Skocz do zawartości
IGNORED

Sounddeco co o tym myślicie?

kropek81

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewniamy, że kierunek Chiński jest nam nie po drodze i się tam nie wybieramy :)

Pojęcie "drogości" jest pojęciem bardzo względnym. Alpha F2 jest dostępna w róznych wariantach wykończeniowych, które mają różną cenę. Ma to pozwolić znaleźć każdemu użytkownikowi kompromis pomiędzy ceną produktu a jego wyglądem. Robiliśmy analizę cen naszych produktów w odniesieniu do zachodniej konkurencji i wypada ona korzystnie dla nabywającego produkt Sounddeco. Produkcja odbywa się w polsce a nie w Chinach, montaż jest ręczny a nie maszynowy, fornir naturalny a nie z okleiny PVC, zwrotnice na poziomie wyższym niż u konkurencji zachodniej i do tego przetworniki na zbliżonym lub wyższym poziomie, pomimo ewidentnych różnic w kosztach i skali ich zakupu. Temat rzeka :) Niedługo wydajemy katalog i nową stronę internetową, gdzie będzie można znaleźć więcej informacji na temat tego z czego wynika cena naszych produktów i dlaczego jest ona atrakcyjna względem konkurencji.

Konstrukcja Alpha F2 ma standardowe wymagania co do wzmacniaczy mocy. Efektywność na poziomie 88 dB i w miarę przyjazny wykres impedancji, bez żadnych szaleństw w kształcie jego przebiegu.

Być może rózne opinie na temat tego samego produktu wynikają z warunków odsłuchowych? Alpha F2 to konstrukcja 2-drożna a nie 2,5-drożna co ma swoje plusy i minusy (jak wszystko). Ewidentym plusem jest mniej rozmyty i bardziej szczegółowy dźwięk niż dźwięk płynący z konstrukcji 2-drożnych, co wynika z lepszej fazowości pracujących w obudowie przetworników. Minusem jest zaś większa wrażliwość na pozycję słuchacza w osi pionowej, co może wpływać na odbiór dźwięku u osób, które siedzą zbyt wysoko (np. na krześle a nie fotelu) lub o zgrozo - stoją w sklepie oceniając brzmienie "na szybko". Dochodzi do tego również kwestia wygrzania głośników. Alpha F2 zmienia dość znacznie swoje brzmienie podczas pierwszych 30h pracy. Ja testując Alpha F2 w swoich warunkach odsłuchowych (pokój 19 m2 - rozstaw gł. 2,5m, odległość siedzenia około 2,5-3m) byłem bardzo zadowolony z ich brzmienia - chociaż mam świadomość, że dla wielu moja opinia nie będzie zbyt obiektywna :)

A jak z wrażliwością na ustawianie tych kolumn blisko ściany? Trzeba je mocno udsuwać czy mogą stać przy ścianie?

A jak z wrażliwością na ustawianie tych kolumn blisko ściany? Trzeba je mocno udsuwać czy mogą stać przy ścianie?

Kanał bass reflex jest umiejscowiony pomiędzy podstawą a dolną częścią obudowy i jest to bass reflex wolnoprzepływowy (duża średnica i długość). Dzięki temu nie jest to konstrukcja wrażliwa na odległość od ściany.

Pozdrawiam.

Paweł

• 3 tygodnie później...

Kiedy nowa kolumna Sounddeco będzie miała premierę ?

W chwili obecnej pracujemy nad kilkoma projektami równocześnie. Te mniejsze zostaną przedstawione światu już niebawem a te większe wymagają jeszcze sporo pracy i cierpliwości,

Nie mogę obecnie zdradzić zbyt wielu szczegółów lecz myślę, że każdy wie które wydarzenie branżowe w polsce jest najlepsze do pokazywaniu światu ciekawych produktów i nowości :)

Stosowne informacje w tym zakresie pojawią się odpowiednio wcześniej na naszej stronie internetowej oraz fanpejdjżu na portalu facebook. Zachęcam do regularnego odwiedzania obu kanałów informacyjnych w celu śledzenia na bieżąco newsów o ofercie produktowej.

Pozdrawiam,

Paweł

Kiedy nowa kolumna Sounddeco będzie miała premierę ?

Kiedy branża na tym forum pojmie, że miejsce na wątki reklamowe znajduje się w zakładce SPONSOROWANE

a zakładanie wątków na swój temat i produkowanie w nich wpisów przez konta klony jest na tym forum zabronione?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • 2 miesiące później...

Posiadam kolumny Sounddeco Alpha F2 i teraz stwierdzam, że są słabymi kolumnami. Góra czysta ale mało dociążona, środek ciepły generalnie może być, dół nie jest taki jak opisują go, nie schodzi bardzo nisko i z tą kontrolą z przymróżeniem oka, przestrzenność także bardzo słaba.

Kolumny nadają się tylko do muzyki akustycznej, małych składów ponieważ przy dużych zaczynają się gubić i robi się mętlik.

W tej cenie jest dużo zagranicznych jak i polskich firm które są o wiele lepsze.

Posiadam kolumny Sounddeco Alpha F2 i teraz stwierdzam, że są słabymi kolumnami. Góra czysta ale mało dociążona, środek ciepły generalnie może być, dół nie jest taki jak opisują go, nie schodzi bardzo nisko i z tą kontrolą z przymróżeniem oka, przestrzenność także bardzo słaba.

Kolumny nadają się tylko do muzyki akustycznej, małych składów ponieważ przy dużych zaczynają się gubić i robi się mętlik.

W tej cenie jest dużo zagranicznych jak i polskich firm które są o wiele lepsze.

Brzmienie Alpha F2 zyskuje czasem bardzo skrajne opinie. Od zachwytu w przypadku każdego

gatunku muzycznego po słowa krytyki.

Warto więc doświadczyć warunków odsłuchowych takich, dla których Alpha F2 zostały opracowane.

Chodzi tu między innymi o odpowiednią wysokość uszu słuchacza względem zestawu głośnikowego.

Wskazany jest też trafny wybór najlepszej odległości słuchacza od zestawu. Te aspekty sposobu

odsłuchu mają przede wszystkim wpływ na cały zestaw cech brzmienia tonów najwyższych i średnich,

a także na precyzję basu, które to cechy opisywane są przez słuchaczy najrozmaitszym językiem.

Na brzmienie basu mają wpływ nie tylko warunki lokalowe, wraz z jego szeroko pojętą akustyką, ale

przede wszystkim umiejscowienie zestawów głośnikowych i słuchacza w danym pomieszczeniu. Warto

poszukać ustawienia, w którym zestawy głośnikowe zagrają pełnym dźwiękiem wraz z najniższymi

tonami.

Kolejna kwestia to wygranie, czy też wygrzanie zestawu głośnikowego. Wskazane jest uzbroić się w

cierpliwość w przypadku Alpha F2.

Pasywne domowe zestawy głośnikowe posiadają tę szczególną właściwość, że można dobierać do nich

sprzęt audio (źródło, przetworniki CA, wzmacniacz mocy, okablowanie) między innymi po to, aby

uzyskać najbardziej odpowiednie brzmienie. Źle dobrane zestawienie sprzętu audio może wypaść

przeciętnie, podczas gdy trafny wybór potrafi wprawić słuchacza w osłupienie.

Ostatni problem to przyzwyczajenia dźwiękowe słuchaczy. Są skrajnie różne. Podobnie jak zmiana

diety po pewnym czasie pociąga za sobą zmianę smaku, tak samo zmiana sprzętu audio pociąga za

sobą zmianę preferencji brzmieniowych. Na to też potrzeba czasu. Bardziej doświadczeni słuchacze

potrafią trafnie i precyzyjnie opisywać szczegółowe aspekty brzmienia, które są zgodne z cechami

konstrukcyjnymi danego urządzenia. Jednakże również Oni mają własne preferencje.

• 2 miesiące później...

.

Taki naród. Cudze chwalicie swego nie znacie....

A najwiekszym absurdem sa ludzie ktorzy raz uslyszeli dany komponent a probuja napisac pelna recenzje tego urzadzenia.

Po takim stwierdzeniu ciezko walczyc tez i o wlasna wiarygodnosc ale.... .

Sam na codzien obcuje z kolumnami ATC i Amphionami za znacznie wieksze pieniadze niz ww Sounddeco a jednak... .

Tesciu jest SWIADOMYM wlascicielem Alpha F2 w bialym lakierze i wiecie co????.... za kazdym razem kiedy go odwiedzam odpalam jego zestaw a po kilku sekundach sam mam usmiech na buzi. Osobiscie zawsze bede polecal to marke i zycze im jak nawiecej sukcesów. Za co??? Za całokształt. Stworzyli kolumny nietuzinkowe, nowoczesne i piekne.

Zanim je skrytykujecie prosze napiszcie z jak elektronika je sluchaliscie. Ja mialem przyjemnosc z Pass labem i mbl, cambridge seria 840 cd + amp oraz Audio Analogue Maestro cd + amp. Im lepsza elektronika tym lepsze wrazenie. Rozczarowalo uzycie wzmaciacza CA 840 V1. Brak synergii.

wyglądają rewelacyjnie.

Gusta są róże. ;) Absolutnie nie w moim typie.

Sam na codzien obcuje z kolumnami ATC i Amphionami

Jw. Swojego czasu miałem okazję słuchać dość drogich monitorów Amphion. Dziś za darmo bym ich nie wziął. Może to i potrafi zagrać, ale chyba z jakimś wybitnie natarczywym wzmacniaczem. Z w miarę poukładanym szaro, bezbarwnie, wręcz nędznie. Dla mnie osobiście te monitory to kompletne nieporozumienie. Przy tym wszystkim teksty, które wali firma w ramach reklamy wręcz zwalają z nóg. ;)

Gusta są róże. ;) Absolutnie nie w moim typie.

Jw. Swojego czasu miałem okazję słuchać dość drogich monitorów Amphion. Dziś za darmo bym ich nie wziął. Może to i potrafi zagrać, ale chyba z jakimś wybitnie natarczywym wzmacniaczem. Z w miarę poukładanym szaro, bezbarwnie, wręcz nędznie. Dla mnie osobiście te monitory to kompletne nieporozumienie. Przy tym wszystkim teksty, które wali firma w ramach reklamy wręcz zwalają z nóg. ;)

Napisz na czym obecnie sluchasz skoro masz tak wysublimowany gust...

Napisz na czym obecnie sluchasz skoro masz tak wysublimowany gust...

Nie wiem czy wysublimowany, ale na pewno inny. Kiedy zmieniałem kolumny, Amphiony o których naczytałem się sporo były drugimi od góry na liście. Podczas odsłuchu przeżyłem niemiłe rozczarowanie. Dźwięk był szary, wyprany z emocji. Za tą cenę można spokojnie dostać Harbeth lub Spendor. Mam te drugie. Nie twierdzę, że to jest szczyt doskonałości. Wolę po poprostu taki rodzaj prezentacji.

Szkoda ze poprostu nie podales modelu kolumny jaka sluchales bo moze by to cos wiecej wyjasnilo ale bardzo bije po oczach uogolnianie calej marki i skreslanie jej z listy. Ja lubie ta firme ale akurat zadnego monitora nie sluchalem. Ale zbaczamy z tematu Jakim sa kolumny Sounddeco.

Gość

(Konto usunięte)

Ja słuchałem kiedyś monitorów Helium 510 z Moon i5 i było ok...jak na warunki salonowe oczywiście...:-)... z Heglem H70 grały z kolei tak jak napisał Mrok...szaro, itd.

Czyli jak zwykle wszystko sprowadza się do spasowania...

• 3 miesiące później...

Sounddeco Alpha F2 znam od dawna i słuchałem z wieloma wzmacniaczami. Znam 3 doskonałe połączenia. Najtańsze wprawiające w osłupienie to La Audio M-3. Za 3390zł dostajemy brzmienie z taką przestrzenią, że coś niewiarygodnego. Kolumny stały 2m od tylnej ściany ale dźwięki dochodziły jeszcze z 3-4 metry z za ściany i wykraczały daleko poza rozstaw kolumn na boki a do tego były super czytelne. Do tego ogromny realizm i szczegółowość. Barwa niezła ale nie idealna.

Drugie kapitalne połączenie to XIndak PA-M. Ma już mniejszą przestrzeń ale i tak gra to super gładko, analogowo i z właściwym nasyceniem. Najlepsze połączenie to Leben CS-300F. Przestrzeń nie tak spektakularna jak z La Audio, ale za to niesamowicie barwne i szczegółowe granie i dające największą przyjemność. Najbardziej fizjologiczne. Tylko te 3 konfiguracje pokazały na co te kolumny stać z tego co podpinałem do nich a były Denon PMA-A100, Roksan Caspian M2, Roksan Kandy K2. Anthem 225, CA 851A, Primaluna jakaś nie pamiętam modelu i parę jeszcze innych.

marny masz gust,w moim mieście kolumny Sounddecco stały przy Sonus Faber-i nie wiem,które bym kupił.Projekt,wykonanie-jest adekwatne do nazwy firmy.Jak grają nie wiem,natomiast wyglądają rewelacyjnie.

Problem w tym, że one powinny również grać, a to trzeba osobiście sprawdzić.

Na miejscu autora wątku podreptałbym do sklepu i posłuchał ich w zestawieniu z różnymi wzmacniaczami, o ile... autor wątku jeszcze żyje i bawi się w audio. ;)

• 3 miesiące później...

Chciałbym się dowiedzieć jaki dokładnie model głośników zastosowany jest w kolumnach OMEGA. W poniższej recenzji napisano, że niskośredniotonowe SB12NRX-4 natomiast na zdjęciach widać głośnik o oznaczeniu typowego średniaka SB12MRX-4.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ktoś miał z nimi styczność i wie co tam siedzi?

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

fajne produkty

ja natomiast chciałbym się dowiedzieć jak to możliwe by dźwięk dobiegał 3-4 m od kolumn gdy te oddalone są od ściany o 2 metry

naprawdę, powinno się sprzedawać ałdjofilskie młotki do samodzielnego pukania się po pudle rezonansowym na końcu szyji.

Jeep, to nic nadzwyczajnego. Są na rynku takie kolumny, że gdybyś miał okazję posłuchać ich w całkowitej ciemności nie byłbyś w stanie pokazać palcem gdzie te kolumny stoją. Gwarantuję Ci to. Jednocześnie życzę Ci, abyś w swoim całym życiu miał okazję przesłuchać chociaż 1/3 gratów, z którymi miał do czynienia Iceman.

Super, dziękuję ale mam ciekawsze rzeczy do roboty w tym krótkim życiu, jak np. walka z rynkiem o trzeźwy i włąsny osąd rzeczywistości.

Wracając do magicznych kolumn grających za ścianą

Czy to kwestia magicznego napoju którym skropiono membrany czy akustyki i czasu pogłosu odbić które tworzy wrażenie przestrzenności dźwięku?

Lub Twojej wiary i własnej projekcji?

Chętnie się dowiem jakie są fakty i skąd się one biorą w umysłach ludzi o ukształtowanych poglądach opierających się o kwestie w ich rozumieniu i nauki niewyjasnialne.

w sprzeczności z fizyką.

Najpierw czegoś posłuchaj to będziemy mogli rozmawiać. Równie dobrze mógłbym gadać ze ślepym o kolorach, ale jaki w tym sens? Świat audio nie kończy się na studyjnych monitorkach, sorry Winnetou!

P. S. Jak masz lepsze zajęcia to nie marnuj czasu na audio i forum o audio. Takie miejsca są raczej dla ludzi, którzy albo chcą się czegoś dowiedzieć, albo mają coś do powiedzenia w temacie, bo mają DOŚWIADCZENIE.

Gość

(Konto usunięte)

Super, dziękuję ale mam ciekawsze rzeczy do roboty w tym krótkim życiu, jak np. walka z rynkiem o trzeźwy i włąsny osąd rzeczywistości.

...walcz chłopie, walcz...a słuchaniem muzyki nie zaprzątaj sobie głowy... ;-)

Chciałbym się dowiedzieć jaki dokładnie model głośników zastosowany jest w kolumnach OMEGA. W poniższej recenzji napisano, że niskośredniotonowe SB12NRX-4 natomiast na zdjęciach widać głośnik o oznaczeniu typowego średniaka SB12MRX-4.

Ukryta Zawartość

Ktoś miał z nimi styczność i wie co tam siedzi?

Ponawiam pytanie, bo się temat rozjechał :)

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

ja natomiast chciałbym się dowiedzieć jak to możliwe by dźwięk dobiegał 3-4 m od kolumn gdy te oddalone są od ściany o 2 metry

Tu nie trzeba żadnej wiedzy, to sytuacja zupełnie normalna. Podobnie jak dźwięk za słuchającym. :)

Nie myśl - słuchaj.

naprawdę, powinno się sprzedawać ałdjofilskie młotki do samodzielnego pukania się po pudle rezonansowym na końcu szyji.

Jak będziesz w takim stylu pisał to nie licz, że ktoś będzie miał ochotę na rzeczową dyskusję z Tobą.

Nie twierdzę że nie można mieć takiego odczucia, po prostu chciałbym by mi to ktoś wyjaśnił jak to miałoby być fizycznie możliwe...

Poczytaj o manipulacjach fazą na poziomie masteringu.

Jak kolumny i sprzęt są dobre, to będą w stanie to pokazać. Jak są marne, będziesz miał scenę tak samo płaską jak na zwykłym nagraniu.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Poczytaj o manipulacjach fazą na poziomie masteringu.

Jak kolumny i sprzęt są dobre, to będą w stanie to pokazać. Jak są marne, będziesz miał scenę tak samo płaską jak na zwykłym nagraniu.

Proponuję poczytać i może się pobawić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.