Skocz do zawartości
IGNORED

Rozszerzenie zestawu 5.1 o zestaw tannoy mercury v4?

emilianoptrk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,posiadam amplituner Yamaha RX-V671 oraz zestaw kolumn 5.1 Magnat Monitor 990,który kupiłem kilka lat temu.Dodatkowo mam także subwoofer tej samej firmy.Jako że amplituner posiada 7 kanałów zamierzam dokupić 2 dodatkowe kolumny.Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad kupnem dwóch kolumn tannoy mercury v4 i podłączeniu ich jako kolumny frontowe,a kolumny magnata podłączyłbym jako surroundy (dwie kolumny frontowe Magnata stałyby się surroundami,dwa obecne surroundy stałyby się surroundami tylnymi).Co o tym myślicie?Przyznam się,że nie znam się za bardzo na akustyce itd i nie mam pojęcia czy taki zestaw się w ogóle sprawdzi...Jeśli ktoś z Was mógłby mi coś dorzadzić,byłbym bardzo wdzięczny.

Witaj.

Skoro szukasz to czegoś Ci brakuje....skoro czegoś Ci brakuje to pytanie czy przy słuchaniu muzyki czy przy oglądaniu filmów ?

W jednym i drugim przypadku rozbudowa o dodatkowe kanały nie wniesie nic dobrego ( w tym zakresie cenowym ).

Nie znam Magnatów , ale Tannoye V4 to niezłe kolumny... Zasadnicze pytanie to rozstawienie głośników , wielkość pokoju i to czego szukasz w swoim systemie.

Totalnie bez sensu. To tylko upychanie wiekszej ilosci gratow bez wplywu na jakosc dzwieku. Gdybys chcial wstawic jako fronty jakies zauwazalnie lepsze klasowo kolumny...

server unreachable;--

Wielokrotnie przy okazji dyskusji na takie tematy prezentowałem na Forum swoją opinię: w warunkach domowych nie ma najmniejszego sensu cokolwiek więcej-niż-5.1. Oznacza to bowiem wyłącznie dodatkowe koszty przy zerowym przyroście efektu, czasem wręcz jego pogorszeniu. Wiem to z własnego doświadczenia. Dwie niewykorzystane końcówki mocy amplitunera lepiej wykorzystać na Bi-Amp kolumn L/R lub nagłośnienie drugiej strefy.

Wielkie dzięki za odpowiedzi koledzy...Padło pytanie,czego szukam w systemie i czego mi brakuje...Od razu zaznaczam,że absolutnie nie zależy mi na dźwięku 7.1 do filmów,5.1 w zupełności mi wystarcza.Chodziło mi o to,że słyszałem,że wpomniane przeze mnie tannoye grają bardzo fajnie i głównie zależy mi na poprawie brzmienia w stereo-oczywiście nie mówię,że teraz jest źle,bo Magnaty jak na swoją cenę grają bardzo porządnie.Tylko czy poprawa dźwięku w stereo będzie odczuwalna,kiedy te wszystkie kolumny będą grały razem ze sobą?

W takim wypadku odpuść sobie całkowicie 7.1 !!

Chcąc poprawić stereo polecam dokupienie wzmacniacza stereo - możesz go wykorzystać jako końcówka mocy na fronty do kina , a muzyki słuchać tylko na tym wzmacniaczu podpiętym bezpośrednio pod CD .

Nie do końca rozumiem ostatnie zdanie - 'w stereo' ( 2 kolumny ) kłóci się z 'wszystkie kolumny będą grały razem' ( czyli 5.1 ).

Nie do końca rozumiem ostatnie zdanie - 'w stereo' ( 2 kolumny ) kłóci się z 'wszystkie kolumny będą grały razem' ( czyli 5.1 )

W ampitunerze,który posiadam jest opcja przełączania-można ustawić "2chStereo" i "7chStereo"

Widzę,że jednak odradzacie mi powyższe rozwiązanie,więc chyba z niego zrezygnuję,chyba,że pojawi się jeszcze odmienna opinia:)

również miałem 7 i zrezygnowałem, bezsens totalny, a do stereo jak koledzy pisza wzmacniacz stereo i do filmów będzie robił za końcówke, pewnie da lepszą poprawe niż jaka kolwiek wymiana głośników

Sent from my HTC Desire S using Tapatalk 2

Że konfiguracja powyżej 5.1 jest bez sensu, tego bym nie powiedział. Pomijając gusta... Wiele zależy od pomieszczenia, a dokładniej - jego wielkości, kształtu i możliwości w zakresie rozstawienia dookoła słuchacza tylu kolumn. Z pewnością poprawę w wypełnieniu dźwiękiem strefy za słuchaczem, wynikającej z systemu 6.1/7.1, usłyszymy w pomieszczeniach średnich i dużych. W małych, już różnice pomiędzy 5.1, a 6.1 są niewielkie, nieuzasadniające wydatku na dodatkowe kolumny.

No i trzeba też wspomnieć o filmach - przeważają realizacje 5.1. Nawet jeśli rozszerzymy materiał 5.1 do 6.1/7.1, nie na każdym filmie usłyszymy na tyle wyraźną różnicę, a czasem nawet pogorszenie, aby miało to sens.

No i trzeba też wspomnieć o filmach - przeważają realizacje 5.1. Nawet jeśli rozszerzymy materiał 5.1 do 6.1/7.1, nie na każdym filmie usłyszymy na tyle wyraźną różnicę, a czasem nawet pogorszenie, aby miało to sens.

z tym o pomieszczeniu się zgodze i z tym tutaj równiesz, zrezygnowałem z powodu braku takich filmów a pseudo mixy z 5.1 to nie to, a co ciekawe bajki jak np walle i inne podobne mają bardzo dobrze zrealizowana ścieżke 6.1 . posiadanie 7.1 dla nagrań demo też mija się z celem, a jak pomyśle że moja yamaha ma opcje 9.1 to śmiać mi się chce

Sent from my HTC Desire S using Tapatalk 2

Niektóre filmy ze ścieżką 5.1-kanałową potrafią mile zaskoczyć. Przykładem "Pan i Władca", gdzie tylna scena dźwiękowa pomimo odtwarzania jej na systemie kolumn 5.1, jest szczelnie wypełniona i przesuwa się daleko za słuchaczem. Czyli w tym konkretnym tytule osiągamy efekt tak jak z dodatkowym kanałem tylnym, pomimo jego fizycznej nieobecności.

Cała sprawa sprowadza się do właściwego rozstawienia kolumn SL/SR. Teoretycznie w konfiguracji 5.1 powinny one stać na kącie +/- 110*. W 7.1 na +/- 90* gdyż na +/- 150* stoją BL/BR. Niektórzy jednak producenci sprzętu, jak też i firmy nagraniowe radzą aby w 5.1 głośniki SL/SR umieścić na kącie +/- 135*. Kiedyś tak spróbowałem i natychmiast stwierdziłem, że TO JEST TO. Tak więc zostało i żadne 7.1 mi mi jest potrzebne.

Jeśli ktoś z Was mógłby mi coś dorzadzić,byłbym bardzo wdzięczny.

Sprzedaj te Magnaty bo będą się marnować, zostaw ewentualnie subwoofer. Kup jeden zestaw 5.0, albo jeśli szukasz oszczędności to przynajmniej dobre fronty + centralny z tej samej serii, tańsze tyły. Jakie konkretnie - trudno powiedzieć, zależy od budżetu na całość. Ale skoro masz teraz na Tannoy v1 to nie jest tak źle.

Cała sprawa sprowadza się do właściwego rozstawienia kolumn SL/SR. Teoretycznie w konfiguracji 5.1 powinny one stać na kącie +/- 110*. W 7.1 na +/- 90* gdyż na +/- 150* stoją BL/BR. Niektórzy jednak producenci sprzętu, jak też i firmy nagraniowe radzą aby w 5.1 głośniki SL/SR umieścić na kącie +/- 135*. Kiedyś tak spróbowałem i natychmiast stwierdziłem, że TO JEST TO. Tak więc zostało i żadne 7.1 mi mi jest potrzebne.

Przy kątach +/-135* surroundy boczne są przesunięte bardziej do tyłu. I tu całkiem śmiało można zrezygnować z tyłnych surroundów.

Przy kątach +/-135* surroundy boczne są przesunięte bardziej do tyłu. I tu całkiem śmiało można zrezygnować z tyłnych surroundów.

Na dobrą sprawę to przy takim rozstawieniu 5.1 trudno mówić o surroundach bocznych czy tylnych. To są po prostu surroundy.

Na dobrą sprawę to przy takim rozstawieniu 5.1 trudno mówić o surroundach bocznych czy tylnych. To są po prostu surroundy.

Zgadza się. Dopiero powyżej 5.1 surroundy różnicujemy na boczne i tylny/tylne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.