Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny mikrofon do pomiarów

tomseas

Rekomendowane odpowiedzi

Też tak staram się robić. Szukam jakiegoś składanego statywu do postawienia na nim mierzonej kolumny.

c73villagehall-l_large.jpg

Przy takim pomieszczeniu to można zejść do 20 Hz z pomiarem.

Na może przesadzam ale z 80 Hz pewnie da się pomierzyć.

• 1 rok później...

No i ja się pochwalę moim zakupem.

Właśnie zakupiłem sobie nową zabawkę, czyli UMIK-1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powinien być u mnie za około tydzień.

Żeby było śmieszniej oryginalnie producent nadaje numer seryjny i można ściągnąć indywidualny plik kalibracyjny. Więc pomiary będą wiarygodne na tyle na ile pozwalają warunki lokalowe i owa kalibracja.

Ostatnio doczytałem na temat oryginalnych plików kalibracyjnych i nabrałem pewnych wątpliwości. Więc kupiłem specjalną wersję, do której będą dodane pliki kalibracyjne. Mikrofon referencyjny to ACO Pacific 7052E, względem którego była robiona kalibracja. Oprócz standardowego pliku będą jeszcze 45 i 90 stopni. Myślę że do mojej obecnej zabawy będzie to w zupełności wystarczające.

Mikrofon jest zasilany z usb więc jest "plug&play" jest automatycznie wykrywany przez REW. Dodatkowo bez problemu współpracuje z HOLMImpulse.

Jak dojdzie napiszę coś więcej.

post-21737-0-11489900-1383263663_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Całkiem zgrabny.

Też tak uważam :)

Z pierwszymi partiami tych mikrofonów były problemy.

Troszeczkę optymistyczne pliki kalibracyjne od 5 Hz, teraz jest od 20 Hz u producenta. Choć wedle mojej wersji (kalibracja dokonywana w zewnętrznej firmie) pomiar niby od 5Hz. Zobaczymy jak to wygląda. Polecana jest właśnie amerykańska firma dokonująca owej kalibracji. Stąd przesyła z USA a nie z HK bo mikrofon kupiłem w stanach.

Potem zasilanie z usb, partia miał wadę bo były 3 szpilki od zasilania. Więc na swój koszt poprawiali ale też można było dolutować kondensator za 1 zł i po temacie.

Na szczęście mój jest z dużo dalszej partii na którą nikt nie zgłasza problemów. No i wspomniany mod nie jest dla mnie ewentualnym problemem. No ale raport z kalibracji miałem dostępny przed zakupem więc wiem co kupiłem.

Fajne jest to że mogę robić pomiary w domu jak i poza bez plątaniny kabli. Tak naprawdę laptop na baterii, stojak, kabel i mikrofon.

Najlepsze że mikrofon zamówiłem dzisiaj o 0:38 a o godzinie 5:35 dostałem maila z USPS.com z numerem przesyłki do śledzenia. Nie ukrywam że bardzo mocno mnie to zaskoczyło.

Obecnie kurs dolara jest bardzo niski więc zachęca do zakupów.

Przy fabrycznych plikach bo są dwie edycje jest nawet 4,5 dB przy 20 Hz.

Nowe pliki producenta są podobno dokładniejsze.

Jeśli chodzi o rozbieżność względem firmy zewnętrznej to na skrajach około 2dB w paśmie użytecznym (pomiarowo konstruktorskim) około 0,5 dB. Co podpiera opinię że nowa wersja pliku jest dokładniejsza.

Wszystko widać na obrazku. Generalnie nie jest to porównanie mojego mikrofonu. Ale jak dojdzie to z ciekawości porównam swój.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja swojego UMIKa dostałem wczoraj. Plik kalibracyjny wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Muszę jeszcze wykombinować statyw, trochę czasu i zabieram się za zabawę :-)

Ukryta Zawartość

A tak wygląda cześć raportu kalibracji mojego mikrofonu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

No i paczka odebrana, wszystko tak jak być powinno. Cło i podatek zapłacony, więc patriotyczny obowiązek spełniony :).

Dodatkowo jest nakładka do mierzenia na dworze a wszystkie pliki przyszły na pamięci usb.

Pierwszy pomiar za mną i zakup możemy zaliczyć do udanych.

Muszę pochwalić CLS że paczka wyszła z firmy bardzo szybko.

Na koniec kilka zdjęć :).

Ukryta Zawartość

post-21737-0-56395500-1384360850_thumb.jpg

post-21737-0-23280800-1384360852_thumb.jpg

post-21737-0-89605100-1384360853_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, mam ochotę zmienić mój system pomiarowy..

Polecicie mi jakiś mikrofon z plikami kalibracyjnymi i do tego przedwzmacniacz lub może być wbudowany w mikrofon.

Obecnemu systemowi nie mam nic do zarzucenia ale chciałbym mieć drugi ...

Pozdrawiam

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Ja nie wiem podniecacie sie kalibracją mikrofonu :) a zakłócenia zew (po za mikrofonowe) będą 10 albo więcej razy większe :)

O jakie zakłócenia ci chodzi? Nieliniowość wejścia w komputerze? To akurat łatwo sprawdzić. Kabel z wyjścia do wejścia i mierzysz. Ja jeżeli już bym się martwił to raczej o wiarygodność kalibracji. Pytanie czy mierzony jest każdy mikrofon czy tylko partia mikrofonów. Rozrzut między poszczególnymi wkładkami może być znaczny.

No i na ile dokładny jest mikrofon referencyjny do kalibracji.

Panowie, mam ochotę zmienić mój system pomiarowy..

Ja mogę polecić mój zakup z CSL. Takiej kalibracji nie oferuje żaden producent, jeśli mówimy o normalnych cenach.

O jakie zakłócenia ci chodzi?

Przeczytaj sobie wpisy tego Pana w tym wątku i kilku innych. Będziesz miał pogląd na temat rozmówcy. Bo mam wrażenie że nie ma pojęcia w temacie a wypowiada w każdym możliwym wątku.

No a co do mikrofonu, to każdy jest tak dobry jak jego plik kalibracyjny. No chyba że stać nas na mikrofon bez potrzeby kalibracji.

Przeczytaj sobie wpisy tego Pana w tym wątku i kilku innych. Będziesz miał pogląd na temat rozmówcy. Bo mam wrażenie że nie ma pojęcia w temacie a wypowiada w każdym możliwym wątku.

Przypomniało mi się. Już raz komentowałem jego wpis. Najwyraźniej nie dotarło.

• 1 miesiąc później...

też się zastanawiam nad kupnem Umika jednak znalazłem w sieci informację, która mnie zmartwiła:

There is one attention point when measuring with Arta: since the UMIK-1 and the soundcard that generates the measuring signal are 2 distinct sound devices, their sample frequency might not be fully matched. with some types of measuremnt signals, this could lead to a lower quality measurement. I asked Arta, and they advised this:

"When you use USB mic, then you must use generator signal from other soundcard which always has some difference in sampling frequency. That is why, you can’t use in ARTA methods that estimate impulse response by cross-correlation with periodic noise and MLS signals, but you may use swept sine IR measurements as it is treated as aperiodic signal."

Ukryta Zawartość

wyglada na to, że pomiary MLS odpadają. żeby wszystko bylo ok to trzebaby spiąć zegary obu kart, co nie jest możliwe...

jakieś opinie?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.