z punktu widzenia fizyki, to nie. Wieksza powierzchnia przylegania, wieksze tarcie.

Znakomicie było to widoczne w niektórych gramofonach zacniejszych firm, gdzie na mechaniźmie nastawy urzadzenia antyskating naniesione były trzy skale. Dla szlifu sferycznego, eliptycznego oraz CD4 czyli FGpochodnym. Na podziałce tej skali dokładnie widać, że im ostrzejszy szlif, tym ta sama wartość antyskating wymaga mocniejszego napięcia sprężyny mechanizmu. Poważniejsze firmy dodawały również nomogram, lub podawały współczynnik pozwalajacy na wyliczenie wartości antyskatingu dla odtwarzania płyt na mokro ze wzgledu na właściwości zmniejszajace tarcie przez płyn.

Z wyrazami szacunku i serdeczności Włodek.

Jak Twoim zdaniem gra 2mred na tle mf100?

2mred ma silniejszy sygnał i jakby więcej basu, gra poprawnie i różnice między mf100 nie są duże - jednak po wielokrotnych szybkich wymianach na tym samym materiale, stwierdziłem, że bardziej mi odpowiada dźwięk z mf100 - jest jakby bardziej subtelny,- więcej średnicy i wysokich, mniej nachalnego basu, raczej bardziej miękki - wydawało mi się, że 2mred zagrała bardziej "brutalnie" - są to wszystko odczucia subiektywne, ale pamiętam, że zadałem sobie wtedy pytanie: czy będę ją zakładał i słuchał zamiast mf100 i odpowiedź brzmiała - nie - dlatego zaniosłem ją do komisu - nadmieniam, że nie jestem uprzedzony do ortofona a także nie jestem fanatycznie przywiązany do mf100 - chciałem po prostu lepszego dźwięku ale 2mred nie był lepszy dla mnie w moim systemie. To nie znaczy, że 2mred grał źle - po pierwszym włączeniu było och ! i ach ! - różnicę in minus zauważyłem dopiero po kilkakrotnym przełączaniu wkładek. Na pewno ktoś w innym systemie miałby inne zdanie, ale ja po prostu przy mf100 mam więcej funu.

excelvinyl winylmania blog szukaj

odnośnie mf100 i zapczepnego, nieco żartobliwego pytania które zadałem w temacie (szkoda że wszyscy tak na serio zaraz podchodzą):

porównałem tego ORTOFONA VMS EXKLUSIVE do MF100. Cóż dużo mówić. Do bani takie porównania. Jedno i drugie w niewiadomo jakim stanie, i tutaj się zgodzę z przedówcami, że takie rzeczy kupuje się nowe. Ortofon gra najlepiej - w sensie - najbardziej poprawnie, jest zachowana przyzwoita równowaga, przewyższając (w moim systemie) AT120E zupełnie nową wkładkę z igłą. Mimo równowagi, oceniam że jest mniej informacji u góry (nie mylić ilością wysokich tonów). I proszę państwa, gdy włączymy MF100... o jak fajnie się robi, co z tego, że sybilanty zaczynają syczeć, czasem dźwięk się robi nieokrzesany, świszczący, ale niektóre aspekty brzmienia zmiatają ORTOFONA EXKLUSIV. Tak tak!

Ale weźmy to śmieszcznie, bo ortofon może jest zajechany, a świszczenie MF100 też może wynikać z jego "antycznego charakteru".

___

Odnośnie antyskatingu, ułożyłem sobie już to w głowie. Wydaje mi się, że na tak zacnym forum jak to powinien być jakiś faq, który opisuje różne rzeczy. Szkoda że nie ma. Dlatego jeśli będę miał czas to wklepie wynik moich przemyśleń i fajnie gdyby oszlifowane przez Was można byłoby to gdzieś umieścić - o ile uda się wypracować wspólną wersję

FAQ by się przydało, zwłaszcza w kwestii kupna pierwszego gramofonu, ale to chyba niewiele pomoże, wszyscy zawsze zadają te same pytania i chcą indywidualnej odpowiedz. Wątek pocz.przyg.z analogiem ma 70stron, ale z reguły nowicjusze nie mają cierpliwości żeby przejrzeć nawet 3 strony, wieć nie wiem czy FAQ się sprawdzi.

Tomasz ma rację, nie sprawdzi się. Młodzież zadajaca pytania w audio pyta ogólnikowo żądajac konkretnej szybkiej i stanowiacej dokładne wskazanie odpowiedzi. Po to zadaje pytanie, aby nie wertować całego forum i wybierać z pośród ciągłych kłutni wartościowych wypowiedzi. Chwała jeśli potrafia zadać poprawne pytanie. Najczęściej jednak pytają "jaki pre do 3000zł?" Jesli odpowiem, że nie wiem jak brzmi 3000zł i jakie ma parametry techniczne, odpiszą, że jestem stary gbur zdolny tylko do wymadrzania i kpin z mniej doświadczonych melomanów.

Nawet lian, który jest sympatycznym i kulturalnym forumowiczem, na moją próbe odwiedzenia go od błądzenia, zachętą wyszukania źródeł wiedzy o analogu i wykorzystania jej do własnych przemyśleń, zaczął mnie traktować jak napastliwego tetryka:-)

zapytam tutaj - którą płytę testową wybrać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i druga:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A nie lepiej poszukać jakiś używanych na ebayu? Strasznie drogo sobie liczą, z reztą oba te sklepy nie grzeszą niskimi cenami. Niestety nie wiem którą płytę polecić, nie miałem styczności z płytami testowymi.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja mam tą drugą (Hi Fi News) i jest OK. Używałem jej do poprzedniego drapaka.

Teraz z ramieniem SME dostałem wszystko co mi jest potrzebne do kalibracji i mogę sie tej płyty za połowę wartości nowej pozbyć. Płyta oczywiście w stanie M.

Hi-Fi News trafiają się niecentrycznie wytłoczone :]

edit.

Jeśli masza1968 ma sprawdzony dobrze wytłoczony egzemplarz (a zapewne tak jest, bo by na byle czym nie kalibrował :) ) to oferta jest moim zdaniem atrakcyjna

audiokarma.org

zapytam tutaj - którą płytę testową wybrać:

Ukryta Zawartość

i druga:

Ukryta Zawartość

Sampler z Hi-Fi news wygląda dobrze, zawiera praktycznie wszystko czego potrzeba do porządnej kalibracji wkładki (Szkoda, że producent nie dodał nagrania z częstotliwością 3150hz do wykorzystania przy pomiarze nierównomierności pracy napędu). Jedynie opis jego użycia jest odrobinkę zabawny ale przynajmniej czytelny i prosto napisany... choć nie do końca po polsku "adjustacja"? - tak się teraz nazywa ustawienie?

Lepiej (Bardziej precyzyjnie) niż na słuch można wykonać ustawienia używając płyty i urzązeń pomiarowych.( Wystarczy oscyloskop i porządny multimetr analogowy)

Geelo - Nie wykorzystasz w pełni możliwośći jakie daje posiadanie płyty testowej i pomiarówki na swoim Bernardzie. Za to dobitnie poznasz jego wady ze słabą stabilnością obrotów na czele :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za to dobitnie poznasz jego wady ze słabą stabilnością obrotów na czele :)

będę wiedział na czym stoję przynajmniej; też jestem tego zdania, że najlepiej korzystać z urządzeń pomiarowych; a później ewentualnie "dostroić" już pod własne ucho

Ja mam tą drugą (Hi Fi News) i jest OK. Używałem jej do poprzedniego drapaka.

Teraz z ramieniem SME dostałem wszystko co mi jest potrzebne do kalibracji i mogę sie tej płyty za połowę wartości nowej pozbyć. Płyta oczywiście w stanie M.

W jakim języku ma opis?

pierwszy test - w zasadzie może być :

antyskating - ścieżki +12 i +14dB poprawnie, przy +16dB ciche pobrzękiwanie w prawym kanale, +18dB brzęk w słuchawkach

rezonans - boczny przechodzi (rez przy ok. 15Hz); drugi (wertykalny) - wyskakuje z rowka poniżej 20Hz; jak zmniejszę docisk to nie wyskakuje, ale wtedy na antyskatingu brzęczy już na +14dB

test pełnego pasma mógłby być dłuższy (20s trochę za krótko do zaobserwowania nierównomierności wzmocnienia)

(...)test pełnego pasma mógłby być dłuższy (20s trochę za krótko do zaobserwowania nierównomierności wzmocnienia)

Dla pomiaru tradycyjnymi metodami "analogowymi" to faktycznie jest nie wystarczający czas "sweepu". Ale w dzisiejszych czasach taki pomiar może za nas ztrobić maszyna :) Laboratoryjny multimetr [np. UT804] sprzężony z komputerem przez USB na którym mamy zainstalowane odpowiednie oprogramowanie może wyświetlić tabelę pomiarów z dokładnością co do sekundy.(Są pewnie i dokładniejsze) Wystarczy tylko przeliczyć sobie wartości na decybele względem odpowiedniego poziomu odniesienia i mamy całą charakterystykę.Przy takim pomiarze w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić charakterystykę naszego przedwzmacniacza gramofonowego i brać poprawkę na ewentualne nierównosći powodowane przez przedwzmacniacz podczas interpretacji wyników.

pierwszy test - w zasadzie może być :

antyskating - ścieżki +12 i +14dB poprawnie, przy +16dB ciche pobrzękiwanie w prawym kanale, +18dB brzęk w słuchawkach

rezonans - boczny przechodzi (rez przy ok. 15Hz); drugi (wertykalny) - wyskakuje z rowka poniżej 20Hz; jak zmniejszę docisk to nie wyskakuje, ale wtedy na antyskatingu brzęczy już na +14dB

test pełnego pasma mógłby być dłuższy (20s trochę za krótko do zaobserwowania nierównomierności wzmocnienia)

Polecam jednoczesne zastosowanie programu Visual Analyser lub podobnego, wtedy nie tylko słyszysz, ale możesz zaobserwować przebiegi i np harmoniczne:

Ukryta Zawartość

PS Zastosowanie tej płyty i programu uczy pokory. Bardzo dobrze widać, jak zdawało by się niewielkie zmiany ustawienia gramofonu mogą mieć diametralny wpływ na jakość dźwięku.

Ukryta Zawartość

Polecam jednoczesne zastosowanie programu Visual Analyser lub podobnego, wtedy nie tylko słyszysz, ale możesz zaobserwować przebiegi i np harmoniczne:

Ukryta Zawartość

PS Zastosowanie tej płyty i programu uczy pokory. Bardzo dobrze widać, jak zdawało by się niewielkie zmiany ustawienia gramofonu mogą mieć diametralny wpływ na jakość dźwięku.

Poprawność wskazań visualanalysera zeleży głównie od posiadanej karty dźwiękowej. Z doświadczenia wiem, że zintegrowane albo proste karty PCI nie nadają się do pomiarów audio. Wnoszą sporą ilość szumów i zniekształceń własnych przez co pomiar bywa zafałszowany, np. mój laptop z kartą noszącą dume miano HD wprowadza 0,3% THD+N przy 1khz. Wraz ze wzrostem zapisywanych lub generowanych częstotliwości współczynnik THD+N wzrasta... Porządna karta do pomiarów potrafi być czasem droższa od sprzętu mierniczego, ale jeśli ktoś taką już dysponuje to ma znacznie ułatwione życie jeśli chodzi o zdejmowanie charakterystyk układów mcz.

Ukryta Zawartość

Oczywiście szumy widać na zamieszczonych screenach w cytowanym wątku itd. Chodzi mi o pomiary dokonane dla +16 i +18 dB, może niżej, dla pewnych gramofonów, gdzie wkładka jest poddawana "torturom" i doskonale widać na ekranie komputera, co jest warta, nawet w przypadku tak słabej karty jak w moim Asusie G71V.

Porządna karta do pomiarów potrafi być czasem droższa od sprzętu mierniczego,

zasięgnąłem opinii - coś przyzwoitego to tak od 700zł w górę

jaki parametr ustawia się regulując położenie przeciwwagi w poziomie? za plastikową prostokątną ramką, w której osadzone jest ramię, jest śrubka za pomocą której można przesuwać przeciwwagę względem osi "wzdłużnej" ramienia w lewo lub prawo

i mała ciekawostka - ścieżka do sprawdzania azymutu B5 (+6dB) - 2.8 mV na wyjściu obydwu kanałów (mniej więcej po równo), natomiast ścieżka do antyskatingu - A6 (+12dB) - kanał lewy 5,1 mV, zaś prawy 6,2 mV

pomiar bezpośrednio na wtyczce Metexem M-3650B

atak w ogóle - to co jest punktem odniesienia i od czego zaczynać kalibrację (magnetofony, z tego co widzę, to pikuś w porównaniu z gramofonem)

i mała ciekawostka - ścieżka do sprawdzania azymutu B5 (+6dB) - 2.8 mV na wyjściu obydwu kanałów (mniej więcej po równo), natomiast ścieżka do antyskatingu - A6 (+12dB) - kanał lewy 5,1 mV, zaś prawy 6,2 mV

U mnie było to samo. Jak w powyższym moim linku, przy ustawieniu azymutu na zero według tej płyty, reszta ścieżek z niej i inne płyty grały wyraźnie z jednej strony głośniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.