Skocz do zawartości
IGNORED

MA rx8 vs. rx6 do 25m2 proszę o poradę

quvert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość.

Czy mogli byście mi doradzić który model wybrać rx8 czy może tańszą alternatywę rx6. Pokój 25m2, 60% kino 40% muzyka, elektronika yamaha rx-a2010. Słuchałem obydwu zestawów niestety w różnych miejscach odsłuchowych lecz na tyj samej elektronice tj. Yamaha rx-a1010. Odniosłem wrażenie że w rx8 bas schodzi niżej i jest potężniejszy, ale rx6 też potrafi fajnie sypnąć basem. Cały problem polega na tym iż nie wiem czy warto 1,5 tys. dołożyć do rx8 czy może się zdecydować jednak na rx6. Jednym słowem zastanawiam się czy rx6 na tym metrażu dadzą radę. Nie chcę głupio przyoszczędzić a potem żałować.

Proszę o pomoc!

Mam RX8 na 18 m2 i wcale nie są za duże a co dopiero 25m2. Słuchałem RX6 przed zakupem i generalnie kolumny grają tak samo oprócz dołu. RX6 jest kolumną 2,5 drożną a RX8 3 drożną. Bas zupełnie inny, znacznie głębszy, pełniejszy i niżej schodzący. Według mnie zdecydowanie warto dopłacić, nie będziesz żałował. Gdybym kupił RX6 bez odsłuchu w najbliższym czasie wymieniał bym na RX8.

Kolumny grają wszystko, równo całym pasmem, są bardzo uniwersalne.

Witaj,

w konfiguracji z Twoim amplitunerem i pomieszczeniu 25m2 namawiałbym jednak na model większy Rx8. Jest to konstrukcja, która zagra dynamiczniej, dodatkowo lepiej kontrolowany jest bas, który schodzi jeszcze trochę niźej. Pomieszczenie nie będzie za małe.

serdecznie zapraszam na odsłuchy i porównanie dwóch modeli

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziekuje wszystkim za pomoc. Zastanawia mnie czy impedancjia 4 omowa w RX8 nie sprawi trudnosci dla amplitunera? biorac pod uwage ze sprzet bedzie w konfiguracji 5.1 lub z czasem 7.1

A wiec miejsce faworyta zajmoja RX8.

Drodzy forumowicze moze macie inne propozycje ktore warto odsluchac co fajnie zgralo by sie z yamaha.

Sluchalem juz Dali Ikon 6, Paradigm Monitor 9 v6 oraz wspomnianych RX6 i RX8 z czego te ostatnie przypadly mi najbardziej do gustu.

Co sadzicie o JBL Studio 580?

• Moderatorzy

A wiec miejsce faworyta zajmoja RX8.

Drodzy forumowicze moze macie inne propozycje ktore warto odsluchac co fajnie zgralo by sie z yamaha.

Sluchalem juz Dali Ikon 6, Paradigm Monitor 9 v6 oraz wspomnianych RX6 i RX8 z czego te ostatnie przypadly mi najbardziej do gustu.

Co sadzicie o JBL Studio 580?

jeśli RX8 jest dla ciebie akceptowalny cenowo to dorzuć Dynaudio 3/7, Paradigm Studio 60 i nowe Monitor 11

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.