Skocz do zawartości
IGNORED

Salon kinowy,czyli kino domowe?

danio991

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje pomocy w zrobieniu sali kinowej tj.,czyli kino dmowe co bedzie potrzebne?Z tego co wiem to amplituner,wzmacniacz,kolumny glosnikowe,podlogowe glosniki oraz głsoniki z tuba zestaw kina domowego.Czy cos jeszce pominal chyba nie jak cos to dopisujcie co brakjuje i pominalem.

Treaz kwestia wazna jak zrobic sale kinowa i wybrac sprzęt rtv audio i wideo czyli amplituner,wzmacniacz,zestaw kino domowe itp. potrzebuje pilnie dorady i pomocy i sugestie zwiazane z kinem domowym w sali kiowej

https://www.audiostereo.pl/topic/95190-salon-kinowyczyli-kino-domowe/

podaj planowany metraż sali, czy będzie to osobne pomieszczenie tylko do kina? i kwotę do wydnia.

Potrzebujesz generalanie: amplitunera (ewentualnie procesora i końcówki mocy) + źródło + zestaw kolumn 5.1 (jeśli bardzo duże pomieszczenie to może 7.1) + okablowanie

potrzebuje pilnie dorady i pomocy i sugestie zwiazane z kinem domowym w sali kiowej

jeśli to pilna sprawa to tym bardziej określ ile chcesz wydać, wybierz się do dobrego sklepu, posłuchaj proponowanych zestawów, wynegocjuj dobrą cenę

pozdrawiam

a co z Sabą Ultra Hi-fi ? :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wszystko zależy od tego ile chcesz na to przeznaczyć. Jak zaawansowane ma to być pomieszczenie? Samo audio czy video również. Liczac skromnie na kompletne kino trzeba przeznaczyć ok. 10 000 do 20 000 na podstawowe urządzenia. Można taniej, ale to tylko półśrodki.

Tu masz fajny zestaw projektor + ekran w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Kolumny

Ukryta Zawartość

Urządzenia

Ukryta Zawartość

Do tego trzeba doliczyć kable.

No chyba że chcesz jak najtaniej. To idz do media markt albo innego i tam coś sobie wybierz :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potrzebuje pomocy w zrobieniu sali kinowej tj.,czyli kino dmowe co bedzie potrzebne?Z tego co wiem to amplituner,wzmacniacz,kolumny glosnikowe,podlogowe glosniki oraz głsoniki z tuba zestaw kina domowego.Czy cos jeszce pominal chyba nie jak cos to dopisujcie co brakjuje i pominalem.

Treaz kwestia wazna jak zrobic sale kinowa i wybrac sprzęt rtv audio i wideo czyli amplituner,wzmacniacz,zestaw kino domowe itp. potrzebuje pilnie dorady i pomocy i sugestie zwiazane z kinem domowym w sali kiowej

"Sali kinowej" powiadasz...to zaczal bym od zaplanowania pomieszczenia per se (jakas idee na jego wyglad zapewne juz masz), izolacji akustycznej od reszty domu/mieszkania, adaptacji akustycznej, zaplanowania i maskowania instalacji tj. kabli sygnalowych, zasilania itp. Potem wystroj, rozmieszczenie foteli lub innych siedzisk, proscenium, podestow na siedziska, oswietlenie i jego sterowanie, ewentualne maskowanie kolumn glosnikowych, dobor ekranu, jego formatu i odpowiedniego doboru w zaleznosci od uzywanego projektora (gain,projekcja tylna, przednia ewentualnie ekran przepuszczajacy dzwiek), zaciemnienie pomieszczenia. Jak sie z tym uporasz mozesz zaczac szukac projektora, montaz i zabudowa, na koniec zrodlo, wzmocnienie i kolumny...jak widzisz wszystko to w miare proste, w tydzien sie uporasz...

Kolego zrobienie "sali kinowej" to nie tak hop siup, to sztuka sama w sobie i niestety na tym forum nikt nie poda ci na tacy gotowej recepty. A sprzet z linkow wyzej, no coz....lipa ze tak to ujme, ten zestaw roth audio brrr...masakra....super kolumny frontowe z plastikowymi glosniczkami 16cm...wow i az podwojne, napewno bedzie super!!!!! do tego "włókno szklane z hybrydowym stożkiem oraz koniecznie Głośnik wysokotonowy: 1" Polimerowy zintegrowany z kopułką" ...Niesamowity high tech!!!!!!! ...zawsze chcialem miec hybrydowy stozek, moja dziewczyna z pewnoscia by sie z takowego bardzo cieszyla....

Ludzie, wklejac przypadkowe linki do sklepow internetowych to nie przepis na "kino", kazdy debil potrafi skopiowac link do byle aukcji. Chlopak wyda te wasze 20000 na zestaw plastikowego chlamu i bedzie sfrustrowany ze mu nie gra....

kolejny watek z tysiaca mu identycznych nadajacy sie do lamusa.....

Witam

Kolega Danio911 zadał to smo pytanie na forum hdtv. Podał tam kwotę 5 tyś zł, Kwota na salon kinowy skromna, ale kino domowe pewnie w tej kwocie zakupi i pewnie o to koledze chodziło zakładając ten wątek

Jeżeli zaczynasz to robiłbym już 7.1

Wiem, że są na Forum zwolennicy jaknajwiększej ilości kanałów. Ja do nich nie należę. Mam za sobą przygodę z 7.1 i przy okazji wymiany sprzętu na nowy - w pełni świadomie, z lubością wróciłem do 5.1. A przedtem długo bawiłem się poprzednią konfiguracją, przełączając pomiędzy 5.1 a 7.1 dla sprawdzenia czy 7.1 daje coś dodatkowo. Na podstawie własnych eksperymentów i spostrzeżeń stwierdziłem, że w warunkach domowych nie daje NIC. Jedynie podnosi koszty. W wielokanałowej muzyce 7.1 wręcz przeszkadza i pogarsza efekty przestrzenne w porównaniu z 5.1. Dlatego lansowanie 7.1 (i więcej) postrzegam wyłącznie w kategoriach marketingu.

Nie bez znaczenia jest fakt, że na światowym rynku BD materiał 7.1 stanowi tylko 6.49% ( patrz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), w Polsce jest to jakiś znikomy ułamek procenta. DVB-S jest i będzie 5.1 (tak stanowi norma). DVB-T też jest 5.1, choć coprawda może mieć więcej (DD+), ale z uwagi na ograniczenia ilości przesyłanych Mb musiałoby to się odbywać kosztem pogorszenia jakości obrazu, więc nikt z tego nie korzysta.

Należałoby w tym miejscu zaproponować udanie się do jakiegoś salonu audio celem osobistego przekonania się. Niestety nie wiem czy jest taki, gdzie stoi konfiguracja 7.1 i można sobie przeprowadzać eksperymenty z przełączaniem, jakie ja robiłem zanim nabrałem przekonania do bezzasadności czegokolwiek więcej-niż-5.1

Ukryta Zawartość

Planowany metraż sali to 25 lub 15 m cm 20,14 lub wiecej,a wy jak byscie planowali metraz do sali kina domowego?Oosbne pomieszczenie.amplitunera (ewentualnie procesora i końcówki mocy) + źródło + zestaw kolumn 5.1 (jeśli bardzo duże pomieszczenie to może 7.1) + okablowanie jakie moze doradzisz jakie okablowanie ,kable, procesor jaki dobry do amplitunera i zestaw kolumn.10 000 do 20 000 lub 5000 zl chce wydac a jakie są mozliwosci jeszce kolumn,amplitunera i wzmacniacza itp. Linka do amlitunerow,kolumn i glosnikow itp. Roth Audio Oli 402 Oli40+Oli20+C20+KH2 Zestaw kolumn kina domowego 5.1,AVR 365 + BDT 30 hordon karton,zapowiada sie niesle i ciekawie a jeszce inne sprzet rtv z amlitunera i wzmacniacza i duze kolumny i glosniki z tuba? polecacie i jakie?

Jaki odtwarzacz dvd divix,xvid inne formaty rmvb,mkv,a szczegolnie zalezy na divix,xvid i dvd -r,dvd plus r.

Dzisiaj niedawno bylem media-makrt obejrzec dvd odtwarzacz,amplitunery,kolumny link z media markt:

przegladałem rowniez na stronie media markt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do telewizora z media-markt to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a co do zestawu kina domowego :

Ukryta Zawartość

ktory wybrac ,ktory lepszy?a co do glosnikow to sam niewiem czy ktos wie jakie dobre z od producenta?

a co z Sabą Ultra Hi-fi ? :(

Ukryta Zawartość

No wlasnie jest to niemiecka firma nigdzie nie moge znales tego samba jedynie na allegro czy bedzie dobry saba amplituner ultra hifi?Ktos ma saba amplituner hifi?by moc o tym sprzecie saba amplituner pogadac?To zestaw bedzie jako amplituner i wzmacniacz do kina domowgo dobry?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 000 do 20 000 lub 5000 zl chce wydac

to w końcu ile?

Do 5000zł to naprawdę nie ma się specjalnie nad czym rozwodzić. Jeśli to ma być TV tu już nie wiele zostaje.

Polecając dobry sklep nie miałem na myśli MM. Myślałem o sklepach specjalistycznych, które i tu na forum zabierają głos, są na allegro więc ceny mają konkurencyjne. Poszukaj takiego w okolicy (podajesz linki z Gdańskiego MM, w Trójmieście na pewno znajdziesz), tam człowiek więcej Ci wyjaśni, szybciej doradzi i trafi w potrzeby. Przede wszystkim posłuchasz i sam się przekonasz czy zauważasz jakieś różnice.

Ponegocjujesz przy zakupie kompletu i będziesz zadowolony.

Przez allegro znalazłem i zamowilem tj, i zakupilem zestaw głośników 5,1 firmy G-Sound

MODEL SS-601

Aktywne głośniki 5+1 z sobwooferem i konsolą sterującą - do kina domowego i komputera - 1200W PMPO

WYSOKIEJ JAKOŚCI GŁOŚNIKI:

- 5 GŁOŚNIKÓW SATELITARNYCH,

- 1 GŁOŚNIK SUBWOOFER,

- 1 KONSOLA STERUJĄCA.

Link zapodaje:

Ukryta Zawartość

W sklepie wczoraj w media markt zakupiłem odtwarzacz dvd manta 068

Opis produktu

Odtwarzacz DVD wyposażony w funkcję zoom i odtwarzania w zwolnionym i przyśpieszonym tempie. Posiada możliwość odtwarzania MPEG 4 i XviD z polskimi napisami .txt. DVD-068 wyposażony w złącze HDMI, gniazdo USB, VGA output, Component Video, czytnik kart pamięci, wyjście audio analogowe i cyfrowe oraz 5.1-kanałowe wyjście audio.

podaje ,zapodaje link:

Ukryta Zawartość

Oraz takze wieże technics Technics SC-DV290

zapodaje linka

Ukryta Zawartość

No ostatni element to saba SABA ULTRA HIFI 9080 - RADIO, WZMACNIACZ 1976

Tutaj linka podaje:

Ukryta Zawartość

Czy taki zestaw moze byc,bedzie pasowac jako salon kinowy efekt itp. powiedzcie mi bo nie wiem czy dobry gust mam?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przez allegro znalazłem i zamowilem tj, i zakupilem zestaw głośników 5,1 firmy G-Sound

MODEL SS-601

Aktywne głośniki 5+1 z sobwooferem i konsolą sterującą - do kina domowego i komputera - 1200W PMPO

WYSOKIEJ JAKOŚCI GŁOŚNIKI:

- 5 GŁOŚNIKÓW SATELITARNYCH,

- 1 GŁOŚNIK SUBWOOFER,

- 1 KONSOLA STERUJĄCA.

Link zapodaje:

Ukryta Zawartość

W sklepie wczoraj w media markt zakupiłem odtwarzacz dvd manta 068

Opis produktu

Odtwarzacz DVD wyposażony w funkcję zoom i odtwarzania w zwolnionym i przyśpieszonym tempie. Posiada możliwość odtwarzania MPEG 4 i XviD z polskimi napisami .txt. DVD-068 wyposażony w złącze HDMI, gniazdo USB, VGA output, Component Video, czytnik kart pamięci, wyjście audio analogowe i cyfrowe oraz 5.1-kanałowe wyjście audio.

podaje ,zapodaje link:

Ukryta Zawartość

Oraz takze wieże technics Technics SC-DV290

zapodaje linka

Ukryta Zawartość

No ostatni element to saba SABA ULTRA HIFI 9080 - RADIO, WZMACNIACZ 1976

Tutaj linka podaje:

Ukryta Zawartość

Czy taki zestaw moze byc,bedzie pasowac jako salon kinowy efekt itp. powiedzcie mi bo nie wiem czy dobry gust mam?

jak już wszystko razem zepniesz to wrzuć zdjecia i podziel sie wrażeniami

pozrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zestaw jest używany, we wzmacniaczu nie działają 3 gniazda do głośników. Ja korzystałem z dwóch + subwoofer. Na jednym kanale mogą spokojnie grać 2 lub 3 głośniki także nie ma żadnego problemu.

przejuch :D

Ukryta Zawartość

ciąg dalszy pytań kolegi danio991

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.